Ημέρα της Μητέρας: Αφιέρωμα στις δυναμικές μητέρες της λογοτεχνίας του Φανταστικού

«This is the greatest power in the universe.»

 

Η μητρότητα συχνά παρουσιάζεται στα βιβλία ως μια όμορφη, τρυφερή εμπειρία. Η αλήθεια είναι όμως ότι η μητρότητα μπορεί να είναι και σκληρή, να απαιτεί ενέργεια και θέληση, και φυσικά δύναμη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι δυναμικοί χαρακτήρες στα βιβλία είναι μητέρες. Και πιθανότατα πολλοί από εμάς δεν θα θέλαμε να τις συναντήσουμε από κοντά…

Υπάρχουν πολλά είδη μητέρων στον κόσμο της λογοτεχνίας, αλλά εμείς σήμερα θα σταθούμε στις «καλές», τις γενναίες και τις ηρωικές.

Art by Celia Rodríguez

Art by Celia Rodríguez

Harry Potter

Molly Weasley

Η Molly είναι μια σπουδαία μητέρα, η οποία μεγάλωσε επτά επίσης σπουδαία παιδιά, δίχως να έχει μεγάλη περιουσία, ζώντας μια αξιοπρεπή ζωή. Προσφέρει μητρική στοργή σε όποιον έχει ανάγκη και έχει τόση αγάπη μέσα της, καθώς φέρεται σε ένα ορφανό παιδί με μεγάλη φήμη σαν τον Harry σαν να είναι δικός της γιος. Έχει τρομερή δύναμη ψυχής, καθώς η οικογένειά της έχει περάσει από πολλά κύματα. Αν και δείχνει μια στερεοτυπική μητέρα που μένει στο σπίτι και μαγειρεύει ή πλένει πιάτα, δεν έδειξε να φοβάται ούτε λεπτό μπροστά στη Bellatrix Lestrange, θέλοντας να προστατεύσει τη μονάκριβη κόρη της.

Narcissa Malfoy

Η μητέρα του Draco Malfoy, Narcissa, για τον κόσμο είναι μια κρύα, πονηρή γυναίκα, αφοσιωμένη στον Σκοτεινό Άρχοντα. Από μικρή υπήρξε υπερήφανη και περιφρονητική. Έκρινε τους ανθρώπους με βάση το αν κατάγονταν από οικογένεια μάγων κι αν είχαν περιουσία. Είναι όμως και μια μητέρα που θα έκανε τα πάντα για να είναι ο γιος της καλά. Όταν ο Harry επέζησε από την κατάρα του Voldemort για δεύτερη φορά, η Narcissa προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρός, αφού της είπε ότι ο γιος της ζει. Μια γυναίκα να πει ψέματα στον πιο σκοτεινό και φοβερό μάγο που έχει υπάρξει και στη χειρότερη φάση του; Αυτή η πράξη απαιτεί γενναίες ποσότητες θάρρους…

Lily Potter

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τη μητρική αγάπη χωρίς να αναφέρουμε τη Lily Potter. Η Lily πάντα πίστευε στο καλό των άλλων, δεν είχε κακία μέσα της και υπήρξε πιστή φίλη. Διέθετε μεγάλο ταλέντο στη σχολή μαγείας και ήταν πολύ καλή μαθήτρια Η Lily έβγαζε πάντα προς τα έξω μια ζωντάνια και μια καλοσύνη. Ίσως κάτι που τη χαρακτηρίζει είναι το γεγονός πως δεν δίσταζε να δώσει δεύτερες ευκαιρίες στους ανθρώπους, καθώς έβλεπε ότι μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Η μητέρα του Harry πέθανε, προσπαθώντας να σώσει τον γιο της, βάζοντας ως ασπίδα το σώμα της. Αυτό που έκανε αποτελεί μια μορφή μαγείας πιο δυνατή από τη Σκοτεινή Μαγεία, η οποία συνέχιζε να προστατεύει τον Harry για πολύ καιρό. Ο θάνατός της ήταν η απόδειξη μιας αγάπης άνευ όρων.

The Kingkiller Chronicle

Η Laurian είναι η μητέρα του Kvothe και μέλος του Edema Ruh. Εμφανίζεται να έχει σκούρα μαλλιά και ωραία φωνή, να γελάει εύκολα και είναι εύγλωττη. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη Laurian, εκτός από το γεγονός ότι κατάγεται από οικογένεια ευγενών. Στην ιστορία αποκαλύπτεται ότι η Laurian, παρόλο που έχει αυτή την καταγωγή, εγκατέλειψε αυτή τη «θλιβερή κόλαση» και το έσκασε με τον πατέρα του Kvothe, Arliden, και έγινε μία από τους Edema Ruh. Επίσης, βοήθησε τον Arliden στην αναζήτηση και τη σύνθεση τραγουδιών. Όσον αφορά τον γιο της, η Laurian έμαθε στον Kvothe καλούς τρόπους και τις βαθμίδες των ευγενών, παρά την απροθυμία του. Δυστυχώς, σκοτώθηκε από τον Cinder των Chandrian.

Realm of the Elderlings

Ronica Vestrit

Η Ronica Vestrit είναι η γυναίκα του Trader, Ephron Vestrit. Είναι η μητέρα των Keffria και Althea, καθώς και πεθερά του Kyle Haven, γιαγιά των Wintrow, Malta, and Selden, και προγιαγιά του Ephron Khuprus. Είναι μια δυνατή γυναίκα που διαχειριζόταν την οικογενειακή περιουσία και τη γη των Vestrit. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποδέχτηκε τη θέση της κόρης της, Althea, πάνω στο μαγικό πλοίο Vivacia. Όταν ο Ephron ήταν ετοιμοθάνατος, τον έπεισε να πάρει μακριά το πλοίο από τη μικρή της κόρη και να το δώσει στην Keffria. Όταν ο Kyle Haven οδήγησε την οικογένεια προς κάποιες λάθος επιλογές και η Althea εγκατέλειψε την οικογένεια, κατάλαβε τι λάθος είχε κάνει και προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε. Με τον θάνατο του Ephron, η θλίψη την οδηγεί στο παρασκήνιο, αλλά όταν έρχεται η ώρα οι άνθρωποι να διαπραγματευτούν με τη δράκαινα Tintaglia για τη σωτηρία της Bingtown, η Ronica αφυπνίζεται και παίζει καίριο ρόλο, καθώς και στις προσπάθειες αναδόμησης της πόλης.

Art by Joa Ellaine

Art by Joa Ellaine

Lady Patience

Η Lady Patience είναι η γυναίκα του πρίγκιπα, Chivalry Farseer, και μητριά του γιου του, FitzChivalry. Η Patience είναι αρκετά γνωστή για την εκκεντρική της προσωπικότητα. Έχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα, όπως είναι η κηπουρική, η χαρτοποιία και τα βότανα. Είναι πολύ κοντά με την υπηρέτριά της, Lacey, η οποία αποτελεί και φύλακά της. Κάποτε ήταν ερωτευμένη με τον Burrich αλλά μετά η Patience ερωτεύτηκε τον Chivalry, όταν εκείνος άρχισε να εκδηλώνει τον ενδιαφέρον του προς εκείνη. Ο γάμος της με τον Chivalry αντιμετωπίστηκε αρνητικά, καθώς, λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο κόσμος θεωρούσε ότι ήταν ακατάλληλη για βασίλισσα. Επιπροσθέτως, η Patience ήταν αδύνατον να συλλάβει με τον Chivalry και έτσι, όταν έμαθε για το νόθο παιδί του, τον Fitz, πληγώθηκε πολύ. Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή τον αποδέχτηκε σαν να ήταν δικό της παιδί, αποκαλώντας τον με το όνομα που προόριζε για τον γιο της.

Forgotten Realms

Yvonnel Baenre

Η Yvonnel Baenre, γνωστή και ως Matron Baenre ή απλώς Baenre, είναι η matron mother του οίκου των Baenre στην πόλη της Menzoberranzan. Ηγήθηκε του οίκου της με μια αφύσικη δύναμη, η οποία γεννήθηκε από μια δόλια φιλοδοξία. Η Matron Baenre έχασε αρκετή από την ομορφιά της εξαιτίας ενός συνδυασμού πολλών παραγόντων, ανάμεσα σε αυτούς και οι πολλές χρήσεις του spell zin-carla. Προς το τέλος της ζωής της έδειχνε ωχρή και καταβεβλημένη, με πολλές ρυτίδες στο πρόσωπό της. Μέσα στα επόμενα 2000 χρόνια, έκανε πολλά παιδιά, συγκεκριμένα 20 (ανάμεσα σε αυτά και ιέρειες) και έγινε η πιο δυνατή matron mother της Menzoberranzan. Κάποιες δεκαετίες πριν τον θάνατό της, προέβλεψε την ακμάζουσα δύναμη του οίκου των Do'Urden, ενεργώντας διαφορετικά από τα standards των drow (dark elves), ώστε να τους βοηθήσει να υπερασπιστούν τον οίκο τους, ενώ συνέχιζαν να ψάχνουν για τον βλάσφημο γιο τους, Drizzt. Τα πιο γνωστά παιδιά της είναι τα εξής: ο Gromph, Archmage της Menzoberranzan, η Triel, διάδοχός της, και ο Jarlaxle, rogue και αρχηγός των Bregan D'aerthe.

Triel Baenre

Η Triel Baenre ήταν μια ιέρεια των drow και matron mother του οίκου των Baenre, στη Menzoberranzan. Ως matron mother του πρώτου οίκου, η Triel ήταν η πιο ισχυρή drow στην πόλη, και θα μπορούσε να είναι μια ανεπίσημη αρχηγός στην Menzoberranzan. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της φύσης των drow, καμία άλλη matron mother δεν δεχόταν μια τέτοια κυριαρχία, καθώς ήταν φθονερές και διψούσαν για εξουσία. Ως μια ισχυρή matron mother, η Triel κατείχε πολλούς τίτλους. Κάποιοι από αυτούς ήταν «Exalted Mother» ή «Sacred Mother». Η Triel ήταν σχετικά κοντή για τα standards των drow και όχι τόσο όμορφη σχετικά με τις υπόλοιπες. Όμως η εξωτερική της εμφάνιση αντισταθμιζόταν από τη φιλοδοξία και την υπεροχή της. Συνήθως είχε τα λευκά της μαλλιά σε πλεξούδα που στόλιζαν το κεφάλι της σαν να φορούσε στέμμα. Παρόλο που η φύση της ήταν άγρια, ήταν πολύ υπομονετική και έτσι υπολόγιζε καλά τις κινήσεις της προς το συμφέρον της. Κατάφερε να αποτρέψει το Menzoberranzan από την καταστροφή πολλές φορές και πήρε ηγετική θέση όταν πέθανε η μητέρα της κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Mithral Hall. Επίσης, υπήρξε Mistress Mother στην Ακαδημία του Arach-Tinilith. Η Triel δεν περίμενε ποτέ ότι θα έπαιρνε τον ρόλο της House Matron τόσο νωρίς και στην αρχή δεν τον ήθελε. Όμως, ως η μεγαλύτερη κόρη του οίκου, είχε εκπαιδευτεί από την ίδια τη μητέρα της και είχε όλα τα προσόντα για τη θέση. Η αδερφή της, Quenthel Baenre, έγινε η επόμενη Mistress του Arach-Tinilith μετά την επιστροφή της από τον θάνατο. Η Triel θεωρούσε τα αδέρφια της, Gromph και Quenthel, ως τους πιο πιστούς της συμβούλους. Επιπλέον, είχε έναν γιο draegloth (μισό δαίμονα και μισό drow), τον Jeggred, ο οποίος υπήρξε προσωπικός της φρουρός.

Quenthel Baenre

Η Quenthel Baenre ήταν μια ιέρεια των drow, η τρίτη κόρη και το τέταρτο παιδί της Yvonnel Baenre. Υπήρξε η Mistress του Arach-Tinilith, της σχολής κληρικών στο Menzoberranzan και αργότερα η Matron Mother του πρώτου οίκου των Baenre. Πρωτοεμφανίστηκε ως ήσσονος σημασίας χαρακτήρας στα τελευταία τρία βιβλία της σειράς Legacy of the Drow. Η Quenthel περιγράφεται ως δυνατή και όμορφη, έχοντας μια βασιλική αύρα ακόμα και μέσα στη μάχη. Η Quenthel ήταν η επιτομή της ευγενούς γυναίκας drow. Ήταν ψυχρή, αδίστακτη, φιλόδοξη και αλαζονική. Όσο διοικούσε, δεν άφηνε να φανεί κάποια ανυποταξία και έλλειψη σεβασμού. Μεγαλωμένη ως ευγενής στο Menzoberranzan, ήταν συνηθισμένη στο να την υπακούν και να περνάνε όλα από το χέρι της. Υπήρξε πεισματάρα πολλές φορές και ανίκανη να παραδεχτεί τα λάθη της. Δεν γνωρίζουμε πολλά για το παρελθόν της, αλλά υποθέτουμε ότι πήγε στη σχολή στην ηλικία των 25, όπως και άλλα κορίτσια drow. Στην Ακαδημία υπήρξε άριστη σε όλα της τα μαθήματα και ήταν η αγαπημένη της Spider Queen. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, αποφοίτησε από την Ακαδημία πιο σύντομα από τα άλλα κορίτσια. Η μεγαλύτερη κόρη της ήταν η Myrineyl Baenre.

Outlander

bfb498d616e452bdde68e27ca1725d56.jpg

Claire Beauchamp Randall Fraser

Η Claire Beauchamp Randall Fraser είναι μια γυναίκα που δεν φοβάται να μιλήσει και να πράξει, όποτε θεωρηθεί αναγκαίο. Είναι μια δυναμική γυναίκα, με κότσια,  που δεν υποχωρεί εύκολα. Θα παλέψει για ό,τι θεωρεί σωστό, ακόμα κι αν έχει άσχημες επιπτώσεις. Δεν δίστασε ούτε λεπτό να ταξιδέψει πίσω στη δική της εποχή για την ασφάλεια της αγέννητης κόρης της. Ένας ακόμα λόγος που η Claire είναι μια απίθανη γυναίκα, είναι το γεγονός ότι ενώ ζει σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν θεωρούνται ίσες με τους άντρες και η καριέρα τους περιορίζεται στη μητρότητα και στη γραμματειακή υποστήριξη, εκείνη καταφέρνει και πηγαίνει στο πανεπιστήμιο ώστε να γίνει μία από τις πολύ λίγες γυναίκες γιατρούς της εποχής.

A Song of Ice and Fire

Cersei Lannister

Η Cersei δεν θεωρείται και από τις καλύτερες γυναίκες στον κόσμο της λογοτεχνίας. Είναι ψυχρή, χειριστική, και έχει δολοφονικές τάσεις. Στα μόνα άτομα που δείχνει μια κάποια στοργή είναι τα μέλη της οικογένειάς της (πέραν του Tyrion) και κυρίως τα παιδιά της. Η δίψα της για εκδίκηση την καθιστά μια μητέρα που θα έκανε τα πάντα για τα παιδιά της, καθώς είναι τα μόνα που της δίνουν ζωή. Σίγουρα, η Cersei είναι μια από τις μητέρες που δεν θα ήθελες να γνωρίσεις ποτέ. Κάτι που τη χαρακτηρίζει είναι η συμβουλή που είχε δώσει κάποια στιγμή στη Sansa Stark: «Μην αγαπήσεις κανέναν πέρα από τα παιδιά σου». Ο συνδημιουργός της τηλεοπτικής σειράς, D.B. Weiss, έχει δηλώσει ότι η Cersei έχει τη σωστή ποσότητα απέχθειας και ζήλειας, μαζί με μια λάμψη κατανόησης σε κάθε σκηνή που έχει με τη Sansa. Μήπως τελικά η Sansa τής θύμιζε τον εαυτό της σε νεαρή ηλικία; Αυτό το αφήνω σε εσάς.

Catelyn Stark

Η Catelyn ήταν μια γυναίκα με περίπλοκη προσωπικότητα. Για εκείνη, το καθήκον ήταν πάνω απ’ όλα. Ήθελε πάντα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του οίκου της και να ακούει το σύνθημά του «Οικογένεια, Καθήκον, Τιμή», αν και πολλές φορές ερχόταν σε κόντρα με αυτό. Υπήρξε μια στοργική μητέρα και έξυπνη γυναίκα, αν αναλογιστούμε τις πράξεις της κατά τη διάρκεια του Πολέμου και τις συμβουλές της προς τον Robb. Το μόνο άτομο μέσα στην οικογένειά της που την έβγαζε έξω από τα νερά της ήταν ο Jon Snow. Ίσως αυτό που δημιουργούσε τη ρήξη μέσα της σχετικά με τον Jon ήταν η ενστικτώδης, μητρική στοργή σε συνδυασμό με τον εγωισμό και τον θυμό της. Ακόμα και τα άτομα που ανήκαν στο αντίπαλο στρατόπεδο παραδέχτηκαν κάποια στιγμή ότι ήταν μια γυναίκα άξια θαυμασμού. Ο Tyrion μάλιστα τής αναγνώρισε το γεγονός ότι έδειξε μεγάλη δύναμη όσον αφορά την προστασία των παιδιών της, πράγμα στο οποίο συμφώνησε και ο Jaime. Ο συνδημιουργός της σειράς, D.B. Weiss, έχει πει πάντως ότι αυτό που έχει δείξει η Catelyn μέσα στο πέρας του χρόνου είναι ότι έχει υπερβολικά μεγάλο απόθεμα κουράγιου όσον αφορά τα παιδιά της.

Stormborn - mmexi.jpg

Daenerys Targaryen

Η Daenerys είναι ευγενική και διακατέχεται από μια ήρεμη δύναμη. Όσο ζούσε ο αδερφός της, ήταν υποταγμένη στις δικές του φιλοδοξίες. Όταν όμως έζησε με τους Dothraki έμαθε την αυτοπεποίθηση, την υπερηφάνεια και τη δυναμικότητα. Ακόμη και τώρα εξακολουθεί να είναι αφελής, καθώς οι στόχοι της τής δίνουν μια ουτοπική αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα είναι και έξυπνη. Η Daenerys, δεδομένου του ότι έχει περάσει όλη της τη ζωή στη σκιά κάποιου άλλου, νιώθει ότι δεν έχει βρει ακόμη το σπίτι της και νιώθει συμπάθεια προς αυτούς που έχουν καταπιεστεί ή υπήρξαν δούλοι. Επίσης, μπορεί να γίνει πολύ σκληρή όταν δει την αδικία μπροστά της ή τη βιώσει. Όλες οι εμπειρίες που έχει ζήσει τής έχουν δημιουργήσει μια διαδικασία σκέψης «άσπρου-μαύρου» και ιδεαλισμού. Όταν η Mirri Maz Duur χρησιμοποίησε τη μαγεία της για να «σώσει» τον Drogo, η Daenerys την εκδικήθηκε άμεσα και με γρήγορες διαδικασίες. Αντίθετα με τον πατέρα της, η Daenerys δεν προκαλεί αδικαιολόγητα κακό, ούτε της αρέσει να βασανίζει κόσμο. Όταν καταδικάζει τους εχθρούς της, φροντίζει ώστε να έχουν έναν σύντομο θάνατο. Αυτό μπορεί να είναι λίγο ανησυχητικό, βέβαια, καθώς πολλά από τα μέλη της οικογένειας έχουν δείξει κάποια στοιχεία της τρέλας των Targaryen, εκτός από εκείνη. Μπορεί να μην έχει τη στρατηγική μέσα της αλλά εξελίσσεται ως μια σπουδαία αρχηγός, η οποία παίρνει υπόψη της τις συμβουλές των ακολούθων της, καθώς γνωρίζει καλά ότι δεν έχει εμπειρία πάνω στον πόλεμο. Η Daenerys, με τον χαμό ενός παιδιού και άντρα, έχει όλη την προσοχή της στραμμένη στα άλλα της «παιδιά», τους δράκους της. Όταν της έκλεψαν τους δράκους, δεν δίστασε στιγμή να πάει μόνη της και να τους πάρει πίσω. Βλέπουμε μάλιστα ότι η διάθεσή της μεταβάλλεται πολύ εύκολα ανάλογα με τη διάθεση των δράκων. Ας μην ξεχάσουμε και το πάγωμα στο βλέμμα της, όταν έχασε τον Viserion από τον Night King… Ένας από τους δημιουργούς της σειράς, ο David Benioff, έχει δηλώσει ότι οι δράκοι καθορίζουν τη «Dany» τόσο πολύ, που δεν είναι απλώς κατοικίδιά της, αλλά τα παιδιά της και τα μόνα παιδιά που θα έχει ποτέ.

Gilly

Η Gilly μπορεί να έχει έναν θεωρητικά μικρότερο γυναικείο ρόλο, αλλά έχει καταφέρει πράγματα που άλλες γυναίκες και μητέρες της σειράς δεν έχουν μπει σε διαδικασία να βιώσουν. Πέρα από το γεγονός ότι μεγάλωσε και έζησε σε μια τέτοια οικογενειακή κατάσταση, μπόρεσε να κρατήσει τον γιο της ζωντανό από όλους τους κινδύνους που ελλόχευαν, να φτάσει στο Τείχος και να μείνει εκεί, πείθοντας τον Maester Aemon, καθώς και να μάθει να διαβάζει. Γενικά, είναι μια γυναίκα που δεν χάνει την ελπίδα και το φως μέσα της. Η ηθοποιός που την υποδύεται, Hannah Murray, δηλώνει ότι η αγαπημένη δύναμη της ηρωίδας της είναι  η αγάπη και η αφοσίωση προς το παιδί της.

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της μητέρας στη λογοτεχνία του Φανταστικού; Η μητέρα είναι από τους καλύτερους φίλους που μπορεί να έχεις κάποιος στη ζωή. Όταν όλα φαίνονται ή είναι σκούρα, φωτίζουν τον δρόμο. Όταν το βάρος του κόσμου πέφτει πάνω στους ήρωες είναι (σχεδόν) πάντα εκεί για να τους απαλλάξουν από αυτό. Όταν συμβαίνει κάτι πολύ καλό, μοιράζονται τη χαρά τους και γελάνε μαζί τους. Φαίνονται να είναι οι πιο ισχυροί άνθρωποι στο σύμπαν, όμως έχουν και αυτές αδυναμίες. Μία από αυτές τις αδυναμίες είναι να φροντίζουν να μην πάθει ποτέ κανείς κάτι κακό. Γιατί, αν πάθει, μπορούν να γίνουν χειρότερες από villains…

 

Πηγές

https://www.tor.com/2017/05/12/science-fiction-and-fantasys-best-moms-who-arent-dead-or-evil/

https://www.bookbub.com/blog/2016/05/04/best-and-worst-literary-moms

https://tv.avclub.com/the-best-fictional-moms-from-malory-archer-to-sophie-z-1798280636

https://www.indiatoday.in/education-today/gk-current-affairs/story/famous-mothers-from-books-322336-2016-05-08

https://www.buzzfeed.com/ariannarebolini/badass-literary-moms-who-will-teach-you-how-to-live?utm_term=.ribX4ynpM#.fpV1LDx50

http://www.makinggameofthrones.com/production-diary/mothers-day-5-got-characters

http://blackgirlscreate.org/blog/2016/2/24/mother-figures-in-harry-potter

http://parchmentgirl.com/mothers-of-harry-potter/

https://www.pottermore.com/features/important-gestures-of-motherly-love

http://thebookcarousel.com/blog/2015/5/10/top-10-moms-in-literature

http://kingkiller.wikia.com

http://robinhobbelderlings.wikia.com

http://forgottenrealms.wikia.com

 

Guest Post

Η Μυρτώ Μαραγκού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Γλωσσολογία στο τµήµα Μεσογειακών Σπουδών, στην πόλη της Ρόδου. Η επιλογή των σπουδών, εν µέρει καρµική, οφείλεται στο µεγάλο της ενδιαφέρον για τις γλώσσες. Κληρονόµησε από την οικογένειά της το µικρόβιο της αγάπης για τα βιβλία και έκτοτε δεν µπορεί να τα αποχωριστεί. Η συγγραφή βιβλίων ξεκίνησε κατά τα φοιτητικά της χρόνια και όχι από τότε που θυµάται τον εαυτό της. Όµως, κατέληξε να γίνει ανάγκη και τρόπος έκφρασης. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια γραφολογίας, επικοινωνίας και αυτογνωσίας. Όταν δεν γράφει, της αρέσει να µελετά αρχαία κείµενα και ψυχολογία, να ζωγραφίζει Pop Art, να κάνει χειροτεχνίες, καθώς και να χάνεται µε τις ώρες σε ατελείωτο gaming και διάβασµα.