Παιχνίδια ρόλων, δράσης και φαντασίας με τους Gamecraft

H Gamecraft είναι μία ομάδα που δραστηριοποιείται στο χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης πρωτότυπων εκδηλώσεων, βασισμένων σε μοντέρνες και ενδιαφέρουσες τεχνικές, όπως τα ζωντανά παιχνίδια ρόλων (L.A.R.P - LiveActionRolePlaying), τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (A.R.G - AlternateRealityGames) και τα διαδραστικά παιχνίδια σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο.

Επίσης συμμετέχει σε εκδόσεις σχετικού αντικειμένου. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009, έχοντας προλάβει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσει δείγματα δουλειάς σε μουσεία και χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Τα στελέχη της ειδικεύονται στα παιχνίδια ρόλων, καθώς αποτελούν ιδρυτικά μέλη συλλόγων παιχνιδιών φαντασίας, έχουν σχετικές ειδικότητες ή κατάρτιση (μουσειοπαιδαγωγοί, φοιτητές σχολών θεάτρου, διοργανωτές εκδηλώσεων, πολιτιστικοί διαχειριστές κλπ).

Δραστηριότητες

Ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι (με στοιχεία R.P.G – Role Playing Game) ή ζωντανό παιχνίδι ρόλων (Live Action Role Playing – L.A.R.P)

Παιχνίδι ρόλων (Role Playing Game στα Αγγλικά ή αλλιώς RPG, η παγκοσμίως διαδεδομένη βραχυγραφία του όρου) είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό του χαρακτήρα τους και οι ενέργειες πετυχαίνουν ή αποτυχαίνουν σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα καθώς οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση και την έκβαση των παιχνιδιών (πηγή: Wikipedia)

Τα μέλη της Gamecraft προερχόμενοι από τον χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων, φαντασίας αλλά και στρατηγικής, είναι πλέον σε θέση να σχεδιάσουν ένα πλήρες παιχνίδι ρόλων για ομάδες αρχαρίων ή και έμπειρων παικτών με τεράστια ποικιλία θεματολογίας, εποχής, ιστορικού υπόβαθρου, αλλά και σεναρίου.

Είναι αποδεδειγμένο σε πολλές περιπτώσεις πως η βιωματική εκπαίδευση αποτελεί ένα παντοδύναμο εργαλείο. Ένα τρόπο ευκολότερης αλλά ισοδύναμα σημαντικής μάθησης που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς και βρίσκει στην πράξη αναρίθμητες εφαρμογές. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τρεις χαρακτηριστικές εφαρμογές όπου ένα διαδραστικό παιχνίδι ή ένα ζωντανό παιχνίδι ρόλων μπορεί να καταφέρει θαυμάσια αποτελέσματα.

 Για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε Μουσεία (edu-LARP, εκπαιδευτικά προγράμματα)

Η Gamecraft ήταν η πρώτη δημιουργική ομάδα που χρησιμοποίησε την μέθοδο του διαδραστικού παιχνιδιού και του παιχνιδιού ρόλων πανελλαδικά. Μετά από 5 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε μουσεία της Θεσσαλονίκης έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρόμοιων παιχνιδιών.

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του κάθε μουσείου, συλλέγεται υλικό για την θεματική ενότητα που θα αναδειχθεί μέσω του δρώμενου. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται κατάλληλα για να στηρίξει ένα σενάριο γύρω από το οποίο θα κινηθεί το παιχνίδι. Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στα εκθέματα και στην άρτια περιγραφή τους.

Επίσης

  1. Για εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, ψυχαγωγικούς σκοπούς σε αρχαιολογικά μνημεία ή άλλους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος
  2. Για τουριστικούς οργανισμούς (Ξενόγλωσσα παιχνίδια θησαυρού – Team Building – L.A.R.P)
  3. Ηλεκτρονικές εκδόσεις παιχνιδιών – Ψηφιακές πλατφόρμες
  4. Παιχνίδι γνώσεων σε βιβλιοθήκες με την χρήση νέας τεχνολογίας
  5. Αντίθετο Ημισφαίριο – Ανθολογία ιστοριών Μυστηρίου και Φαντασίας
  6. Σχεδιασμός επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων (PnP RPG) για αρχάριους
  7. Ζωντανό παιχνίδι αναμνήσεων-γνώσεων για τελετή αποφοίτησης.
  8.  Σχεδιασμός και υλοποίηση σεναρίου B.I.DIS Airsoft Campaign Setting με έντονα στοιχεία Role Playing σε συνεδρίες για παιχνίδι αεροσφαίρισης (airsoft) 

 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: http://gamecraft.gr/