Το Πνεύμα των Περασμένων Καλοκαιριών

Art by http://kalanemi.deviantart.com/

Art by http://kalanemi.deviantart.com/

Αν δεν το έχετε δει είναι επειδή είστε ακόμα πολύ νέοι. Συνήθως έρχεται τη νύχτα αλλά μερικές φορές μπορεί να σας επισκεφτεί λίγο πριν τη δύση του ήλιου ίσως και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου. Είναι άκακο και του αρέσει να σας φτιάχνει τη διάθεση, χωρίς όμως να το καταφέρνει πάντα.

Για αυτό και αν τύχει να το δείτε, μην τρομάξετε. Στην όψη μοιάζει με μικρό παιδί με σώμα κωνικό σαν χωνάκι και για κεφάλι έχει παγωτό με στριφογυριστή άκρη. Μυρίζει αντηλιακό και αλμύρα και περιβάλλεται από μια θαλασσιά αύρα. Του αρέσει να τραγουδάει παλιά τραγούδια που τον καιρό που ήσασταν παιδιά ήταν της μόδας. Το φάντασμα αυτό έρχεται για να σας θυμίσει όμορφες στιγμές από τα περασμένα σας καλοκαίρια, ταξίδια, παρέες, φλερτ, οτιδήποτε κράτησε για τόσο λίγο μα εσείς ευχηθήκατε να κρατούσε παντοτινά. Κάποιες φορές φέρνει αντικείμενα που χάσατε στη θάλασσα, την παραλία, σε κάποια ταβέρνα που σας πήγαν οι γονείς σας ή κάπου που δεν θυμάστε πια. Εκείνο πάντως θυμάται. Τα πάντα θυμάται και τίποτα δεν του ξεφεύγει. Μέρη που επισκεφτήκατε, ανθρώπους που συναντήσατε, τρέλες που κάνατε, ταξίδια που πραγματοποιήσατε.

Art by http://chibionpu.deviantart.com/

Art by http://chibionpu.deviantart.com/

Θυμάται ονόματα και δρομολόγια καραβιών, τηλέφωνα και διευθύνσεις φίλων, τίτλους από ξενοδοχεία και εστιατόρια, ακόμα και τοποθεσίες που βρεθήκατε έστω για μια στιγμή. Θυμάται τι φάγατε, τι ήπιατε, πόσα μπάνια κάνατε και πόσες φορές ξενυχτήσατε. Νομίζω ότι το όνομα του είναι Νοσταλγός αλλά δεν παίρνω όρκο. Άλλωστε τα πνεύματα σπάνια αποκαλύπτουν το αληθινό τους όνομα γιατί γίνονται ευάλωτα. Για να πω την αλήθεια, εμένα μου αρέσει να το αποκαλώ "Χωνάκι". Δεν ξέρω από που έρχεται αυτό το πνεύμα ούτε και γιατί του αρέσει να στοιχειώνει τον κόσμο και να τον γεμίζει με νοσταλγία.

Εκεί που μένει πάντως πρέπει να βρίσκονται κρυμμένα πολλά μικρά κομμάτια από τη χαμένη μας νιότη, ασφαλή κάτω από τα καστράκια που χτίζαμε στην άμμο πριν τα χαλάσει το κύμα ή αφέλεια κάποιου άλλου, κάποιες φορές του ίδιου μας του εαυτού. Και πάλι, πάντως, σας το λέω, μην φοβηθείτε όταν το δείτε. Μέρες που είναι κυκλοφορεί και μπορεί να σας επισκεφτεί. Μείνετε για λίγο μαζί του και θυμηθείτε τα παλιά. Ίσως και να σας φέρει κάτι δικό σας, χρόνια χαμένο και ξεχασμένο.

 

 

© Γιώργος Χατζηκυριάκος, για το Will o' Wisps.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου, για οποιαδήποτε κοινοποίηση ή χρήση του περιεχομένου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη συγγραφική ομάδα του Will o' Wisps.gr.

Cover art by Art by http://kalanemi.deviantart.com/