Βιβλιο-πρόταση: «Το Στέμμα της Αυγής» του Γιάννη Μιχαηλίδη από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο

TO-STEMMA-THS-AYGHS-COVER.jpg

Ο χρόνος άλλαξε και εγώ συνεχίζω το ταξίδι μου στη λογοτεχνία του φανταστικού. Θέλοντας να ενισχύσω τους εγχώριους συγγραφείς και ειδικά τους νέους δεν θα μπορούσα να παραλείψω από την λίστα ανάγνωσής μου το βιβλίο του Γιάννη Μιχαηλίδη Το Στέμμα της Αυγής, που κυκλοφόρησε στα ράφια των βιβλιοπωλείων λίγους μήνες πριν από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Με ένα πολύ όμορφο ανάγλυφο εξώφυλλο και μια υπόσχεση 625 σελίδων για μια επική ιστορία φαντασίας το βιβλίο σε προδιαθέτει θετικά, πριν καν το αρχίσεις, για ένα μαγικό και περιπετειώδες ταξίδι.

Ένα βασίλειο, έξι κράτη και ο πόλεμος προ των πυλών. Άνθρωποι, ξωτικά και τρολ, παιχνίδια εξουσίας και ένας αγώνας για να διατηρηθεί η εύθραυστη ειρήνη. Ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός;

Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να χτίσει έναν κόσμο φαντασίας πλούσιο και δομημένο σε γερά θεμέλια. Οι χαρακτήρες είναι πολλοί κάτι που κάνει δύσκολη τη δουλειά του ίδιου αλλά όχι των αναγνωστών αφού το παράρτημα, εκτός από χάρτες (ενθουσιάζομαι με τους χάρτες!) περιλαμβάνει και κατάλογο ονομάτων (καθώς και των ρόλων τους!). Η γραφή του είναι συγκροτημένη χωρίς κενά ή κοιλιές ενώ με τις όμορφες περιγραφές του καταφέρνει να σε βάλει μέσα στον χρόνο και τον χώρο του φανταστικού αυτού κόσμου. Ταξιδιάρικες και οικίες εικόνες μου μετέδωσαν σε αρκετές στιγμές την αίσθηση που είχα όταν διάβαζα Τόλκιν. Σε αυτό ίσως να έπαιξαν ρόλο τα ευφάνταστα και πολύ ταιριαστά ονόματα που έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας για τους χαρακτήρες του. Το βιβλίο παρότι μεγάλο δεν με κούρασε καθόλου αφού η γλώσσα του ήταν λιτή και με ροή. Δεν ξεχνάω πως αυτό είναι το ντεμπούτο του Γιάννη Μιχαηλίδη και σίγουρα μια τόσο καλή αρχή είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια.

Αν έχετε ανάγκη, λοιπόν, από ένα ανάγνωσμα με πολλά στοιχεία ενός κλασικού μυθιστορήματος επικής φαντασίας, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς. Ένα μαγικό περιπετειώδες ταξίδι ό,τι πρέπει για έναν χειμώνα που μας έχει κλείσει στα σπίτια μας. Μια απόδραση!

Καλές αναγνώσεις!

 

Περίληψη Οπισθόφυλλου:

Όταν ο Ουάλας Μέην αποφασίζει να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα για να ζητήσει βοήθεια από τον Βασιλιά, όλα μοιάζουν μάταια. Η αναχώρηση του γιου του για τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και η απότομη κλιμάκωση της φήμης περί πολέμου στα έξι κράτη του Βασιλείου, τον προκαλούν να πάρει άμεση δράση σε μια απίθανη εξέλιξη των γεγονότων. Στην άλλη άκρη του κόσμου, ο πρώην Στρατηγός Επιφύλακας των Ξωτικών, Μέλενας Ντόνσταρ ο οποίος ζει εξόριστος εδώ και πολλά χρόνια, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του όταν ο παλιός του φίλος Λιθέλιον, αποφάσισε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία δεν θεωρούσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει για πολύ καιρό…

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1991 στη Ρόδο όπου και ζει μόνιμα μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Λονδίνο. Έχοντας πάθος από πολύ νεαρή ηλικία με οτιδήποτε μπορεί να του διεγείρει τη φαντασία, από παιδί αισθανόταν πως είχε να πει στον κόσμο μια ιστορία. Μια ιστορία την οποία με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποίησε πως είχε αρχίσει να αδυνατεί να συγκρατήσει μονάχα μέσα στο κεφάλι του. Έτσι πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τη συγγραφή του πρώτου κύκλου μύθων και ιστοριών του φανταστικού κόσμου, στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας εκείνης. Έκτοτε βρίσκεται σε μια άοκνη πορεία συγγραφής πάνω σε αυτή, με σκοπό να της δώσει τη μορφή με την οποία την οραματίστηκε.