Βιβλιο-πρόταση: «Η 7η απόγονος και τα δίδυμα πετράδια» του Γιώργου Στάθη από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο

7i-apogonos-kai-didima-petradia.jpg

Αναγνωστικά φέτος βρίσκομαι μεταξύ κλασσικής λογοτεχνίας, βιβλίων μυστηρίου και λογοτεχνίας του φανταστικού. Αδιαμφισβήτητα  ζούμε  μια αλλοπρόσαλλη και ιδιαίτερη χρονιά, σκέφτομαι όμως πως γενιές ανθρώπων έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις και στο παρελθόν (και ακόμα πιο δύσκολες, σίγουρα). Από τη μία, λοιπόν, αισθάνομαι μια ματαιότητα, νιώθοντας σαν ένας κόκκος άμμου στο κύλισμα της Ιστορίας και από την άλλη μια μικρή αισιοδοξία πως όλα περνάνε και φεύγουν όπως και να έχει. Και ο κόσμος παίρνει τα πάνω του και έπειτα ξαναπέφτει και πάλι από την αρχή. Νέα περίοδος καραντίνας λοιπόν για όλους και αυτή τη φορά έχω να σας προτείνω ένα βιβλίο σαν παραμύθι. Ένα βιβλίο γεμάτο μαγεία και περιπέτεια. Μιλάω για  το  «Η 7η απόγονος και τα δίδυμα πετράδια» του Γιώργου Στάθη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Πάμε όμως να δούμε τι μας διηγείται αυτό το βιβλίο.

Πρωταγωνίστρια είναι ένα νεαρό κορίτσι που μόλις στα δεκαεπτά της χρόνια ανακαλύπτει –έπειτα από ένα τραγικό γεγονός– πως είναι γητεύτρα, πως μπορεί δηλαδή να κάνει μάγια και πως προέρχεται από μια μεγάλη και παλιά οικογένεια γητευτών. Η στιγμή που το μαθαίνει είναι και αυτή που τη φέρνει αντιμέτωπη με έναν ισχυρό εχθρό. Όλο το βάρος και η ευθύνη θα πέσουν πάνω της, καθώς η σωτηρία της Ιερής Κοιλάδας εξαρτάται από αυτήν. Στο ταξίδι της θα βρει συμμάχους και συντρόφους αλλά και άλλους τόσους εχθρούς. Μαγικά πετράδια, ξόρκια, βασιλιάδες, μορφίτες (άνθρωποι που παίρνουν τη μορφή ζώου) και μάντισσες θα μπλεχτούν σε μία ιστορία γεμάτη δράση και μαγεία. Μία παραμυθένια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας για την ηρωίδα και τους συντρόφους της.

Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας καταφέρνει με μια γραφή λιτή να κρατάει τον αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει. Στήνει ένα παραμυθένιο σκηνικό καταφέρνοντας να σε κάνει να ταξιδέψεις. Μέσα στο μυθιστόρημα θίγονται ζητήματα κοινωνικά όπως αυτό της διαφορετικότητας και των κοινωνικών προκαταλήψεων, αφού ο Γιώργος Στάθης τοποθετεί σε κομβικό σημείο έναν χαρακτήρα κωφάλαλο (κάτι που δυστυχώς δεν συναντάμε συχνά στην λογοτεχνία ενώ θα έπρεπε!). Οι χαρακτήρες είναι όμορφα δομημένοι, δυνατοί εκεί που πρέπει αλλά και ευάλωτοι ταυτόχρονα, κάτι που τους κάνει πιο πραγματικούς ενώ το κυρίαρχο μήνυμα του βιβλίου είναι αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη σήμερα: τα πάντα είναι πιθανά, όλα κατακτούνται με αγώνα. Βρες αληθινούς συντρόφους, πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε το καλύτερο που μπορείς. Οι εικόνες και η δομή του βιβλίου με τα flash back και τις εναλλαγές σκηνών δράσης και ηρεμίας  δίνουν μια κινηματογραφική αίσθηση αφού άνετα θα μπορούσε να σταθεί σαν τηλεοπτική σειρά φαντασίας. Η ιστορία πατάει σε κλασικά παραμυθιακά μοτίβα όπως το ταξίδι της ηρωίδας προς αναζήτηση του εαυτού και η μάχη μεταξύ καλών και κακών δυνάμεων, κάτι που προσφέρει στον αναγνώστη την ίδια παρηγοριά που προσφέρουν τα παραμύθια.

Σε μια εποχή, λοιπόν, που η πραγματικότητά μας είναι αρκετά σκληρή και δυσοίωνη, μυθιστορήματα σαν και αυτά έρχονται να δώσουν  δύναμη,  αισιοδοξία και διαφυγή σε αυτούς που το χρειάζονται. Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, η μαγεία και η φαντασία αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πρέπει! Και ας μην ξεχνάμε πως όσο στηρίζουμε την ελληνική συγγραφική κοινότητα του φανταστικού, τόσο περισσότερο αυτή θα δυναμώνει προσφέροντάς μας περισσότερα και παίρνοντας τη θέση που της αναλογεί στην ελληνική λογοτεχνική σκηνή.

 

Καλές αναγνώσεις!

 

Περίληψη Οπισθόφυλλου:

«Αut inveniam viam aut faciam: Ή θα βρω το δρόμο, ή θα ανοίξω δρόμο»
Άραγε το πεπρωμένο το επιλέγεις ή σε επιλέγει; Η Θάλεια, ένα 17χρονο κορίτσι, μεγάλωσε σε μια καλύβα αγνοώντας την πραγματική της κληρονομιά και όσα της ανήκουν. Μέχρι τη στιγμή που ένα πετράδι μπαίνει στη ζωή της και αλλάζει όλα όσα ξέρει μέχρι τώρα.

Ένας νέος, μαγικός κόσμος ανοίγεται μπροστά της γεμάτος δυνάμεις και μυθικά πλάσματα και η Θάλεια καλείται να ξετυλίξει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, πιο γρήγορα από όσο φανταζόταν. Σε έναν αιώνιο πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, τα ιδανικά και το συμφέρον, μια προφητεία περιμένει να βγει αληθινή.

Κι αν όλοι πιστεύουν στη Θάλεια ότι θα τα καταφέρει, πόσο εύκολο είναι να πιστέψει και η ίδια στον εαυτό της;

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Στάθης Γιώργος σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως επαγγελματίας Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Το 2017 ίδρυσε τον κοινωνικό οργανισμό HandsUp και είναι πρόεδρος του Σωματείου Διερμηνέων Ε. Ν. Γ. 

Ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων από 15 χρονών και σχεδόν αποκλειστικά η θεματολογία που επιλέγει ήταν και είναι φαντασίας, έχοντας πάντα ως στόχο την προσωπική του απόδραση σε κόσμους που ο ίδιος μπορεί να πλάθει, αλλά και την επιθυμία του να προκαλέσει τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν μέσα από φανταστικούς διαλόγους και καταστάσεις πραγματικά γεγονότα στη ζωή και να τα αξιολογήσουν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα!