Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με τον Τριαντάφυλλο Ζέλλιο

30530738_1799127086792459_1220303580066480128_n.jpg

Ο Τριαντάφυλλος Ζέλλιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1987. Σήμερα διαμένει με τη σύζυγο και την κόρη του στο Μοναστήρι (Μπίτολα), στην ΠΓΔΜ, όπου και εργάζεται ως επικεφαλής ασφαλείας του Ελληνικού Προξενείου. Παρότι από την παιδική του ηλικία επιθυμούσε να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και συγκεκριμένα με τη φανταστική λογοτεχνία, μόλις τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε το όνειρό του. Δανειζόμενος εικόνες από τα βιώματα και τις εμπειρίες του, ολοκλήρωσε το πρώτο του βιβλίο το 2016, ενώ το 2017 διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος φανταστικής λογοτεχνίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria 2017, λαμβάνοντας την πρώτη θέση με το διήγημά του «Το Πορφυρό Βιβλίο». Το έργο του συμπεριλήφθηκε στο συλλογικό βιβλίο Το Έπος της Φαντασίας: Αδιέξοδο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις iWrite. Το πρώτο μέρος της σειράς φαντασίας Το Φαινόμενο της ΆλΩ (η σπορά) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

 

Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνα σας για τη συνέπεια της;

Τ.Ζ. Για μένα η μυθοπλασία του φανταστικού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας μου. Είναι κάτι που μου προσφέρει χαρά και ανακούφιση δίχως να απαιτεί προγενέστερη προετοιμασία. Όταν όμως έρχεται η ώρα της συγγραφής, οι κανόνες αλλάζουν. Ακόμα και εάν το έργο μου διαδραματίζεται σε έναν διαφορετικό από τον δικό μας κόσμο, οφείλω να εξηγήσω στον αναγνώστη ποιοι νόμοι και ποιες σταθερές κινούν αυτόν τον καινούργιο γαλαξία. Για τον προγενέστερο λόγο, η έρευνα της συνέπειας ή ασυνέπειας μου επεκτείνεται από τα σύγχρονα επιστημονικά άρθρα μέχρι και τα αποκρυφιστικά σύμβολα αρχαίων πολιτισμών.

 

fainomenotisalo-cover.jpg.jpg

Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;

Τ.Ζ. Σαφώς και η συγγραφή είναι μια χρονοβόρα και πολλές φορές αχάριστη πνευματική διαδικασία. Για να τη συντηρήσεις ζωντανή, σου ζητάει διαρκώς την αφοσίωσή σου, την αγάπη σου και την ψυχή σου. Εξάλλου, όπως είπε και ο σπουδαίος Έρνεστ Χέμινγουεϊ, «Δεν είναι και τίποτα σημαντικό το γράψιμο. Το μόνο που κάνεις είναι να κάθεσαι μπροστά από μια γραφομηχανή και να αιμορραγείς».

 

Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;

Τ.Ζ. Ναι, όσες σκηνές εν τέλει επιβραδύνουν την εξέλιξη της ιστορίας πρέπει να αφαιρεθούν ή τουλάχιστον να διορθωθούν.

 

Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;

Τ.Ζ. Στα έργα μου λατρεύω να τοποθετώ ενδείξεις και μυστικά. Μερικά είναι εύκολα ανιχνεύσιμα, ενώ άλλα απευθύνονται σε πιο έμπειρους “ερευνητές”.

 

Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;

Τ.Ζ. Το φανταστικό για πολλούς (συμπεριλαμβανομένου κι εμού) είναι η κόκκινη εξώπορτα από την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Ο άνθρωπος ανέκαθεν γοητευόταν από το περίεργο, το απόκοσμο, το διαφορετικό. Το φανταστικό όχι μόνο καλύπτει αυτά τα αρχέγονα ένστικτα, αλλά προσφέρει στους τολμηρούς του αναγνώστες και την αίσθηση της ανακάλυψης αχαρτογράφητων πνευματικών μονοπατιών. 

 

Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;

Τ.Ζ. Το φανταστικό για πολλές δεκαετίες αποτελούσε το μαύρο πρόβατο της συγγραφής, ειδικά εάν προερχόταν από Έλληνα συγγραφέα. Ευτυχώς, αυτό μέχρι ένα σημείο έχει αλλάξει και πλέον έστω και ένα σκονισμένο έργο της φανταστικής λογοτεχνίας δύναται να κρύβεται μέσα στα περισσότερα σπίτια της ελληνικής επικράτειας.

 

Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτήν τη στιγμή;

Τ.Ζ. Στην παλιά μου βιβλιοθήκη, μέσα σε έναν κλειστό φάκελο με τις λέξεις «Προσοχή Εύθραυστον» να κοσμούν το εξωτερικό του περίβλημα.

 

Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;

Τ.Ζ. Οι πιο βασικοί ήρωες των έργων μου, μου κάνουν την τιμή και στέκονται καθημερινά δίπλα μου. Έπειτα, με λίγη φαντασία και σκέψη, μεταφέρονται με τη θέλησή τους πάνω στις ασπρόμαυρες σελίδες των βιβλίων μου.

 

Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;

Τ.Ζ. Όταν αποφασίζω να γράψω ένα έργο, τα μοναδικά κομμάτιά του που γνωρίζω εκ των προτέρων είναι η αρχή και το τέλος του. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στα στιβαρά χέρια των ηρώων μου.

 

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;

Τ.Ζ. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τη διάθεση και την ψυχολογία των ανθρώπων, οπότε κατ’ επέκταση και τον κλάδο του βιβλίου. Και ενώ οι αναγνώστες κατά την άποψη μου δεν έχουν μειωθεί, αυτό που έχει πληγεί περισσότερο είναι η θέληση των εκδοτικών οίκων να απομακρυνθούν από την πεπατημένη και να επενδύσουν στο καινούργιο.

 

Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Τ.Ζ. Τη στιγμή που απαντώ σε αυτήν την ερώτηση, ο κέρσορας του υπολογιστή μου αναβοσβήνει επικριτικά σε άλλα δύο ημιτελή έγγραφα (και κανένα εξ αυτών δεν είναι η φορολογική μου δήλωση).

 

Κλείστε με μία ευχή για το Will oWisps.

Τ.Ζ. Εύχομαι σε όλα τα μέλη του Will o’ Wisps υγεία, αστείρευτη όρεξη για δουλειά και το σημαντικότερο, να μην ξεχνούν να κοιτάνε τον ουρανό, στις καλές του και στις κακές του μέρες. 

 

Δείτε τη σελίδα του βιβλίου εδώ.