"Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες", της Ευαγγελίας Παπανίκου

Η βασίλισσα Λήδα, η πανέμορφη γυναίκα του βασιλιά Τυνδάρεω της Σπάρτης, εξαφανίζεται μυστηριωδώς από τους καλαμιώνες του Ευρώτα ενώ βρίσκεται εκεί για προσφορές στον ποτάμιο θεό.

Ο Τυνδάρεως πηγαίνει στο μαντείο των Δελφών. Του δίνεται ένας διφορούμενος χρησμός πoυ τον βάζει σε πολλές σκέψεις. Όταν όμως επιστρέφει στο παλάτι του, βρίσκεται μπροστά σε ένα γεγονός που τον κάνει να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματά του. Η πανέμορφη Εριφύλη, βασίλισσα του Άργους, τον περιμένει ως ικέτιδα στο βωμό της Εστίας, στην αίθουσα του θρόνου. Δίπλα της ένα μοναδικής ομορφιάς χρυσοποίκιλτο μπαούλο. Η προσωρινή διαμονή της Εριφύλης στο παλάτι μετατρέπεται σε μόνιμη όταν ο βασιλιάς την παντρεύεται.

Η Εριφύλη, βασίλισσα πλέον, με τη βοήθεια της θεάς Ήρας καταστρώνει σχέδια για να απομακρύνει από το παλάτι τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες. Τα καταχθόνια σχέδιά της στρέφονται κατά της Ελένης περισσότερο, επειδή το επίθετο «Ωραία» τη συνοδεύει.

Η Ελένη βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι των εννέα Μουσών. Η Εριφύλη όμως μέσα από δολοπλοκίες και ψέματα, φτάνει στο σημείο να απειλεί την ίδια τη ζωή της Ελένης.

Θα βρεθεί η Λήδα; Τι περιέχει το χρυσοποίκιλτο μπαούλο; Θα πετύχει τα σχέδιά της η Εριφύλη; Τι θα απογίνει με την Ελένη;

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και τα online καταστήματά τους καθώς και με παραγγελία στα μικρότερα.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Μια φορά κι έναν κρύο χειμώνα, σε μια χώρα διαλεγμένη από τους θεούς, γεννιέται στη ζεστή αγκαλιά της μαμάς του, ένα κοριτσάκι, η Ευαγγελία.

Όσο είναι μικρή, ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και πληροφορικός (όνειρο που πραγματοποιείται κατά το ήμισυ).

Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα, ο αρχέγονος λικνιστικός ρυθμός της αιώρας και το μεθυστικό άρωμα του νυχτολούλουδου, της μεταφέρουν ένα μυστικό μήνυμα, που αποφασίζει να το μοιραστεί, δίνοντας στον καθένα αυτό που του χρειάζεται: υπερβολή και υπερήρωες στα παιδιά και ισορροπία κι αρμονία στους μεγάλους (ή μήπως το αντίθετο...).

Ζει στην απροσδιόριστη περιοχή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, εκεί που σμίγουν τα μυθικά Πιέρια με το Βέρμιο και όπου ο Αλιάκμονας σχηματίζει μαιάνδρους ανάμεσά τους.

Παρατηρεί άστρα, σύννεφα, τριαντάφυλλα και γλυκά άγρια μάτια. Διαβάζει και γράφει παραμύθια για μικρούς μεγάλους και μεγάλους μικρούς.

Η Ευαγγελία Παπανίκου έχει ως πηγή έμπνευσης την αστείρευτη ελληνική μυθολογία και την αρχαία ελληνική γραμματεία, τα οποία και θέλει να αναδείξει μέσα από το έργο της, τόσο στους μεγάλους όσο και στα παιδιά.

Το πρώτο της βιβλίο "Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες" (Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή) βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο, στο διαγωνισμό λογοτεχνίας της International Art Society & Academy, “Interartia – International Festival” (2014).

Συμμετέχει στην 3η Ομαδική Ποιητική Συλλογή (Εκδόσεις Διάνυσμα) με τα ποιήματά της "Ατέρμονη Αναμονή" και "Ποτέ για πάντα" και στην ανθολογία "Ζόμπι στην Ελλάδα" (Εκδόσεις iWrite, 2017 ) με το διήγημά της "Δείπνο στο Νεκρομαντείο".  Το fanfiction διήγημά της (στο «Μέχρι την τελευταία του ανάσα», του Γιώργου Δάμτσιου), «Στο βάθος του κελιού» έχει δημοσιευθεί στο site nyctophilia.gr και στο urnovl.co.  

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο urnovl.co, στo ‘4 λεπτά’ (https://tesseralepta.wordpress.com/) και στo ‘Αγαπάς αφού’ (http://agapas-afou.blogspot.gr/).

Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria (http://fantasyfest.gr).

Βρείτε την:

στη σελίδα: http://www.oreotati.gr

στο blog: http://www.oreotati.gr/evangelion/

στο Facebook: https://www.facebook.com/mythalogia/