Ταινίες των Χριστουγέννων

santa-claus-the-movie.30539.jpg

Τα Χριστούγεννα, η πιο αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, ανέκαθεν ενέπνεαν τους ανθρώπους των τεχνών, οι οποίοι καταπιάστηκαν με τη δημιουργία έργων γεμάτων μαγεία και φαντασία.

Σκοπός του άρθρου είναι να αναζητήσουμε τις κινηματογραφικές ταινίες που μας δίνουν την ευκαιρία να αισθανθούμε έστω λίγο από το παραμύθι των εορτών, ένα παραμύθι που όλοι μας θυμόμαστε με νοσταλγία από τα παιδικά μας χρόνια, τότε που περιμέναμε γεμάτοι ανυπομονησία την έλευση του Άι-Βασίλη με τα πολυαναμενόμενα δώρα μας.

Επομένως, καθίστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και αφεθείτε στην παντοδύναμη κινηματογραφική μαγεία!


It’s a Wonderful Life, 1946

Θεωρείται ως μία από τις πιο κλασικές ταινίες των Χριστουγέννων και βασίστηκε στη νουβέλα του Philip Van Doren Stern, με τίτλο The Greatest Gift. Η ιστορία διαδραματίζεται στην κωμόπολη Bedfort Falls της Νέας Υόρκης την Παραμονή των Χριστουγέννων, όπου ένας άνδρας που έκανε άσχημες οικονομικές επιλογές, βρίσκεται σε μια απελπιστική κατάσταση. Ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει και τότε o άγγελος Clarence, ο οποίος και παρουσιάζεται ως ο φύλακας-άγγελός του, θα τον βοηθήσει, υπενθυμίζοντάς του διάφορες πράξεις καλοσύνης του παρελθόντος προκειμένου να τον αποτρέψει από την καταστροφική απόφασή του. Ωστόσο, ο George Balley εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τρομερές δυσκολίες, καθώς ο αδίστακτος Potter θα τον κυνηγήσει και θα τον κατηγορήσει, προκειμένου να φυλακιστεί. Ο George, καταρρακωμένος, εύχεται να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Τότε, ο Άγγελος Clarence, θα εμφανίσει στον απελπισμένο George σαν σε όραμα την ευχή του, ο οποίος και θα ξυπνήσει σε έναν κόσμο στον οποίο κανείς δεν τον αναγνωρίζει. Ο George έτσι θα καταλάβει ότι η ζωή του είναι όμορφη, έστω και με τις δυσκολίες της και θα αισθανθεί ευγνώμων για την ύπαρξή του και τις καλές του πράξεις στον κόσμο.

Η ταινία σκηνοθετήθηκε το 1946 από τον Frank Capra και με πρωταγωνιστές τους James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore, ενώ έχει συμπεριληφθεί στις Καλύτερες Ταινίες Όλων των Εποχών, με τα νοήματά της να παραμένουν πάντα διαχρονικά και ξεχωριστά.

img_1041.JPG

The House without a Christmas Tree, 1972
Η ταινία του 1972 The House without a Christmas Tree, αποτελεί μια λιγότερο γνωστή χριστουγεννιάτικη ταινία, η οποία όμως ξεχωρίζει για τη δραματικότητα και τα νοήματά της. Τοποθετείται στην Nebraska το 1946, όπου ένα μικρό κορίτσι, η Addie, αδυνατεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα καθώς ο πατέρας της, στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις του παρελθόντος αρνείται να εορτάσει την πιο μαγική εποχή του χρόνου. Η ταινία προβλήθηκε στην τηλεόραση και διακρίθηκε για τη μοναδικότητα και την αληθοφάνειά της.


Santa Claus: The Movie, 1985

Το 1985 προβλήθηκε και μια από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες, οι οποίες και έχουν ως βασικό χαρακτήρα τον Άη-Βασίλη. Ο David Huddleston στον ομώνυμο ρόλο του αγαπημένου Άγιου των εορτών, κατόρθωσε κυριολεκτικά να ταυτιστεί απόλυτα με τον ρόλο μέχρι και σήμερα. Η γενικότερη πλοκή της ταινίας στρέφεται γύρω από τους μύθους του Άη-Βασίλη, ενώ ένας τρομερός ανταγωνιστής απειλεί να κλέψει τη δόξα του. Η ταινία μπορεί να απέσπασε μέτριες κριτικές αποτελεί όμως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα παραδείγματα χριστουγεννιάτικης μαγείας, δίνοντας στον Άη-Βασίλη μια μοναδική και μαγική υπόσταση.


One Magic Christmas, 1985
Άλλη μια συμπαθητική και λιγοτέρο γνωστή ταινία για τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι η ταινία του 1985, One Magic Christmas. Όπως και στις περισσότερες ταινίες που φιλοξενούνται στο αφιέρωμα μας, οι πρωταγωνιστές καλούνται να πιστέψουν στο θαύμα και τη μαγεία των Χριστουγέννων, μεταμορφώνοντας έτσι τις ζώες τους. Η ταινία One Magic Christmas χαρακτηρίζεται από ένα γλυκόπικρο συναίσθημα δεν παύει όμως να αποκαλύπτει στο τέλος το πραγματικό νόημα των εορτών και τη δύναμη της πίστης στο φανταστικό.

fBWxtaerz5e6o9mTftRT3YxIYvp-4.jpg

Miracle on 34th Street, 1994

Πρόκειται για την ομώνυμη διασκευή της ταινίας του 1947 με πρωταγωνιστές τους Mara Wilson, Elizabeth Perkins, Richard Attenborough, Dylan McDermott, Robert Prosky. Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, όπου ζει η Dorey Walker με την ανήλικη κόρη της Susan. Η μητέρα του κοριτσιού εργάζεται σε ένα από τα γνωστότερα εμπορικά κέντρα της μεγαλούπολης και δεν πιστεύει το πνεύμα των Χριστουγέννων, κάτι το οποίο έχει εμφυσήσει και στο μικρό της κοριτσάκι. Ώσπου θα προσληφθεί ένας ηλικιωμένος άντρας ως Άι-Βασίλης στο εμπορικό κέντρο, ο οποίος και θα προσομοιάζει ιδιαίτερα στον Άγιο. Σύντομα, τόσο το κοριτσάκι όσο και η μητέρα του θα εγκαταλείψουν την κυνικότητά τους και θα πιστέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων.

The Nightmare before Christmas, 1997

Μία από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας είναι το The Nightmare Before Christmas του Tim Burton. Βρισκόμαστε στη σκοτεινή Halloweentown, όπου τα τρομακτικά πλάσματα των παιδικών μας εφιαλτών, προετοιμάζονται για ένα ακόμα Halloween. Ο Βασιλιάς-Κολοκύθας της πόλης, ο διάσημος Jack Skellington, συγκινημένος και συνεπαρμένος από τον εορτασμό των Χριστουγέννων από τους ανθρώπους, αποφασίζει να διοργανώσει τα πρώτα Χριστούγεννα στην HalloweenTown. Προτείνει τότε, να απαγάγουν τον Άγιο Βασίλη και να ετοιμάσουν τα δικά τους Χριστούγεννα. Οι αγαθές όμως προθέσεις του Jack ματαιώνονται από τα σχέδια του αντιπάλου του, του Ooggie Booggie, ο οποίος και απαγάγει ο ίδιος τον Άι-Βασίλη, αλλά και την αγαπημένη του Jack, τη Sally. Τότε, ο Jack καλείται να σώσει την αγαπημένη του, αλλά και τα Χριστούγεννα των ανθρώπων, απελευθερώνοντας τον Άι-Βασίλη.

Η ταινία του Tim Burton έχει διακριθεί μεταξύ άλλων για την υπέροχη σκηνογραφία, τα εκπληκτικά της animation καθώς και για το θρυλικό της soundtrack “This is Halloween!” δια χειρός Danny Elfman.Jack Frost, 1998

Το 1998 κυκλοφόρησε η οικογενειακή ταινία φαντασίας Jack Frost σε σκηνοθεσία Troy Miller, με τους Michael Keaton, Kelly Preston, Mark Addy στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Κεντρικός χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο Jack Frost, ένας πατέρας ο οποίος αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη μουσική του καριέρα παρά στην οικογένειά του. Ο Jack θα αισθάνεται τύψεις για την απουσία του από την οικογενειακή ζωή και θα θελήσει να καλύψει το κενό της παρουσίας του την Παραμονή των Χριστουγέννων. Οδηγώντας, όμως, για το σπίτι του, ο Jack θα χάσει τη ζωή του σε ένα τροχαίο. Ο γιoς του τότε, νιώθοντας την απουσία του, θα φτιάξει έναν τεράστιο χιονάνθρωπο στην αυλή του σπιτιού και θα τον ντύσει με τα ρούχα του πατέρα του. Ώσπου ο χιονάνθρωπος Jack θα ζωντανέψει από τον ήχο της φυσαρμόνικας και θα θελήσει να επανορθώσει τις χαμένες στιγμές με τον γιo του.


How the Grinch Stole Christmas, 2000

poster.jpg

Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων, όπως και είναι γνωστή η ταινία του 2000 στο ευρύ ελληνικό κοινό, βασίστηκε στο βιβλίο του Dr. Seuss με τον ομώνυμο τίτλο. Κύριος χαρακτήρας είναι ο Grinch, ένας διαβόητος καλικάντζαρος, ο οποίος και μισεί τα Χριστούγεννα. Ζώντας στα περίχωρα της πόλης Whoville, όπου όλοι λατρεύουν τη μαγική εορτή, ο Grinch θα αποφασίσει να καταστρέψει μια για πάντα τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς των κατοίκων της πόλης, ενώ ένα μικρό κοριτσάκι, η Cindy Lou Who θα προσπαθήσει να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του άκαρδου πλάσματος.

Στην ταινία ξεχώρισε ο Jim Carrey, ο οποίος και αποτύπωσε το μίσος του Grinch με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε η ταινία κινουμένων σχεδίων The Grinch, η οποία και βασίζεται στο ίδιο σενάριο, με τον Benedict Cumberbatch να δωρίζει τη φωνή του στον υποχθόνιο Grinch.

Elf, 2003

Το 2003 προβλήθηκε η ταινία Elf με τον Will Ferrell στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας, ο Buddy ταξίδεψε ως βρέφος μέσα στον σάκο του Άι-Βασίλη για τον Βόρειο Πόλο, όπου και μεγάλωσε υπό την φροντίδα των ξωτικών. Όταν επιτέλους ο Buddy ενηλικιώνεται και αντιλαμβάνεται ότι είναι ένας μεγαλόσωμος άντρας, ο Άι-Βασίλης τον συμβουλεύει να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ζήσει με τους ανθρώπους, αλλά και για να συναντήσει τον πραγματικό του πατέρα, ο οποίος και αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Ο Buddy τότε θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, όπου και θα ζήσει στον πραγματικό κόσμο ως ξωτικό της Χώρας του Άι-Βασίλη.

The Polar Express, 2004

Η ταινία The Polar Express κυκλοφόρησε το 2004 σε σκηνοθεσία Robert Zemeckis και με τον Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο με τη μορφή του ως animation. Κύριος χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο Billy, ένα μικρό παιδί που επιθυμεί διακαώς να πιστέψει στην ύπαρξη του Άι-Βασίλη. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, όμως, ένα μυστηριώδες τρένο εμφανίζεται από το πουθενά και του υπόσχεται ένα μαγικό ταξίδι στον Βόρειο Πόλο, τη Χώρα του Άι-Βασίλη και των ξωτικών του, δίνοντάς έτσι την ευκαιρία στο παιδί να πιστέψει στο παραμύθι και τη μαγεία.

A Christmas Carol

Η ιστορία του διασημότερου έργου του Charles Dickens με πρωταγωνιστή τον σπαγγοραμένο και στριμμένο Scrooge θεωρείται ως μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και διδακτικές ιστορίες των Χριστουγέννων. Ο Ebenezer Scrooge, ο φιλάργυρος ηλικιωμένος, ο οποίος μισεί θανάσιμα τα Χριστούγεννα, τους συγγενείς του και οποιονδήποτε του ζητά χρήματα, θα βρεθεί στο στόχαστρο τριών φαντασμάτων, τα οποία και θα τον επισκεπτούν την Παραμονή των Χριστουγέννων με σκοπό να τον διδάξουν την καλοσύνη και την αγάπη.
Το A Christmas Carol όπως τιτλοφορείται το έργο του Dickens έχει αποτυπωθεί αμέτρητες φορές τόσο στην μικρή όσο και μεγάλη οθόνη, με τις πρώτες παραγωγές να κυκλοφορούν μόλις από το 1901 έως και σήμερα, τόσο σε κλασικές διασκευές όσο και πρωτότυπες.
Μια από τις κλασικότερες μεταφορές είναι εκείνη του 1951, η οποία και έχει χαρακτηριστεί ως η αρτιότερη μεταφορά. Ο Alastair Sim κατάφερε να αποδώσει τον ρόλο του μισητού Scrooge με τέτοια σαφήνεια και δραματικότητα, αποκτώντας παράλληλα την απόλυτη ταύτιση με τον ήρωα.
Άλλες εξίσου αξιόλογες μεταφορές της κλασικής ιστορίας του Dickens είναι εκείνες του 1935 και του 1938. Ενώ πιο πρόσφατα παραδείγματα διαπρεπών διασκευών είναι η μεταφορά του 1999 με πρωταγωνιστή τον Patric Stewart. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία του 1999 ακολούθησε την θεατρική παράσταση του A Christmas Carol στο Broadway, όπου πρωταγωνίστησε και ο ίδιος ο ηθοποιός, ο οποίος και δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές για την καθηλωτική του ερμηνεία ως Scrooge. Ακόμα από τα πιο πρόσφατα δείγματα είναι η ταινία του2009, η οποία και ακολούθησε την τεχνοτροπία κινουμένων σχεδίων του Polar Express ενώ ο Jim Carrey δάνεισε το σώμα και τη φωνή του για μια αξιομνημόνευτη αναπαράσταση του Scrooge. Τέλος, το A Christmas Carol έχει εμπνεύσει ακόμα και τους παραγωγούς του Muppet Show, των Simpsons, καθώς και του Mickey Mouse σε χριστουγεννιάτικες ιστορίες παρόμοιες με εκείνες του Scrooge, αποδεικνύοντας ότι το έργο του Charles Dickens παραμένει διαχρονικό και αξεπέραστο.
Πηγές

https://www.allmovie.com/movie/its-a-wonderful-life-v25590

https://www.rottentomatoes.com/m/miracle_on_34th_street_1994/

https://www.allmovie.com/movie/the-nightmare-before-christmas-v119910/review

https://www.allmovie.com/movie/jack-frost-v174141

https://www.imdb.com/title/tt2709692/

https://www.imdb.com/title/tt0170016

https://en.wikipedia.org/wiki/How_the_Grinch_Stole_Christmas

https://www.imdb.com/title/tt0319343/

https://www.rottentomatoes.com/m/polar_express/

https://www.rottentomatoes.com/m/10008502_christmas_carol

https://www.imdb.com/title/tt0068720/?ref_=tt_rec_tt

https://www.imdb.com/title/tt0089961/
https://www.axs.com/10-best-christmas-movies-of-the-1980s-110159

https://www.imdb.com/title/tt0089731/

H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.