Attack on anime: Shingeki no Kyojin – Το τέλος μίας εποχής

“Not once in this century of terror has mankind risen above the Titans”.

 

Ίσως ο τίτλος να είναι αρκετά δραματικός, αλλά οι ένθερμοι φαν μίας από τις πιο γνωστής σειράς άνιμε νιώθουν ακριβώς έτσι. Ένας μεγάλος κύκλος κλείνει. Ο λόγος γίνεται για το πολυαγαπημένο Attack on Titan, από όπου προέκυψε και ο τίτλος της στήλης μας. Τον Ιανουάριο του 2022 λοιπόν, ξεκινάει το δεύτερο μέρος της τέταρτης και τελευταίας σεζόν της σειράς, το οποίο σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις θα αποτελείται από δώδεκα επεισόδια.

Ο αυθεντικός τίτλος του άνιμε είναι Shingeki no Kyojin και στα αγγλικά αποδόθηκε ως Attack on Titan. Είναι βασισμένο στο ομώνυμο manga του Hajime Isayama, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009. Μολονότι, τρία χρόνια νωρίτερα, ο δημιουργός είχε φιλοτεχνήσει μία μορφή του σε one shot, εν τέλει αποφάσισε να το αναπτύξει σε σειρά. Επιπλέον, στράφηκε πρώτα στην εταιρεία Shueisha, αλλά κατόπιν παρότρυνσής τους να αλλάξει το ύφος του με βάση το δικό τους μοντέλο, αποφάσισε να μη συνεργαστεί μαζί τους. Εν τέλει, το έργο του βρήκε εκδοτική στέγη στην εταιρεία Kodansha.

Το manga αποτελείται από τριάντα τέσσερα Volumes και συνολικά εκατόν τριάντα εννέα κεφάλαια. Το τελευταίο κεφάλαιο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021. Μεταφράστηκε στα αγγλικά τρία χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στην Ιαπωνία, το 2012, από το παρακλάδι της ιαπωνικής Kodansha με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το 2013 έκανε πρεμιέρα και η γνωστή άνιμε σειρά, σε παραγωγή του στούντιο Wit. Η εταιρεία φρόντισε τις τρεις πρώτες σεζόν της σειράς, ενώ η τέταρτη είναι παραγωγής του στούντιο Mappa.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο. Έναν αιώνα πριν την περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η σειρά, ανθρωπόμορφοι γίγαντες επιτίθενται στους ανθρώπους και τους τρώνε. Ονομάζονται Τιτάνες. Τα απομεινάρια της ανθρωπότητας χτίζουν τρεις σειρές από πελώρια τείχη για να προστατευτούν από αυτούς. Ωστόσο, εκατό χρόνια αργότερα, εμφανίζονται δύο Τιτάνες πρωτοφανούς μεγέθους και σύνθεσης (ο Κολοσσιαίος και ο Θωρακισμένος) και καταφέρνουν να σπάσουν το πρώτο τείχος. Έτσι, οι λοιποί, γνωστοί Τιτάνες ξεχύνονται στην πόλη Shiganshina και σκορπούν το θάνατο. Ανάμεσα στους τρεις επιζήσαντες είναι οι πρωταγωνιστές μας, Eren Yeager, Mikasa Ackerman και Armin Arlert, οι οποίοι μεγαλώνοντας μπαίνουν στο στρατιωτικό σώμα, με σκοπό την προστασία των ανθρώπων από τους Τιτάνες. Μαζί με τους ανωτέρους τους και τους συντρόφους τους πασχίζουν να αναχαιτίσουν τον εχθρό και να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τη φύση και την προέλευσή του.

Πρόκειται για μία σειρά που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Σε καθηλώνει από το πρώτο λεπτό. Είναι γεμάτη δράση, ανατροπές, αλλά και πολλά κοινωνικά μηνύματα. Είναι άκρως ρεαλιστική και με ένα σωρό χαρακτήρες, ο ηθικός κώδικας των οποίων δοκιμάζεται καθημερινά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπαίνουν στο βάθος της ιστορίας για να ταυτίσουν πρόσωπα και καταστάσεις με τη σκληρή πραγματικότητα. Ο ίδιος ο δημιουργός, άλλωστε, έχει παραδεχτεί ότι τον έχουν εμπνεύσει προσωπικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, η φύση των Τιτάνων και η αδυναμία τους να επικοινωνήσουν με τους τρομαγμένους ανθρώπους προέρχεται από έναν πελάτη του σε παλαιότερη δουλειά, που του είχε επιτεθεί. Ο τρόμος, η αβεβαιότητα και ο αγώνας επιβίωσης που αποτυπώνονται με τόση προσοχή και ακρίβεια είναι ένας από τους λόγους που η ιστορία αγγίζει και συγκινεί κάθε αναγνώστη-θεατή. 

Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά που δημιούργησαν ένα κοκτέιλ επιτυχίας για το άνιμε, αλλά και το manga. Από το 2011 έως και σήμερα έχουν προταθεί και έχουν κερδίσει δεκάδες βραβεία, ενώ το 2021 το manga μπήκε στο ρεκόρ Guinness, ως το μεγαλύτερο βιβλίο κόμικ.

Όπως, λοιπόν, συμβαίνει με κάθε πετυχημένο fandom, έτσι κι αυτό επηρέασε σωρεία καλλιτεχνών. Ο Saki Nakagawa έγραψε ένα spin off manga με τίτλο Shingeki! Kyojin Chūgakkō (Attack on Titan: Junior High). Σε αυτό βλέπουμε τους αγαπημένους ανιχνευτές κατά τη φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Ryō Suzukaze έγραψε το light novel Attack on Titan: Before the fall, το οποίο ενέπνευσε το ομώνυμο manga που άρχισε να κυκλοφορεί στο μηνιαίο Shōnen Sirius της εταιρείας Kodansha το 2013. Η ιστορία λαμβάνει χώρα πριν τα γεγονότα του βασικού manga. Ένα ακόμα light novel, που αργότερα προσαρμόστηκε σε μορφή manga, είναι το Attack on Titan: Lost Girls, του Hiroshi Seko. To light novel εκδόθηκε το 2014, ενώ το manga ένα χρόνο αργότερα, και το φιλοτέχνησε ο Ryōsuke Fuji. Πρωταγωνίστριες είναι η Mikasa Ackerman και η Annie Leonhart. Η ιστορία της Mikasa λαμβάνει χώρα σε ένα παράλληλο σύμπαν, ενώ την Annie τη βλέπουμε κατά την περίοδο υπηρεσίας της στην αστυνομία. Τα Attack on Titan: Junior High και Lost Girls μεταφέρθηκαν επίσης στην οθόνη, σε παραγωγή άνιμε.

Η Marvel δεν έμεινε αμέτοχη σε αυτή την υπόθεση. Τα δύο τεράστια –ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά – σύμπαντα ενώθηκαν και το 2014 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το one shot Attack on Avengers, στο περιοδικό Brutus της Kodansha. Στην Αμερική ήταν διαθέσιμο από το 2015. Η ιστορία μάς ταξιδεύει στη σύγχρονη εποχή των ηρώων, στο Manhattan. Ο Spider Man, οι Avengers, αλλά και οι Guardians of the Galaxy έρχονται αντιμέτωποι με τους τιτάνες. Μάλιστα, δεν μάχονται μονάχα με τους φυσικούς, αλλά και τον Κολοσσιαίο, το Θωρακισμένο και το Θηλυκό. Όσοι γνωρίζετε την ταυτότητά τους, μπορείτε να καταλάβετε ποιοι από τους βασικούς χαρακτήρες ταξίδεψαν στο σύμπαν της Marvel.

Φυσικά και το fandom δεν θα μπορούσε να λείψει από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Η ιστορία, το σύμπαν, οι χαρακτήρες και ο αντίπαλος είναι ό,τι πρέπει για την παραγωγή τέτοιων παιχνιδιών. Ενδεικτικά να αναφέρω το Attack on Titan: Humanity in Chains, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Spike Chunsoft για το Nintendo 3DS το 2013, το Attack on Titan για το PlayStastion3, PlayStation 4 και PlayStation Vita της Omega Force που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2016 και το Attack on Titan: Tactics της DeNa που κυκλοφόρησε το 2019 για τα συστήματα Android και iOS.

Τους χαρακτήρες του σύμπαντος, όμως, δεν τους έχουμε δει μονάχα σε 2D μορφή. Το 2015 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία η live action ταινία Attack on Titan σε δύο μέρη. Το πρώτο προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο και η συνέχεια (με τίτλο End of the World), τον επόμενο μήνα. Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία Toho Pictures και τη σκηνοθέτησε ο Shinji Higuchi. Την ίδια περίοδο με το πρώτο μέρος της ταινίας, προβλήθηκε και η σειρά τριών επεισοδίων Attack on Titan: Counter Rockets, επίσης live action, από την ίδια παραγωγή. Λειτούργησε σαν prequel της ταινίας και επικεντρώθηκε στην καθημερινότητα των στρατιωτών και των ερευνών της Hange Zoe.

Αυτό είναι μονάχα ένα δείγμα της τεράστιας επιτυχίας του σύμπαντος. Είναι δύσκολο να μιλήσω για το τέλος όλου αυτού του κόσμου, γιατί τέτοια fandoms έχουν μονάχα αρχή κι ένα τεράστιο ταξίδι στο χρόνο και το χώρο. Το τέλος αφορά μονάχα το αγαπημένο άνιμε που κράτησε συντροφιά σε εκατομμύρια θεατές και τώρα φτάνουν συγκινημένοι στον επίλογο αυτού του έπους.

Φορέστε λοιπόν τις κάπες σας, πάρτε τις πατάτες της κι ελάτε να διεκδικήσουμε για τελευταία φορά το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. TATAKAE!

 

Καλές προβολές!

 

Δείτε το τρέιλερ για το β’ μέρος της τέταρτης σεζόν: https://www.youtube.com/watch?v=cvTipU9gN5g

Για τους εκκολαπτόμενους φαν, το τρέιλερ της πρώτης σεζόν: https://www.youtube.com/watch?v=MGRm4IzK1SQ

Το wiki του Fandom: https://attackontitan.fandom.com/wiki/Attack_on_Titan_Wiki