«Τα Χρονικά Της Τσακισμένης Θάλασσας», του Joe Abercrombie

978-618-03-0217-2_1.jpg

Ο κόσμος του fantasy φαίνεται να χορεύει τα τελευταία χρόνια στον πολεμικό ρυθμό των Vikings και αυτό δείχνει να ευχαριστεί λάτρεις και μη. Απολύτως λογικό, φυσικά, καθώς η πλούσια μυθοπλασία τους και ο συναρπαστικός πολιτισμός τους μπορούν και δίνουν τροφή για τη δημιουργία απεριόριστων επικών ιστοριών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις άλλες του είδους, καθώς, αυτόματα, είναι συνυφασμένες με τα βασικά συστατικά που κάνουν μια fantasy ιστορία awesome, όπως οι ηρωικές σκηνές μάχης, ο ρομαντισμός, τα μυθικά πλάσματα και οι τραγικές φιγούρες. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε να ξεπηδούν μπροστά μας τηλεοπτικές σειρές (Vikings), βιβλία και video games (The Banner Saga κ.λπ.), μα ποτέ δεν είναι αρκετά…

Αυτή τη θεματολογία επέλεξε να υποστηρίξει ο Joe Abercrombie, χαρίζοντάς μας μια μοναδική τριλογία, «Τα Χρονικά Της Τσακισμένης Θάλασσας». Τα βιβλία του αποτελούν το εισιτήριο για τον μυθικό κόσμο της Τσακισμένης Θάλασσας, του κόσμου που θυμίζει κάπως τη σημερινή Σουηδία και κατοικείται από σκληροτράχηλους βασιλιάδες, άρχοντες και πολεμιστές. Τα ήθη και τα έθιμα θα σας θυμίσουν αρκετά τους Vikings, όπως και η δίψα τους για τον πόλεμο και το αίμα.

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, «Μισός Βασιλιάς», μας αφηγείται την ιστορία του Γιάρβι, δευτερότοκου πρίγκιπα του βασιλείου της Γκέτλαντ. Γεννημένος με το ένα του χέρι παραμορφωμένο, ζει ανάμεσα στον πολεμόχαρο λαό του ντροπιασμένος και απαξιωμένος από πολλούς. Η μοίρα και ο βασιλιάς τού έχουν ορίσει να εκπαιδευτεί από το Ιερατείο, οι τάξεις του οποίου παρέχουν σε όλους τους ηγεμόνες των βασιλείων συμβούλους, με σκοπό να τους βοηθούν αλλά και να τους χειραγωγούν προς το «κοινό καλό». Μια συνωμοσία θα του στερήσει τον πατέρα και τον αδερφό του, ενώ ο ίδιος θα πουληθεί ως σκλάβος. Στο ταξίδι που θα ακολουθήσει, θα ανακαλύψει πολύτιμους συμμάχους και τη δύναμη που κρύβεται μέσα του, μια δύναμη που θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τον όρκο του: να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για το θάνατο της οικογένειάς του.

Στο δεύτερο βιβλίο, «Μισός Κόσμος», o Γιάρβι θα συνεχίσει να μηχανορραφεί, παρασέρνοντας αυτή τη φορά όλο τον κόσμο της Τσακισμένης Θάλασσας σε ένα πόλεμο ενάντια στον διεφθαρμένο Υψηλό Βασιλιά. Το βιβλίο εισάγει δύο νέους κεντρικούς χαρακτήρες, τον δυνατό Μπραντ και τη σκληροτράχηλη Θορν. Ειδικά η Θορν, θα αγαπηθεί από τους περισσότερους, καθώς η πολεμική της δεινότητα και γενναιότητα εμπλουτίζουν το έργο προς το καλύτερο.

Η τριλογία, όπως και τα τραγικά γεγονότα του πολέμου και της εκδίκησης του Γιάρβι, ολοκληρώνονται στο τελευταίο βιβλίο, «Μισός Πόλεμος». Νέες φιγούρες έρχονται να προστεθούν στο επικό φινάλε της ιστορίας, όπως η πανέμορφη πριγκίπισσα Σκάρα και ο θανάσιμος πολεμιστής Ρέιθ. Όλοι μαζί, παλιοί και νέοι χαρακτήρες, θα παλέψουν στα κύματα της Τσακισμένης Θάλασσας, ο καθένας για τις δικές του φιλοδοξίες. Μένει μόνο να τολμήσετε να πορευθείτε μαζί τους, προσπαθώντας να καταλάβετε ποιος, τελικά, χειραγωγεί ποιον.

Ο Joe Abercrombie, θα έλεγα, πως έγραψε μια ιστορία που θα ταίριαζε περισσότερο στη μεγάλη οθόνη. Μέσα όμως από την απλότητα και τη χαλαρή γραφή του, κατάφερε να παραδώσει ένα έργο που μπορεί να σας ταξιδεύσει και να σας γοητεύσει με τις επικές ατάκες των χαρακτήρων του και τα έξυπνα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν. Η Τσακισμένη Θάλασσα είναι ένας κόσμος που θα αποκαλύψει σελίδα-σελίδα τα θαύματά του, γι’ αυτό σας προτρέπω να περάσετε όμορφα τις γιορτές, παρέα με τον Γιάρβι.

Skål!!!

Η τριλογία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στα ελληνικά με μετάφραση του Ανδρέα Μιχαηλίδη και μπορείτε να την προμηθευτείτε εδώ