Νησιά, νήσοι και αρχιπελάγη του φανταστικού: ένας αλφαβητικός οδηγός

azkaban_by_facegrater-d8jpaop.jpg

Η περίοδος των διακοπών πλησιάζει κι εμείς έχουμε ήδη εξετάσει τις μεταφορικές μας επιλογές στις επτά θάλασσες. Έφτασε η ώρα, λοιπόν, να σκεφτούμε και τον νησιωτικό μας προορισμό. Σαφώς, όπως λένε, η διαδρομή είναι αυτή που μετράει σε κάθε ταξίδι, πιθανόν όμως το γνωστό ρητό να μην ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις νησιών, νήσων και αρχιπελαγών, που σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τους πιο περιπετειώδεις ανάμεσα μας.

AAzkaban, Wizarding World

Τοποθεσία: Κάπου στη Βόρεια Θάλασσα.

Πληροφορίες: Η τρομερή νήσος-φυλακή του μαγικού κόσμου δεν εμφανίζεται σε κανέναν χάρτη, ούτε των Muggle ούτε των Μάγων. Σύμφωνα με τον θρύλο, η νήσος Azkaban αποτέλεσε κάποτε σπίτι του σκοτεινού μάγου Ekrizdis, ο οποίος μέχρι και τον θάνατο του βασάνιζε και σκότωνε περαστικούς Muggle ναυτικούς. Ήδη από εκείνα τα χρόνια η νήσος ήταν γεμάτη Dementors και γι’ αυτό το Υπουργείο Μαγείας, συμβουλευόμενο ειδικούς, αποφάσισε να μην καταστρέψει το μέρος, από φόβο ότι τα σκοτεινά πλάσματα θα επιθυμούσαν να τους εκδικηθούν. Κατόπιν της ψήφισης του Διεθνούς Θεσπίσματος Μυστικότητας και χάρη στον αυταρχικό υπουργό μαγείας Damocles Rowle, το Azkaban, έχοντας παραμείνει για χρόνια ερειπωμένο, μετατράπηκε στη μεγαλύτερη μαγική φυλακή της ιστορίας, απ’ την οποία πιστευόταν ότι κανείς ποτέ δεν είχε καταφέρει να δραπετεύσει. Μετά τη Μάχη του Hogwarts, καθώς ο Χρυσούχος Kingsley Shacklebolt ανακηρύχθηκε Υπουργός Μαγείας, όλοι οι Dementors εκδιώχθηκαν από το Azkaban, το οποίο συνέχισε να λειτουργεί ως φυλακή, μα πλέον με Χρυσούχους για φύλακες.

Προσοχή: Αν και πλέον το Azkaban έχει απαλλαγεί από τους φοβερούς Dementors, εξακολουθεί να αποτελεί φυλακή των πιο επικίνδυνων μάγων της εποχής μας. Αν, λοιπόν, επιλέξετε να το επισκεφθείτε, να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα για κάποιον πιθανό δραπέτη. Σαφώς, πάνε χρόνια από την τελευταία γνωστή απόδραση από το Azkaban, αλλά όλοι ξέρουμε πως στον Μαγικό Κόσμο τίποτα δεν είναι σίγουρο.

B – Berk, How to train your Dragon

Τοποθεσία: Κάπου ανάμεσα στην Απελπισία και το Ξεπάγιασμα, στη μέση του Μεσημβρινού της Μιζέριας, στο Barbaric Archipelago. 

Πληροφορίες: Το Berk καταλαμβάνεται από λόφους και παραλίες, καταρράκτες και ρυάκια, δάση και τεράστιες σπηλιές. Αποτελώντας σπίτι των Vikings της Φυλής Hooligan, το Berk φιλοξενεί και μια φυλή δράκων. Μετά από 300 χρόνια διαρκών πολέμων κι επιθέσεων ανάμεσα στις δύο φυλές και μετά την πτώση του τρομερού δράκου Red Death, οι Hooligans και οι Δράκοι συμφιλιώθηκαν, αποφασίζοντας να ζήσουν ειρηνικά. Αν και ο έλεγχος των δράκων αποδείχθηκε αρχικά δύσκολος άθλος, ο νέος αρχηγός των Hooligans,  Hiccup Horrendous Haddock III, ίδρυσε στο νησί την Berk Dragon Training Academy, βοηθώντας την ομαλή συμβίωση των δύο φυλών.

Συμβουλές: Αν και πλέον οι διαμάχες ανάμεσα στους Hooligans και τους Δράκους έχουν κοπάσει, διαρκώς νέοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στο Berk. Να είστε, λοιπόν,  προετοιμασμένοι για κάποια πιθανή επίθεση, είτε από κάποιον παράφρονα με βλέψεις να κατακτήσει τον κόσμο, είτε από κάποια άγνωστη έως σήμερα απειλή.

CCactuar, Final Fantasy VIII

Τοποθεσία: Νότια του Esthar και ανατολικά της Ερήμου Kashkabald.

Πληροφορίες: Ένα σχετικά ήσυχο νησί, το Cactuar αποτελεί πατρίδα της φυλής ανθρωπόμορφων κάκτων με το ίδιο όνομα. Τα Cactuar, έχοντας τη δική τους γλώσσα, δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αποτελώντας εύκολους στόχους για απαίδευτους μαχητές. Για να πούμε την αλήθεια, φαντάζουν πλάσματα φοβητσιάρικα, με μια μόνιμη έκφραση έκπληξης στο πρόσωπο τους και έχοντας τη συνήθεια να τρέχουν μακριά από τον κίνδυνο και τις μάχες. Λίγο πιο επικίνδυνος είναι ο σχεδόν άπιαστος Jumbo Cactuar.

Προσοχή: Αν και τα Cactuar δεν είναι γνωστά για τις επιθετικές τάσεις τους, αν τύχει και βρεθείτε στο νησί τους, φροντίστε να μην τα πλησιάσετε πολύ. Μπορεί κάτι ή κάποιος να τα τρομάξει κι έτσι όπως τρέχουν να συγκρουστούν μαζί σας, γεμίζοντας σας αγκάθια.

DDinotopia, Dinotopia

Τοποθεσία: Άγνωστη.

Πληροφορίες: Ένα τεράστιο νησί, η Dinotopia βρίσκεται αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο χάρη στους επικίνδυνους ύφαλους και τις καταιγίδες που την περικυκλώνουν. Η Dinotopia περιλαμβάνει μια πληθώρα διαφορετικών τοπίων, πυκνές ζούγκλες στα δυτικά της, απέραντες πεδιάδες στα βόρεια και ξερά φαράγγια στην ανατολή. Η νήσος τούτη δημιουργήθηκε όταν αποκολλήθηκε από την Ασία πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Το ξεχωριστό της στοιχείο, ωστόσο, είναι πως στα εδάφη της ζουν οι τελευταίοι δεινόσαυροι στον πλανήτη. Χάρη στις βαθιές υπόγειες σπηλιές της Dinotopia, ονόματι The World Beneath, οι δεινόσαυροι επιβίωσαν την εξαφάνιση του γένους τους, ακμάζοντας, χτίζοντας όχι έναν, αλλά τέσσερις πολιτισμούς και διδάσκοντας την αρχαία σοφία στους εκάστοτε ναυαγούς, τους οποίους ονομάζουν Dolphinbacks.

Προσοχή: Αν, από επιλογή ή ναυάγιο, τύχει να βρεθείτε στη Dinotopia, πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Οι περισσότεροι δεινόσαυροι, άλλωστε, είναι χορτοφάγοι. Εκτός, βέβαια, κι αν έχετε μελετήσει αναλυτικά κάθε γένος και είδος, καλό θα ήταν να κρατάτε τις αποστάσεις σας σε περίπτωση που η αρχική σας εκτίμηση αποδειχθεί λανθασμένη.

Art by Alex Broeckel

Art by Alex Broeckel

E – Ember Island, Avatar: The Last Airbender

Τοποθεσία: Βόρεια του Fire Nation.

Πληροφορίες: Το νησί Ember αποτελεί ίσως τον κορυφαίο προορισμό διακοπών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του γειτονικού Fire Nation. Ανάμεσα στους ψηλούς κοκοφοίνικες, την πλούσια βλάστηση, τις απόμερες παραλίες, τα βουνά και τους αμμολόφους συναντά κανείς μια πληθώρα θέρετρων και εξοχικών κατοικιών. Στις παραλίες του νησιού διοργανώνονται συνέχεια αγώνες Kuai ball, το οποίο θυμίζει το γνωστό μας beach volley. Σύμφωνα με φήμες, το νησί οδηγεί όσους το επισκέπτονται σε ένα ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού τους.

Προσοχή: -

F – Forsaken Fortress, Legend of Zelda

Τοποθεσία: Βορειοδυτικό τεταρτημόριο της Great Sea.

Πληροφορίες: Το δυσοίωνο τούτο νησί είναι στην ουσία ένα απόρθητο πέτρινο φρούριο. Κανόνια, προβολείς και ύπουλα Miniblins, Bokoblins και Moblins φροντίζουν κανείς εισβολέας να μην καταφέρει να τρυπώσει μέσα. Υπό την κυριαρχία του τρομερού Ganondorf και των ακολούθων του, το Forsaken Fortress παραμένει βυθισμένο σε μια ατέλειωτη νύχτα. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, ένας από τους ελάχιστους τρόπους να τρυπώσει κανείς στο φρούριο αυτό, είναι να εκτοξευτεί μέσα του με καταπέλτη από κάποιο –πιθανόν πειρατικό– πλοίο.

Προσοχή: Αν και πλέον η κατάρα της αιώνιας νύχτας έχει αρθεί από το νησί, κατόπιν της αποχώρησης του Ganondort και των ακολούθων του, το μέρος δεν συστήνεται προς επίσκεψη σε όσους δεν τρέφουν ιδιαίτερη λατρεία στις νυχτερίδες και τους αρουραίους.

GGont, Earthsea

Τοποθεσία: Βορειοανατολικά του νησιού Havnor, δυτικά των Kargad Lands, βόρεια του Torheven, νότια της νήσου Orandrad, κοντά στο πέλαγος Gontish. 

Πληροφορίες: Το βραχώδες νησί Gont μοιάζει να ξεμυτά στη μέση της θάλασσας. Στο χωριό Ten Alders του νησιού γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο σπουδαίος μάγος και Archmage, Ged, προστατεύοντας μάλιστα το νησί από τις εχθρικές δυνάμεις των Kargad Lands, καλύπτοντας το με ένα πέπλο ομίχλης. Ίσως χάρη στον σπουδαίο Ged, φημολογείται πως το νησί Gont αποτελεί πατρίδα της τέχνης των Μάγων.

Προσοχή: Πέρα από τη σπάνια περίπτωση μιας εκ νέου επίθεσης των Kargad Raiders, το νησί Gont μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς ασφαλές.

HHouyhnhnms Island, Gullivers Travels

Τοποθεσία: Κάπου νότια της Αυστραλίας.

Πληροφορίες: Πρώτη γνωστή καταγραφή της ύπαρξης αυτής της νήσου πραγματοποιείται από τον Lemuel Gulliver στο τέταρτο του θαλασσινό ταξίδι. Στη νήσο Houyhnhnm κατοικεί το ομώνυμο γένος των Houyhnhnms, ένα γένος ομιλούντων αλόγων, τα οποία ζουν σε μία οργανωμένη κοινότητα ενσαρκώνοντας κάθε αρετή. Αντίθετα, υποτελής των Houyhnhnms είναι η φυλή των Yahoos η οποία επίσης κατοικεί στο νησί. Πρόκειται για μια φυλή πρωτόγονων ανθρώπων, ενσαρκώνοντας τα μεγαλύτερα ελαττώματα του ανθρώπινου γένους. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Gulliver, το νησί χωρίζεται από απέραντες σειρές δέντρων, καταπράσινες πεδιάδες και χωράφια με ανεμίζουσα βρώμη. 

Προσοχή: Αν τύχει και βρεθείτε στο νησί Houyhnhnm, μπορεί η παρέα των ευγενών αλόγων να σας φανεί προτιμότερη από εκείνη των πρωτόγονων Yahoos. Κι όμως, να έχετε κατά νου ότι για τα ευγενή άλογα θα είστε πάντα Yahoos με μια ελάχιστα αυξημένη νόηση, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε όχι και τόσο ευχάριστες αντιδράσεις από μέρος τους.

Ι – Iron Islands, A Song of Ice and Fire

Τοποθεσία: Δυτικά της δυτικότερης ακτής του Westeros, Ironman’s Bay, Sunset Sea.

Πληροφορίες: Τα Iron Islands διοικούνται από τον οίκο Greyjoy που έχει την έδρα του στο νησί Pyke. Αν και αποτελούν μία από τις πλέον άγονες και συνεπώς αραιοκατοικημένες περιοχές του Westeros, οι κάτοικοι της κατέχουν τις καλύτερες ναυτικές γνώσεις σε όλο το βασίλειο, καθώς κι επίσης έναν από τους ισχυρότερους στόλους. Οι κάτοικοι των νησιών αυτών ονομάζονται Ironborn, κι έχουν μια μακριά ναυτική παράδοση, συχνά λεηλατώντας τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών. Θεός των Ironborn είναι ο άγριος και ανελέητος Drowned God. Στα Iron Islands συμπεριλαμβάνονται τα νησιά Pyke, Harlaw, Great Wyk, Old Wyk, Orkmont, Saltcliffe, Blacktyde και Lonely Light.

Προσοχή: Με τον χειμώνα να έχει καταφτάσει σε όλο το Westeros και τη μεγάλη μάχη για τη διεκδίκηση του Iron Throne προ των πυλών, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από τα Iron Islands και γενικά όλο το Westeros, τουλάχιστον μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, οπότε θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για τις πολιτικές –και μη– εξελίξεις στην ήπειρο αυτή.

Art by Ed Savage

Art by Ed Savage

J – Jurassic Island (a.k.a. Isla Nublar), Jurassic Park

Τοποθεσία: Περίπου 120 μίλια από τη δυτική ακτή της Costa Rica.

Πληροφορίες: Με έκταση μεγαλύτερη από 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απότομες βουνοκορφές, η νήσος Nublar αποτελούσε το καταλληλότερο μέρος για τη δημιουργία του αυθεντικού Jurassic Park, του πρώτου τουριστικού πάρκου με ζωντανούς δεινόσαυρους. Κατόπιν μιας σειράς ρηγμάτων ασφαλείας, το σχέδιο αυτό εγκαταλείφτηκε και η νήσος παρέμεινε εγκαταλελειμμένη έως το 2015, οπότε και εγκαινιάσθηκε ένα νέο πάρκο ψυχαγωγίας, με ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, το οποίο ονομάστηκε αυτήν τη φορά Jurassic World. Παρά τη χρήση μηχανισμών ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας, οι δεινόσαυροι κατάφεραν για άλλη μια φορά να χαλάσουν τα σχέδια των ιδιοκτητών του πάρκου, οδηγώντας το σε ένα πρόωρο κλείσιμο.

Προσοχή: Τα τελευταία νέα από τη νήσο Nublar μιλούν για επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου της, καθώς και για απόδραση όλων των δεινοσαύρων που φυλάσσονταν στα προστατευμένα πάρκα και οικοσυστήματα της. Προσεγγίστε με δική σας ευθύνη.

KKinkow, Pair of Kings

Τοποθεσία: Κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πληροφορίες: Το νησί Kinkow είναι ένα τροπικό νησί γεμάτο μαγικά πλάσματα, εξωτικές φυλές και βασίλεια. Κάποιες από τις φυλές του Kinkow, όπως η Flaji, αναγνωρίζουν ότι ανήκουν στο Βασίλειο του Kinkow ενώ άλλες, όπως οι Tarantula People, υποστηρίζουν ότι ολόκληρο το νησί ανήκει σε εκείνους αποκλειστικά. Λέγεται ότι το Kinkow δημιουργήθηκε μυστηριωδώς πριν περισσότερα από 50.000 χρόνια, από μια σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστείων, ενώ στα έγκατά του υπάρχουν αμέτρητα πολύτιμα πετράδια, τα οποία πιθανόν ευθύνονται για τις μαγικές ιδιότητες του νησιού. Για παράδειγμα, το νησί Kinkow δεν εμφανίζεται σε κανένα ανθρώπινο ραντάρ ή δορυφόρο, ενώ οι καιρικές συνθήκες γύρω από τις ακτές του είναι πάντοτε τέτοιες ώστε να το προστατεύουν από τον έξω κόσμο. Πέντε διαφορετικά είδη πετραδιών αποτελούν καθένα το σύμβολο και μίας από τις φυλές του Kinkow. Αυτή τη στιγμή το νησί διοικείται από τους βασιλείς Brady και Boomer.

Προσοχή: Αν και το Kinkow είναι αρκετά ασφαλές για πιθανούς επισκέπτες, σίγουρα θα πρέπει να προσέξετε μη βρεθείτε αντιμέτωποι με την αποστατούσα φυλή των Tarantula καθώς και να μην μπλεχτείτε σε κάποια από τις πλεκτάνες που στήνονται κατά καιρούς για το σφετερισμό του θρόνου του βασιλείου.

L – Lost Island of Castanamir, Advanced Dungeons & Dragons

Τοποθεσία: Sea of Pastures.

Πληροφορίες: Το μυστηριώδες χαμένο νησί Castanamir, λέγεται ότι σχετίζεται με μια σειρά ναυαγίων και εξαφανίσεων. Η επιφάνεια του νησιού είναι κατάφυτη και ανεμοδαρμένη, ενώ στα έγκατά του υπάρχει ένα σύμπλεγμα μυστικών περασμάτων και μαγικών πυλών, που οδηγούν σε 18 δωμάτια. Στον υπόγειο αυτό λαβύρινθο παραμονεύουν μια σειρά από πλάσματα, ανθρώπινα και μη, ψάχνοντας έναν τρόπο να διαφύγουν. Στα πλάσματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα λεγόμενα gingwatzim, τα οποία μπορούν να λάβουν μια σειρά από μορφές: μια φωτεινή ενεργειακή σφαίρα, ένα μαγικό όπλο, ένα ζώο ή ακόμα κι ένα τέρας.

Προσοχή: Η έξοδος από τον υπόγειο λαβύρινθο μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη από την είσοδο σε αυτόν, οπότε αν τύχει και βρεθείτε ή ναυαγήσετε σε τούτο το νησί, προτιμήστε να μείνετε στην ασφάλεια της επιφάνειας του εδάφους, όσο θα περιμένετε κάποιον να σας διασώσει.

Μ – Mako Island, H2O Just Add Water

Τοποθεσία: Περίπου 50 χλμ. από τη Χρυσή Ακτή, Queensland, Australia.

Πληροφορίες: Η νήσος Mako δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μετεωρίτη στη Γη, φυλάσσοντας στο εσωτερικό της μια μαγική σπηλιά, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το Moon Pool, μια υπόγεια θαλάσσια λίμνη λουσμένη στο φεγγαρόφωτο. Η νήσος Mako είναι γνωστή ως τόπος κατοικίας ορισμένων ειδών καρχαριών και θαλάσσιων χελωνών που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Μάλιστα, λέγεται ότι στη βόρεια πλευρά του νησιού, στο λεγόμενο Triton’s Reef, έρχονται κάθε χρόνο οι καρχαρίες για να αναπαραχθούν. Βέβαια, η νήσος Mako είναι γνωστή και για ακόμα έναν λόγο: κατά καιρούς αναφέρονται περίεργα συμβάντα γύρω της, ρουφήχτρες νερού που υψώνονται στον ουρανό, παράξενες λάμψεις καθώς και μια σειρά ανεξήγητων ναυαγίων και εξαφανίσεων.

Προσοχή: Η νήσος Mako είναι ένα υπέροχο μέρος να επισκεφθείτε, ειδικά μια ξάστερη νύχτα. Αν όμως δεν θα θέλατε ξαφνικά να μεταμορφωθείτε σε γοργόνα, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από το Moon Pool όταν έχει πανσέληνο.

NNeverland, Peter Pan

Τοποθεσία: Δεύτερο αστέρι δεξιά κι ευθεία ως το πρωί.

Πληροφορίες: Το μαγικό αυτό νησί βρίσκεται μέσα σ’ ένα άστρο και λέγεται πως υφίσταται έξω απ’ τα όρια του χρόνου. Σύμφωνα με φήμες, στη Neverland κανείς δεν μεγαλώνει, αν και στο νησί υπάρχουν ορισμένοι, φιλικοί ή και όχι, ενήλικοι. Όσο περισσότερο μείνει κανείς στη Neverland, τόσο δυσκολότερο είναι να θυμηθεί το σπίτι του και το παρελθόν του πριν φτάσει εκεί. Στη Neverland συναντά κανείς μια σειρά από μαγικά πλάσματα, νεράιδες –με πιο γνωστή την Tinker Bell–, γοργόνες, ένα μαγικό πουλί ονόματι Neverbird αλλά και τα Χαμένα Αγόρια, Ιθαγενείς αλλά και πειρατές, υπό την καθοδήγηση του Captain Hook. Στα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς συμπεριλαμβάνονται το Δέντρο του Κρεμασμένου, κάτω απ’ το οποίο βρίσκεται το καταφύγιο του Peter Pan και των Χαμένων Αγοριών, η λίμνη των γοργόνων, ο βράχος του κρανίου, ο όρμος του κροκόδειλου που έφαγε το χέρι του Captain Hook, ο καταυλισμός των Ινδιάνων και, σαφώς, το Pixie Hollow, σπίτι των νεραϊδών.

Προσοχή: Η Neverland μπορεί φαινομενικά να είναι ένας παράδεισος, μα πολλοί κίνδυνοι καραδοκούν στους όρμους και τα δάση της. Ο Captain Hook καταδιώκει ακόμη τον Peter Pan, οι γοργόνες φαντάζουν εξαιρετικά ζηλιάρες ειδικά απέναντι στις νεαρές κοπέλες, το ίδιο και η Tinker Bell, αν κάποιος πλησιάσει τον Peter Pan, ο κροκόδειλος καραδοκεί στο νερό ενώ πλέον υπάρχουν αναφορές και για ένα πορτοκαλί χταπόδι να παραμονεύει στα βαθιά.

Ο – Odo Island, Godzilla

Τοποθεσία: Κοντά στην Ιαπωνία, πιθανόν κομμάτι των νήσων Bonin

Πληροφορίες: Στο νησί τούτο γεννήθηκε ο μύθος του θρυλικού Godzilla, ενώ σε αυτό έλαβε χώρα και η πρώτη καταγεγραμμένη θέαση του τέρατος. Οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού έχουν μια μακρά παράδοση τελετουργικής θυσίας παρθένων, όταν οι ψαράδες τους δεν κατάφερναν να βρουν ψάρια στη θάλασσα. Μια τέτοια εξαγνιστική θυσία πραγματοποιήθηκε κατόπιν της πρώτης θέασης του Godzilla, χωρίς ωστόσο να αποφέρει αποτελέσματα.

Προσοχή: Πέρα από την παράδοση ανθρωποθυσιών των ντόπιων του νησιού και την πιθανότητα θέασης του τρομερού Godzilla, πιθανοί επισκέπτες πρέπει να είναι τρομερά προσεκτικοί καθότι σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.

P – Piggy Island, Angry Birds

Τοποθεσία: Άγνωστη.

Πληροφορίες: Το νησί Piggy αποτελεί πατρίδα των Angry Birds, καθώς και των άσπονδων εχθρών τους, των Bad Piggies. Στην έκταση του συναντά κανείς μια πληθώρα τοπίων, από πεδιάδες και κοιλάδες, έως ψηλά βουνά, στην κορυφή του ψηλότερου των οποίων βρίσκεται η σπηλιά του θρυλικού Mighty Eagle. Το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο του νησιού, βέβαια, είναι το βουνό Hog Head, με σχήμα όμοιο με αυτό ενός Minion Pig. Πρόκειται στην ουσία για έναν καταρράκτη, ενώ είναι γνωστό ότι ο Bomb συχνά προσπαθεί να καλμάρει τα νεύρα του κάνοντας λουτρά στις θερμοπηγές στην κορυφή του Hog Head.

Προσοχή: Όσο γλυκά κι αν μοιάζουν τα Angry Birds είναι όλα τους, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, τρομερά θυμωμένα. Πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάθε επισκέπτη ως εισβολέα κι όλοι ξέρουμε πόσο απρόβλεπτα μπορεί να αντιδράσουν όταν θυμώνουν.

QQwghlm, The Baroque Cycle

Τοποθεσία: Βορειοδυτικά των ακτών της Μεγάλης Βρετανίας

Το αρχιπέλαγος Qwghlm αποτελείται από δύο μεγάλες νήσους, το Inner και το Outer Qwghlm, καθώς και από μια σειρά άγονες βραχονησίδες. Λέγεται ότι το Qwghlm μοιάζει αρκετά με τις νήσους Outer Hebrides. Πέρα από την πληθώρα θαλασσίων πτηνών που κατοικούν στο αρχιπέλαγος αυτό και τα οποία εκτιμώνται για τα γκουανό (περιττώματα) τους, στο Qwghlm συναντά κανείς τα skrrgh, μικρά τρωκτικόμορφα πλάσματα καθώς και τα Qwghlmian, βιολογικά εξελιγμένα πρόβατα γνωστά για την ιδιαίτερη υφή του μαλλιού τους. Σύμφωνα με μελετητές, προς τα τέλη του 17ου αιώνα, το Qwghlm προφερόταν ως «Taghum», από τα μέσα του 20ου αιώνα όμως κι ύστερα, η προφορά του άλλαξε σε «Tagh'm».

Προσοχή: -

Art by Marc Simonetti

Art by Marc Simonetti

R – R’lyeh, The Call of Cthulhu

Τοποθεσία: 47°9'S 126°43'EW, Ειρηνικός Ωκεανός

Πληροφορίες: Η νήσος R’lyeh πρόκειται για μια βυθισμένη πόλη, στην οποία βρίσκεται αιώνια φυλακισμένος ο Σκοτεινός Θεός Cthulhu. Όταν η νήσος αναδύεται, οι άνθρωποι μπορούν να θαυμάσουν την τερατώδη ακρόπολη της, εντός της οποίας κείτεται ο Cthulhu. Η περίεργη αρχιτεκτονική της R’lyeh δεν χαρακτηρίζεται από την Ευκλείδεια γεωμετρία, ενώ τα πέτρινα κτίσματα της υψώνονται επιβλητικά, καλυμμένα με ανίερες και τρομακτικές μορφές και ιερογλυφικά. Αυτή η περίεργη αρχιτεκτονική της R’lyeh κάνει σχεδόν αδύνατον να το διαβεί κανείς: επιφάνειες που μοιάζουν ευθείες μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κάποια κλίση, και τοιχώματα που φαντάζουν κυρτά να είναι εν τέλει κοίλα.

Προσοχή: Είναι γνωστό το τελετουργικό ρητό «Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn» που μεταφράζεται ως «Στον οίκο του στο R’lyeh, ο νεκρός Cthulhu περιμένει κάνοντας όνειρα». Καλό θα ήταν, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί και να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν.

S – Skull Island, King Kong

Τοποθεσία: 12°S 78°E – κάπου δυτικά της ακτής της Sumatra, Indonesia

Πληροφορίες: Το νησί αυτό έχει λάβει το όνομά του από έναν λοφίσκο που βρίσκεται στο κέντρο του, ο οποίος έχει το σχήμα ενός ανθρώπινου κρανίου και ονομάζεται ταιριαστά «Skull Mountain». Εκ πρώτης όψεως το νησί φαντάζει έρημο, η πραγματικότητα όμως αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο απ’ την πραγματικότητα. Στο νησί κατοικεί μια φυλή πρωτόγονων ανθρώπων, μια σειρά προϊστορικών πλασμάτων –συμπεριλαμβανομένων και των δίποδων δεινοσαύρων γνωστών ως Skullcrawlers– που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αφανιστεί πριν εκατομμύρια χρόνια και, σαφώς, ενός γιγάντιου γορίλα, του επώνυμου King Kong. Όλα αυτά τα πλάσματα συνεχίζουν να μεταλλάσσονται και να προσαρμόζονται στις μαγνητικές ανωμαλίες του νησιού, το οποίο ολοένα και βουλιάζει στη θάλασσα. Διάσπαρτα στις πυκνές ζούγκλες του Skull Island θα συναντήσει κανείς τα κόκαλα των προγόνων του βασιλιά του νησιού, του King Kong, ενώ υπάρχουν φήμες ότι και ο γιος του King Kong, ένας εξίσου τεράστιος λευκός γορίλας, παρά τα φαινόμενα δεν έχει πεθάνει, κι εξακολουθεί να παραμονεύει υπό την κάλυψη της πυκνής βλάστησης. Σύμφωνα με άλλους, φυσικά, το νησί έχει ήδη βυθιστεί, δεκαπέντε μόλις χρόνια μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης του στον κόσμο.

Προσοχή: Αν το Skull Island δεν έχει πράγματι βυθιστεί και είναι όλα μια καλοστημένη απάτη, νομίζω ήδη η προηγούμενη περιγραφή είναι ένας αρκετά καλός λόγος να αποφύγετε να το επισκεφθείτε.

TThemyscira, Wonder Woman

Τοποθεσία: Εκτός του Γήινου Βασιλείου

Πληροφορίες: Η νήσος Themyscira, γνωστή επίσης και ως Paradise Island, αποτέλεσε το δεύτερο σπίτι των Αμαζόνων, αφότου η αυθεντική Themyscira στα παράλια της Τουρκίας καταστράφηκε. Η δεύτερη αυτή Themyscira βρισκόταν σε κάποιο απομακρυσμένο πέλαγος, και στα έγκατά της υπήρχε το λεγόμενο Doom’s Doorway, μια πύλη για τον Κάτω Κόσμο την οποία οι Αμαζόνες είχαν λάβει εντολές να προστατεύσουν. Στο νησί απαγορευόταν αυστηρά, με ποινή θανάτου, να πατήσει πόδι ο οποιοσδήποτε άνδρας. Σε τούτο το νησί, οι Αμαζόνες πέρασαν πολλούς αιώνες ειρήνης και αρμονίας. Όταν, στη διάρκεια της σύγκρουσης των Αμαζόνων με τις δυνάμεις του Imperiex, η Themyscira μεταφέρθηκε κρυφά στο διάστημα, το νησί καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν ήταν αυτό το τέλος όμως για τη νήσο των Αμαζόνων. Η Themyscira οικοδομήθηκε και πάλι, ονομαζόμενη πλέον New Themyscira, και τοποθετήθηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων, έχοντας όμως τη δυνατότητα τόσο να αιωρείται όσο και να μεταφέρεται σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Την ικανότητα της αυτή έχασε μονάχα μετά από μια εκδικητική επίθεση της Ήρας, η οποία μετέτρεψε τη Themyscira για ακόμα μια φορά σε ένα απλό νησί, τοποθετημένο κοντά στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Εν τέλει, μετά τον κλονισμό της φήμης των Αμαζόνων στον κόσμο, η πόλη Themyscira απομακρύνθηκε από το Γήινο βασίλειο ενώ το νησί πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη βυθίστηκε στον ωκεανό.

Προσοχή: Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ενώ έχετε περάσει μια όμορφη μέρα θαυμάζοντας την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, να ξυπνήσετε την επόμενη μέρα σε κάποιο εντελώς διαφορετικό σημείο του σύμπαντος.

UUden, Inheritance Cycle

Τοποθεσία: Κεντρικά του Αρχιπελάγους κοντά στην Alagaësia.

Πληροφορίες: Πέρα από το ότι το νησί Uden είναι το τέταρτο μεγαλύτερο του Αρχιπελάγους, δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Αν κρίνουμε όμως από τα κοντινά του νησιά, όπως π.χ. το νησί Nía, δεν υπάρχουν πολλά να δει κανείς εδώ.

Προσοχή: -

VVvardenfell, The Elder Scrolls

Τοποθεσία: Inner Sea, βορειοανατολικά της ηπείρου Tamriel.

Πληροφορίες: Γνωστό και ως Black Isle, το Vvandenfell έχει ανά τα χρόνια αποτελέσει σπίτι των αρχέγονων ξωτικών Aldmer, του αρχαίου γένους των Dwemer, των προγόνων των σκοτεινών ξωτικών ονόματι Chimer καθώς και των απογόνων αυτών, των Dunmer. Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού είναι το Red Mountain, το ηφαίστειο που υψώνεται στην καρδιά του, εκτοξεύοντας διαρκώς στάχτη στον ουρανό και καθιστώντας  το μεγαλύτερο μέρος του νησιού άγονο και ακατοίκητο. Κάποτε, κατά την Τρίτη Εποχή, το Vvandenfell ήταν ένας εύφορος παράδεισος, αποτελώντας σπίτι μιας ποικιλίας οικοσυστημάτων -μέχρι την έναρξη της Τέταρτης Εποχής, ωστόσο, είχε μετατραπεί σε σταχτωμένα ερείπια. Ενδιαφέρον θέαμα προσφέρει και η περιοχή Molag Amur, μια έρημη έκταση ρυακιών λάβας, απότομων φαραγγιών και πεδιάδων καλυμμένων με στάχτη.

Προσοχή: Αν και η εξερεύνηση ενός ηφαιστείου σίγουρα ενθουσιάζει τους πιο περιπετειώδεις ανάμεσα μας, θα πρέπει πάση θυσία να μείνετε μακριά από το Red Mountain σε περίπτωση «σταχτοθύελλας». Η στάχτη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, προσβάλλοντας όποιον βρεθεί εκτεθειμένος σε αυτήν με μια σοβαρή αρρώστια, ονόματι Ashblight.

WWesternesse, Middle-Earth

Τοποθεσία: Great Sea, ανάμεσα στη Middle-Earth και τη δυτικότερη ήπειρο Aman.

Πληροφορίες: Η νήσος Westernesee, γνωστή κυρίως ως Númenor, αποτελούσε ένα μεγάλο βασίλειο των ανθρώπων και αναδύθηκε από τη θάλασσα χάρη στους Valar, στις αρχές της Δεύτερης Εποχής, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Beleriand. To Númenor ήταν το βασίλειο των Númenóreans και κατόπιν των Dúnedain, δώρο όπως προαναφέρθηκε των Valar στους ανθρώπους. Ονομαζόταν επίσης Isle of Elenna, επειδή οι Dúnedain οδηγήθηκαν σε αυτό από το αστέρι του Eärendil και γιατί το νησί είχε το σχήμα ενός πεντάκτινου αστεριού. Στο κέντρο του νησιού συναντάται το βουνό Meneltarma, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους Dúnedain ως ναός για τη θεότητα Eru Ilúvatar. Στο Númenor συναντούσε κανείς πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν απαντιόνταν πουθενά αλλού στη Μέση Γη, όπως παραδείγματος χάρη το White Tree, του οποίου η μοίρα λέγεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της βασιλικής δυναστείας. Ακόμη και το Númenor, βέβαια, δεν ξέφυγε από τη σκιά του Sauron, που δηλητηρίασε το μυαλό των ανθρώπων του κι εν τέλει ανάγκασε τον Ilúvatar να βουλιάξει το Númenor και να σκοτώσει τους άπιστους κατοίκους του. Πλέον η νήσος Númenor ονομάστηκε Atalantë, δηλαδή παρηκμασμένη, καθώς και Mar-nu-Falmar (Γή κάτω από τα κύματα). Το μέλλον του Númenor παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο.

Προσοχή: -

Art by https://www.deviantart.com/renaedeliz/

Art by https://www.deviantart.com/renaedeliz/

XX Isle, X Isle

Τοποθεσία: Άγνωστη

Πληροφορίες: Το X Isle είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στη Γη που επιβιώνει μιας σειράς μελλοντικών κατακλυσμών. Για όσους κατοικούν στην ενδοχώρα, το X Isle φαντάζει ως ένας επίγειος παράδεισος κι ονειρεύονται να βρεθούν εκεί που φημολογείται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα. Κι όμως, όλα αυτά είναι ένα ψέμα. Στο X Isle κυριαρχούν στην πραγματικότητα η φανατική θρησκεία, η βία και η υποδούλωση.

Προσοχή: Αν τυχόν καταστραφεί ο κόσμος και το X Isle βρίσκεται ανάμεσα στους πιθανούς σας προορισμούς για να επιβιώσετε, μάλλον καλύτερα να το αποκλείσετε.

Y – Yew, The Enchanted Island of Yew

Τοποθεσία: Κάπου στη μέση του Ωκεανού Nonestic

Πληροφορίες: Το Μαγευτικό νησί Yew χωρίζεται σε τέσσερις χώρες, σχετιζόμενες με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, και μία πέμπτη κεντρική χώρα που κυριαρχεί σε όλες τις άλλες. Στα ανατολικά του Yew υπάρχει η χώρα Dawna· στα δυτικά, βαμμένη ροζ και μωβ από το ηλιοβασίλεμα, το Auriel· νότια υπάρχει το βασίλειο Plenta όπου αφθονούν τα φρούτα και τα φυτά και βόρεια υπάρχει το Heg, το πιο στερεοτυπικά φεουδαρχικό και μεσαιωνικό από τα τέσσερα. Στο κέντρο τους στέκει το πέμπτο βασίλειο ονόματι Spor, με βασιλιά τον μυστηριώδη King Terribus και κατοίκους γίγαντες που κραδαίνουν τεράστια ρόπαλα, νάνους με φλεγόμενα βέλη και τους βλοσυρούς Gray Men. Συνήθως, τα τέσσερα παράκτια βασίλεια του Yew είναι ευχαριστημένα αν οι κάτοικοι του Spor τους λεηλατήσουν μονάχα μια φορά τον χρόνο. Στο Yew λέγεται πως κατοικούν επίσης υπερόπτες ιππότες, νεράιδες με ροπή στην περιπέτεια, ξεπεσμένοι δράκοι και υποτιθέμενοι μάγοι που ακολουθούν πιστά στα χνάρια του, ξακουστού ακόμη και σε αυτό το βασίλειο, Μάγου του Oz. 

Προσοχή: Μπορείτε να περιπλανηθείτε ελεύθερα στο Yew, μα φροντίστε να μείνετε στις παράκτιες περιοχές έχοντας τα μάτια σας δεκατέσσερα για πιθανούς καταδρομείς από την ενδοχώρα.

ZZou, One Piece

Τοποθεσία: Κάπου στο New World

Πληροφορίες: Για τελευταίο κρατήσαμε ίσως το πιο περίεργο, καθότι το νησί Zou δεν βρίσκεται σε κάποιον ωκεανό, ούτε καν στο διάστημα, μα στην πλάτη ενός τεράστιου, χιλιόχρονου ελέφαντα, ονόματι Zunisha. Από πολλούς θεωρείται ένα νησί-φάντασμα, αφού οι συσκευές πλοήγησης όπως τα Log Pose και τα Eternal Pose δεν μπορούν να το εντοπίσουν. Στο Zou κατοικεί η φυλή Mink, η οποία, αν και ανθρωποειδής, έχει χαρακτηριστικά διάφορων ζώων, όπως και οι ψαράνθρωποι και οι γοργονάνθρωποι. Το έδαφος του Zou, δεν είναι άλλο από το ζαρωμένο δέρμα του γηραιού Zunisha, και συνεπώς είναι δύσκολο να περιδιαβεί κανείς το νησί. Εξίσου δύσκολο είναι να σκαρφαλώσει κανείς στο νησί, αφού τα πόδια του ελέφαντα είναι τρομερά ψηλά. Στο Zou συναντά κανείς το Whale Forest, που έχει λάβει το όνομά του από ένα τεράστιο δέντρο η μορφή του οποίου θυμίζει φάλαινα. Στα όρια του Whale Forest και λίγο πιο πίσω στο λαιμό του Zunisha εκτείνεται η πόλη Kurau, ειδικά διαμορφωμένη για να αντέχει τις ριπές θαλασσινού νερού που εκτοξεύει πάνω από την πόλη με την προβοσκίδα του ο ελέφαντας, για να εξασφαλίζει τροφή στους κατοίκους της.

Προσοχή: Αν έχετε μαζί σας μια ομπρέλα θα είστε αρκετά ασφαλείς κατά την παραμονή σας στο νησί Zou.

 

Βιβλιογραφία, Φιλμογραφία και Διαδικτυακές Πηγές

angrybirds.wikia.com/wiki/Piggy_Island

Augarde Steve. X Isle. David Dickling Books. 2009.

Avatar: The Last Airbender. Created by  Michael Dante DiMartino & Bryan Konietzko. Nikelodeon Animation. 2005-2008.

baroquecycle.wikia.com/wiki/Qwghlm

Baum, L. Frank. The Enchanted Island of Yew: Whereon Prince Marvel Encountered the High Ki of Twi and Other Surprising People. Bobbs-Merrill. 1903.

dc.wikia.com/wiki/Paradise_Island

elderscrolls.wikia.com/wiki/Vvardenfell

en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Island_of_Castanamir

Final Fantasy VIII, Directed by Yoshinori Kitase. Square. 1999.

Game of Thrones, Created by David Benioff & D. B. Weiss. HBO. 2011-2019

Godzilla. Directed by Ishirō Honda. Toho. 1954.

Gurney, James. Dinotopia: A Land Apart from Time. HarperTrophy. 2003.

H2O Just Add Water. Created by Jonathan M. Shiff. Jonathan M. Shiff Production. 2006-2010.

How to Train Your Dragon, Directed by Chris Sanders & Dean DeBlois. DreamWorks Animation. 2010.

inheritance.wikia.com/wiki/Uden_Island

Jurassic Park. Directed by Steven Spielberg. Universal Pictures. 1993.

Jurassic World. Directed by Colin Trevorrow. Universal Pictures. 2015.

King Kong. Directed by Merian C. Cooper & Ernest B. Schoedsack. Radio Pictures. 1933.

Le Guin, Ursula. Earthsea. Parnassus Press/Atheneum Books/ Harcourt Brace & Company. 1964-2018.

Lovecraft, H.P. The Call of Cthulhu. 1928.

Martin, R. R. George. A Song of Ice and Fire. Bantam Books. 1996-present.

onepiece.wikia.com/wiki/Zou#cite_note-1

Pair of Kings. Created by Dan Cross & David Hoge. Disney. 2010-2013.

Peter Pan. Produced by Walt Disney. Walt Disney Productions. 1953.

pottermore.com/writing-by-jk-rowling/azkaban

Suift, Jonathan. Gulliver’s Travels. Benjamin Motte. 1726.

Tolkien, J. R. R. The Silmarillion. George Allen & Unwin. 1977.

zelda.gamepedia.com/Forsaken_Fortress