Γνωρίστε τον μοναδικό κόσμο της Robin Hobb

Robin Hobb, photo source  here

Robin Hobb, photo source here

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς πρέπει να ξεκινήσει κανείς να γράψει οτιδήποτε για μία τόσο σπουδαία συγγραφέα του φανταστικού, καθώς δεν είναι μόνο το έργο της τόσο θαυμάσιο και εκτενές, αλλά και η συμβολή και η επιρροή της σε άλλους συγγραφείς του χώρου του φανταστικού, καθοριστική σε σημείο που να της δίνει πλέον επάξια μία θέση στο πάνθεον του fantasy genre…

Robin Hobb είναι το συγγραφικό ψευδώνυμο της Margaret Astrid Lindholm Ogden. Γεννημένη στην Καλιφόρνια και μεγαλωμένη στο Φέρμπανκς της Αλάσκα, ξεκίνησε να γράφει το 1970 σύντομες ιστορίες για παιδιά χρησιμοποιώντας το αρχικό της όνομα. Το 1995, θέλοντας να περάσει στη ζώνη του fantasy αλλάζει το όνομά της. Υιοθετεί ένα όνομα που να αρχίζει από “Η” (Hobb), καθώς παρατηρεί ότι αυτό θα τοποθετήσει τα έργα της στο ύψος των ματιών, στα ράφια των βιβλιοπωλείων και ο κόσμος θα τα προσέχει ευκολότερα. Η κίνηση αυτή τοποθέτησε, επίσης, τα βιβλία της δίπλα σε άλλα μεγάλα ονόματα, όπως αυτά των Robert Heinlein και Frank Herbert. Δηλώνει επίσης πως το ‘Robin’ ήταν επίτηδες ανδροπρεπές, προδιαθέτοντας θετικά το κοινό καθώς θύμιζε ονόματα όπως Robin Hood, Christmas Robin κ.α.

Ξεκινά λοιπόν δυναμικά, δημιουργώντας έναν δικό της κόσμο, μια ήπειρο, στην οποία αναφέρεται ως «The kingdoms of the Elderlings».

Στο βόρειο τμήμα του κόσμου βρίσκεται το βασίλειο των Έξι Δουκάτων (Six Duchies) όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της πρώτης τριλογίας «The Farseer Trilogy». Όλα ξεκινούν όταν στην πόρτα του βασιλιά Shrewd εμφανίζεται το νόθο παιδί του δεύτερου υιού του, πρίγκιπα Chivalry. O νεαρός Fitz θα γίνει δεκτός στο κάστρο με τον όρο να εκπαιδευτεί μυστικά από τον αρχι-ασασσίνο του βασιλιά ως εκτελεστής του. Η εκπαίδευση θα είναι σκληρή και η ζωή του θα δυσκολέψει ιδιαίτερα όταν ανακαλύψει πως ο θείος του, Regal, προσπαθεί να σφετεριστεί τον θρόνο. Παράλληλα θα μάθει πως στον κόσμο αυτό υπάρχουν δύο είδη μαγείας και τα κατέχει και τα δύο. Η πρώτη, The Wit, του επιτρέπει να δεθεί τηλεπαθητικά με κάποιο ζώο και έτσι αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο, έναν λύκο που ακούει στο όνομα Nighteyes. Η δεύτερη, The Skill, χρειάζεται σκληρότερη εκπαίδευση και επιτρέπει σε αυτόν που τη χειρίζεται να μοιράζεται σκέψεις και δύναμη. Με αυτά τα όπλα θα πρέπει να υπερασπιστεί τον θρόνο του παππού του απέναντι στις δολοπλοκίες του θείου του αλλά και το βασίλειο από επιδρομείς που φέρνουν μαζί τους στρατιώτες που δείχνουν να μην έχουν ψυχή και φόβο για τον θάνατο. Συνταξιδιώτης του και καλύτερος του φίλος θα είναι και ο γελωτοποιός του βασιλιά, The Fool, με το περίεργο χρυσό δέρμα του και το πιο σκοτεινό μυστικό του έπους, το οποίο θα ξετυλιχτεί σιγά-σιγά μέσα από τα βιβλία της Robin Hobb.

Στο δεύτερο μισό της ηπείρου θα διεξαχθούν τα γεγονότα της επόμενης τριλογίας, «The Liveship Traders Trilogy». Οι ήρωες της ιστορίας είναι έμποροι της πόλης Bingtown. Οι σημαντικότερες οικογένειες έχουν στη διάθεσή τους πλοία φτιαγμένα από το πολύτιμο wizard wood, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να απορροφούν τις ψυχές των ιδιοκτητών τους οι οποίοι επιλέγουν να πεθάνουν πάνω σε αυτά, όταν έρθει η ώρα τους και να ζωντανεύουν, αποκτώντας προσωπικότητα και ξεχωριστές δυνάμεις. Η πλοκή στροβιλίζεται ξέφρενα όταν ένας ριψοκίνδυνος πειρατής κλέψει ένα από αυτά και την πόλη απειλήσει ο πόλεμος με το βασίλειο των Chalced, που ευδοκιμεί χάρη στο εμπόριο σκλάβων. Ένας δράκος θα κάνει την εμφάνιση του αποκαλύπτοντας το μυστήριο πίσω από τα ζωντανά πλοία και θα γίνει η αφορμή για τις επόμενες τριλογίες που ακολουθούν. Από εδώ και πέρα, πραγματικά, ο κόσμος των Elderlings γίνεται τρομερά ελκυστικός.

Η τρίτη τριλογία, «The Tawny Man Trilogy», αφηγείται τις περιπέτειες του Fitz και του Γελωτοποιού, 15 χρόνια μετά τα γεγονότα των πρώτων βιβλίων. Θα ταξιδέψουν στις Νήσους των Πειρατών για να σώσουν τον ξάδερφό του, πρίγκιπα Dutiful. Εκεί όμως τους περιμένει μια περίεργη συμφωνία και ένας αδύνατος άθλος… Μία διαβολική μάγισσα και ένας φυλακισμένος δράκος θα δυσκολέψουν αρκετά τα πράγματα και θα σας αφήσουν ανήμπορους να κλείσετε το βιβλίο. Η συνέχεια επί των βιβλίων, προς αποφυγή spoilers…

Στην επόμενη τετραλογία, «The Rainwild Chronicles», ταξιδεύουμε σε ένα καινούργιο κομμάτι του κόσμου, στα Rain Wilds. Είναι μια περιοχή όπου κάποτε ζούσαν εκεί δράκοι και μια φυλή ανθρωπόμορφη με χαρακτηριστικά δράκων, οι Enderlings, οι οποίοι κατείχαν τρομερή μαγεία και τεχνογνωσία και έχουν εκλείψει πια. Οι τωρινοί της κάτοικοι είναι εμπορικοί σύμμαχοι της Bingtown, από τη δεύτερη τριλογία, και ζουν κυρίως εμπορευόμενοι ό,τι κειμήλιο ξεθάβουν από τις πόλεις των Elderlings. Το τίμημα που πληρώνουν κατοικώντας τόσο κοντά στις περιοχές των δράκων είναι η υπογεννητικότητα και διάφορες δυσμορφίες που θυμίζουν τις φολίδες των άλλοτε πανίσχυρων πλασμάτων. Οι δράκοι θα κάνουν πάλι την εμφάνιση τους, αυτή τη φορά όμως τα νεογνά δεν θα γεννηθούν πλήρως ανεπτυγμένα και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η ιστορία ακολουθεί την προσπάθεια των δράκων και λίγων ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν να βρουν τη χαμένη πόλη των Elderlings, Kelsingra. Η πόλη αυτή και η γνώση των αρχαίων κατοίκων της είναι η μόνη ελπίδα τους για επιβίωση, πόσο μάλλον όταν ο ετοιμοθάνατος Δούκας των Chalced έχει εξαπολύσει άγριο κυνηγητό για να αποκτήσει το αίμα τους, πιστεύοντας πως έχει ιαματικές ιδιότητες.

Το έργο ολοκληρώνεται, μέχρι στιγμής, με την τελευταία τριλογία «The Fitz and the Fool Trilogy», με το τελευταίο μάλιστα βιβλίο να έχει κυκλοφορήσει εδώ και έναν μήνα. Η περιπέτεια χτυπά πάλι την πόρτα του Fitz και το σκοτεινό παρελθόν του θα προσπαθήσει να καταστρέψει όποια γαλήνη του έχει απομείνει. Δυστυχώς, δεν θα τολμήσω να ψάξω για περαιτέρω πληροφορίες, καθώς έχω παθιαστεί με το πρώτο βιβλίο και ένα πράγμα που μισώ είναι τα spoilers. Γι’ αυτό ζητώ την κατανόηση σας…

Η Robin Hobb έχει γράψει και άλλες ιστορίες τόσο για τον κόσμο του Fitz, όσο και για άλλους. Μπορείτε να δείτε τα έργα της συγκεντρωμένα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Hobb_bibliography

Τα βιβλία κυκλοφόρησαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis, είναι όμως πλέον δυσεύρετα καθώς η εκτύπωση τους έχει σταματήσει. Φέτος οι εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το πρώτο βιβλίο της τελευταίας τριλογίας με τίτλο Ο Εκτελεστής του Γελωτοποιού (Fool's Assassin). Είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

http://www.public.gr/search/public/searchResults.jsp?_dyncharset=UTF-8&Ntt=robin+hobb

Μετά από τόσο καιρό, μπορώ να πω με σιγουριά πως η Robin Hobb είναι μια μοναδική συγγραφέας και μάλιστα, η πιο αγαπητή σε μένα. Πέραν, όμως, από την ταπεινή μου άποψη, μιλούν για αυτή τα βραβεία που έχει κερδίσει, όπως το Asimov’s Readers Award και άλλα πολλά, αλλά και ο σεβασμός που δείχνουν σεβαστά πρόσωπα του χώρου, όπως ο G.R.R.Martin:

"In today's crowded fantasy market Robin Hobb's books are like diamonds in a sea of zircons." ~G.R.R.Martin

Cover art by Michael Whelan for the US edition of 'Royal Assassin', book 2 of the 'Farseer Trilogy' by Robin Hobb.

Πηγές: Wikipedia