Η μαγεία της συγγραφής: συνέντευξη με τον Μάριο Δημητριάδη

23846525_10213808273297476_330991986_n.jpg

Ο Μάριος Δημητριάδης κατάγεται από τον Ασκό Θεσσαλονίκης και έχει κάνει σπουδές Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει μόνιμα με τη σύζυγό του. Διδάσκει κλασική και ηλεκτρική κιθάρα και είναι λάτρης της Heavy metal, των ταξιδιών και των ταινιών τρόμου. Αποτελεί έναν από τους ιδρυτές του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria και αρθρογραφεί στη ιστοσελίδα Nyctophilia.gr.

Του αρέσουν τα βιβλία τρόμου και μυστηρίου και έχει εκδώσει τα βιβλία Σκοτεινές Μέρες, από τις εκδόσεις Λογεῖον, Αγκαλιάζοντας το έρεβος, από τις εκδόσεις Το Ανώνυμο Βιβλίο και το συνεργατικό μυθιστόρημα Στη Γέφυρα των Χαμένων Ψυχών, με τον Γιώργο Δάμτσιο, από τις εκδόσεις Λυκόφως. Διηγήματά του έχουν διακριθεί στους διαγωνισμούς «Κόρες της νύχτας» (Nightread-Diavasame.gr), «Larry Niven 2015» (Συμπαντικές Διαδρομές), «Άγνωστο» (Εκδόσεις Ανάτυπο), «Με κομμένη την ανάσα» (120 λέξεις), «Ζόμπι στην Ελλάδα» (Εκδόσεις iWrite) και ιστορίες του βρίσκονται στις ανθολογίες διηγημάτων «Ψίθυροι μέσα στη Νύχτα» (Nyctophilia.gr), «Τρόμος» (Εκδόσεις Ανάτυπο) και «Αντίθετο Ημισφαίριο 4» (Gamecraft).

 

23846579_10213808273057470_1136490611_n.jpg

Η μυθοπλασία του φανταστικού είναι αδιαμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η σύστασή της για το δικό σας συγγραφικό έργο και σε ποια πεδία κινείται η έρευνα σας για τη συνέπεια της;

Μ.Δ. Η συγγραφή φανταστικής λογοτεχνίας είναι κάτι μοναδικό. Μια τροφή που χρειάζομαι σχεδόν καθημερινά. Συνεπώς είναι μια διαδικασία την οποία όχι απλά απολαμβάνω, αλλά λατρεύω. Συνεχώς συνδέω καθημερινές καταστάσεις με φανταστικές ιστορίες οι οποίες έχουν γίνει πια τόσες πολλές, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια να καταφέρω να τις αποτυπώσω στο χαρτί. Οπότε, όλο αυτό είναι κάτι πολύ εύκολο για μένα.

Όσον αφορά την έρευνα, οι περιπτώσεις κάθε φορά είναι διαφορετικές. Υπάρχουν ιστορίες που δεν χρειάστηκε να αναζητήσω τίποτα, καθώς ήταν όλα ένα αποκύημα του μυαλού μου και άλλες που χρειάστηκε να ψάξω αρκετά ώστε να συμπεριλάβω ακριβείς πληροφορίες στα βιβλία μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια περίπτωση σε ένα βιβλίο που τελείωσα, το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμη, όπου έμεινα σε ένα σημείο για αρκετό καιρό μόνο και μόνο για να μελετήσω κάποιους ιατρικούς όρους και μια παράξενη ασθένεια.

 

Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη πως η συγγραφή είναι μια πνευματική διαδικασία;

Μ.Δ. Θεωρώ πως είναι κάτι το αυτονόητο. Η συγγραφή είναι κάτι που καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή, οπότε μιλάμε ακριβώς για μια πνευματική διαδικασία.

 

Υπάρχουν σκηνές στα βιβλία σας τις οποίες «κόβετε» στην επιμέλεια;

Μ.Δ. Ήταν κάτι που έκανα στο πρώτο μου βιβλίο από φόβο μήπως φανώ πολύ άγριος. Δεν ήξερα ακόμη πώς κινείται το αναγνωστικό κοινό κι έτσι όχι απλά αφαίρεσα «σκληρές» σκηνές, αλλά δεν έγραψα καν και άλλες τις οποίες φαντάστηκα. Αυτό φυσικά έγινε μόνο τότε. Από τότε γράφω ό,τι σκέφτομαι χωρίς πλέον ενδοιασμούς.

 

Κρύβετε στα βιβλία σας μυστικά τα οποία μόνο ελάχιστοι αναγνώστες θα καταφέρουν να ανακαλύψουν;

Μ.Δ. Ναι, συνηθίζω τον τελευταίο καιρό να εμφανίζω χαρακτήρες ή καταστάσεις στα βιβλία μου από παλαιότερες ιστορίες μου, τα λεγόμενα easter eggs, τα οποία όμως δεν θα έλεγα ότι είναι κρυμμένα. Αν κάποιος έχει διαβάσει όλες τις ιστορίες μου θα το καταλάβει αμέσως μόλις συναντήσει κάποιο μπροστά του.

 

23846423_10213808272937467_550135587_n.jpg

Ως αναγνώστης και δημιουργός του είδους, γιατί πιστεύετε πως μας ελκύει το φανταστικό;

Μ.Δ. Καλή ερώτηση. Προσωπικά αυτό το πάθος πηγάζει υποσυνείδητα, αλλά αν προσπαθήσω να το προσδιορίσω θα πω ότι είναι μια ανάγκη να ζω έστω και φανταστικά καταστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να χωρέσουν στα φυσικά όρια αυτού του κόσμου. Είναι απίστευτη η αίσθηση να δημιουργείς αμέτρητα πράγματα από το μυαλό σου, τα οποία θα συναντήσεις μονάχα εκεί.

 

Ποια η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα, σε όλες του τις πολιτιστικές εκφάνσεις;

Μ.Δ. Στην Ελλάδα δυστυχώς το είδος ήταν όλα τα χρόνια underground. Ευτυχώς όμως το τελευταίο διάστημα αρχίζει να κινητοποιείται πολύ έντονα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Εκτός από το ενδιαφέρον των εκδοτικών για βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας, βλέπουμε να γίνονται αξιόλογες κινήσεις, όπως ιστοσελίδες, events και φεστιβάλ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που δημιουργήσαμε το φεστιβάλ Fantasmagoria με τους συνεργάτες μου: να εξυψώσουμε το είδος μας όσο γίνεται περισσότερο και να του δώσουμε επιτέλους αυτό που αξίζει.

 

Πού βρίσκεται το πρώτο σας draft αυτή τη στιγμή;

Μ.Δ. Το πρώτο μου draft, είναι ουσιαστικά η πρώτη γραφή των Σκοτεινών ημερών και είναι αποθηκευμένο κάπου στον υπολογιστή μου.

 

Πού συναντάτε τους ήρωες σας; Έρχονται με την ιδέα ή συμβαίνει να προϋπάρχουν και να φέρουν την έμπνευσή της;

Μ.Δ. Και τα δύο. Μέσα στα βιβλία μου θα βρει κάποιους ανθρώπους που έχω συναντήσει, κάποιους με τους οποίους έζησα, εντελώς φανταστικούς, ακόμα και τον εαυτό μου. Μου αρέσει πολύ η ποικιλία.

 

23897885_10213808273337477_14847280_n.jpg

Γράφοντας τις ιστορίες σας έχετε εξαρχής τον επίλογο στο μυαλό σας, ή αφήνετε τους ήρωες σας να σας οδηγήσουν ως το τέλος;

Μ.Δ. Και αυτό ποικίλει. Στα μυθιστορήματα συνήθως έχω σκεφτεί το τέλος μιας και κάνω ολόκληρο τον κορμό. Στα διηγήματα όμως, τα οποία λατρεύω, αφήνομαι πολλές φορές να με οδηγήσει η ιστορία. Εκείνη πολλές φορές με οδηγεί σε αχαρτογράφητους τόπους κι αυτό με γοητεύει απίστευτα.

 

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το βιβλίο και πώς;

Μ.Δ. Σαφώς και ναι. Το βιβλίο ήταν και παραμένει μια δευτερεύουσα ανάγκη (και χειρότερα) για τους περισσότερους. Κάποιος θα προτιμήσει να αγοράσει άλλα πράγματα από το να δώσει χρήματα για βιβλία. Ο κόσμος προτιμάει τον εύκολο τρόπο ψυχαγωγίας και αποφεύγει οτιδήποτε έχει να κάνει με το διάβασμα. Οπότε αυτό, σε συνδυασμό με την κρίση, έχει ρίξει κατακόρυφα την αγορά του.

 

 Mια “παραδοσιακή” ερώτηση: Ετοιμάζετε ή έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Μ.Δ. Αυτή τη περίοδο ετοιμάζουμε κάτι με τον Γιώργο Δάμτσιο, το οποίο όμως είναι σχεδόν έτοιμο. Και λέω «κάτι» γιατί δεν είναι απλά ένα βιβλίο. Κατά τα άλλα έχω ήδη στο μυαλό μου ήδη δύο έτοιμους κορμούς για μυθιστορήματα. Ενδιάμεσα όμως πάντα γράφω κι από ένα διήγημα. Αυτό είναι μια συχνή διαδικασία και δεν μπορώ να τη σταματήσω.

 

Κλείστε με μία ευχή για το Will oWisps.

Μ.Δ. Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσετε αυτό που κάνετε με πολύ πάθος και να έχετε πάντα επιτυχίες. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε για το φανταστικό. Καλή συνέχεια!

 

 

 

 

https://www.facebook.com/mariosdimitriadisauthor/?pnref=lhc

http://www.mariosdimitriadis.eu/