«Ο σημαδεμένος άνδρας» του Peter V. Brett, από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος

Cover_Painted_Man_A.jpg

Δεν έχει πολύ καιρό που ήρθε στα χέρια μου το δίτομο βιβλίο του Peter V. Brett Ο σημαδεμένος άνδρας, το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, αλλά και της σειράς 5 βιβλίων «Demon Cycle». Πάντα είμαι δύσπιστη απέναντι στα βιβλία που υπόσχονται φανταστικούς κόσμους πλασμένους από την αρχή, και ειδικά όταν είναι τα πρώτα βιβλία του εκάστοτε συγγραφέα. Παρά την επιφυλακτικότητά μου, όμως, αυτό το βιβλίο με κέρδισε! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Βρισκόμαστε σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου κάθε νύχτα με τη δύση του ήλιου, δαίμονες βγαίνουν από την πυρήνα της γης. Δαίμονες, ή αλλιώς πυρογεννήματα της φωτιάς, του ξύλου, του αέρα, της άμμου και του νερού ξεπετάγονται από τα έγκατα της γης και επιτίθενται στους ανθρώπους, τρέφονται από αυτούς. Οι άνθρωποι πάλι, μέσω αρχαίων φυλαχτών προσπαθούν να προστατευτούν και αυτή η αέναη πάλη συνεχίζεται για πολύ καιρό. Έχοντας ηττηθεί από τους δαίμονες σε μια μεγάλη μάχη πριν χρόνια, οι άνθρωποι έχουν πάψει να τους πολεμούν και απλά προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μέσα από το βιβλίο παρακολουθούμε τρεις ιστορίες, τρεις ζωές διαφορετικές που όμως κάποια στιγμή οι δρόμοι τους θα συγκλίνουν. Η ζωή του Αρλέν, ενός αγοριού που έχασε πολλά από τους δαίμονες και αυτό θα καθορίσει τις επιλογές του, ενός κοριτσιού, της Λίσα, που μεγαλώνοντας μαθητεύει ως βοτανοσυλλέκτρια και θεραπεύτρια και η οποία, ως γυναίκα της Γνώσης φυλάει αρκετά αρχαία μυστικά, και του Ρότζερ, ενός μαθητευόμενου γελωτοποιού που και η δικιά του ζωή σημαδεύεται από τους δαίμονες. Θα τους παρακολουθήσουμε να μεγαλώνουν, να κάνουν επιλογές και να καθορίζονται από αυτές. Ο καθένας στο ταξίδι του θα ανακαλύψει τον εαυτό του, καθώς και τη δύναμη που χρειάζεται για να αντισταθεί αρχικά και να πολεμήσει στη συνέχεια τα πυρογεννήματα, τους δαίμονες του κόσμου του, αλλά και τους προσωπικούς του.

Όταν τελικά θα βρεθούν ο ένας στον δρόμο του άλλου, οι δυνάμεις θα ενωθούν και μια μάχη μεγάλη ενάντια στους δαίμονες-δυνάστες των ζωών τους θα αρχίσει. Θα θυμηθούν οι άνθρωποι πώς είναι να ζεις χωρίς φόβο; Πώς είναι να μάχεσαι όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να χάσεις; Πώς είναι να στέκεται ο ένας πλάι στον άλλον σαν ένα, ακόμα και όταν ο εχθρός υπερτερεί;

Το βιβλίο πραγματεύεται αρκετά ζητήματα, και όχι επιφανειακά. Ζητήματα προσωπικά για τον καθένα, όπως τη μάχη με τον εαυτό μας για τα πραγματικά θέλω μας, σε σχέση με αυτά που η κοινωνία προστάζει, για το ξεπέρασμα τραυμάτων ψυχολογικών που μπορεί να μας έχουν σημαδέψει, αλλά και ζητήματα κοινωνικά. Ζητήματα σε σχέση με το bullying, την καταπίεση των γυναικών, τη θρησκεία, τη δύναμη του ανθρώπου και τους φόβους που καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Μου άρεσε, γιατί όλο αυτό γίνεται μέσα από καλογραμμένες και πολύ ρεαλιστικές ιστορίες ανθρώπων που μπορεί να υπάρχουν σε έναν φανταστικό κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι πολύ σύγχρονες. Το μήνυμα πως ό,τι και να μας καταδυναστεύει, ό,τι και να μας φοβίζει, ό,τι και να απειλεί να μας σκοτώσει, πάντα έχουμε την επιλογή να αντισταθούμε και να το πολεμήσουμε, αρκεί να μπορούμε να σηκώσουμε το κόστος της επιλογής μας, θεωρώ πως είναι επίκαιρο σε κάθε εποχή. Το μήνυμα πως μπορεί να νιώθουμε μόνοι, αλλά δεν είμαστε πραγματικά, αν έχουμε ανοιχτά τα μάτια για να δούμε τους ανθρώπους γύρω μας που βιώνουν το ίδιο με τον δικό τους τρόπο και οι οποίοι μπορούν να γίνουν συνοδοιπόροι μας, είναι εξίσου δυνατό. Όπως και το ότι δεν πρέπει η κοινωνία να καθορίζει το ποιοι πραγματικά είμαστε και το το τι πραγματικά θέλουμε. Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας ενσωματώνει ζητήματα φιλίας, εμπιστοσύνης και ανθρωπίνων σχέσεων με έναν πολύ ρεαλιστικό και άμεσο τρόπο.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Δεν κουράζει, έχει πολύ στρωτή γραφή που ρέει και σε κάνει να θες να το διαβάσεις με τη μία, παρά τις πολλές σελίδες του δίτομου έργου, και σε κάνει να θες να μάθεις τι θα γίνει παρακάτω. Ο κόσμος που περιγράφεται είναι δομημένος πολύ καλά, χωρίς κενά, και αρκετά περιγραφικά δίνοντάς σου πολλές όμορφες εικόνες. Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί και αρκετά περίπλοκοι, όπως όλοι μας: το κάνει εύκολο να ταυτιστείς μαζί τους. Δεν το θεωρώ τυχαίο πως η βαθμολογία των αναγνωστών παγκοσμίως είναι τελικά τόσο υψηλή. Το βιβλίο αυτό το ευχαριστήθηκα και σίγουρα μου έδωσε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι περίμενα. Είναι από τις φορές που η φανταστική λογοτεχνία σε πείθει και σε κάνει να ανυπομονείς για τη συνέχεια. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, λοιπόν, και περιμένω με αγωνία τα επόμενα βιβλία της σειράς.

 

Καλές αναγνώσεις!

Βρείτε το βιβλίο εδώ