"Οι Ομίχλες της Άβαλον", της Marion Zimmer Bradley

Οι Ομίχλες της Άβαλον (The Mists of Avalon) είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τη Marion Zimmer Bradley, το οποίο δίνει μια διαφορετική οπτική του μύθου του Βασιλιά Αρθούρου, μέσα από την αφήγηση των γυναικών που των περιέβαλλαν και κυρίως της αδερφής του Μοργκέιν. Η τελευταία παρουσιάζεται σαν μια ιέρεια της μητριαρχικής Κελτικής θρησκείας, που βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει (να «απομακρύνεται στις ομίχλες» όπως αναφέρεται) εξαιτίας της επικράτησης του χριστιανισμού στα βρετανικά νησιά. Στην αφήγηση εμφανίζονται όλοι οι γνωστοί ήρωες, άντρες και γυναίκες, του Αρθουριανού Κύκλου, με τον ίδιο το Βασιλιά Αρθούρο και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης να παραχωρούν διακριτικά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις γυναίκες που τους περιβάλλουν.

Το μυθιστόρημα αποτέλεσε best – seller από τότε που πρωτοεκδόθηκε το 1983 και παραμένει δημοφιλές μέχρι τις μέρες μας. 

Στην Ελλάδα, το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος, η σειρά είναι η εξής:

  • Βιβλίο Πρώτο: Η Ιέρεια της Μαγείας (Mistress of Magic)
  • Βιβλίο Δεύτερο: Η Βασίλισσα του Κόσμου (The High Queen)
  • Βιβλίο Τρίτο: Το Ελάφι του Βασιλιά (The King Stag)
  • Βιβλίο Τέταρτο: Ο Φυλακισμένος στην Οξιά (The Prisoner in The Oak)

Λίγα  λόγια για τη συγγραφέα

Η Marion Zimmer Bradley γεννήθηκε το 1930 στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης και πέθανε το 1999. Άρχισε να γράφει από την εφηβεία της και συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Τη δεκαετία του 1960, η καριέρα της ως μυθιστοριογράφου απογειώθηκε, ιδιαίτερα με νουβέλες επιστημονικής φαντασίας.

To 2001 το βιβλίο μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική μίνι-σειρά σκηνοθετημένη από τον Uli Edel, η οποία όμως δεν μένει επακριβώς πιστή στα γεγονότα του βιβλίου. Πρωταγωνιστούν Anjelica Huston και Julianna Margulies. Ενώ τα τραγούδια που συντροφεύουν την ταινία είναι της  Loreena McKennitt.

Πηγές: Wikipedia, Ianos, Cover art by Douglas Beekman