Τα ‘ονειρικά’ τραγούδια των Nightwish, εμπνευσμένα από ιστορίες και βιβλία της φανταστικής λογοτεχνίας.

Δημιουργώντας κανείς ένα διαδικτυακό περιοδικό που αφορά το φανταστικό και το παραμύθι δεν θα μπορούσε να παραλείψει να αναφέρει έστω και με ένα μικρό άρθρο το συγκρότημα Nightwish. Στο παρακάτω άρθρο δεν θα ήθελα να αναφέρω αναλυτικά όλη την ιστορία του συγκροτήματος και το πόσες τραγουδίστριες ή μέλη άλλαξαν στην πορεία τους, άλλωστε αυτά μπορεί να τα διαβάσει κανείς αναλυτικά μέσω Wikipedia. Θα ήθελα να σταθούμε στα τραγούδια τους και ειδικά σε εκείνα που είναι τα πιο ‘ονειρικά’ και εμπνευσμένα από διάφορα λογοτεχνικά αριστουργήματα του φανταστικού και όχι μόνο. 

 

Οι Nightwish όμως έχουν επηρεάσει άπειρους στον κόσμο καλλιτέχνες και συγγραφείς του φανταστικού με τη μουσική τους. Συμπεριλαμβανομένου και εμένα, μιας και οι Nightwish αποτέλεσαν τεράστια πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσω τον κόσμο της “Antara” και του ‘Deerward’. Ακούγοντας τα τραγούδια τους ξανά και ξανά δημιούργησα άπειρες εικονογραφήσεις και τα τρία πρώτα μου βιβλία.

 

Οι Nightwish είναι ένα Φινλανδικό μουσικό συγκρότημα συμφωνικής μέταλ μουσικής, το οποίο δημιουργήθηκε το 1996 από τον Tuomas Holopainen. Σύμφωνα με τις αναφορές ο Tuomas πέρασε ένα βράδυ με τους φίλους του γύρω από τη φωτιά στην εξοχή, συζητώντας για διάφορες ιστορίες και θρύλους ως το πρωί, εκεί εμπνεύστηκε τους ‘Νightwish’,  και πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το συγκρότημα. Τα αρχικά μέλη ήταν η Τarja Turunen, σοπράνο και συμμαθήτρια του Tuomas στην διάσημη μουσική ακαδημία Sibelius, και ο κιθαρίστας Emppu Vuorinen. Όπως ανέφερα παραπάνω δεν θα σταθώ στην τεράστια επιτυχία που ακολούθησε, στα μεγάλα συμβόλαια και στις μεγάλες αλλαγές και σκαμπανεβάσματα που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Θα σταθώ στο γεγονός ότι οι Nightwish είναι ένα συγκρότημα που ‘αγαπάει’ τη λογοτεχνία του φανταστικού. Που ακόμα και αν κάποιος δεν προτιμάει να ακούει συμφωνική μέταλ μουσική, αν δώσει μια ευκαιρία να ακούσει τη μουσική τους, σίγουρα δεν θα το μετανιώσει.


Ένα από τα αγαπημένα βιβλία του Tuomas Holopainen είναι το “The Lord of the Rings” του  J. R. R. Tolkien και ο κόσμος του DragonLance. Tα τραγούδια “Wishmaster”, “Elvenpath” και “Wanderlust” φαίνεται ότι αναφέρονται στα παραπάνω μυθιστορήματα φαντασίας, καθώς στους στοίχους αναφέρονται τα ονόματα Elbereth, Lórien, Grey Havens, Dalamar, ο μάγος Raistlin Majere, το μισοξωτικό Gilthanas, Sla-Mori, και Silvara . Το τραγούδι Fantasmic είναι εμπνευσμένο από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, και ειδικά από το Disneyland show Fantasmic. Επίσης στον δίσκο Dark Passion Play περιλαμβάνεται το τραγούδι ‘Seven days to the Wolves’ το οποίο τραγούδι είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο Wolves of the Calla, το πέμπτο βιβλίο της σειράς ‘Τhe Dark Tower’ του Stephen King, ενώ το The Poet and the Pendulum κάνει αναφορά στο έβδομο βιβλίο της σειράς. To The Poet and the Pendulum φαίνεται ότι έχει και αναφορές και από διήγημα του Edgar Allan Poe, The Pit and the Pendulum.

 

Eπίσης το νέο τραγούδι του αγαπημένου συγκροτήματος το  ‘Edema ruh’ είναι επηρεασμένο από το βιβλίο ‘Τhe Name of the Wind’ του Patrick Rothfuss. Το τραγούδι ‘Beauty and the Beast’ από το δίσκο ‘Century Child’ είναι βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό παραμύθι. Το τραγούδι  ‘End Of All Hope’ έχει επιρροές από την ιστορία του Van Helsing, καθώς επίσης ο δίσκος Dark Passion Play έχει επιρροές και από το κλασικό βιβλίο The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe. Σχεδόν όλα τους τα τραγούδια θυμίζουν ιστορίες γνωστές που συναντήσαμε μέσα από παραμύθια και τη μυθολογία, τα παρακάτω τραγούδια μας ταξίδεψαν σε κόσμους μαγικούς και σίγουρα οι στίχοι μας παρέπεμψαν σε γνώριμες ιστορίες. Ήρωες, γοργόνες, ιππότες, δράκοι, χαμένα βασίλεια, ξωτικά, μάχες, μάγοι, δαίμονες, κατακτητές, όλα αυτά, όμορφα δοσμένα σε υπέροχους στοίχους: Swanheart, Dead boy’s Poem, Ocean Soul, The Siren, Love Ghost Score, Nemo, Dead Gardens, White Night Fantasy. 

 

Ακόμα και αν δεν ήταν εμπνευσμένα τα τραγούδια τους από διάφορα λογοτεχνικά αριστουργήματα του φανταστικού, κλείνοντας τα μάτια μια έντονα καλλιτεχνική προσωπικότητα και μη μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τους στοίχους σε συνδυασμό με την μαγευτική μουσική τους, σε κόσμους ανεξερεύνητους και ονειρικούς. Ευχόμαστε να μην σταματήσουν ποτέ να μας ταξιδεύουν και να μας χαρίζουν εκπληκτικά τραγούδια. 

Θα έπρεπε να κάνω αναφορά και στην ταινία και δίσκο των Nightwish,  "Imaginarium", καθώς και για το "The life and times of Scrooge McDuck" του Thuomas Holopainen. Όμως για αυτά τα δυο έργα θα έρθουν πιο αναλυτικά άρθρα σύντομα στο Will o' Wisps. 

 

www.nightwish.com

 

"A siren from the deep came to me
Sang my name my longing
Still I write my songs about that dream of mine
Worth everything I may ever be"

 

 

Πηγές: Wikipedia