ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη με τον Todd Lockwood, τον διάσημο εικονογράφο των δράκων

Todd Lockwood

Todd Lockwood

Ο Todd Lockwood (1957 από το Boulder, Colorado), είναι Αμερικάνος εικονογράφος του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας. Είναι ευρύτερα γνωστός για τη σπουδαία συνεργασία του με την εταιρεία Wizards of the Coast, κυρίως πάνω στο παιχνίδι ρόλων Dungeons & Dragons, και για τα εξώφυλλα που δημιούργησε για τα βιβλία του R.A. Salvatore. Η τέχνη του εμφανίζεται επίσης στα βιβλία των Tor Books, DAW Books, και σε εξώφυλλα περιοδικών, όπως το Satellite Orbit κατά τα έτη 1984-1985, το Asimov's Science Fiction, το Analog Science Fiction and Science Fact, το Realms of Fantasy, το Dragon Magazine, και το Dungeon Magazine. Είναι ο εικονογράφος του εξαιρετικού έργου της Marie Brennan, A Natural History of Dragons. Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, The Summer Dragon, που αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς βιβλίων «The Evertide».

 

M.M. Τι είδους θεματολογία σας άρεσε να ζωγραφίζετε όταν ήσασταν νεότερος και από πού αντλούσατε έμπνευση;

T.L. Μου άρεσε πολύ να ζωγραφίζω οτιδήποτε είχε να κάνει με δράση και περιπέτεια. Ιππότες εν ώρα εφόδου σε κάστρα (όπως στην ταινία Ιβανόης), οτιδήποτε στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, τέρατα, αυτοκίνητα και σμπαραλιασμένα οχήματα, διαστημόπλοια.

 

thule.jpg

Μ.Μ. Έχετε κάποιο άλλο χόμπι (πέρα από την τέχνη);

T.L. Η κηπουρική και ο καλλωπισμός, η μαγειρική, οι ταινίες, οι εκπομπές μαγειρικής και η συγγραφή.

 

M.M. Αν σας δινόταν η ευκαιρία να διαλέξετε ένα οποιοδήποτε πρότζεκτ για να ασχοληθείτε, ποιο θα ήταν αυτό; Έχετε κάποιο όνειρο ή στόχο που επιθυμείτε να εκπληρώσετε στο μέλλον;

T.L. Αυτή τη στιγμή γράφω το sequel του μυθιστορήματος μου The Summer Dragon: First Book of the Evertide, που κυκλοφόρησε το 2016 από την DAW books κι έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Αφού το ολοκληρώσω αυτό, θα δούμε τι μου επιφυλάσσει η «μούσα» για μετά.

 

M.M. Ποια είναι η γνώμη σας για τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας (βιβλία, ταινίες) σήμερα και πόσο, κατά τη γνώμη σας, έχει αλλάξει ανά τα χρόνια;

T.L. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα video games έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Προσωπικά, δεν μπορώ να παίξω κάποιο video game, γιατί ακριβώς δεν έχω αρκετό χρόνο και τα video games απαιτούν χρόνο και δέσμευση. Έχω να γράψω κι ένα βιβλίο! Κι είναι κρίμα, γιατί λατρεύω μια καλοειπωμένη ιστορία και, ως επί το πλείστον, τα video games έχουν μια υποτυπώδη πλοκή, αλλά όχι ιστορία. Εν κατακλείδι, όπως και να έχει, καταλήγουν σε κάποιο ανώφελο «πιστολίδι» ή σε μια ανούσια περιπλάνηση σε ένα ξένο σύμπαν. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα βιβλία «υποφέρουν» και πιστεύω ότι τέτοιου είδους χαμηλές προσδοκίες έχουν βλάψει την ικανότητα του Hollywood να αφηγηθεί ιστορίες. Νομίζω ότι το Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο με την ανάπτυξη των χαρακτήρων του όσο και με τις επί μέρους πλοκές, ωστόσο αναρωτιέμαι, πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό; Πότε θα έρθει εκείνη η ώρα που θα χρειαστεί να ανακυκλώσουν παλιές πλοκές ή να αποδώσουν καινούριες καταβολές στους ίδιους χαρακτήρες (ο Spiderman έχει ήδη τουλάχιστον δύο στις ταινίες);

download.jpg

Εκεί αρχίζουν να με χάνουν· όπως τότε που η DC σκότωσε τον Superman… και μετά τον ανέστησε. Αυτό έσπασε τη διήγηση, γιατί ξαφνικά ο θάνατος ήταν κάτι άνευ σημασίας. Κακή ιδέα. Δεν μου άρεσε καθόλου όταν Οι Πειρατές της Καραϊβικής ανέστησαν τον Barbosa. Ήταν νεκρός! Τον σκοτώσατε! Ήταν δραματικό και ικανοποιητικό από αφηγηματικής πλευράς… Αλλά μάλλον απλά δεν μπορούσαν να κάνουν άλλη ταινία χωρίς εκείνον, κι αυτό το ονομάζω τεμπελιά.

Απ’ την άλλη, τα special effects έχουν γίνει πλέον τόσο καλά που σχεδόν τα πάντα μοιάζουν πιθανά. Οι Φύλακες του Γαλαξία ή Οι Εκδικητές δεν θα μπορούσαν να είχαν γυριστεί μόλις είκοσι χρόνια πριν. Κι αυτό είναι θετικό, όταν οι ιστορίες είναι επίσης καλές. Ωστόσο, υπερβολικά πολλές ταινίες βασίζονται μόνο στη «λάμψη» αυτή για να προσελκύσουν τα πλήθη. Κι εγώ είμαι θαυμαστής της ιστορίας, πάνω από όλα τα υπόλοιπα.

 

M.M. Ποιο είναι το αγαπημένο σας καλλιτέχνημα μέχρι σήμερα;

T.L. Είναι σα να με ρωτάς ποιο είναι το αγαπημένο μου παιδί. Η αλήθεια είναι πως όλα διαθέτουν αρετές για τις οποίες είμαι περήφανος και πτυχές που ίσως ήθελαν λίγη περισσότερη δουλειά. Κάποια τα πούλησα και κάποια άλλα ακόμη παραμένουν στο σπίτι.  Το ίδιο ισχύει και για τα καλλιτεχνήματα μου…

-Πλακίτσα! (γέλια)-

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πράγματι κάποια έργα για τα οποία τρέφω μια κάποια παραπάνω στοργή: τα Barfight!, Temeraire, Daughter of the Drow,  Tangled Webs, η τριλογία The Hunter’s Blades του συγγραφέα R.A. Salvatore (The Thousand Orcs, The Lone Drow, and The Two Swords). H 3rd Edition D&D (η τρίτη έκδοση του Dungeons & Dragons) ήταν παιδί δικό μου και του Sam Wood. Αν, όμως, έπρεπε να διαλέξω ένα πράγμα για το οποίο είμαι πιο περήφανος, αυτό είναι το μυθιστόρημά μου, το The Summer Dragon.        

 

dragonlance.jpg

M.M. Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο καλλιτέχνη, που μόλις ξεκινά την καριέρα του;

T.L. Δανείζομαι την απάντησή μου από τις «Συχνές Ερωτήσεις» του προσωπικού μου site (https://www.toddlockwood.com/about/#q2):  Πίστεψε στο όνειρο σου και συνέχισε να το προσπαθείς.

Η τέχνη είναι πάθος, διαφορετικά σε σκοτώνει. Η αγάπη σου για την τέχνη θα πρέπει να σε στηρίξει σε δύσκολες περιόδους. Μετά από πολύ μόχθο, όταν θα έχεις αποκτήσει δεξιότητες και κάποιο κοινό, η προσωπική αλλά και η οικονομική ανταμοιβή μπορεί να αποδειχθούν μεγάλες.

Σας θυμίζει κάτι η φράση «φτωχός καλλιτέχνης»;

Μια καριέρα στην τέχνη είναι, υποθέτω, όπως κάθε άλλη καλλιτεχνική καριέρα. Ελάχιστοι θα κατακτήσουν φήμη και πλούτη, λίγοι θα χτίσουν φήμη αλλά μικρή περιουσία, άλλοι θα βρουν καλές δουλειές, έστω κι αν αυτές τους προσφέρουν περιορισμένη ικανοποίηση, οι περισσότεροι όμως θα μοχθήσουν στην αφάνεια, μέχρι να τα παρατήσουν ή να βρουν κάτι καλύτερο.

Δεν θέλω να αποθαρρύνω κανέναν, αλλά αν είσαι τεμπέλης, μη γίνεις καλλιτέχνης. Αν θες να περνάς τα Σαββατοκύριακα σου χαλαρώνοντας στην πισίνα, χωρίς να κάνεις τίποτα, μη γίνεις καλλιτέχνης. Αν περιμένεις να αποφοιτήσεις απ’ το πανεπιστήμιο, να πιάσεις μια τέλεια δουλειά και να διαπρέψεις, μη γίνεις καλλιτέχνης.

Αν, ωστόσο, αγαπάς να δημιουργείς πράγματα, αν η βασική ψυχαγωγία σου είναι να ζωγραφίζεις εικόνες και/ή να λες ιστορίες (παίζοντας D&D, σχεδιάζοντας τα δικά σου κόμικς, γράφοντας σύντομες ιστορίες… το οτιδήποτε πυροδοτεί τη φαντασία σου) τότε ίσως έχεις αυτό που χρειάζεται. Μάλιστα, αν έχεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και δεν ασχοληθείς με την τέχνη, τότε μπορεί να περάσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου σκεπτόμενος αν όντως είχες την ικανότητα, αν αμέλησες το «κάλεσμα» σου, την κλίση σου.

Το ταλέντο είναι μόνο ένα κομμάτι της εξίσωσης. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες πιο ταλαντούχοι από εμένα που έχουν αποτύχει κι εξαφανίστηκαν. Εγώ δουλεύω σαν το σκυλί. Πηγαίνω σε συνέδρια, κάνω επαφές με άλλους καλλιτέχνες κι απολαμβάνω να κάνω παρέα με ανθρώπους της βιομηχανίας. Αφιερώνω πολύ χρόνο στην έρευνα (την οποία και απολαμβάνω), στύβω το μυαλό μου για κάθε πίνακα, και πάντα επιδιώκω να βελτιώσω την τέχνη μου. Είναι ζήτημα επιθυμίας. Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια στον χώρο της διαφήμισης, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ. Ξεκίνησα να παρευρίσκομαι σε συνέδρια με την ελπίδα να βρω μια πιο απολαυστική δουλειά, αλλιώς είχα αποφασίσει πως θα παρατούσα τα πινέλα μου και θα έβγαζα άδεια κτηματομεσίτη. Η τέχνη ήταν και είναι η ζωή μου κι η ψυχή μου ταυτόχρονα. Δημιουργώ, αυτό κάνω. Αν είσαι κι εσύ έτσι, τότε δοκίμασε τον εαυτό σου και μελέτησε τις τέχνες. Αν είσαι απλώς κάποιος που ζωγραφίζει περιστασιακά και βλέπει την τέχνη ως έναν καλό τρόπο να βγάλει χρήματα, τότε βλέπεις το όλο θέμα λάθος.

download (2).jpg

Ο Joseph Campbell είπε κάποτε, «Ακολούθησε την “ευτυχία” σου, και πόρτες θα ανοίξουν εκεί που ούτε ήξερες πως υπήρχαν πόρτες». Είναι αλήθεια κι δούλεψε στη δική μου περίπτωση. Πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου, τι απολαμβάνεις περισσότερο; Τι σου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση; Τι κάνεις όταν έχεις ελεύθερο χρόνο και θέλεις να ψυχαγωγήσεις τον εαυτό σου; Αυτή είναι και η καριέρα που θα σου προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση. Θα διαπρέψεις μόνο εφόσον αγαπάς τη δουλειά σου. Αν η τέχνη πυροδοτεί τη φαντασία σου και σε εμπνέει, τότε ακολούθησε αυτή την «ευτυχία».

Ένας βοηθός με ρώτησε κάποτε πώς θα καταλάβαινε πότε δημιουργούσε κάτι για το οποίο είχε πραγματικό πάθος, και του είπα «Γιατί θα το κάνεις αμισθί». Βρες έναν τρόπο να πληρώνεσαι για κάνεις ακριβώς αυτό!

Πιο εύκολο στα λόγια βέβαια… Μου πήρε περίπου δεκαέξι χρόνια να «σπάσω τον πάγο». Μερικοί το κάνουν εν μία νυκτί.  Άλλοι προσπαθούν και δεν το καταφέρνουν ποτέ. Οπότε, πίστεψε στο όνειρό σου και συνέχισε να το διεκδικείς.

 

M.M. Υπάρχει κάποιος νεαρός καλλιτέχνης που ξεχωρίζει; Αν ναι, ποιος και γιατί;

T.L. Υπάρχουν, και μάλιστα αρκετοί: Ο Peter Morbacher, ο Sam Fleegle, ο Tyler Walpole, ο Justin Gerard, η Annie Stegg, ο Joseph Corsentino… είναι κι άλλοι, αλλά δεν το ‘χω καθόλου με τα ονόματα.

 

M.M. Κάντε μια ευχή για το Will oWisps.

T.L. Σας εύχομαι «Χαρούμενη Χαρά κι Ευτυχισμένη Ευτυχία!»

 

•  English Version • 

 

download (3).jpg

Todd Lockwood (1957 Boulder, Colorado), is an American artist specializing in fantasy and science fiction illustration. He is best known for his great work for the company Wizards of the Coast, particularly on the role-playing game Dungeons & Dragons, and for his covers for the books of R.A. Salvatore. His art has also appeared in books from Tor Books, DAW Books, and on magazine covers, including Satellite Orbit magazine in 1984-1985, Asimov's Science Fiction, Analog Science Fiction and Science Fact, Realms of Fantasy, Dragon Magazine, and Dungeon Magazine. He is the illustrator of Marie’s Brennan magnificent A Natural History of Dragons. At 2016 his debut novel The Summer Dragon was released, first part of the series “The Evertide”.

 

M.M. What kind of themes did you enjoy drawing when you were young, and where did you draw inspiration from?

T.L. I loved to draw anything action/adventure oriented. Knights storming castles (ala Ivanhoe, the movie), sci-fi anything, monsters, cars and car wrecks, space ships.

 

M.M. Do you have any hobbies that you enjoy (besides creating art)?

T.L. Gardening/landscaping, cooking, movie-watching, food TV, writing.

 

M.M. If you were able to choose any project of your preference to work on, what would that be? Do you have any dream or goal that you’d like to fulfill in the future?

T.L. I am currently working on the sequel to my novel The Summer Dragon: First Book of The Evertide from DAW books. It came out in 2016 to outstanding reviews. When that’s done, we’ll see what the muse serves up next. :o)

 

iron_dragon.jpg

M.M. What’s your opinion on the entertainment industry (books, films) today, and how much has it changed throughout the years?

T.L. Video games seem to have taken over the world. I can’t play them, because I don’t have time for that sort of commitment to play. I have a book to write! And there’s the shame, because I love a well-told story, and for the most part, video games have backstory, but otherwise no story at all. Ultimately they still come down to either first-shooter fights or simply wandering around in an alien universe. Books are struggling because of it, in part, and I think the low expectations have hurt Hollywood story-telling. I think the Marvel Universe is doing some outstanding work with character development and story-arcs, but I wonder how long they can keep it up. At what point do they have to double back on old story lines, or start over with new genesis stories (Spiderman has at least two in the movies already)?

That’s when they start to lose me, like when DC killed Superman… and then brought him back to life. That -broke- storytelling, because suddenly death wasn’t important. Such a bad idea. I hated it when the Pirates of the Caribbean franchise brought back Barbosa. He was dead! You killed him! It was dramatic and satisfying from a narrative point of view… But they just couldn’t make another movie without him, and that’s lazy.

On the other hand, special effects have become so good that almost anything is possible. Guardians of the Galaxy or The Avengers could not have been made a mere twenty years ago. That’s a great thing when the stories are also good. But too many movies depend on the glitz alone to draw crowds. I’m a fan of -story- above all else.

 

M.M. What would be your favorite personal artwork so far?

T.L. That’s like asking me who my favorite child is. The truth is that they all have qualities that I’m proud of, areas that might have needed a little more work. Some I’ve sold and some are still hanging around the house. The same is true of my artwork…

(Do you see what I did there? Heh heh heh…)

That said there are some paintings I’m fond of: Barfight! Temeraire. Daughter of the Drow and Tangled Webs. The Hunter’s Blades trilogy from R.A. Salvatore (The Thousand Orcs, The Lone Drow, and The Two Swords). 3rd Edition D&D was my baby, along with Sam Wood. But if I had to choose one thing that I’m most proud of, it would have to be The Summer Dragon, my novel.

 

nuliajuk.jpg

M.M. What’s the best advice you could give to a young artist who’s just starting his/her career?

T.L. I borrowed this from my own FAQ: Believe in your dream and keep fighting for it.

Art is a passion, or it will kill you. Your love of art will have to sustain you during the lean times. That said, once you have paid your dues and built a following, it can be very rewarding personally, and possibly financially.

Does the phrase “starving artist” ring a bell?

A career in art is, I suspect, much like a career in any of the other arts. A certain tiny number will achieve fame and fortune, another few will achieve fame, but little fortune, others will find good jobs, if only somewhat satisfying, and very many will toil in obscurity until they give up or find something better.

I don’t mean that to be discouraging, but if you’re lazy, don’t be an artist. If you want to spend your weekends lounging around the pool, doing nothing, don’t be an artist. if you expect to graduate from college, land a terrific job and start kicking asses, don’t be an artist.

However, if you love to create things, if your primary means of entertainment for yourself was drawing pictures and/or story telling (D&D, making your own comics, writing short stories… anything that fired your imagination) then you may have what it takes. In fact, if you have all those qualities and don’t pursue art, you may spend the rest of your life wondering whether you had the chops, if you had missed your calling.

Talent is only part of the equation. There are many artists more talented than I who have failed and disappeared. I work my ass off. I go to conventions, I network with other artists and enjoy the company of people around the industry. I spend a lot of time in research (which I find enjoyable), put a lot of thought into every painting, and am always seeking to improve my craft. It’s a matter of desire. After 15 years in advertising, I HAD TO DO THIS. I started attending conventions in hopes of landing more enjoyable work, or I was going to hang up my brushes and get a real estate license. Art was and is my lifeblood. Creating is what I do. If you are the same way, then challenge yourself and study art. If you are just a guy who draws occasionally and thinks that art might be a good way to make some money, you’re on the wrong track.

Joseph Campbell once said, “Follow your bliss, and doors will open where you did not know there were doors.” It’s true, it worked for me. You need to ask yourself what you enjoy most. What gives you the greatest pleasure? What do you do when you have leisure time and want to entertain yourself? That’s where your greatest level of satisfaction in a career will be found. You will excel when you love your work. If art fires your imagination and inspires you, then follow that bliss.

An assistant once asked me how he would know when he was creating the thing that he had a passion for, and I told him, “Because you’re not getting paid to do it.” Figure out how to get paid to do that.

Too easy to say… It took me something like 16 years to break that ice. Some do it overnight. Others try and never get there. So believe in your dream and keep fighting for it.

 

M.M. Is there any young artist who you think stands out from the crowd? If so, who and why?

T.L. There are a number of them. Peter Morbacher, Sam Fleegle, Tyler Walpole, Justin Gerard. Annie Stegg, Joseph Corsentino… There are others, but I am so bad with names…

 

M.M. Make a wish to Will o’ Wisps.

T.L. I wish you a Merry Merry and a Happy Happy!

 

www.toddlockwood.com

 

Συνέντευξη:  Μαριλένα Μέξη

Μετάφραση: Γιώργος Αγγελίδης

Επιμέλεια: 'Αρτεμις Βελούδου 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης, για οποιαδήποτε χρήση του περιεχομένου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη συγγραφική ομάδα του Will o' Wisps.gr.