Βιβλιο-πρόταση: «Σκοτεινό Δάσος» του Liu Cixin από εκδόσεις SEΛINI

62009137_2374101139313148_6662258763094818816_n.jpg

«Μπορεί να γνωρίζεις κάποια πράγματα για την ανθρώπινη ιστορία αλλά αυτό μπορεί να δυσκολευτείς να το καταλάβεις: το ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει αφορά τις ανθρώπινες αξίες, αξίες οι οποίες στο παρελθόν υπέθαλπαν την πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά που, μπροστά στην απόλυτη καταστροφή, αποδεικνύονται παγίδα. Αυτή την στιγμή, η πλειονότητα της ανθρωπότητας δεν έχει συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά είναι αυτή η παγίδα»

-Δεύτερος Τοιχοθράυστης

«Σκέψου το λιγάκι και θα καταλάβεις πως η απόδραση από την Γη προς το σύμπαν δεν πρόκειται ποτέ να έχει αποτέλεσμα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ανισότητα. Είναι ζήτημα επιβίωσης και όποιος και αν καταφέρει τελικά να φύγει –η ελίτ, οι πλούσιοι ή οι κοινοί άνθρωποι- από την στιγμή που κάποιοι μένουν πίσω, αυτό θα σημάνει την κατάρρευση του θεμελιώδους συστήματος αξιών της ανθρωπότητας και την ηθική καταβαράθρωση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα έχουν βαθιές ρίζες. Η ανισότητα στην επιβίωση είναι το χειρότερο είδος ανισότητας και οι άνθρωποι ή οι χώρες που θα μείνουν πίσω δεν πρόκειται απλώς να καθίσουν και να περιμένουν τον θάνατο ενώ άλλοι θα το σκάνε. […]»

-Γιανγκ Τζινγουέν

Μετά το πρώτο βιβλίο της σειράς αυτής με το όνομα Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων του Κινέζου Liu Cixin, (στα ελληνικά από τις εκδόσεις SEΛΙΝΙ) ο Κινέζος συγγραφέας συνεχίζει να μας αφηγείται για τον Τρισήλιο και την έλευση του ανώτερου εξωγήινου πολιτισμού τους στη Γη, με σκοπό την καταστροφή του ανθρώπινου είδους. Το σύμπαν είναι το σκοτεινό δάσος και οι θηρευτές πολλοί. Μην αποκαλύπτεις την θέση σου αν θες να επιβιώσεις.

Οι θηρευτές έπειτα από ταξίδι τεσσάρων αιώνων θα φτάσουν στη γη. Οι πράκτορες και οι σαμποτέρ τους όμως τα Σοφόνια είναι ήδη εδώ. Μην αποκαλύπτεις τις σκέψεις σου αν θες να επιβιώσεις.

Το σχέδιο Τοιχοπρόσωπος θα μπει μπροστά, ένα πρόγραμμα που παραχωρεί σε τέσσερεις ανθρώπους τα μέσα και τους πόρους ώστε να ετοιμάσουν το σχέδιο άμυνας του πλανήτη, κρατώντας το όμως μυστικό και από ανθρώπους και από Τρισηλιανούς. Θα τα καταφέρουν; Πως θα εξελιχθούν όλα όταν ένα από τους τοιχοπρόσωπους θα γίνει αυτός ο στόχος;

Ο ανθρώπινος πολιτισμός αν θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και πάνω από όλα να λύσει βασικά ζητήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα από της απαρχές της. Εδώ ο συγγραφέας πάει την επιστημονική φαντασία ένα βήμα παραπέρα, αγγίζει την κοινωνία και χτίζει μια πολύ καλά δομημένη πολιτική ιστορία φαντασίας.

Γραφή που ρέει και χαρακτήρες με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες που βγάζουν στην επιφάνεια οι εποχές κρίσης. Αλλά και γεμάτοι με την δύναμη και το κουράγιο που είναι απαραίτητο και υπάρχει κάπου κρυμμένο και που επίσης βγαίνει όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή. Καθημερινοί άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουν και έτσι βρίσκονται αναγκασμένοι να βρουν λύσεις, να πιστέψουν σε αυτές χωρίς να νικηθούν από την ηττοπάθεια, να αγγίξουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής σε όλα τα επίπεδα.

Μπορώ να πω, πως αυτό το βιβλίο ήταν από τα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που διάβασα αυτήν την χρονιά. Καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή ιστορία φαντασίας αλλά με μια ιστορία που θέτει ζητήματα που απασχολούν τις ανθρώπινες κοινωνίες (και θα τις απασχολούν!) εδώ και αιώνες. Ζητήματα κοινωνικά (πολιτικά θα μπορούσα να πω), ιστορικά, ζητήματα μνήμης και λήθης. Το συστήνω ανεπιφύλακτα λοιπόν όχι μόνο ως ανάγνωσμα ευχαρίστησης και χαλάρωσης αλλά και προβληματισμού.

Καλές αναγνώσεις!

Βρείτε το βιβλίο εδώ: http://www.psihalos.gr/selini/skoteino-dasos.html

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Liu Cixin, γεννημένος το 1963, είναι ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας στην Κίνας και είναι αναγνωρισμένος ως η κορυφαία φωνή της. Έχει κερδίσει το Κινεζικό βραβείο Galaxy επί οκτώ συναπτά έτη, από το 1999 ως το 2006 και ξανά το 2010. Το αντιπροσωπευτικό του έργο, «Το Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων», κέρδισε το βραβείο Hugo το 2015, ενώ ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Nebula, Cambel καθώς και το γαλλικό Grand Prix de l’imaginaire.

Τα έργα του έτυχαν παγκόσμιας αναγνώρισης λόγω της δυναμικής ατμόσφαιρας και της λαμπερής φαντασίας του. Το μυθιστόρημα του «The Wandering Earth» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2019. Ενώ «Το πρόβλημα των τριών σωμάτων» και το «Ball Lightning» είναι τα επόμενα βιβλία που θα γίνουν κινηματογραφικές ταινίες. Ο Liu Cixin είναι μέλος της China Writers’ Association και της Shanxi Writers’ Association.