Βιβλιοπρόταση: Nightflyers, Νυχτοπτερίτες του George R.R. Martin από Εκδόσεις Anubis

NIGHTFLYERS-NYXTOPTERITES_MARTIN_2019.jpg

Τον Φλεβάρη ήταν που έγραψα ένα άρθρο για τη μυθολογία των αστερισμών και εντελώς συμπτωματικά, κατέφθασε στην πόρτα μου ένα ιδιαίτερο βιβλίο με τον τίτλο Nightflyers δηλαδή Νυχτοπτερίτες, του George R.R. Martin από Εκδόσεις Anubis. Όπως καταλαβαίνετε από το όνομα, οι ουρανοί, τα άστρα και τα διαστημικά ταξίδια ανακατεύονται σε αυτό το βιβλίο -αυτή τουλάχιστον ήταν η πρώτη μου σκέψη. Και ναι, δεν έπεσα καθόλου έξω. Φυσικά ενθουσιάστηκα, αφού συνδύαζε δύο πράγματα που αγαπώ: το βιβλίο και τον ουρανό. Έμενε μόνο να είναι καλές οι ιστορίες, η μετάφραση και όποιο στοιχείο γύρω από την αστρονομία εμπεριείχε να είναι σωστό (σε γενικές γραμμές πάντα, δεν είμαστε και επιστήμονες!). Το ξεκίνησα αμέσως, λοιπόν!

Ας πάμε όμως πρώτα σε λεπτομέρειες. Παρότι γνωρίζουμε τον  George R.R. Martin ως συγγραφέα μιθυστορημάτων, σε αυτό το βιβλίο θα μας εκπλήξει και αυτό γιατί αποτελείται ουσιαστικά από μία νουβέλα με τον τίτλο «Νυχτοπτερίτες», και στη συνέχεια από τέσσερα διηγήματα. Όλα γράφτηκαν μεταξύ 1972 με 1978 και κινούνται στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας και του τρόμου. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου οι ιστορίες αυτές «...εξερευνούν τις δυνατότητες της ανθρώπινης τεχνολογίας και ανασύρουν βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα από τις πιο σκοτεινές γωνιές του ανθρώπινου μυαλού. Τι θα συνέβαινε αν οι πόλεμοι ήταν απλώς ένα σπορ; Υπάρχουν τελικά παράλληλα σύμπαντα; Τι ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα; Τι σημαίνει να αγαπάς πραγματικά;»  Και πράγματι! Αυτό έκαναν!

Στην κυρίως νουβέλα του βιβλίου βρισκόμαστε στο μέλλον, όπου ήδη υπάρχουν πολλοί γνωστοί βιώσιμοι πλανήτες και πολιτισμοί, παρακολουθούμε μία ομάδα επιστημόνων που ταξιδεύει μέχρι τις άκρες του γνωστού σύμπαντος, ψάχνοντας τα ίχνη μιας εξωγήινης φυλής με την ονομασία Βόλκριν. Ταξιδεύουν με ένα σκάφος, τον Νυχτοπτερίτη. Περίεργα πράγματα, όμως, αρχίζουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ο μυστηριώδης κυβερνήτης του σκάφους κρύβει πολλά.

Η νουβέλα σε κρατάει σε αγωνία, καθώς το μυαλό τρέχει συνεχώς για να λύσεις τους γρίφους, το τι πραγματικά συμβαίνει. Για άλλη μια φορά, ο συγγραφέας καταφέρνει πάρα πολύ καλά να χτίσει κόσμους, χαρακτήρες και ατμόσφαιρα που σε συνεπαίρνει. Η καλή μετάφραση κάνει το διάβασμα να ρέει αβίαστα χωρίς να κολλάει σε όρους που συχνά στην επιστημονική φαντασία μας παιδεύουν. Το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα διηγήματα που ακολουθούν. Ο George R.R. Martin πραγματεύεται ζητήματα ανθρωπίνων σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, εργασιακά, θρησκευτικά, αλλά και ζητήματα εξουσίας. Οι πλανήτες, τα πλάσματα, ο χρόνος και οι διαθέσιμες τεχνολογίες εναλλάσσονται, όμως τα ζητήματα που προκύπτουν παραμένουν σταθερά, και σε αυτό το βιβλίο θίγονται χωρίς να κουράζουν ή να βαραίνουν τον αναγνώστη.

Θα το χαρακτήριζα ως ένα ευχάριστο και περιπετειώδες βιβλίο. Αν σας γοητεύουν οι γαλαξίες, το σύμπαν, οι εξωγήινοι πολιτισμοί και τα ταξίδια στο άγνωστο, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Σε αυτό το βιβλίο, ο George R.R. Martin θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα!

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis: http://www.anubis.gr/books.asp?BID=1937