Αποκλειστική Συνέντευξη με τον Ηθοποιό Manu Bennett: Από το Spartacus και το Hobbit, στο Arrow και το Shannara Chronicles

Manu Bennett, Spartacus: War Of The Damned, Premiere@Moma, New York, photo source Imdb

Manu Bennett, Spartacus: War Of The Damned, Premiere@Moma, New York, photo source Imdb

Ο Manu Bennett γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία το 1969. Είναι ηθοποιός, με μια ενδιαφέρουσα φιλμογραφία στο ενεργητικό του, και εικονικούς ρόλους στο είδος του φανταστικού. Ο Jonathan Manu Bennett είναι γνωστός για την εμφάνισή του ως Crixus, Champion of Capua, ο Γαλάτης μονομάχος στην τηλεοπτική σειρά Spartacus (Starz), ως ο διοικητής των Orc, Azog the Defiler, στην κινηματογραφική τριλογία του Peter Jackson The Hobbit, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του J. R. R. Tolkien, και ως ο supervillain Slade Wilson/Deathstroke στην τηλεοπτική σειρά Arrow (CW). Από τον Ιανουάριο του 2016, υποδύεται τον ρόλο του δρυΐδη Allanon στη σειρά The Shannara Chronicles (MTV), η οποία είναι βασισμένη στη σειρά μυθιστορημάτων «Shannara», του Terry Brooks.

Το πλήρες όνομά του είναι Jonathan Manu Bennett, αλλά επέλεξε να χρησιμοποιεί το "Manu" ως πρώτο, εν είδει αντίδρασης στην αποικιοκρατική πολιτική που παραγκωνίζει τη γλώσσα των Μαορί εδώ και δυο γενιές, εμποδίζοντάς τους να την ομιλούν ή να δίνουν Μαορί ονόματα στα παιδιά τους. Είναι περήφανος για την καταγωγή του, και νιώθει πως η χρήση του ονόματος "Manu" (που σημαίνει "πουλί") βοηθάει στην εξάπλωση της γλώσσας των Μαορί.

Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Will o’ Wisps.

 

Σας γνωρίσαμε μέσα από υπέροχους ρόλους, όπως του Deathstroke, του Crixus, του Azog the Orc και πιο πρόσφατα, του Allanon. Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας ρόλος και γιατί; Πιστεύετε πως έχετε κάτι κοινό με κάποιον από αυτούς τους χαρακτήρες;

M.B. Κάθε καλλιτέχνης οφείλει να μεταφέρει στην ερμηνεία του κομμάτι της ενέργειας και της εμπειρίας της ζωής του. Χωρίς αυτά, η τέχνη του δεν θα φέρει υπογραφή. Όλοι αυτοί οι ρόλοι απαιτούσαν μια ερμηνεία βασισμένη στην ψυχική και σωματική δύναμη, στοιχεία απαραίτητα για να υπερβώ σημαντικά εμπόδια. Έχοντας χάσει τη μητέρα μου και τον αδερφό μου όταν ήμουν μικρός, ξέρω τι σημαίνει το να αγωνίζεσαι από μικρή ηλικία. Χρησιμοποίησα ασκήσεις φυσικής ενδυνάμωσης όπως το ράγκμπι, τον στίβο, ακόμα και χορό και μπαλέτο, για να ακονίσω το σώμα και το μυαλό μου, ώστε να γίνω αρκετά δυνατός, να επιβιώσω στο ταξίδι μου μέσα από σκληρές και τραυματικές εποχές. Αυτό σίγουρα είναι η προσωπική σφραγίδα στην τέχνη μου. Ο Crixus ήταν ίσως ο πιο κοντινός στις εμπειρίες μου ρόλος, ένας χαρακτήρας με τον οποίο ένιωθα βαθιά σύνδεση μέσα στο πλαίσιο των αγώνων του, της σφαλερότητάς του και περισσότερο, των στιγμών που απολάμβανε στη ζωή.

 

Manu Bennett in The Shannara Chronicles (2016), photo source Imdb, Photo by MTV - © 2016 MTV

Manu Bennett in The Shannara Chronicles (2016), photo source Imdb, Photo by MTV - © 2016 MTV

Οι περισσότεροι χαρακτήρες που έχετε υποδυθεί ανήκουν στο είδος του φανταστικού. Ήταν αυτή μια συνειδητή επιλογή από την πλευρά σας, ή απλά σύμπτωση; Θα σας άρεσε να συνεχίσετε να παίζετε τέτοιους ρόλους και στο μέλλον, ή να δοκιμάσετε ίσως κάτι διαφορετικό;

M.B. Ο Crixus δεν ανήκε στο φανταστικό και ήταν ο ρόλος που απογείωσε την καριέρα μου. Ο Azog σίγουρα ανήκε στο είδος του φανταστικού και ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας που είχα την ευθύνη να ενσαρκώσω. Έθεσα τις βάσεις για το χλωμό Orc παρακολουθώντας την ταινία Jaws (τον καρχαρία) και τον Darth Vader, πριν πάρω συγκεκριμένες αποφάσεις για τον χαρακτήρα του Azog. Ο Deathstroke για μένα είναι ο λιγότερο ‘φανταστικός’ χαρακτήρας στο σύμπαν της DC, βασίζεται περισσότερο στην έντονη πάλη και τις εσωτερικές συγκρούσεις ενός άντρα με ισχυρή θέληση. Ο τρόπος που παρουσιάζεται ο Allanon είναι παρόμοιος με τον Gandalf, αλλά και πάλι, προσπαθώ να καθιερώσω τη δική μου σφραγίδα, σε έναν Δρυΐδη που ξέρει κάποια πράγματα για τη ζωή, για τη Μαγεία που «πάντα έχει το τίμημά της» και ο οποίος υποφέρει εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά πρέπει παράλληλα με κάποιον τρόπο να βρει τη δύναμη να κυριαρχήσει πάνω τους. Νιώθω άνετα και απολαμβάνω την πρόκληση αυτών των ‘άβολων’ ρόλων. Υπάρχουν κι άλλα είδη που θα ήθελα να εξερευνήσω μέσα από την υποκριτική, αλλά δεν έχω κανένα παράπονο από τον δρόμο που έχει πάρει η καριέρα μου ως τώρα.

 

Ως λάτρης του φανταστικού, αγαπώ τέτοιου είδους σειρές. Παρακολουθώ τη σειρά “The Shannara Chronicles” και ο χαρακτήρας σας (Allanon) είναι ο αγαπημένος μου. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για την εμπειρία σας, όσον αφορά τη σειρά; Επίσης, πόσο δύσκολο ήταν το να παίξετε έναν χαρακτήρα σε μια σειρά που είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα;

M.B. Ο Allanon είναι ένας εξαιρετικά καλογραμμένος χαρακτήρας του Terry Brooks, οπότε υπήρξε πολύ υλικό γι’ αυτόν. Το να τον ενσαρκώνω στη σειρά όμως, απαιτεί σωστή αποκωδικοποίησή του εκ μέρους μου, στον ίδιο βαθμό που οι σεναριογράφοι της σειράς μας αποκωδικοποιούν το βιβλίο, έτσι ώστε να ταιριάζει στους στόχους μιας μοντέρνας τηλεοπτικής σειράς. Ακολουθώ το υλικό της κάθε σελίδας του σεναρίου, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μου τον κόσμο και τον χαρακτήρα που σχεδίασε ο Terry.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία; Αν μπορούσατε να επιλέξετε μια ταινία στην οποία θα θέλατε να παίξετε έναν ρόλο, ποια θα ήταν αυτή, ποιον ρόλο και γιατί; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σκηνοθέτης που θαυμάζετε και θα θέλατε να δουλέψετε μαζί του;

M.B. Οι αγαπημένες μου ταινίες είναι: The Deer Hunter, Cinema Paradiso (ιταλική) και ένα παλιό φιλμ του Leni Riefenstahl, με τον τίτλο Das Bleu Licht (γερμανική). Η κάθε μια απεικονίζει τις ζωές χαρακτήρων που έχουν μπλεχτεί άσχημα στα δίχτυα της ζωής, και οι τρεις διακατέχονται από μια αίσθηση ματαιότητας, συνοψίζοντας το τι πρέπει να περάσουμε για να βρούμε το νόημα της θνησιμότητας και της ηθικής. Η κάθε ταινία με επηρέασε βαθιά, μου προκάλεσε χαρά, λύπη, έκπληξη και γενικά όλα όσα κάνουν το να παρακολουθείς μια οθόνη για 90’ μια απίστευτη εμπειρία, και αυτή είναι η μαγεία του κινηματογράφου.

Αν θα ήθελα να δουλέψω με κάποιον συγκεκριμένο σκηνοθέτη; Νιώθω πως όταν ξεκινάς να θες πράγματα από τη ζωή, ιδίως όταν έχεις προσδοκίες, αφήνεις τον εαυτό σου εκτεθειμένο στην απογοήτευση. Εγώ πιστεύω σε ένα ρητό: «Στη ζωή δεν παίρνεις πάντα αυτό που θες, αλλά παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι».

 

Manu Bennett as (Azog) in The Hobbit: Photo by Courtesy of Warner Bros. Picture - © 2014 Warner Bros. Photo source  here .

Manu Bennett as (Azog) in The Hobbit: Photo by Courtesy of Warner Bros. Picture - © 2014 Warner Bros. Photo source here.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρας σας μέχρι στιγμής; Επίσης, ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο και ο υψηλότερος στόχος σας για το μέλλον;

M.B. Η συνέπεια μπορεί να μη θεωρείται επίτευγμα, αλλά πιστεύω πως το ήθος στη δουλειά είναι το πιο σημαντικό πράγμα, στο οποίο παραμένω προσηλωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου σ’ αυτήν τη βιομηχανία. Αν θες να δουλέψεις σε παραγωγές υψηλού προϋπολογισμού, θα πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Μια φορά κι έναν καιρό ήμουν νέος, αφελής, ασυνεπής και αναξιόπιστος, αλλά σταδιακά εστίασα στη σωστή κατεύθυνση, έτσι μειώθηκε το άγχος και αυξήθηκε η διασκέδαση στα γυρίσματα.

 

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσατε να δώσετε στους νέους, ανερχόμενους ηθοποιούς;

M.B. Η συμβουλή μου -στον οποιονδήποτε- είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς, ό,τι σε εμπνέει, και να μην είσαι έτοιμος να κρίνεις τον εαυτό σου αυστηρά όσο κάνεις αυτό το ταξίδι.

 Ό,τι αξίζει, χρειάζεται χρόνο.

 

 

Κλείστε με μια ευχή για το Will o' Wisps.

M.B. Εάν σας πω την ευχή μου, τότε δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

 

                                                                                                                                                                        •  English Version • 

 

Manu Bennett in Spartacus: Blood and Sand (2010), photo source Imdb, 

Manu Bennett in Spartacus: Blood and Sand (2010), photo source Imdb, 

Manu Bennett was born in New Zealand at 1969. He is an actor whose filmography includes iconic roles in the fantasy genre. Jonathan Manu Bennett is best known for his role as Crixus, Champion of Capua, the Gallic gladiator in the popular Starz tv series Spartacus: Blood and Sand, as Azog the Defiler, Orc commander in The Hobbit, Peter Jackson’sthree-part installment of JRR Tolkien’s book and as the supervillain Slade Wilson/Deathstroke in CW’s  tv series Arrow. Currently, he’s portraying druid Allanon in the ongoing since January 2016 Mtv series The Shannara Chronicles, based on Terry Brook’s novel saga “Shannara”.

His original name is Jonathan Manu Bennett but decided to use "Manu" as his first name. Maori have been dissuaded for two generations as an oppressive policy of colonization from speaking their language or giving their children Maori first names. He is proud to identify himself as Maori; Manu (in Maori it means "bird") helps spread the Maori language.

We thank him deeply for his exclusive interview to Will o’ Wisps

 

We met you through your wonderful roles, such as Deathstroke, Allanon of Crixus and Azog the Orc. Which one was your favorite role and why? Do you think you have something in common with any of these characters?

M.B. Any artist has to bring into performance their energy & life experience. Without that they won't have a signature. All of these roles have required a performance of mental & physical strength necessary to overcome huge obstacles. Having lost my mother & brother when I was young I understood struggle at a young age & used physical sports such as rugby, athletics & even dance & ballet to challenge my body & mind to make me strong enough to survive my journey through tough & traumatic times. That is essentially my signature in my art. Crixus was perhaps the most fitting role for my experiences, a character that I felt a deep connection with in terms of his struggles, his fallibility & ultimately the moments he relished in life.

 

Most of the characters you've played are fantasy-themed. Was that a conscious decision on your behalf, or just a coincidence? If so, would you like to keep playing such roles in the future as well, or try something different, perhaps?

M.B. Crixus wasn't fantasy & that's the role that spiked my career. Azog was certainly fantasy & a very interesting character to have the responsibility to act. I based the Pale Orc on Jaws (the shark) & Darth Vader watching those movies before making certain character choices for Azog. Deathstroke is to me the most non fantasy character of the DC Universe, based more on the intense struggles & inner conflict of a strong willed man. Allanon is presented similar to Gandalf but again I am trying to establish my signature to a Druid that knows a bit about life, the "Magic" that "Always comes with a price" & who suffers inner conflict but must somehow find the strength to prevail. I feel comfortable & enjoy the challenge of these uncomfortable roles. There are other acting genres I'd like to explore but I have no complaints at all about my career path.

 

As a fan of the fantasy genre, I love such series. I also watched The Shannara Chronicles, and your character (Allanon) was my favorite. Could you tell us a bit more about your experience regarding the series? Also, how difficult is it to play a character in a TV series who is based on a book novel?

M.B. Allanon is a character much written about by Terry Brooks so there's a lot of source material. Acting him in the series though requires my own interpretation as much as the writers of our show are reinterpreting the book fit the purposes of a modernized TV series. I react to the material the page organically but keeping in mind the world & character that Terry designed.

 

What's your favorite movie? If you could choose a movie that you'd like to play a role in, what would that be, which role and why? Is there any specific director you admire and that you'd like to work with?

M.B. My favourite films are The Deer Hunter, Cinema Paradiso (Italian) & an old Leni Riefenstahl film called Das Bleu Licht (Germany). Each portrays the lives of individuals caught up in the larger fabric of life, there's a degree of futility in all three that sums up what we must & all will go through to try to make sense out of mortality & morality. Each film had a profound effect on me, tears, joy, shock & all that stuff that makes 90 minutes observing a screen that incredible experience that is movie magic. Wanting to work with a specific director? I feel that when you start wanting from life, especially expectations, you open yourself up to disappointment. I believe in a saying "In life you don't always get what you want, you get what you need."

 

What's your greatest achievement in your career so far? Also, what's your greatest dream and your ultimate goal in the future?

M.B. Consistency may not be so much an achievement but a work ethic but I feel that's the most important thing I've focused on to maintain my presence in this industry. If you want to work in big budget shows you must be reliable. Once upon a time I was young, dumb, inconsistent & unreliable but I've slowly found my focus & with that comes less stress & more enjoyment on the film set.

 

What's the best advice you would give to young, aspiring actors?

M.B. My advice for anyone is do what you love, what inspires you & not to too readily judge yourself by where you are on that journey. Anything worthwhile takes time.

 

Give us a wish for Will o' Wisps.

M.B. If I tell you my wish, it won't come true

 

 

Συνέντευξη: Μαριλένα Μέξη - Άρτεμις Βελούδου

Μετάφραση: 'Αρτεμις Βελούδου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης, για οποιαδήποτε κοινοποίηση ή χρήση του περιεχομένου, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη συγγραφική ομάδα του Will o' Wisps.gr.