"Έρχονται με την ομίχλη", της Αγνής Σιούλα

Το «Έρχονται με την ομίχλη» είναι ένα young adult μυθιστόρημα που βασίστηκε στην παραλογή του «Νεκρού αδερφού» και τα δομικά του στοιχεία το εντάσσουν στην αστική φανταστική λογοτεχνία (urban fantasy).  Διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στη σύγχρονη Ελλάδα και οι αναφορές του σε υπαρκτά γεγονότα αποτελούν όχημα που διευκολύνει τη μυθοπλασία.

Μετά τον θάνατο του πατέρα και του αδερφού της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, η νεαρή Αρετή αναγκάζεται να μετακομίσει απ’ τη Θεσσαλονίκη σ’ ένα χωριό των Σερρών, όπου στο εξής θα ζει με τη μητέρα και τη γιαγιά της. Εκεί κοντά τυχαίνει να μετακομίσει και ένα αγόρι, ο Βλαδίμηρος, που όλα τα κορίτσια θέλουν, αλλά καμία δεν είναι γραφτό να έχει. Καμία εκτός από την Αρετή. Κάπως έτσι ξεκινάει η ερωτική ιστορία αλλά και το παραφυσικό της υπόθεσης. Γρήγορα διαπιστώνουμε ότι οι δυο τους είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο, ότι η γιαγιά και η μαμά της κοπέλας είναι μάγισσες – προστάτιδες και ότι ο θάνατος του πατέρα και του αδερφού δεν είναι τυχαία γεγονότα. Ο νεκρός αδερφός, ο Κωνσταντίνος, εμφανίζεται διαρκώς στα όνειρα τόσο της ηρωίδας όσο και του ήρωα για να τους καθοδηγήσει. Κάπου εκεί εμφανίζεται και η Ηλέκτρα, φίλη της Αρετής και σημαντικό μέλος της τετράδας. Δαιμόνισσες, μάγισσες, Σκοτεινοί, Ονειρέματα και ένας αέναος αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο από μια συγγραφέα που συνταιριάζει με τέχνη τη δίψα του εφήβου για δράση, για προσφορά και για έναν απόλυτο έρωτα. Ένα σκοτεινό παραμύθι μύησης στην ωριμότητα με βασικό μοτίβο το δίπολο έρωτας – θάνατος.

 

Περίληψη του βιβλίου

Ο Κωνσταντίνος βαδίζει μέσα στο Ονειρικό Πεδίο και η αδερφή του τον ονειρεύεται. Το κάλεσμά του θυμίζει τραγούδι, αλλά είναι προειδοποίηση, γιατί οι πύλες της κόλασης είναι αφύλακτες και οι δαίμονες ζουν ανάμεσά μας. Τα δύο αδέρφια είναι μέρος ενός σχεδίου τόσο αρχαίου όσο και η τύχη του ίδιου του κόσμου…

Η Αρετή είναι μια εσωστρεφής κοπέλα που στην παιδική της ηλικία βασανιζόταν από τρομακτικά οράματα. Στα δώδεκά της, έχοντας χάσει πατέρα και αδερφό σε αυτοκινητικό δυστύχημα, καταφεύγει με τη μητέρα της στο σπίτι της γιαγιάς, σ’ ένα μικρό χωριό της παραμεθορίου. Χρόνια μετά, στα δεκαέξι της, φαίνεται να έχει ορθοποδήσει, ώσπου ένα βράδυ στο τέλος του καλοκαιριού ονειρεύεται τον αδερφό της. Ο Κωνσταντίνος ισχυρίζεται πως είναι εκεί για να την προετοιμάσει γι’ αυτό που έρχεται, αλλά εκείνη αντιμετωπίζει το όνειρο σαν αποκύημα της φαντασίας και της ανάγκης της. Όταν γνωρίζει τον Βλαδίμηρο, γοητεύεται και τον ερωτεύεται, αλλά η ευτυχία της μοιάζει θνησιγενής· γιατί οι εφιάλτες που την κατέτρυχαν μικρή εισβάλλουν ταυτόχρονα με τον έρωτα στη ζωή της. Έπειτα ο αγαπημένος της εξαφανίζεται κι αυτή αποφασίζει πως πρέπει να αγνοήσει τον πόνο της απουσίας και να αντιμετωπίσει με όλες της τις δυνάμεις αυτούς που παραμονεύουν στο σκοτάδι κι έρχονται με την ομίχλη...

Εδώ μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο

DSCN2601profile.JPG

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Αγνή Σιούλα μεγάλωσε ακούγοντας παραμύθια με φανταστικά όντα ή υπερφυσικά στοιχεία απ’ τη γιαγιά και τη μητέρα της. Θυμάται τον εαυτό της στην παιδική της ηλικία να σκαρώνει τις δικές της ιστορίες, έχοντας για κοινό  τα αδέρφια και τα ξαδέρφια της. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι φανατική αναγνώστρια κυρίως φανταστικής λογοτεχνίας και μεγαλώνοντας άρχισε να χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της, γράφοντας. Το «Έρχονται με την ομίχλη» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έστειλε για να το αξιολογήσουν και το πρώτο της που εκδόθηκε.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και κατοικεί σ’ ένα μικρό χωριό των Σερρών. Έγινε βιβλιοθηκονόμος για να περιστοιχίζεται από βιβλία και από το 1991 εργάζεται σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Είναι μητέρα δύο νεαρών παιδιών και έχει γράψει ήδη ένα δεύτερο βιβλίο επικής -αυτή τη φορά- φαντασίας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ