«Η Σκοτεινή Καρδιά του Δάσους» της Naomi Novik, ένα παραμύθι για μεγάλους

37178597_1875484802508120_2607462185701474304_n.jpg

Δεν έχει πολύ καιρό που έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο. Για να πω την αλήθεια, το επεδίωξα λίγο. Είχαν ακουστεί τόσα και τόσα. Οπότε, μόλις μου δόθηκε η ευκαιρία την άρπαξα. Άκουγα για δράκους και σκοτεινά δάση και για μαγεία, πολλή μαγεία. Για ένα παραμύθι σκοτεινό. Δεν θα το άφηνα να μου ξεφύγει...

Το βιβλίο μας μιλάει για έναν Δράκο, έναν Δράκο που ζει στα σύνορα ενός μαγεμένου δάσους. Ένα Δάσος σκοτεινό και αδυσώπητο, που μέσα του χάνονται όσοι το πλησιάζουν, που ρίχνει τη βαριά σκιά του σε όλα τα χωριά της κοιλάδας. Πέρα από το Δάσος, όμως, ο Δράκος διαλέγει ένα κορίτσι κάθε δέκα χρόνια και το παίρνει στον πύργο του να τον υπηρετεί. Έτσι συνέβη και με την Ανιέσκα, τη βασική ηρωίδα του βιβλίου. Ένα κορίτσι από την κοιλάδα. Αυτό είναι το τίμημα προστασίας που πληρώνεται στον Δράκο, στον μεγάλο μάγο της κοιλάδας αλλά και της πολιτείας ολόκληρης, για να τους προστατεύει από το Δάσος. Εκείνη η χρονιά επιλογής του κοριτσιού από τον Δράκο, όμως, θα είναι διαφορετική. Το κορίτσι είναι διαφορετικό και το Δάσος θα ξυπνήσει με σκοτεινές και απειλητικές διαθέσεις. Μια μάχη ξεκινά, καθώς η Ανιέσκα ανακαλύπτει τον εαυτό της αλλά και τη δύναμη της φιλίας.

«Η Σκοτεινή Καρδιά του Δάσους» είναι ένα βιβλίο φαντασίας πλημμυρισμένο από μαγεία. Οι θρύλοι με τους οποίους μεγάλωσε η συγγραφέας Naomi Novik είναι διάχυτοι μέσα στις σελίδες αυτού του μεγάλου παραμυθιού: θρύλοι για τη Μπάμπα Γιάγκα και άλλες πολλές τοπικές πολωνικές παραδόσεις. Λογικό, αφού η συγγραφέας μεγάλωσε με αυτά τα ερεθίσματα, όπως επίσης και με τα βιβλία του Tolkien. Σε αυτό το βιβλίο δημιουργεί και η ίδια δικούς της κόσμους και τόπους, με τους δικούς τους κανόνες, με τα δικά τους μοναδικά φανταστικά πλάσματα. Χωρίς να λείπουν, βέβαια, οι αναφορές στις επιρροές της, αφού όλα διαδραματίζονται στη φανταστική πολιτεία Πόλνια (που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Πολωνία) και στις πολεμικές της διαμάχες με τη γειτονική φανταστική χώρα Ρόσια (που θα μπορούσε επίσης να είναι η Ρωσία) σε μια άλλη φανταστική πραγματικότητα. Η Novik μας παρουσιάζει μία ιστορία με βαθιές ρίζες στις παραδόσεις και τους θρύλους της ανατολικής Ευρώπης που μαγεύει με την πλοκή, τα ξόρκια αλλά και τους χαρακτήρες της. Χαρακτήρες έντονοι και αληθινοί, καθώς παρουσιάζονται ξεγυμνωμένοι αρκετές φορές αποκαλύπτοντας τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, αλλά και το απίστευτο θάρρος τους σε άλλες στιγμές.

«Η Σκοτεινή Καρδιά του Δάσους» είναι ένα καλογραμμένο και καλομεταφρασμένο βιβλίο που έχει ροή και σε κρατάει.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SELINI. Οπότε, αν σας αρέσουν τα βιβλία φαντασίας, τα παραμύθια, τα ξόρκια και τα σκοτεινά δάση, σας το συστήνω!

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ