Posts in Ιστορίες
Μαύρες γάτες, ένα χρονικό δεισιδαιμονίας και προκατάληψης

Λίγες είναι οι περιπτώσεις που ένα ζώο έχει αντικριστεί υπό δύο τόσο πολωτικές ματιές σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, όσο η μαύρη γάτα.

Read More
Ο Βραχνάς: το αρσενικό αντίστοιχο της Μόρας στη λαογραφική παράδοση

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας κάποιος σας είπε «Μου έγινες βραχνάς» και δεν σας άρεσε καθόλου. Ίσως γιατί νιώσατε ενοχλητικοί, και δεν είχατε άδικο. Τι σημαίνει, όμως, βραχνάς;

Read More
Frankenstein – ο Προμηθέας της Mary Shelley

Το 1816 είναι γνωστό ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι. Το ηφαίστειο Mayon στις Φιλιππίνες και η έκρηξη του όρους Tambora στις Ολλανδικές Ινδίες, έχουν γεμίσει την ατμόσφαιρα με ηφαιστειακή σκόνη, οδηγώντας στον παγετό που θα σαρώσει το βόρειο ημισφαίριο.

Read More
Τα είδη των ηρώων στις μυθοπλαστικές τέχνες

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Captain America με τον Ra’s al Ghul, ο Anakin Skywalker με τον Οιδίποδα, ή ο Punisher με τον Severus Snape και τη Scarlett O’Hara;

Read More
Η δυστοπία στη λογοτεχνία και στην οθόνη

Στο παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο του, ο Neil Postman αναφέρεται στους δύο πλέον εξέχοντες συγγραφείς των οποίων τα γνωστότερα έργα παρουσιάζουν και αναλύουν, ανάμεσα σε άλλα, τη δομή και οργάνωση των δυστοπικών κοινωνιών στις οποίες διαδραματίζονται.

Read More
Τα στοιχεία της φύσης στο fantasy

Τα στοιχεία, όπως και η ίδια η φύση που τα εμπεριέχει, τα γεννά και γεννάται από αυτά, φαίνεται από τα αρχαία χρόνια να θεωρούνταν κάτοχοι σπουδαίας ισχύος από τους ανθρώπους.

Read More
Κινέζικα παραμύθια: μια σύντομη γνωριμία με τις πηγές και τους συμβολισμούς τους

Ένα ταξίδι ξεκινά. Ένα ακόμα ταξίδι πέρα από τον χρόνο και τον χώρο. Σήμερα θα προσπαθήσουμε  να αγγίξουμε την κορυφή του παγόβουνου της κινέζικης προφορικής παράδοσης.

Read More
Μύθοι των ελληνικών λιμνών

Βρισκόμαστε λίγο πιο έξω από το Άργος, σε έναν μικρό οικισμό που ονομάζεται Λέρνα. Ένας στενός, φιδογυριστός δρόμος ανεβαίνει προς έναν κακοτράχαλο λόφο.

Read More
Μύθοι και θρύλοι της Λατινικής Αμερικής

Σε αυτό το τελευταίο μας καλοκαιρινό ταξίδι, πριν μας πιάσει νοσταλγία για το φθινόπωρο και πιάσουμε πιο σκοτεινούς μυθικούς και παραμυθιακούς προορισμούς, θα φύγουμε για Κεντρική και κυρίως Λατινική Αμερική.

Read More
Βρικόλακες: αναδρομή στις κλασικές λογοτεχνικές αποτυπώσεις τους

Βρικόλακες. Σκοτεινοί, μυστηριώδεις, αισθαντικοί, συναρπαστικοί. Πλάσματα κυρίαρχα, αλλά και διφορούμενα, στον τομέα της φαντασίας.

Read More
Μύθοι από το αρχιπέλαγος της Χαβάης

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, ψάχνουμε θάλασσες και ακρογιαλιές για ταξίδια. Γιʼ αυτό σκέφτηκα σήμερα το χρόνο-ταξίδι μας να είναι τροπικό!

Read More
Άνυα: Χορεύοντας με τους Λύκους (Μέρος 11ο)

Βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο του κλαμπ, σε μια πίστα με ασπρόμαυρα πλακάκια που την έκαναν να μοιάζει με τεράστια σκακιέρα, περιστοιχισμένος από κόσμο που χόρευε ξέφρενα στον ρυθμό της μουσικής.

Read More
Άνυα: Το Κλαμπ στη Μέση του Πουθενά (Μέρος 10ο)

Με αυτά και με εκείνα οι μέρες πέρασαν και έφτασε το μεσοκαλόκαιρο μαζί με τα γενέθλια του Ορφέα.


Read More
Τα φεγγάρια του κόσμου: μύθοι και θρύλοι για τη Σελήνη

Από την αυγή της ανθρωπότητας,  τα μυστήρια του σύμπαντος προκαλούσαν δέος ή ακόμα και φόβο στους ανθρώπους.

Read More
Νησιά, νήσοι και αρχιπελάγη του φανταστικού: ένας αλφαβητικός οδηγός

Η περίοδος των διακοπών πλησιάζει κι εμείς έχουμε ήδη εξετάσει τις μεταφορικές μας επιλογές στις επτά θάλασσες.

Read More
Οι γερόντισσες των παραμυθιών: Μάγισσες, σοφές, βοηθοί ή γλυκές γιαγιάδες;

Πόσα παραμύθια γνωρίζετε; Σε πόσα από αυτά εμφανίζονται γριές; Γριές καπάτσες, πανούργες, αεικίνητες, γερόντισσες σοφές και μυήτριες, άλλες φορές στριμμένες, κακές και εκδικητικές ή μάγισσες έξυπνες και διαβολικές,

Read More
Ταξίδι στη Δύση: η ιστορία πίσω από τον θρύλο του Βασιλιά Πιθήκου

Πώς ξεκινά κανείς να μιλά για το πιο διάσημο από τα γραπτά αριστουργήματα ενός πολιτισμού -ένα από τα τέσσερα έργα στα οποία βασίστηκε μια ολόκληρη λογοτεχνική κουλτούρα; Υποθέτω, από τα πολύ πρακτικά.

Read More