Μαύρα Λιβάδια: το νέο μυθιστόρημα ηρωικής φαντασίας της Αγνής Σιούλα

23794796_141584766605787_1693352863359571245_n.jpg

Είχα τη χαρά να διαβάσω το νέο μυθιστόρημα της Αγνής Σιούλα "Μαύρα Λιβάδια" πριν από την πρόσφατη κυκλοφορία του, από τις εκδόσεις Λυκόφως. Από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο ανακάλυψα με μεγάλη ευχαρίστηση ότι η συγγραφέας αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη ψηλά -προς τέρψη των μυημένων αναγνωστών της, αλλά και των νέων, διατηρώντας τη καλλιτεχνική της "σφραγίδα" όσον αφορά την άντληση έμπνευσης από την ελληνική παράδοση. 

Η μυθοπλασία του βιβλίου πλέκεται γύρω από δύο ερεθίσματα: το ποίημα "Βρικόλακας" του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και το Έπος του Διγενή Ακρίτα. Η σύνθεση της όμως απαρτίζεται από ενδελεχή έρευνα εκ μέρους της συγγραφέως, τόσο στο πεδίο των στρατιωτικών όρων και ταγμάτων, όσο και στα κείμενα της δημοτικής μας παράδοσης, προκειμένου να διατηρήσει την ατμόσφαιρα που το είδος του μυθιστορήματος επιτάσσει, καθώς και τη συνέπεια και το κύρος που απαιτεί, για ένα ολοκληρωμένο σύνολο.

Τα "Μαύρα Λιβάδια" τα επισκεπτόμαστε σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου οι Ακρίτες καλούνται να προστατεύσουν τόσο τον δικό τους κόσμο, όσο και τον δικό μας, από μυθικά, αιμοβόρα πλάσματα που καραδοκούν. Πλάι στην Αλεξάνδρα Βάγια, τη νεαρή πρωταγωνίστρια, τα όνειρα της οποίας και η καθημερινότητά της διακόπηκαν βίαια από την αποκάλυψη σκοτεινών μυστικών που απειλούσαν την οικογένεια της, ανακαλύπτουμε έναν προαιώνιο πόλεμο που συγκαλυπτόταν ευλαβικά από την ανθρωπότητα. Με αυταπάρνηση, η Αλεξάνδρα αποφασίζει να καταταγεί στη θέση του μικρού αδερφού της στον πόλεμο αυτό, να γίνει εκείνη δέσμια του όρκου των Μαύρων Λιβαδιών... και να κάνει το μεγάλο ταξίδι στην άλλη πλευρά, στην εμπόλεμη ζώνη.

Η γοητευτική γραφή και η βαθιά γνώση στον χειρισμό της γλώσσας εκ μέρους της Αγνής Σιούλα έχουν αποδειχθεί από το πρώτο κιόλας μυθιστόρημα της και στα "Μαύρα Λιβάδια" αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά την ιστορία. Τα ψυχογραφήματα των ηρώων -ακόμα και των δευτερευόντων- συμβάλλουν στην αληθοφάνεια των σκηνών, ενώ η ισορροπία μεταξύ αφηγηματικού και διαλογικού μέρους κάνει τις σελίδες να κυλούν αβίαστα. Οι σκηνές μάχης έχουν δουλευτεί δεξιοτεχνικά, και η έρευνα πάνω στη στρατιωτική δομή των Ακριτών εμποτίζει το μυθιστόρημα με δημιουργικό τρόπο, και όχι ως στείρα αναπαραγωγή πληροφοριών.

Με μεγάλη συναισθηματική μεταδοτικότητα, η ιστορία της Αλεξάνδρας και των Ακριτών συναρπάζει και καθηλώνει, με την κορύφωση να οδηγεί σε έναν παράλληλο κόσμο εντός του παράλληλου κόσμου... Ένα κοίταγμα πίσω από τον καθρέφτη μίας καθοδηγούμενης πραγματικότητας. 

Και τότε, η αληθινή μάχη ξεκινά...

 

 

Επισκεφτείτε τη σελίδα του βιβλίου στο facebook

Διαβάστε απόσπασμα του μυθιστορήματος εδώ