Βιβλιο-πρόταση: «Παιδιά του Ουρανού και της Γης» του Guy Gavriel Kay από τις Εκδόσεις Anubis

«Συμβαίνει κατ' αυτόν τον τρόπο καμιά φορά,

μπορούμε να ανακαλύψουμε αλήθειες για τον εαυτό μας

σε μια στιγμή ενίοτε εν μέσω κάποιας δραματικής συνθήκης,

άλλοτε ήσυχα.

Το ηλιοβασίλεμα ένα αεράκι μπορεί να φυσά απαλά πάνω από την θάλασσα,

ένα χειμωνιάτικο βράδυ μπορεί να είμαστε μόνοι στο κρεβάτι

ή να θρηνούμε σε έναν τάφο ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα.

Να είμαστε μεθυσμένοι σε μία ταβέρνα νιώθοντας απελπισμένη οδύνη,

να περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς στο πεδίο της μάχης.

Να γεννάμε ένα παιδί, να ερωτευόμαστε, να διαβάζουμε στο φως ενός κεριού,

να βλέπουμε τον ήλιο να ανατέλλει, ένα άστρο να δύει, να πεθαίνουμε...

Αλλά όλα αυτά κρύβουν και κάτι άλλο,

κάτι που προκύπτει από το πως στέκεται ο κόσμος απέναντι μας,

από το πως στεκόμαστε εμείς μέσα σε αυτόν.

Κάτι μπορεί να είναι αλήθεια για την πιο βαθιά φύση μας,

και η πλημμυρίδα των ημερών και των χρόνων μπορεί να το αφήσουν να φτάσει στην ακτή,

να πραγματωθεί εκεί –ή και όχι».

 

Δεν έχει πολύ καιρό που εκδόθηκε στα ελληνικά το μυθιστόρημα ιστορικής φαντασίας του Guy Gavriel Kay με τίτλο Παιδιά του Ουρανού και της Γης από τις εκδόσεις Anubis. Εννοείται πως θα ήμασταν από τους πρώτους που θα το διαβάζαμε και όπως ήταν αναμενόμενο μας ενθουσίασε. Ο Guy Gavriel Kay, ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς του Will o'Wisps, ο οποίος μας είχε παραχωρήσει και συνέντευξη στο παρελθόν (Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη εδώ: https://www.willowisps.gr/main/-guy-gavriel-kay-/14/3/2018) συστήνει στο ελληνικό κοινό μέσω των εκδόσεων Anubis ένα ακόμα αυτοτελές μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την Κροατία, τη Βενετία, την Οθωμανική αυτοκρατορία του 16ου αιώνα και τη γενικότερη ιστορική περίοδο της Αναγέννησης. Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, όμως, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο υπέροχο εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, ταξιδιάρικο, με όμορφες υφές και αισθητική που σε παραπέμπει κατευθείαν σε έναν άλλο χρόνο και τόπο.

Βρισκόμαστε σε έναν φανταστικό κόσμο κάποιοι λαοί του οποίου λατρεύουν τον ήλιο, άλλοι τα φεγγάρια και άλλοι τα αστέρια. Ένα κόσμο που βρίσκεται μόνιμα σε αντιπαράθεση για τα εδάφη του, για τους θεούς του και, φυσικά, για την εξουσία και την κυριαρχία στο εμπόριο. Αυτοκρατορίες όπως το Ομπράβιτς (μπορείς να δεις την Πράγα να καθρεφτίζεται εκεί) και ισχυρές Δημοκρατίες όπως η πόλη-κράτος Σερέσα (μια Βενετία σε ένα παράλληλο σύμπαν) απέναντι στον γίγαντα της ανατολής, την αυτοκρατορία της Ασαρίας, που κατέλαβε πριν χρόνια την Πόλη των Πόλεων και έχει επεκτείνει τα εδάφη της απειλώντας την Δύση. Οι διπλωματία, οι συνωμοσίες, οι ίντριγκες και οι δολοπλοκίες είναι κομμάτι της καθημερινότητας στον κόσμο των αρχόντων και των ισχυρών ενώ η ζωή για τον απλό λαό είναι μια διαρκής μάχη επιβίωσης σε έναν κόσμο βάρβαρο που έχει αμέτρητους τρόπους για να σε σκοτώσει ή να κάνει την ζωή σου να μην έχει νόημα. Αν είσαι φτωχός, παιδί ή γυναίκα η ζωή σου είναι προδιαγεγραμμένη και χωρίς επιλογές. Εκτός αν ένα γύρισμα της τύχης σε ανακατέψει στις τράπουλες των ισχυρών. Κάπως έτσι θα βρεθούν ένας ζωγράφος, ένας έμπορος, ένας πολεμιστής του Χαλίφη και δυο γυναίκες που προσπαθούν να επιλέξουν οι ίδιες την ζωή που θέλουν, να συνοδοιπορούν. Θα δραπετεύσουν από τις ζωές που είχαν, θέλοντας να κλείσουν παλιά τραύματα και να πάρουν εκδίκηση. Στην πορεία της αναζήτησής τους θα βρουν τους εαυτούς τους και κάτι παραπάνω.

Ο συγγραφέας για ακόμη μια φορά μας δίνει μια καλογραμμένη ιστορία γεμάτη ανατροπές που σε ρουφάει με τη γρήγορη ροή της και δεν σε αφήνει να κλείσεις το βιβλίο. Οι χαρακτήρες τρισδιάστατοι και ρεαλιστικοί με όλα τα πάθη που κουβαλάει και ο σύγχρονος κόσμος σε κάνουν να ταυτιστείς μαζί τους ή ακόμη και να μισήσεις κάποιους από αυτούς. Στο βιβλίο θίγονται πολλά κοινωνικά ζητήματα και, όπως σε κάθε καλό ιστορικό μυθιστόρημα, έτσι και εδώ είναι αναπόφευκτο να κάνεις συγκρίσεις για να δεις πόσο τελικά έχουμε προχωρήσει και ποιες κοινωνικές παθογένειες συντηρούμε ακόμα (απογοητευτικό το συμπέρασμά για την εποχή μας, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα). Ο Guy Gavriel Kay καταφέρνει πολύ επιδέξια να σε κάνει να νιώθεις πως όσα διαβάζεις θα μπορούσαν να είναι μια παραλλαγή της ιστορίας του δικού μας κόσμου σε ένα παράλληλο σύμπαν και προσωπικά βρήκα ιδιαίτερα challenging το «παιχνίδι» να σκαλίζω τις ιστορικές μου γνώσεις για να κάνω παραλληλισμούς και ταυτοποιήσεις (ήταν κάτι που μου είχε αρέσει ήδη από το προηγούμενο βιβλίο του, που επίσης είχα προτείνει εδώ https://www.willowisps.gr/main/-guy-gavriel-kay-anubis/22/4/2020). Όπως φυσικά περιμένουμε από ένα βιβλίο φαντασίας έχουμε και εδώ στις πρώτες σελίδες έναν κατατοπιστικό χάρτη του κόσμου και ένα παράρτημα των βασικών χαρακτήρων του βιβλίου (προσωπικά ανέτρεξα συχνά σε αυτό κατά τα πρώτα κεφάλαια, στην συνέχεια όμως λόγω των καλών περιγραφών μου αποτυπώθηκαν εύκολα οι τοποθεσίες και τα ονόματα των ηρώων).

Κλείνοντας, αυτό που θέλω να πω είναι πως, πέρα από το συγκεκριμένο βιβλίο που νομίζω θα κερδίσει ιδιαίτερα τους αναγνώστες που αγαπάνε τα ιστορικά μυθιστορήματα (εμένα με κέρδισε), αν δεν έχετε διαβάσει Guy Gavriel Kay ακόμα και σας αρέσει η λογοτεχνία του φανταστικού, θα πρέπει να το κάνετε!

Καλές αναγνώσεις!

 

Περίληψη Οπισθόφυλλου:

Σε έναν κόσμο όπου άλλοι λατρεύουν τα αστέρια και άλλοι τον ήλιο, ένα πράγμα παραμένει κοινό: η αβέβαιη μοίρα των απλών ανθρώπων. Ένας ζωγράφος ταξιδεύει στην κατακτημένη πλέον Πόλη των Πόλεων με μια αποστολή που λίγοι γνωρίζουν. Ένας γοητευτικός έμπορος, μια
γυναίκα που προσπαθεί να ξεφύγει από μια ζωή σε μοναστήρι, ένας πολεμιστής του πιο τρομερού σώματος πεζικού του Χαλίφη και μια επιδρομέας με στόχο την εκδίκηση συναντιούνται – και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα…

Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα που ξετυλίγεται σε έναν κόσμο ο οποίος δίνει την αίσθηση του αληθινού. Ο Guy Gavriel Kay, εμπνευσμένος από την περίοδο της Αναγέννησης, συνθέτει μια συναρπαστική ιστορία στην οποία τα διπλωματικά παιχνίδια, η κατασκοπία, ο πόλεμος και η τέχνη βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Ο Guy Gavriel Kay γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1954 στον Καναδά και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Έχει γράψει τα περισσότερα έργα του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη, ενώ σήμερα ζει στο Τορόντο με τη σύζυγό του Laura και τους δύο γιους του. Για τη συγγραφή των έργων του ταξιδεύει συχνά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το «Δέντρο του Καλοκαιριού», το πρώτο βιβλίο της διάσημης τριλογίας «Το Υφαντό της Φιόναβαρ», γράφτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του συγγραφέα στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη τριλογία έχει δεχθεί διθυραμβικές κριτικές σε ολόκληρο τον κόσμο και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγκυρο περιοδικό Interzone, είναι: «το μοναδικό έργο στο χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας που θα μπορούσε να σταθεί επάξια δίπλα στον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” του J.R.R. Tolkien». Την περίοδο 1974-75 ο Kay είχε προσληφθεί από το Ίδρυμα J.R.R. Tolkien στην Οξφόρδη για να συνεργαστεί με τον Christopher Tolkien στην επιμέλεια της μεταθανάτιας έκδοσης του έργου του John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) «The Silmarillion». Ο Kay έχει βραβευτεί ήδη δύο φορές, το 1987 και το 1991, με το βραβείο Aurora, το μεγαλύτερο συγγραφικό βραβείο του Καναδά για έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας.

 

Βρείτε το βιβλίο εδώ:https://anubis.gr/product/paidia-toy-oyranoy-kai-tis-gis/