Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με τη Χρύσα Αναστασίου

44588089_526370427830367_3336164311578968064_n (1).jpg

Η Χρύσα Αναστασίου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1992 στην πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα κατοικεί στην Ηγουμενίτσα, όπου και εργάζεται. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πήρε το πτυχίο της με ειδικότητα σεναρίου. Αγαπάει τη συγγραφή και την ανάγνωση ιστοριών και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Περνά τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο της παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες και παίζοντας video games.

 

Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνα σας για τη συνέπεια της;

Χ.Α. Για μένα η συγγραφή είναι ανάγκη και ξέρω πια ότι χρειάζεται συνέπεια για να την καλύψω.  Είναι, θεωρώ, το σημαντικότερο όπλο που έχει ο συγγραφέας για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε εμπόδιο. Ένα βιβλίο δεν γράφεται μόνο του και αν δεν αφιερώσεις  χρόνο ξανά και ξανά, τότε η ιστορία θα μείνει στο κεφάλι σου.

 

Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;

Χ.Α. Αντλώ ιδέες από τη φαντασία μου, αλλά για να βγάλει νόημα η ιστορία πρέπει να χρησιμοποιήσω το μυαλό και τη λογική μου, την κριτική και μη σκέψη, τις γνώσεις μου πάνω στο θέμα της ιστορίας κ.ά. Δεν συμφωνώ με τη ρομαντικοποιημένη εκδοχή του συγγραφέα που περιμένει τη Μούσα να του δώσει έμπνευση και να του οδηγήσει το χέρι.

755335c6-b503-4269-a9cc-5241f4a00a39.jpg

Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;

Χ.Α. Η πρώτη γραφή είναι καθαρά για να βγει η ιστορία από το κεφάλι μου και να μπει στο «χαρτί» όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έτσι, θα υπάρχουν ανακρίβειες και «πολύλογα» σημεία που βοηθούν εμένα να πω την ιστορία στον εαυτό μου, αλλά το τελικό αποτέλεσμα που θα φτάσει στα χέρια του αναγνώστη πρέπει να είναι αρτιμελές και σφιχτό.

 

Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;

Χ.Α. Πιστεύω πως υπάρχουν σημεία σε όλες τις ιστορίες που μπορεί κάποιος να δει τον συγγραφέα να του «κλείνει το μάτι», αλλά όχι κάτι πέρα από αυτό. Χρειάζεται μεγάλη γνώση πάνω στη συγγραφή για να πετύχει κάτι τέτοιο και εγώ θεωρώ ότι έχω αρκετό δρόμο μπροστά μου ακόμα.

 

Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;

Χ.Α. Όσο απλό και αν ακούγεται, πιστεύω πως είναι θέμα γούστου. Μπορώ ευκολότερα να χαθώ σε έναν κόσμο γεμάτο δράκους και μαγεία, να αντλήσω δύναμη από τους ήρωες με τα μαγικά αντικείμενα που παλεύουν παράξενα πλάσματα, από ότι σε κάθε άλλο είδος. Διαβάζουμε ιστορίες στην προσπάθεια να εξηγήσουμε τη ζωή αλλά και για να ψυχαγωγηθούμε και αυτός είναι ο δικός μου τρόπος.

 

Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;

Χ.Α. Έχουν γίνει σπουδαία βήματα από Έλληνες συγγραφείς τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία ιστοριών για το κοινό του φανταστικού. Πιστεύω πως με τον καιρό το είδος θα καταλάβει ακόμα μεγαλύτερη θέση, αφήνοντας πίσω του τον αρνητισμό που δεχόταν ως τώρα.

 

Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτή τη στιγμή;

Χ.Α. Δουλεύω πάνω σε μια διαφορετική ιστορία από την Κοιλάδα του Πράσινου Κρυστάλλου (το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε πριν λίγο καιρό) και βρίσκομαι περίπου στο 1/3 της διόρθωσής του.

 

Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;

Χ.Α. Μου συμβαίνουν και τα δύο. Είτε ο κόσμος θα γεννήσει τους χαρακτήρες είτε το αντίθετο.

 

Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;

Χ.Α. Δεν έχω ποτέ το τέλος στο μυαλό μου. Ευτυχώς, οι χαρακτήρες δεν με έχουν απογοητεύσει ακόμη, και μαζί γράφουμε την ιστορία τους.

 

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;

Χ.Α. Με ένα βιβλίο κερδίζεις ώρες χαλάρωσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, συζητήσεις με φίλους πάνω στην ιστορία και τους χαρακτήρες και σκέψεις μόνο για τον εαυτό σου και τα παραπάνω, θεωρώ, αξίζουν περισσότερο από κάποιες «κακές» συνήθειες που έχουμε αποκτήσει. Έτσι, αν κάποιος θέλει πραγματικά να διαβάσει, μπορεί.

 

Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Χ.Α. Πάντοτε ετοιμάζω κάτι (γράφω μια νέα ιστορία ή διορθώνω κάποια παλαιότερη). Δεν θα μπορούσε να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς κάποια ιστορία να εξελίσσεται καθημερινά στο χαρτί ή στο μυαλό μου.

 

Κλείστε με μία ευχή για το Will o’ Wisps.

Χ.Α. Μπορεί οι δράκοι να λείπουν από τον ουρανό μας και η μαγεία να είναι μόνο στα όνειρά μας, αλλά εύχομαι το Will o’ Wisps να συνεχίσει να μας θυμίζει πως δεν πειράζει που είμαστε Muggles, γιατί παρέα φτιάχνουμε το δικό μας Hogwarts.