"Ο Μικρός Πρίγκιπας": Το αγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων.

"Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Μόνο με την καρδιά μπορεί κάποιος να δει σωστά - αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια".
 

Art by Marilena Mexi

Art by Marilena Mexi

Η ιστορία του μικρού πρίγκιπα είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. 
Είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού εδώ και πενήντα τέσσερα χρόνια αφήνει με τον ίδιο τρόπο άφωνους από συγκίνηση όσους το διαβάσουν.

Ένας πιλότος, που, κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά, με προμήθειες νερού ίσα ίσα για οχτώ μέρες. Εκεί συναντάει το μικρό πρίγκιπα, ένα χρυσαφένιο παιδί, φερμένο από έναν άγνωστο πλανήτη μεγάλο όσο ένα σπίτι. Ο μικρός πρίγκιπας ταξιδεύει εδώ κι ένα χρόνο, επισκέπτεται καινούριους πλανήτες, θέλει να δει και να μάθει. Είναι όμορφος κι ευαίσθητος, αμείλικτος και διάφανος, περίεργος κι απρόβλεπτος όπως μονάχα τα παιδιά μπορούν να είναι. Ο πιλότος, την ώρα που αγωνίζεται να επισκευάσει το χαλασμένο αεροπλάνο του κι ανησυχεί για την επιβίωσή του, αναγκάζεται ν' αντιμετωπίσει ένα παραμυθένιο πλάσμα, που είναι ερωτευμένο μ' ένα τριαντάφυλλο, που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοβασιλέματα, που έχει όλα κι όλα τρία μικροσκοπικά ηφαίστεια και λαχταράει ν' αποκτήσει ένα αρνάκι ­έστω κι αν αυτό είναι σε ζωγραφιά και δε φαίνεται, γιατί είναι κλεισμένο σ' ένα κασόνι. 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

"Ο Μικρός Πρίγκιπας" (Le Petit Prince) είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Antoine de Saint-Exupéry. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1943. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 300 γλώσσες και ψηφίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο του 20ου αιώνα στη Γαλλία. Οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα ετησίως, με πωλήσεις συνολικού ύψους πάνω από 140 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Antoine de Saint-Exupéry ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και έρχεται ως ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο. Ο Exupéry δεν ήταν όμως ένας διηγηματογράφος, αλλά ένας βαθύς φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Από την άποψη αυτή το έργο που τον χαρακτηρίζει απόλυτα είναι τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου», που αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αφιερώθηκε στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής αεροπορίας, της οποίας είναι ιστορικά απ' τους μεγάλους προδρόμους , ήταν ηγετικός παράγων της δημιουργίας της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας από την οποία ξεπήδησε η Air France, ήταν δοκιμαστής αεροπλάνων της Air France και πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πτώση της Γαλλίας, όπου και παρασημοφορήθηκε για να σκοτωθεί τελικά το 1944. Η Γαλλία και οι γαλλόφωνες χώρες τιμούν με το όνομά του σωρεία δρόμων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Το διεθνές αεροδρόμιο της Λυών ονομάζεται Saint-Exupéry.

"Ο Μικρός πρίγκιπας" είναι αντιπολεμικό βιβλίο και μιλά για την αγάπη και τη φιλία, οι οποίες για να αναπτυχθούν πρέπει να υπάρχει ειρήνη. Είναι ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει ο συγγραφέας μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία. Το περιεχόμενό του είναι ένα μήνυμα στη δοκιμαζόμενη πατρίδα του μακριά απ' την οποία νιώθει εξόριστος, χαμένος, όπως ο μικρός πρίγκιπας μακριά απ' τον πλανήτη του. Υπάρχουν παραμυθικοί ρόλοι: πρίγκιπας, τριαντάφυλλο, αλεπού, καθώς και συμβολισμοί που υποκρύπτουν: βαθμιαία πορεία προς τη γνώση μέσω της κοινωνικοποίησης, μετάβαση από τον κόσμο του παιδιού στη ζωή, στις σχέσεις και υποχρεώσεις του ενηλίκου. O  συγγραφέας φαίνεται καθάρα πως επηρεάστηκε σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες και έγραψε το βιβλίο.

Η ιστορία ξεκινάει ως εξής: Ένας πιλότος, που, κουρασμένος από τη σχέση του με τους ανθρώπους, ζει αποτραβηγμένος από αυτούς, σε μια από τις πτήσεις του αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, γιατί το αεροπλάνο του παθαίνει βλάβη. Yπάρχουν αναφορές ότι το αεροσκάφος όπου βρισκόταν ο Saint-Exupéry, μαζί με συγκυβερνήτη του André Prévot, συνετρίβη στην έρημο Σαχάρα. 

Και οι δύο εκ θαύματος επέζησαν από την συντριβή αλλά στη συνέχεια ήρθαν αντιμέτωποι με την αφυδάτωση και τις δύσκολες συνθήκες και τη ζέστη της ερήμου. Αυτό προκάλεσε και στους δυο περίεργη συμπεριφορά και φαίνεται πως είχαν ψευδαισθήσεις. Την τρίτη μέρα όμως διασώθηκαν. 

Το σπίτι του μικρού πρίγκιπα, «Αστεροειδής Β-612», πιθανότατα προέρχεται έμπνευση με ένα από τα αεροπλάνα του Saint-Exupéry που πέταξε ως πιλότος της αεροπορικής αποστολής, η οποία έφερε τον αριθμό σειράς «A-612». Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πιλότος ταχυδρομείου στη Σαχάρα, Saint-Exupéry είχε δει ένα Fennec (αλεπού της ερήμου), η οποία κατά πάσα πιθανότητα τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το χαρακτήρα της αλεπούς στο βιβλίο.

Η σύζυγος πάλι του Saint - Exupéry,  Consuelo ήταν το "τριαντάφυλλο" στον "Μικρό Πρίγκιπα", ήταν εκείνο το φως που κράτησε την φλόγα ζωντανή και του έδινε κουράγιο στις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Art by http://rinian.deviantart.com/

Art by http://rinian.deviantart.com/

 

Σημειώσεις:

- Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από το ίδιο τον συγγραφέα με ακουαρέλα, οι σπουδές που είχε στην αρχιτεκτονική τον βοήθησαν έτσι ώστε να έχει ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. 

-Το βιβλίο έχει μεταφερθεί άπειρες φορές στην όπερα, στο θέατρο σε σειρές και στον κινηματογράφο.  Oι πιο γνωστές παραγωγές είναι οι εξής: The Adventures of the Little Prince (TV series 1978), The Little Prince (1974), Le petit prince (TV series 2010), The Little Prince (Movie 2015).

 

Σε ένα από τα αστέρια Θα κατοικώ

Σε ένα απο αυτά Θα γελώ

Κι έτσι θα είναι σαν όλα τα αστέρια

Να γελούν όταν κοιτάς τον ουρανό το βράδυ...


 

Πηγές: Wikipedia, Εκδόσεις Πατάκη, cover art by Marilena Mexi