Βιβλίο-προτάσεις σε φθινοπωρινή διάθεση

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για δύο φρεσκό-μεταφρασμένα βιβλιαράκια των εκδόσεων Φανταστικός Κόσμος που ήρθαν στα χέρια μου και διαβάστηκαν «εν μία νυκτί» ή για να είμαι πιο ακριβείς εν μέσω δύο μικρών φθινοπωρινών βροχοπτώσεων! Μικρά μεν (230 και 190 σελίδες έκαστο) και ευκολοκουβάλητα (για όσους σέρνουν πάντα μαζί τους βιβλία όταν βγα΄νουν από το σπίτι) αλλά γεμάτα δράση, δυνατές πλοκές και φυσικά φαντασία!

 

«Τα παιδιά της Άγνωστης Αγγέλου» του Brandon Sanderson

Θα ξεκινήσω από τον κλασικό πλέον στο είδος του Brandon Sanderson. Εδώ έχουμε μία αυτόνομη νουβέλα φαντασίας, γοτθικού τρόμου και μυστηρίου που διαδραματίζεται στον μοναδικό κόσμο του Magic: The Gathering. Να σημειώσουμε εδώ πως το βιβλίο γράφτηκε προς τιμήν των 25ων γενεθλίων αυτού του διάσημου παιχνιδιού καρτών. Ο συγγραφέας δέχτηκε να γράψει την ιστορία υπό δύο όρους, αφενός ότι θα την έγραφε αφιλοκερδώς ενώ το μερίδιο της πληρωμής του θα πήγαινε σε φιλανθρωπίες και αφετέρου ότι θα είχε την ελευθερία να γράψει την ιστορία με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Δηλαδή οτι θα μπορούσε να διαλέξει αυτός το πλαίσιο που θα τοποθετούσε την ιστορία του, θα εξέλισσε του δικούς του χαρακτήρες και έστηνε την δική του πλοκή ελεύθερα.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μας δώσει αυτήν την αυτοτελή ιστορία που έχει όλη την ενέργεια και τη μαγεία του διάσημου κόσμου των καρτών χωρίς να προϋποθέτει όμως επιπλέον σχετικά αναγνώσματα.

Πάμε να δούμε τι διαδραματίζεται εντός του βιβλίου. Βρισκόμαστε στην Ίνιστραντ και η ιστορία ακολουθεί την Τάκεντα, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που ζει στα Ακροχώρια, την άκρη των άκρων. Η Τάκεντα καθώς και η δίδυμη αδερφή της, η Γουίλια, έχουν επάνω τους μια κατάρα. Μία κατάρα που τις τυφλώνει σε εναλλαγή, η Γουίλια έχει την όραση της μόνο την ημέρα ενώ η Τάκεντα μόνο την νύχτα καθώς επίσης και μια μοναδική δύναμη, να διώχνει με τα τραγούδια της όλα τα εχθρικά μαγικά πλάσματα και στοιχειά που απειλούν τους συγχωριανούς της κατά την διάρκεια της μέρας και της νύχτας. Ένα βράδυ όμως το τραγούδι της δεν θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένει και τότε τρομακτικά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν. Στην περιπέτεια που ξεκινάει για να βρει τον υπαίτιο όλων αυτών θα γνωρίσει τον ιδιότροπο και παράξενο άρχοντα της περιοχής, καθώς επίσης και ένα σωρό δαίμονες και κυνηγούς δαιμόνων. Στην πορεία θα ανακαλύψει πως στον κόσμο της υπάρχουν δυνάμεις που ούτε φανταζόταν. Το τέλος της ιστορίας είναι φυσικά ανατρεπτικό.

Εδώ ο συγγραφέας καταφέρνει να μας δώσει μια ιστορία-σφηνάκι. Μέσα σε λίγες σελίδες έχουμε μια πολύ καλοδουλεμένη και σφιχτή πλοκή, χαρακτήρες που ξεδιπλώνονται όμορφα και σε παρασέρνουν και μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να βυθίζεσαι εντελώς σε αυτό το μοναδικά μαγικό σύμπαν.

 

Περίληψη Οπισθόφυλλου:

Σε έναν τόπο όπου οι σκιές αναπνέουν και κακόβουλα πράγματα αλυχτούν μέσα στη νύχτα…

Στο Ίνιστραντ ο κίνδυνος παραμονεύει στις σκιές, και τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Ένας από τους διασημότερους κόσμους φαντασίας ζωντανεύει μέσα από την μαγική πένα του μοναδικού Brandon Sanderson.

Από τη μέρα που γεννήθηκε, η Τάκεντα ήταν ευλογημένη και καταραμένη.

Από μικρή, είχε την ευλογία να μπορεί να κάνει ένα ισχυρό ξόρκι, ένα τραγούδι, για να προστατεύει αυτήν και την οικογένειά της από τα κακόβουλα πλάσματα που κατοικούσαν στο δάσος. Αυτή η δύναμη όμως είναι και η κατάρα της, καθώς ζει τις μέρες της σε αιώνιο σκοτάδι. Μόλις ανατείλει ο ήλιος, χάνει την όραση της μέχρι να σκοτεινιάσει ξανά.

Ένα μοιραίο βράδυ, χωρίς να μπορεί να καταλάβει το γιατί, το Αποτροπαϊκό Άσμα της αποτυγχάνει…

Οι φήμες θέλουν τον άρχοντα της περιοχής να συνεργάζεται με Δαίμονες. Σύντομα όμως, η Τάκεντα θα συνειδητοποιήσει, ότι πολύ πιο σκοτεινές δυνάμεις εμπλέκονται στον θάνατο της οικογένειάς της και όλων των συγχωριανών της, και αυτό είναι η μόνο αρχή ενός μεγαλύτερου μυστηρίου.

Από τον συγγραφέα-θρύλο του φανταστικού, Brandon Sanderson, έρχεται μια ιστορία φαντασίας, μυστηρίου και γοτθικού τρόμου. Τα Παιδιά της Άγνωστης Αγγέλου είναι μια αυτόνομη νουβέλα που διαδραματίζεται στον διάσημο κόσμο φαντασίας του Magic the Gathering, και η πλοκή της είναι γεμάτη με όλα αυτά που θα περίμενε κανείς από τον Brandon Sanderson: καλογραμμένους χαρακτήρες, κινηματογραφική δράση, μεθοδική αποκάλυψη του μυστηρίου και φυσικά πρωτότυπο είδος μαγείας.



H μετάφραση είναι του Ανδρέα Μιχαηλίδη

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Brandon Sanderson γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1975, στο Λίλκολν της Νεμπράσκα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βιοχημεία, είχε τη χαρά να εκδώσει ένα από τα πολλά μυθιστορήματα του, τον Μάη του 2003, υπό τον τίτλο «Ελάντρις». Αυτό το αυτοτελές ηρωικό έπος φαντασίας απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κατέκτησε την παγκόσμια κοινότητα, σημειώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις. Οι σειρά «Ομιχλογέννητοι» είναι η δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια, που έχει ήδη συναρπάσει το κοινό του φανταστικού με το πρωτότυπο και άρτιο σύστημα μαγείας του, καθώς και τις εντυπωσιακές σκηνές δράσης. Το απαράμιλλο συγγραφικό ταλέντο και η υποδοχή που επιφύλασσε η παγκόσμια συγγραφική κοινότητα στον Brandon Sanderson οδήγησε στην επιλογή του ως συνεχιστή του ημιτελούς, μνημειώδους έργου του Robert Jordan, ο «Τροχός του Χρόνου». Σήμερα ο Brandon Sanderson διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μπράιχαμ Γιανγκ και ζει στη Γιούτα. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το site του, όπου μπορείτε να βρείτε πληθώρα πληροφοριών, ανέκδοτου υλικού και να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια του συγγραφέα: www.brandonsanderson.com

 

 

All-Systems-Red_Cover_680px.jpg

«Κόκκινος συναγερμός» της Martha Wells

Και πάμε τώρα σε κάτι τελείως διαφορετικό. Εδώ έχουμε το πρώτο βιβλίο, μιας sci-fi σειράς με πρωταγωνιστή ένα εσωστρεφές, ανώνυμο, φονικό ρομπότ ασφαλείας. Ενός Φονομπότ όπως το ίδιο αποκαλεί τον εαυτό του στα ημερολόγιά του –μέσω των καταγραφών αυτών παρακολουθούμε και την εξέλιξη της ιστορίας, αφού ο βασικός μας αφηγητής είναι το Φονομπότ.

Βρισκόμαστε στο μέλλον, οπότε λαμβάνουν χώρα ερευνητικές αποστολές στο διάστημα. Σε έναν άγνωστο ακόμα πλανήτη μια ομάδα κάνει τις δικές τις έρευνες υπό την ασφαλή προστασία ενός ρομπότ (κατόπιν συμβολαίου με εταιρεία που αναλαμβάνει όλα τα διαδικαστικά αυτού του είδους των αποστολών). Τι θα συμβεί όμως όταν το ρομπότ καταφέρει να χακάρει τον καθοδηγητή συμπεριφοράς του; Παράξενα γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν όταν μηχανήματα των εγκαταστάσεων αρχίζουν να υπολειτουργούν, χάρτες αρχίζουν να εξαφανίζονται και το σήμα των ασυρμάτων ξεκινάει να χάνεται. Ποιοι είναι οι πραγματικά επικίνδυνοι αυτής της ιστορίας;

Όπως έχω ξαναπεί, η επιστημονική φαντασία είναι αγαπημένο μου είδος, με κερδίζει σχετικά εύκολα ειδικά όταν εντάσσει μέσα της ζητήματα ηθικής και μια σειρά προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με την βούληση, την αυτονομία, την συνείδηση. Αυτά όλα παρά το μικρό μέγεθος του βιβλίου η συγγραφέας καταφέρνει να μας τα δώσει, χωρίς εκπτώσεις στην πλοκή και στους χαρακτήρες, σε ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο (ακόμα και για τους μη μυημένους στο λογοτεχνικό αυτό είδος). Οπότε αν είστε φαν των AI, του διαστήματος και των προβλημάτων που προκύπτουν όταν έχουμε μια μίξη αυτών, μαζί με μπόλικη δράση και ανατροπή, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς.

 

 

Περίληψη Οπισθόφυλλου:

Ένα δολοφονικό Ανδροειδές ανακαλύπτει τον εαυτό του σε μια γεμάτη ένταση περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, που διερευνά τη φύση της αυτοσυνείδησης.

«Ως άσπλαχνη φονομηχανή, ήμουν παταγώδης αποτυχία».

Σε ένα μέλλον που κυριαρχείται από τεράστιες επιχειρήσεις, οι πλανητικές εξερευνητικές αποστολές πρέπει να έχουν έγκριση και εφόδια από την Εταιρεία. Οι αποστολές συνοδεύονται από Ανδροειδή Ασφαλείας, τα οποία προμηθεύει επίσης η Εταιρεία. Όμως σε μια κοινωνία που το συμβόλαιο το κερδίζει ο μειοδότης, η ασφάλεια δεν είναι το κύριο μέλημα. Σε έναν μακρινό πλανήτη, μια ομάδα επιστημόνων, συνοδεύεται από το Ανδροειδές που τους έχει προμηθεύσει η Εταιρεία – ένα αυτεπίγνωτο Ανδροειδές Ασφαλείας, που έχει χακάρει τον καθοδηγητή συμπεριφοράς του και αυτοαποκαλείται (μόνο στις σκέψεις του) «Φονομπότ». Νιώθει απέχθεια για τους ανθρώπους και το μόνο που θέλει είναι να το αφήσουν ήσυχο για να καταλάβει τον εαυτό του. Όταν όμως μια κοντινή αποστολή στον ίδιο πλανήτη σταματάει να δίνει σημεία ζωής, οι επιστήμονες και το Φονομπότ πρέπει να ανακαλύψουν την αλήθεια.

 

Η Γουέλς διαπότισε το Φονομπότ με εξαιρετική ανθρωπιά και παρ' όλο που το βιβλίο είναι διασκεδαστικό, μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι δεν είναι βαθύ.

-Los Angeles Times

 

Συναρπαστικά εκπληκτικό και διασκεδαστικό!

-The New York Times

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

H Martha Wells είναι συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και φανταστικής λογοτεχνίας από τότε που εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημα της το 1993. Στο έργο της συμπεριλαμβάνονται η σειρά The books of the Raksura, το βιβλίο The death of the Necromancer, η τριλογία Fall of Ile-Rien, η σειρά Murder-bot Diaries, μυθιστορήματα βασισμένα στους κόσμους του Star Wars, του Stargate: Atlantis και του Magic: The Gathering, καθώς επίσης και διηγήματα, εφηβικά μυθιστορήματα, δοκίμια και άρθρα. Έχει κερδίσει ένα βραβείο Nebula, δύο βραβεία Hugo, δυο βραβεία Locus κι έχει εμφανιστεί στις λίστες των Best-seller του USA Today και των New York Times. Τα βιβλία της έχουν εκδοθεί σε δεκαεννιά γλώσσες.

 

Υ.Γ. Τα artworks των εξώφυλλων και των δύο βιβλίων είναι πραγματικά υπέροχα! (Αυτό για όσους δίνουν ένα τσακ σημασία παραπάνω στην εμφάνιση των βιβλίων που στολίζουν τις βιβλιοθήκες τους!)

 

Καλές αναγνώσεις λοιπόν!

 

Βρείτε τα βιβλία εδώ:

«Τα παιδιά της Άγνωστης Αγγέλου» :

https://www.fantastikos-kosmos.gr/product-29942.html

«Κόκκινος συναγερμός»:

https://www.fantastikos-kosmos.gr/product-29943.html