Μύθοι Παράλληλοι Δ’ Κύκλος: Σύγχρονες Μυθολογίες

Εικόνα: Αρχικός πίνακας «Ο Βασιλιάς Κάνδαυλος» του Jean-Léon Gérôme, σύνθεση με το Ένα Δαχτυλίδι από τα βιβλία του J.R.R. Tolkien.

Εικόνα: Αρχικός πίνακας «Ο Βασιλιάς Κάνδαυλος» του Jean-Léon Gérôme, σύνθεση με το Ένα Δαχτυλίδι από τα βιβλία του J.R.R. Tolkien.

Ένα εργαστήριο συγκριτικής μυθολογίας για ενήλικες.

Από τον J.R.R. Tolkien στον George R.R. Martin, από τον Robert Chambers στον H.P. Lovecraft και τους επιγόνους τους, από τη Βικτοριανή λογοτεχνία τρόμου στο σημερινό μύθο του Βρικόλακα, του Λυκανθρώπου και του Γκόλεμ, από τους μυθικούς ήρωες των αρχαίων χρόνων στις σύγχρονες ερμηνείες κι αντανακλάσεις τους, στα comics, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Τι σχέση έχει το Γκόλουμ και το δαχτυλίδι του με έναν βοσκό που τον λέγανε Γύγη; Πώς φτάσαμε από τον βαβυλωνιακό Ενκιντού στο τέρας του Δρ. Φρανκενστάιν; Πώς γεννάται και γίνεται δημοφιλές ένα πάνθεον κοσμικού τρόμου σε μια εποχή κυριαρχίας του μονοθεϊσμού;

Στον τέταρτο και τελευταίο κύκλο του εργαστηρίου, αυτά και πολλά άλλα θέματα της διευρυμένης ποπ κουλτούρας θα εξεταστούν υπό ένα μυθολογικό και πολιτισμικό πρίσμα – καθώς και η ίδια η φύση της ποπ κουλτούρας, πριν την επινόηση του όρου.

Παρασκευές, 12/05, 19/05 και 26/05 και ώρες 18:00 με 20:00, στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο).

Σχεδιασμός και Επιστημονική Επιμέλεια: Ανδρέας Μιχαηλίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και αφηγητής.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε το link.