Βιβλιο-πρόταση: «Ο Θρύλος του Έσσεξ» της Sarah Perry, εκδόσεις Πατάκη

«Αγαπητή κυρία Σίμπορν, [...]

αισθάνομαι αποφασισμένος να ξεδιαλύνω

τι ήταν αυτό που είδαμε χθες βράδυ.

Θυμάστε που συμφωνήσαμε (μόλις ξαναβρήκαμε τη μιλιά μας)

ότι δεν ήταν δυνατόν να βλέπαμε τον Ιπτάμενο Ολλανδό [...]

Είστε έτοιμη για μάθημα;

Πιστεύω πως είδαμε μια οφθαλμαπάτη Φάτα Μοργκάνα,

που πήρε το όνομά της απο τη νεράιδα Μόργκαν λε Φέυ [...]»

 

9c8e7281-bd2a-42c7-9770-f523044afc52_3.jpg

Το φθινόπωρο μπήκε και έχοντας στον νου μου να ετοιμάσω τις λίστες με τα αναγνώσματα που ταιριάζουν στην εποχή, άρχισα να οργώνω τα βιβλιοπωλεία. Έτσι βρέθηκα μπροστά σε αυτό το βιβλίο με το εντυπωσιακό εξώφυλλο και τον ακόμα πιο δελεαστικό τίτλο! «Ο θρύλος του Έσσεξ» (Essex Seprent) της Sarah Perry από εκδόσεις Πατάκη. Ποια είναι η ιδανικότερη εποχή για θρύλους, αν όχι το Φθινόπωρο; Έτσι, το βιβλίο μπήκε στη λίστα και μάλιστα πρώτο-πρώτο! Το ότι είναι ιστορικό μυθιστόρημα με κεντρικό του θέμα έναν θρύλο, με έκανε να ανεβάσω τον πήχη αρκετά ψηλά. Το ότι χαρακτηρίστηκε No 1 bestseller των Sunday Times καθώς και βιβλίο της χρονιάς των βιβλιοπωλείων Waterstones και των British Books Awards, με έκανε να βάλω τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Και αποδείχθηκε πως καλά έκανα, το βιβλίο ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στις προσδοκίες μου.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Έσσεξ. Παραμονή πρωτοχρονιάς 1892, ένας άντρας πνίγεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις όχθες του Blackwater. Το νερό κινείται περίεργα, σαν μια σκιά να αναδεύεται συνεχώς μέσα στα βάθη του. Στου επόμενους μήνες παιδιά εξαφανίζονται, άνθρωποι αρρωσταίνουν, ζώα πεθαίνουν ξαφνικά. Λένε πως το ερπετό με τα φτερά δράκου ξύπνησε!

Λονδίνο, 1893. Η Cora Seaborne χάνει τον άντρα της, και προσπαθώντας να διαχειριστεί τα ανάμικτα συναισθήματα θλίψης και ανακούφισης θα αποτραβηχτεί στην εξοχή με τον γιο της. Εκεί, μαζί με τις ιστορίες για τον «Όφι του Έσσεξ», ένα πλάσμα από τη λαϊκή παράδοση του τόπου, θα βρει την ελευθερία της. Ενθουσιασμένη, θα βγει σε ένα κυνήγι αναζήτησης της αλήθειας, καθώς πιστεύει πως αφού τα μυθικά πλάσματα είναι φαντασίες και αφού πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει, ίσως καταφέρει η ίδια να ανακαλύψει ένα άγνωστο είδος που η ανθρωπότητα δεν έχει βρει ακόμη (βρισκόμαστε σε μια εποχή που η επιστήμη της παλαιοντολογίας ήταν στη μόδα). Στον δρόμο της θα βρεθεί ο τοπικός εφημέριος του Old Winter που θεωρεί, γνωρίζοντας τις δεισιδαιμονίες του τόπου, πως σε όλα αυτά απάντηση θα δώσει η πίστη και όχι η επιστήμη. Δύο τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες, που ο ένας τραβάει τον άλλο σε έναν «χορό» ιδεών και απόψεων, που καταφέρνουν τελικά να αλλάξουν τις ζωές τους σε μια εποχή που όσο μεγάλες και ραγδαίες ήταν οι αλλαγές στις κοινωνίες, τόσο πιο δύσκολα τα ανθρώπινα μυαλά μπορούσαν να τις κατανοήσουν. Εποχές που η θρησκεία και η πίστη είχαν ισχυρό λόγο στις ζωές των ανθρώπων και η επιστήμη πάλευε να αποδεσμευτεί από αλυσίδες χιλιετιών. Κατά βάση, όμως, η ιστορία αυτή είναι μια ιστορία αγάπης. Μια ιστορία αγάπης και φιλίας με φόντο βάλτους, μυστήρια, μυστικά και θρύλους που προσπαθούν να εισβάλλουν σε μια εποχή που προσπαθεί να αλλάξει. Μια ιστορία για το πώς δύο εντελώς διαφορετικές ζωές και κοσμοθεωρίες μπορούν να κουμπώσουν μεταξύ τους, δημιουργώντας κάτι μοναδικό.

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι υπέροχη και η γραφή της Sarah Perry σε πολλά σημεία λυρική, με μία ανάλαφρη μεταπήδηση από τη φαντασία στον ρεαλισμό. Περιγραφές σαν μικρά φωτογραφικά καρέ που σε μεταφέρουν στην Αγγλία των τελών του 19ου αιώνα και σε βυθίζουν στο μυστήριο και την καταχνιά, στο φούσκωμα των κυμάτων από τις σκιές τόσο που περιμένεις να δεις το ερπετό να ξεπηδάει από τις σελίδες. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν τους πρωταγωνιστές είναι εξίσου ενδιαφέροντες και ολοκληρωμένοι, που άνετα θα ακολουθούσες τις δικές τους ιστορίες σε κάποιο άλλο βιβλίο, αν υπήρχε.

«Ο Θρύλος του Έσσεξ», λοιπόν, είναι ένα βιβλίο που σας το συστήνω αν σας αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα. Ένα ανάγνωσμα που θα σας βάλει σίγουρα σε φθινοπωρινή διάθεση, ό,τι πρέπει για δροσερά βράδια με βροχή και τσάι!

 

Καλές αναγνώσεις!

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Sarah Perry γεννήθηκε στο Έσσεξ το 1979 και ζει στο Norwich. Είναι διδάκτωρ δηµιουργικής γραφής του Royal Holloway, University of London και υπήρξε υπότροφη συγγραφέας της Βιβλιοθήκης Gladstone και της Παγκόσµιας Πόλης Λογοτεχνίας της UNESCO στην Πράγα. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, After me Comes the Flood, συµπεριλήφθηκε στη µακρά λίστα των Βραβείων Πρώτου Βιβλίου του Guardian και του Folio Prize, και απέσπασε το Βραβείο Βιβλίου της Χρονιάς Ανατολικής Αγγλίας το 2014. Ο Θρύλος του Έσσεξ (Essex Serpent) κυκλοφόρησε το 2016 και ανακηρύχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς των βιβλιοπωλείων Waterstones, Βιβλίο της Χρονιάς των British Books Awards, Νούµερο 1 Bestseller των Sunday Times, ενώ µεταφράζεται σε 25 γλώσσες.