9 +4 πανίσχυρα φίλτρα και ελιξίρια του φανταστικού και οι μαγικές τους ιδιότητες

Art by Lewis Carroll

Art by Lewis Carroll

Οι περισσότεροι κάτοχοι μαγικών ικανοτήτων, αλλά κι εκείνοι που ονειρεύονται πως μια μέρα σπίθες θα πεταχτούν απ’ τις άκρες των δαχτύλων τους ή του ραβδιού τους αν προσπαθήσουν αρκετά, ίσως θεωρούν την τέχνη της παρασκευής φίλτρων κι ελιξιρίων κάτι κουραστικό, χρονοβόρο και άχρηστο. Κι όμως, τα φίλτρα και τα ελιξίρια παίζουν σημαντικό ρόλο στις μαγικές περιπέτειες και διαπλοκές, εκτελώντας άθλους που τα απλά ξόρκια δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας. Όποιος έχει ενασχοληθεί με την «ακριβή επιστήμη και την υψηλή τέχνη» της παρασκευής φίλτρων, σίγουρα γνωρίζει πως τα φίλτρα δεν είναι απλά φάρμακα ή δηλητήρια. Είναι ξόρκια σε υγρή μορφή, πολλές φορές ισχυρότερα από τους άυλους συγγενείς τους. 

‘Drink Me’ Potion – Alice's Adventures in Wonderland

Το φίλτρο ‘Drink Me’, όπως έχει μείνει γνωστό, είναι ένα φίλτρο με γεύση τάρτας κερασιού, κρέμας κάσταρντ, ανανά, ψητής γαλοπούλας, καραμέλας βουτύρου και ταυτόχρονα γαλλικού τοστ, το οποίο συρρικνώνει όποιον το πιεί, ώσπου φτάνει σε ύψος περίπου 25 εκατοστών. Πρώτη στη λογοτεχνική ιστορία το δοκίμασε η Αλίκη, βρίσκοντας το να την περιμένει σε ένα τραπέζι, στον διάδρομο με τις πόρτες που συνάντησε πέφτοντας στη λαγουδότρυπα. Η Αλίκη αρχικά διστάζει να το δοκιμάσει, δεδομένου όμως ότι η χάρτινη ετικέτα του γράφει «Πιες Με» και όχι «Δηλητήριο», αποφασίζει να το πιεί όλο, μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Μοναδικό «αντίδοτο» στο φίλτρο τούτο, αποτελεί ένα κέικ, ονόματι «Eat Me», δηλαδή «Φάε Με».

‘Getafix’s Magic Potion’ – The Adventures of Asterix  

Το Μαγικό Φίλτρο του Δρυίδη Getafix ή, όπως είναι γνωστός στη χώρα μας, Πανοραμίξ, έχει τη μοναδική ικανότητα να χαρίζει υπεράνθρωπες δυνάμεις σε όποιον το πιεί. Η επίδραση του είναι παροδική, ωστόσο είναι γνωστό ότι αν κάποιος πέσει μέσα στη χύτρα που ετοιμάζεται το φίλτρο τότε παραμένει για πάντα ισχυρός και παντοδύναμος, όπως ακριβώς ο αγαπημένος μας Obelix. Σε κάθε περίπτωση, χάρη στο φίλτρο τούτο ένα μικρό χωριό της Γαλατίας, κατάφερε επί χρόνια να αντισταθεί στις επεκτατικές κινήσεις του Καίσαρα και των Ρωμαίων στρατιωτών του. Ο μόνος που γνωρίζει πώς να το παρασκευάσει είναι ο Getafix, ενώ το μυστικό μεταλαμπαδεύεται προφορικά ανάμεσα στα τάγματα των Δρυίδων. Ανάμεσα στα γνωστά συστατικά του φίλτρου συγκαταλέγονται τα ακόλουθα: γκι, πετρέλαιο, τετράφυλλα τριφύλλια, αστακός, φράουλες, σκόρδο, αλάτι, αγγούρια, πράσινα σταφύλια και καυτό νερό.

Lucy’s Cordial – The Chronicles of Narnia

Ο μαγικός χυμός της Lucy, γνωστός αυθεντικά ως Lucy’s Cordial, ήταν το δώρο του Father Christmas στη μικρή Lucy Pevensie στην πρώτη της επίσκεψη στη Narnia το 1000ο έτος της χώρας, για να μπορεί να βοηθά όσους το έχουν ανάγκη. Βλέπετε, ο χυμός τούτος, κατασκευασμένος από τα Fire-Flowers των βουνών του Ήλιου, ήταν στην ουσία ένα πανίσχυρο ιαματικό φίλτρο. Κόκκινο στο χρώμα, έχοντας μέσα του τα έλαια των Fire-Flowers, είχε την ικανότητα να θεραπεύει κάθε είδους πληγή, σώζοντας ακόμα κι εκείνους που βρίσκονταν ένα βήμα από τον θάνατο. Η Lucy, ακόμη και μετά τη στέψη της ως Βασίλισσα Lucy η Γενναία, φύλαξε το φίλτρο αυτό στο διαμαντένιο φιαλίδιο του, το οποίο αποδείχθηκε σωτήριο περισσότερες από μία φορές στις περιπέτειες της στη Narnia. Σαφώς, η περιορισμένη ποσότητα του φίλτρου, καθιστούσε τη Lucy υπεύθυνη να το χρησιμοποιήσει με μέτρο και σύνεση.

Art source  here

Art source here

Peddlers DisguiseSnow White

Ένα φίλτρο με ιδιαίτερα συγκεκριμένο σκοπό και αποτέλεσμα, μετατρέπει όποιον το πιεί σε ηλικιωμένη γυρολόγο. Η συνταγή του βρίσκεται σε ένα παλιό βιβλίο, αγνώστου συγγραφέα, με τίτλο «Disguises», δηλαδή μεταμορφώσεις. Πρώτη του καταγεγραμμένη χρήση είναι εκείνη από την Evil Queen, όταν πλέον αποφάσισε πως δεν υπήρχε άλλη λύση παρά να βγάλει τη Χιονάτη από τη μέση και επιθύμησε να καμουφλάρει τον εαυτό της για να της προσφέρει το δηλητηριασμένο μήλο. Για την παρασκευή του χρειάζονται 3oz Στάχτη Μούμιας για να γεράσει ο χρήστης, 10lt μαύρη Νύχτα, 7mn Βήχας Γεροπετεινού και 2fn Ουρλιαχτού Τρόμου, ενώ για το τελείωμα, ο παρασκευαστής πρέπει να ψάλλει δυνατά την ακόλουθη επίκληση: «A Blast of Wind, to fan my hate, A thunderbolt to mix it well, Now bein thy magic spell!»

Oil of Etherealness – Dungeons and Dragons

Το Έλαιο του Αιθέρα, είναι ένα φίλτρο γκρίζο σαν τα σύννεφα, που παρασκευάζεται και χρησιμοποιείται στον κόσμο του Dungeons and Dragons. Εφαρμόζεται στο δέρμα αλλά και τα ρούχα ανθρώπων και άλλων πλασμάτων καθιστώντας τους, ύστερα από περίπου δέκα λεπτά, αιθέριους. Τα άτομα αυτά για περίπου μία ώρα (ή συγκεκριμένο αριθμό γύρων, οι οποίοι διαφέρουν σε διάρκεια ανά έκδοση του παιχνιδιού) αποκτούν την ικανότητα να περνούν μέσα από συμπαγή αντικείμενα σε κάθε κατεύθυνση –ευθεία, πάνω ή κάτω– αλλά και να μετακινούνται ανάμεσα σε διαστάσεις. Ωστόσο, τα άτομα αυτά, για όσο διαρκεί η επίδραση του φίλτρου, μπορούν να αλληλεπιδράσουν μονάχα με άλλα αιθέρια πλάσματα και αντικείμενα. Ένα φιαλίδιο του φίλτρου είναι αρκετό για έναν άνθρωπο καθώς και τον οπλισμό και την ενδυμασία του. Τα αιθέρια άτομα είναι αόρατα.

Ent-Draught – The Lord of the Rings

Το μυστηριώδες ποτό Ent-draught αποτελεί πιθανότατα τη βασική πηγή τροφής του αρχαίου γένους των Ent, οι οποίοι κατοικούν στο Δάσος Fangorn. Ενώ δεν γνωρίζουμε πολλά για τη σύνθεσή του, σίγουρο είναι πως βάση του αποτελεί το ποταμίσιο νερό, ενδεδυμένο με λεπτές οσμές και γεύσεις που μαρτυρούν τη διαρκή σχέση των Ent με τα δέντρα και το δάσος. Το Ent-Draught παρουσιάζει δύο διαφορετικές ποικιλίες: η μία δροσίζει και η άλλη θρέφει. Το Ent-Draught φυλασσόταν σε πέτρινα πιθάρια και ύστερα καταναλωνόταν από μεγάλα πέτρινα μπολ, ενώ λέγεται πως μετά την κατανάλωση του, οι Ent προτιμούσαν να ξαπλώνουν για να μην ανέβει το ποτό κατευθείαν στο κεφάλι τους. Η μόνη καταγεγραμμένη φορά που οι Ent επέτρεψαν σε κάποιον που δεν ανήκε στη φυλή τους να δοκιμάσει τούτο το ποτό, ήταν όταν ο Merry και ο Pippin επισκέφτηκαν το δάσος Fangorn, δραπετεύοντας από τις ορδές των Ork και των Uruk Hai. Την πρώτη φορά που τα δύο Hobbit δοκίμασαν Ent-Draught, η μυρωδιά του τους θύμισε εκείνη της μυρωδιάς του δάσους που ταξιδεύει από μακριά χάρη στο δροσερό νυχτερινό αεράκι. Τη δεύτερη φορά, ωστόσο, η γεύση ήταν πιο γήινη και πλούσια, θυμίζοντας περισσότερο φαγητό. Η επίδραση του Ent-Draught ήταν μάλλον ακαριαία, δροσίζοντας και δυναμώνοντας τα δύο Hobbit από τα πόδια ως και τις άκρες των μαλλιών τους. Εξαιτίας της δοκιμής τους αυτής, τα δύο Hobbit ψήλωσαν κατά δύο με τρείς ίντσες μέσα σε μόλις μία νύχτα κι έγιναν τα ψηλότερα Hobbit σε ολόκληρο το Shire.

736e12538ef6312f05d82416512aaec9 (1).jpg

Weird SistersPotionMacbeth

Οι τρείς Weird Sisters, οι Μάγισσες που κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην ομίχλη, περιτριγυρισμένες από κεραυνούς και αστραπές, προφητεύοντας το μέλλον και πυροδοτώντας τα γεγονότα του έργου, παρασκευάζουν ένα πολύπλοκο φίλτρο, ορισμένα από τα υλικά του οποίου οι λάτρεις του Harry Potter ίσως να αναγνωρίσουν: βατράχι που για τριανταμία ημέρες έμεινε κάτω από κρύα πέτρα στάζοντας δηλητήριο απ’ τους πόρους του, μια φέτα βαλτόφιδου, μάτι σαλαμάνδρας και γλώσσα βατράχου, τρίχες νυχτερίδας και γλώσσα σκυλιού, πριονωτή γλώσσα Αστρίτη, κεντρί σκουληκιού, πόδι σαύρας και φτερό κουκουβάγιας. Από την παρούσα καταγραφή της συνταγής, παραλείπονται σκοπίμως ορισμένα πιο… «περίεργα» συστατικά, μεταξύ άλλων λόγων για να αποφευχθούν ατυχείς παρασκευές του συγκεκριμένου φίλτρου. Άλλωστε, όπως υπόσχονται οι τρείς Αλλόκοτες Αδερφές, το φίλτρο που παρασκευάζουν πρόκειται να προκαλέσει πολλά προβλήματα και γι’ αυτό προστάζουν το τσουκάλι τους με ολοένα και αυξανόμενη μανία: Double, double toil and trouble, fire burn, and cauldron bubble.

Sea Witche’s Potion – The Little Mermaid

Στο αυθεντικό παραμύθι του Hans Christian Andersen, όπως και στην αγαπημένη ταινία της Disney, η Μάγισσα της Θάλασσας, παρασκευάζει πρόθυμα ένα φίλτρο για να «βοηθήσει» τη μικρή γοργόνα του τίτλου να αποκτήσει πόδια, σε αντάλλαγμα με τη φωνή της. Το φίλτρο αυτό περιλαμβάνει –ανάμεσα σε άλλα υλικά– δυο φίδια δεμένα σε ένα μεγάλο κόμπο και το μαύρο αίμα της Μάγισσας, παρμένο απευθείας από το στήθος της. Όταν το φίλτρο άρχισε να βράζει μέσα στο υποθαλάσσιο καζάνι του, άρχισε να βγάζει έναν απαίσιο θόρυβο όμοιο με τον θρήνο ενός κροκόδειλου, ενώ μόλις ήταν έτοιμο έχασε κάθε οσμή και χρώμα, μοιάζοντας πλέον με το καθαρότερο νερό, λαμπυρίζοντας σαν άστρο μέσα στο διάφανο μπουκαλάκι του.

To Separate a Witch from Her Powers – Charmed

Στο Βιβλίο των Σκιών της οικογένειας Halliwell, υπάρχει ένα φίλτρο συνοδευόμενο από μια επίκληση που επιτρέπει σε κάποιον να διαχωρίσει μια μάγισσα από τις δυνάμεις της ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να τις καλέσει και να τις ιδιοποιηθεί. Για την παρασκευή τούτου του φίλτρου, πρέπει να αναμείξει κανείς σε ένα τσουκάλι φτιαγμένο από τον πιο μαύρο μόλυβδο, αίμα τσιγγάνας και κεφάλι μανδραγόρα, υοσκύαμο, δατούρα, έλαιο στρύχνου και ρίζες μαγκούτας. Το φίλτρο αυτό και η επίκληση του, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στις Charmed Ones, αφού όχι μόνο δύο άλλες τριάδες μαγισσών προσπάθησαν να κλέψουν τις δυνάμεις τους, αλλά το ίδιο επιχείρησε και σχεδόν κατάφερε ο δαίμονας Zankou.

Από το Ευρετήριο μας, σαφώς, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ορισμένα αγαπημένα, χρήσιμα και ίσως επικίνδυνα φίλτρα από το Μαγικό Κόσμο του Harry Potter.

Art source  here

Art source here

Veritaserum

Το Veritaserum είναι ένας πανίσχυρος ορός της αλήθειας, τρείς μόνο σταγόνες του οποίου είναι αρκετές για να αναγκάσουν όποιον το πιεί –πιθανότατα χωρίς τη θέλησή του– να αποκαλύψει τα πιο σκοτεινά του μυστικά. Διάφανο στην όψη, δίχως χρώμα και οσμή, δεν διαφέρει οπτικά από το νερό καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κάποιος τη διαφορά μεταξύ τους. Για προφανείς λόγους, η ευρεία κυκλοφορία του είναι απαγορευμένη από το Υπουργείο Μαγείας και συνεπώς όσες φορές γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιήθηκε εντός –κι εκτός– της Σχολής για Μαγείες και Ξόρκια Hogwarts, αυτό δεν έγινε καθόλα νόμιμα. Η παρασκευή του φίλτρου είναι ιδιαίτερα απαιτητική και, σύμφωνα με τον εκλιπόντα καθηγητή Φίλτρων Severus Snape, το Veritaserum πρέπει αφού παρασκευαστεί να ωριμάσει για έναν ολόκληρο σεληνιακό κύκλο. Λέγεται, πως ορισμένοι ικανότεροι μάγοι και μάγισσες μπορούν να αντισταθούν στην επιρροή του Veritaserum. Όπως και να έχει, το Veritaserum δεν χρησιμοποιείται στα Μαγικά Δικαστήρια για την επαλήθευση γεγονότων, καθώς και της ενοχής ή αθωότητας των κατηγορουμένων, αφού τα αποτελέσματά του φίλτρου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οπτική του ατόμου στον οποίο χορηγείται, αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Polyjuice Potion

Art source here https://tanita-sama.deviantart.com/

Art source here https://tanita-sama.deviantart.com/

To Polyjuice Potion ή, όπως είναι γνωστό στα Ελληνικά, Πολυχημικό Φίλτρο, είναι ένα φίλτρο που επιτρέπει σε όποιον το πιεί να λάβει τη μορφή κάποιου άλλου. Όπως αποκαλύπτει και το όνομα του, είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο φίλτρο, κι ακόμα κι έμπειροι μάγοι και μάγισσες δυσκολεύονται να το παρασκευάσουν σωστά. Ενώ το Πολυχημικό φίλτρο μπορεί να αλλάξει την ηλικία και την όψη ενός ατόμου, δεν μπορεί να μεταμορφώσει κάποιον σε ζώο, και οι συνέπειες για όποιον το επιχειρήσει μπορεί να είναι… σοβαρές.  Για τον ίδιο λόγο το φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μονάχα από μάγους και μάγισσες και όχι από μαγικά πλάσματα και half-humans. Η συνταγή του Πολυχημικού φίλτρου βρίσκεται στο βιβλίο Moste Potente Potions, το οποίο φυλάσσεται στον Απαγορευμένο Τομέα της Βιβλιοθήκης του Hogwarts. Η παρασκευή του περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά μέρη βρασίματος, ενώ ανάμεσα στα υλικά του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα: χρυσόμυγες που πρέπει να βράσουν για εικοσιμία ημέρες, βδέλλες, βότανο lacewing το οποίο θα πρέπει να κοπεί σε πανσέληνο, πολύγονο, τριμμένο κέρατο από Bicorn, και δέρμα μπούμσλανγκ. Σαφώς, το πιο σημαντικό συστατικό, είναι ένα κομμάτι του ατόμου στο οποίο ο χρήστης του φίλτρου θέλει να μεταμορφωθεί. Η όλη διαδικασία παρασκευής του φίλτρου διαρκεί περίπου έναν μήνα, αλλά όπως λέει και το ρητό, των φρονίμων τα παιδιά πριν θελήσουν να παραβούν δεκάδες κανονισμούς του Hogwarts και να μεταμορφωθούν σε κάποιον άλλο, ετοιμάζουν το Πολυχημικό τους φίλτρο. Αν οι γευστικοί σας αισθητήρες είναι λεπτεπίλεπτοί, δεν θα σας συνιστούσαμε σε καμία περίπτωση να το δοκιμάσετε.

Amortentia

Το φίλτρο Amortentia είναι το πιο ισχυρό ερωτικό φίλτρο, ξεμυαλίζοντας σε κλάσματα δευτερολέπτου όποιον το πιεί και δημιουργώντας του έντονη εμμονή με τον δημιουργό του φίλτρου. Έχοντας μια μαργαριταρένια λάμψη, και με τον ατμό του να υψώνεται σχηματίζοντας χαρακτηριστικές γιρλάντες, το φίλτρο Amortentia θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, δεν δημιουργεί πραγματική αγάπη, πράγμα αδύνατο για το οποιοδήποτε φίλτρο ή ξόρκι: είναι αδύνατο να κατασκευάσεις ή να μιμηθείς την αγάπη. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του φίλτρου Amortentia, είναι ότι μυρίζει διαφορετικά στον καθένα, θυμίζοντας του τις οσμές εκείνες που βρίσκει πιο θελκτικές. Για παράδειγμα, μυρίζοντας το φίλτρο τούτο, η Hermione Granger μυρίζει φρεσκοκουρεμένο γκαζόν, καινούρια περγαμηνή και… τα μαλλιά του Ron Weasley. Αν ο δημιουργός του φίλτρου επιθυμεί η επίδραση στο «θύμα» του να είναι μόνιμη, τότε καθίσταται απαραίτητη η τακτική χορήγηση του φίλτρου.

Felix Felicis

Το φίλτρο Felix Felicis, γνωστό επίσης και ως «Υγρή Τύχη», εφευρέθηκε από τον Zygmunt Budge τον 16ο αιώνα, και καθιστά όποιον το πιεί εξαιρετικά τυχερό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μετατρέποντας μια συνηθισμένη μέρα σε… ασυνήθιστη. Το χρυσαφί φίλτρο, θεωρείται επικίνδυνο, καθώς προκαλεί αφηρημάδα, απερισκεψία και υπερβολική αυτοπεποίθηση αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες, ενώ η παρατεταμένη χρήση του το καθιστά τοξικό. Όπως είναι λογικό, η χρήση του θεωρείται απαγορευμένη σε κάθε οργανωμένο μαγικό διαγωνισμό κι εξέταση. Η διαδικασία παρασκευής του διαρκεί περίπου έξι μήνες και είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, ενώ αν κάτι πάει λάθος τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Στα συστατικά του συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα: ένας βολβός αγιοβασιλίτσας, ένα αυγό του ερπετού Ashwinder,  χρένο, μια ανεμώνη ενός Murtlap, θυμάρι, φλοίδα αυγού του πτηνού Occamy, απήγανος σε σκόνη. Το φίλτρο ολοκληρώνεται μόλις ο μάγος ή η μάγισσα που το παρασκευάζει κουνήσει το ραβδί του πάνω από το τσουκάλι σχηματίζοντας τον αριθμό οκτώ, προφέροντας την επίκληση «Felixempra».

 

 

Βιβλιογραφία και Διαδικτυακές Πηγές

Carroll L. Alice's Adventures in Wonderland. Macmillan. 1865.

http://asterix.wikia.com/wiki/Magic_potion

Lewis, C.S. The Lion the Witch and the Wardrobe. Geoffrey Bles. 1950.

Snow White and the Seven Dwarves. Directed by David Hand. Walt Disney Productions.  1937.

Tolkien, J. R. R. The Two Towers. George Allen & Unwin. 1954.

http://lotr.wikia.com/wiki/Ent-draughts

Shakespeare, William. The Complete Illustrated Works. Bounty Books. 1982.

Andersen, H. Ch. The Little Mermaid. C. A. Reitzel. 1837.

Charmed. Created by Constance M. Burge. Starring Shannen Doherty, Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Rose McGowan. Spelling Television. 1998-2006.

Rowling, J. K. Harry Potter and the Chamber of Secrets. Bloomsburry. 1998.

Rowling, J. K. Harry Potter and the Half-Blood Prince. Bloomsburry. 2005.

http://harrypotter.wikia.com/wiki/Felix_Felicis