Μια Παρέλαση για Γοργόνες στο Coney Island!

Oil painting by Victor Nizovtsev

Oil painting by Victor Nizovtsev

Το Coney Island των Η.Π.Α μόλις ανακοίνωσε πως επίτιμοι προσκεκλημένοι της 36ης Ετήσιας Παρέλασης Γοργόνων (Mermaid Parade) του θα είναι η Βασίλισσα Γοργόνα, Amanda Palmer και ο Βασιλιάς Ποσειδώνας, Neil Gaiman. Όντας και οι δύο υπερδυνάμεις των Multimedia, οι «Γαλαζοαίματοι» καλεσμένοι της Παρέλασης, συνδυάζουν στα ενδιαφέροντα τους τις τέχνες και τη μυθολογία, οι οποίες τρέφουν και διατηρούν τις «υδρόβιες» καλλιτεχνικές παραδόσεις του τόπου.

Η Mermaid Parade (Παρέλαση των Γοργόνων) αποτελεί τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική παρέλαση του έθνους καθώς και ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα event του καλοκαιριού στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια γιορτή της αρχαίας μυθολογίας και των ευφάνταστων παράκτιων τελετουργικών, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 3000 καλλιτέχνες –ερασιτέχνες κι επαγγελματίες–, υποδεχόμενοι το καλοκαίρι με όμορφα καλλιτεχνήματα, πνεύμα πρωτοπορίας και κοινοτική υπερηφάνεια. Σε αντίθεση με τις περισσότερες παρελάσεις, η Παρέλαση των Γοργόνων δεν έχει εθνικούς, θρησκευτικούς ή εμπορικούς σκοπούς, αλλά αποτελεί έναν συγκερασμό των Φεστιβάλ του Νερού της Δυτικής Αφρικής καθώς και του Αρχαιοελληνικού και Ρωμαικού θεάτρου!

Ο θεσμός Mermaid Parade ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1983 με τρείς στόχους: να ζωντανεύει τη μυθολογία για τους κατοίκους που ζουν στις οδούς Mermaid και Neptune (Ποσειδώνας), να εμπνέει αυτοπεποίθηση σε μια συνοικία που συχνά παρουσιάζεται ως τίποτα περισσότερο από ένα προϊόν ψυχαγωγίας, και να επιτρέπει σε όσους Νεουρκέζους έχουν καλλιτεχνική φλέβα, να την εκφράσουν ελεύθερα.

Τώρα, λίγα λόγια για τους «Γαλαζοαίματους» της φετινής παρέλασης:

Η Amanda Palmer είναι τραγουδίστρια, στιχουργός, σεναριογράφος, πιανίστρια, παίκτης του ukulele καθώς και blogger, η οποία συνηθίζει να γκρεμίζει τα όρια ανάμεσα στις τέχνες της μουσικής, του θεάτρου και των καλλιτεχνικών.

Ο Neil Gaiman είναι ο συγγραφέας του μπέστ-σέλερ βιβλίου Norse Mythology (New York Times Bestseller) καθώς και των βιβλίων The Ocean at the End of the Lane, Coraline (στο οποίο βασίστηκε η αγαπημένη ομώνυμη ταινία stop-motion), The Graveyard Book (2009 Hugo Awards winner, Newbery Medal) Neverwhere, American Gods (στο οποίο βασίστηκε η επιτυχημένη σειρά του Starz) καθώς και την επιτυχημένη σειρά κομικ της DC, The Sandman.

Η Παρέλαση των Γοργόνων (The Mermaid Parade) θα λάβει χώρα το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 στη 1 μ.μ.

Πηγή

Μετάφραση: Γιώργος Αγγελίδης