Συνέντευξη με τους Lacrymosa Aeterna: ελληνικό ντουέτο του φανταστικού με μουσική εμπνευσμένη από τα παραμύθια

DSC_0049withLOGO.jpg

Οι Lacrymosa Aeterna είναι ένα Dark Fantasy/Classical crossover μουσικό ντουέτο από τη Θεσσαλονίκη. Αποτελείται από τον συνθέτη, George Palousis, και την τραγουδίστρια και στιχουργό, Lady Delwynne και δημιουργήθηκε το 2013. Τα στοιχεία που συνδυάζουν είναι η κινηματογραφική μουσική, η σύγχρονη κλασσική μουσική και το musical. Η μουσική τους είναι εμπνευσμένη από τον μαγικό κόσμο των ονείρων και των παραμυθιών, εκεί που η πραγματικότητα είναι μονάχα ένα αποκύημα της φαντασίας και τα μυθικά πλάσματα κυριαρχούν.

Τον Μάιο του 2015, κυκλοφόρησαν ένα EP, με τίτλο Fables, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα πέντε πρώτα τους κομμάτια. Αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω στη δημιουργία νέων κομματιών, τα οποία θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο CD τους.


 

Τι σημαίνει Lacrymosa Aeterna; Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας, πώς γνωριστήκατε;

L.A. Lacrymosa Aeterna σημαίνει «δακρύζουσα αιωνιότητα», αλλά εμείς το επιλέξαμε σαν πιο ελεύθερη μετάφραση του «αιώνια δάκρυα». Θεωρούμε ότι τα δάκρυα είναι η πιο βαθιά έκφραση συναισθημάτων της ανθρώπινης ψυχής, γιατί δεν εκφράζουν μονάχα πόνο και θλίψη, αλλά συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα των έντονων ψυχικών καταστάσεων. Ο άνθρωπος θα είναι για πάντα δέσμιος των συναισθημάτων του, όσο και να προσπαθήσει να υπερισχύσει η λογική. Τα συναισθήματα είναι που στολίζουν με νότες μαγείας την άχρωμη καθημερινότητα. Θέλαμε ένα λατινικό όνομα για το project μας, γιατί ηχεί πιο ποιητικά και παραπέμπει σε παλιά εποχή, όπως άλλωστε και οι στιλιστικές μας προτιμήσεις. Στην αρχή ήμασταν απλώς ένα cover project, όμως στη συνέχεια αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να γράφουμε τα δικά μας κομμάτια. Γνωριστήκαμε το 2012 στο live των Epica στο Principal της Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση αποδείχτηκε μοιραία, γιατί βρήκαμε ο ένας το μισό του άλλου και στη ζωή και στη μουσική. Έκτοτε είμαστε αχώριστοι και, όπως προσδιορίζει και το όνομά μας, θα είμαστε μαζί για μια αιωνιότητα.


Τα κομμάτια σας είναι βγαλμένα από παραμύθια. Ποιες είναι οι επιρροές σας, από πού αντλείτε έμπνευση;

L.A. Επιρροές μας είναι διάφορα κινηματογραφικά έργα φανταστικού και σκοτεινο-ρομαντικού περιεχομένου, όπως ταινίες του Guillermo Del Toro και του Tim Burton, η φανταστική και ρομαντική λογοτεχνία, τα παραμύθια και οι μυθοπλασίες γενικότερα, τα μουσικά μας ακούσματα, ο αινιγματικός κόσμος των ονείρων και η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης. Όλα αυτά αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της μουσικής μας.


Θα σας άρεσε να γράψετε μουσική για τον κινηματογράφο ή την τηλεόραση;

L.A. Έχουμε ήδη γράψει μουσική για τρεις κινηματογραφικές ταινίες αμερικάνικης προέλευσης και αυτή την περίοδο δουλεύουμε πάνω στο score της τέταρτης. Η κύρια δουλειά του Γιώργου είναι η σύνθεση της κινηματογραφικής μουσικής, άλλωστε. Το τραγούδι μας Shadow Hearts αποτελεί μέρος του score της επερχόμενης gothic horror χολιγουντιανής ταινίας Pale Horse και χρησιμοποιήθηκε ως source music. Φιλοδοξούμε κάποια στιγμή να γράψουμε μουσική και για τηλεοπτικές σειρές του εξωτερικού.


Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας κομμάτι.

L.A. Το νέο μας τραγούδι, Raven Princess, είναι βασισμένο πάνω σε ιστορία που εμπνεύστηκε η Debbie, ακούγοντας την αρχική μελωδία. Η ιστορία υπάρχει στο site μας και την κατέγραψε η ταλαντούχα, ανερχόμενη συγγραφέας, Ιωάννα Τσιάκαλου. Πίσω από όλες τις δημιουργίες μας κρύβεται μια μυθοπλασία, με τη διαφορά ότι αποφασίσαμε πως από αυτό το κομμάτι και έπειτα, να υπάρχουν όλες οι ιστορίες καταγεγραμμένες, ώστε να μπορούν οι ακροατές να καταλάβουν πλήρως το νόημα πίσω από την κάθε μελωδία και τη σημασία των στίχων. Σε αυτό το κομμάτι συμμετείχε ως guest τραγουδίστρια η αμερικανίδα soprano, Destini Beard, και ενσάρκωσε με τη φωνή της την αφηγήτρια της ιστορίας. Η Destini συγκαταλέγεται μέσα στις αγαπημένες τραγουδίστριες της Debbie, οπότε αυτή η συνεργασία ήταν ένα όνειρο που έγινε γι’ αυτήν πραγματικότητα. Οι στίχοι είναι γραμμένοι σε πρώτο και τρίτο πρόσωπο, τους οποίους ερμηνεύουν η Debbie και η Destini αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα σκοτεινό, δραματικό musical με ένα δίλεπτο κινηματογραφικό intro, που αποσκοπεί στη δημιουργία ατμόσφαιρας, προτού αρχίσει να ξεδιπλώνεται η ιστορία μέσω του λυρικού σημείου.

 


Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο σας και ο απώτερος στόχος σας για το μέλλον;

L.A. Το μεγαλύτερο όνειρό μας είναι να κάνουμε τη μουσική μας γνωστή σε όλο τον κόσμο, και μέσα από περιοδείες να ανακαλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής.Υπάρχει κάποιο μέρος που ονειρεύεστε να δώσετε μια συναυλία;

L.A. Όχι, δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Ο χώρος δεν έχει σημασία. Το κοινό να είναι ένθερμο, είναι υπεραρκετό για ένα επιτυχημένο live.
 


Το δημοφιλέστερο κομμάτι σας είναι το Angelic Tears. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό;

L.A. Όπως προαναφέραμε, όλα μας τα τραγούδια συνοδεύονται από ιστορίες, ειδικά πλασμένες για την κάθε μελωδία. Το Angelic Tears πρόκειται για το κύκνειο άσμα ενός έκπτωτου άγγελου, ο οποίος παρακολουθώντας τον κόσμο από ψηλά, συνειδητοποίησε πως όλες οι αρετές έχουν ισοπεδωθεί και ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτα καλό να ελπίζει και συνεπώς καμία σωτηρία για την ανθρωπότητα. Καταβεβλημένος από την ψυχική οδύνη, αποσύρθηκε στο πιο απόκρημνο, ψηλό βουνό και η υπόστασή του αγαλματοποιήθηκε.Ποια η άποψή σας για τη συμβολή των διαδικτυακών μουσικών καναλιών (όπως το YouTube) στο να προωθεί την καριέρα ανερχόμενων καλλιτεχνών;

L.A. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και πολυμέσων εννοείται πως βοηθούν στην προώθηση και διαφήμιση των ανεξάρτητων ανερχόμενων καλλιτεχνών, γιατί η δουλειά τους εκτίθεται παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να μπορούν να αποκτήσουν πολύ πιο εύκολα κοινό. Η επαφή με τους fans είναι πιο άμεση και, επίσης, βοηθάνε στην κατοχύρωση δικαιωμάτων του κάθε κομματιού.

 

Κλείσε κάνοντας μια ευχή για το Will oWisps.

L.A. Ευχόμαστε πάντα υγεία και ευτυχία σε όλους τους αναγνώστες και να μην προδώσουν τα όνειρά τους ποτέ, γιατί μονάχα αν πιστέψουν πολύ σε αυτά θα μπορέσουν να πάρουν σάρκα και οστά. Τα όνειρα είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής.

Tale here