Βιβλιοπρόταση: The Graveyard Book, του Neil Gaiman

Art_the_graveyard_book.jpg

Τα βράδια του καλοκαιριού ο αναγνώστης του φανταστικού θα επιχειρήσει να ταξιδέψει στους κόσμους του βιβλίου που κρατά στα χέρια του. Οι δροσερές νύχτες τον ωθούν να ψάξει τις ιστορίες που οδηγούν στο φως και ένα χαρούμενο τέλος. Δοκιμάσατε, όμως, ποτέ να μπείτε πιο βαθιά στο σκοτάδι;

Μετά από ένα σύντομο quest στο διαδίκτυο και κάποιες μέρες αναμονής, έφτασε στα χέρια μου το “The Graveyard Book”, του βαρόνου της σύγχρονης λογοτεχνίας του φανταστικού, Neil Gaiman.

Η ιστορία ξεκινάει με έναν τριπλό φόνο… Ένας μυστηριώδης τύπος, ονόματι Jack, εισβάλει στο σπίτι μιας οικογένειας και σκοτώνει τον πατέρα, τη μητέρα και τη μεγάλη αδερφή. Ο δύο χρονών γιος τους καταφέρνει να ξεφύγει, καθώς εκείνη την ώρα βγαίνει έξω από το σπίτι για νυχτερινές εξερευνήσεις.

Ο Jack, με ικανότητες σχεδόν αλλόκοσμες, ακολουθεί τα ίχνη του μικρού μέχρι το κοντινό, εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο. Εκεί κάτι θαυμαστό θα συμβεί. Η κοινότητα των πλασμάτων του νεκροταφείου θα αποφασίσει να προστατεύσει τον μικρό. Ένα ζευγάρι φαντασμάτων, ο κος και η κα Owens θα υιοθετήσουν το παιδί και θα του δώσουν το όνομα Nobody “Bod” Owens. Ο βρικόλακας Silas, η μαντάμ Lupescu και τόσοι άλλοι υπέροχοι χαρακτήρες θα αναλάβουν την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του μικρού “Bod”.

Η καινούρια του οικογένεια θα του χαρίσει επίσης το “δικαίωμα του νεκροταφείου”, το χάρισμα που θα του επιτρέψει να μάθει και να χρησιμοποιεί τα κόλπα τον φαντασμάτων, όπως το να γίνεται αόρατος ή να χειραγωγεί τα όνειρα των άλλων.

Ξεπερνώντας την εισαγωγή της ιστορίας, ακολουθούν οι περιπέτειες του “Bod”, τρομαχτικές και χιουμοριστικές συνάμα. Σε κάθε κεφάλαιο είναι και δύο χρόνια μεγαλύτερος. Κυνηγητό με τα Ghouls, μια αδικημένη μάγισσα, φιλίες και η πρώτη αγάπη γεμίζουν τις σελίδες και η μαεστρία του Neil Gaiman μας τυλίγει πλέον για τα καλά, καθώς στο παρασκήνιο αρχίζει να ξετυλίγεται το μυστήριο της δολοφονίας της οικογένειάς του και της κληρονομιάς που τον βαραίνει…

Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν ισχυροί παραλληλισμοί με το “βιβλίο της ζούγκλας” του Rudyard Kipling, γεγονός το οποίο παραδέχεται και ο Gaiman ότι τον βοήθησε να εμπνευστεί την ιστορία αυτή. Βραβεύτηκε γι’αυτό με τα βραβεία Newbery Medal, Hugo, Locus και Carnegie Medal και ήταν υποψήφιος για άλλα τόσα.

Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις “Οξύ” (Το Βιβλίο του Νεκροταφείου), αν και δυσεύρετο πια, ενώ στα αγγλικά μπορείτε να το βρείτε εδώ: The Graveyard Book . Διαθέσιμο έiναι επίσης και σε graphic novel: The Graveyard Book Graphic Novel:Volume1.

Tην εικονογράφηση του βιβλίου έχει επιμεληθεί ο καταπληκτικός εικονογράφος David McKean.

Ο αρχικός μου στόχος ήταν να διαβάσω κάτι ανάλαφρο και βρέθηκα ευχάριστα απροετοίμαστος μπροστά στην απίστευτη πένα του Gaiman. Το βιβλίο σας το προτείνω, για την ακρίβεια επιμένω να το διαβάσετε καθώς πληροί τα κριτήρια να θεωρείται μια μέρα κλασικό έργο της φανταστικής λογοτεχνίας.

Το trailer του βιβλίου.