Big Fish: Ο Tim Burton αφηγείται τη φανταστική ζωή ενός παραμυθά

large_yo4g76ExrrZcvtfqNkLWWXZ2ah8.jpg

Πόσο ανάγκη έχουμε την φαντασία και τις ιστορίες στον σημερινό, πεζό κόσμο; Φυσικά το ερώτημα που τίθεται είναι ρητορικό και δεν ζητά απάντηση. Ορισμένοι θα υποστηρίξουν ότι οι ιστορίες δεν είναι τίποτε άλλο από ψυχαγωγία, ενώ λιγότεροι θα θεωρήσουν ότι οι ιστορίες είναι μια πραγματικότητα, η οποία ξεδιπλώνεται από κάποια διαφορετική οπτική.


Η σημερινή ταινία που θα σας προτείνουμε είναι το Big Fish, το οποίο και βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1998 του Daniel Wallace. Προβλήθηκε το 2003 στις σκοτεινές αίθουσες, σε σκηνοθεσία του Tim Burton με πρωταγωνιστές τους Ewan McGregor, Albert Finney , Billy Crudup, Jessica Lange, Marion Cotillard, Helena Bonham Carter, Danny DeVito κ.α.

 
Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Edward Bloom (Ewan McGregor και Albert Finney), ένας ηλικιωμένος πλασιέ, ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επάρατης νόσου.  Ανοιχτόμυαλος και πολυλογάς, ο Edward θα εξιστορήσει τη ζωή του στην οικογένεια του και στην έγκυο νύφη του, μέσα από απίθανα γεγονότα, τα οποία και θεωρεί δεδομένο ότι συνέβησαν. Η αρχή της διήγησης θα έχει σαφή αφετηρία την γέννηση του, η οποία ήταν διαφορετική από τις άλλες, καθώς ο νεογέννητος Edward είδε το πρώτο φως γλιστρώντας από την μια άκρη του νοσοκομείου στην άλλη. Θα συνεχίσει μάλιστα τη διήγηση της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας μέσα από μια σειρά απίθανων ιστοριών. Θα συναντήσει την μάγισσα των βάλτων και θα μάθει μέσα από το γυάλινο της μάτι τον τρόπο θανάτου του. Θα γίνει μάρτυρας των αλλαγών του σώματος του με σουρεαλιστικό τρόπο, αξιοποιώντας όμως την δύναμη της ηλικίας του σε διάφορα αθλήματα και σύντομα θα γίνει ο ήρωας της πόλης του Ashton.

910JoAHC5vL.jpg

Ώσπου, ως τοπικός ήρωας, καλείται να εκπληρώσει τον άθλο του και να αναζητήσει τον γίγαντα που τρομοκρατεί την μικρή κοινωνία. Ο νεαρός Edward θα εντοπίσει τότε τον τρομερό γίγαντα στις σπηλιές που βρίσκονται αρκετά κοντά στην πόλη. Θα συμφιλιωθεί με τον γίγαντα Karl, ο οποίος μόνο ως αγαθός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και θα επιστρέψουν μαζί ως θριαμβευτές στην πόλη. Σύντομα ο νεαρός Edward,  γεμάτος φιλοδοξία και αισιοδοξία για το μέλλον του, αποφασίζει να φύγει από την πόλη, μαζί με τον γίγαντα. Επιλέγει τον δύσκολο δρόμο, ενώ ανακαλύπτει παράλληλα ότι το «στοιχειωμένο» μονοπάτι του πρόσφερε πολλά περισσότερα. Εκεί θα βρεθεί στη μυστική πόλη του Spectre στην καρδιά του δάσους, την οποία κανείς δεν επιθυμεί να την εγκαταλείψει. Θα γνωρίσει παράλληλα την Jenny, ένα κοριτσάκι που θα τον αγαπήσει και θα του ζητήσει να παραμείνει στην μυστική πόλη.  Αλλά ο Edward ήταν προορισμένος για μια διαφορετική ζωή.

Υπόσχεται να επιστρέψει κάποτε στο μέλλον και συνεχίζει το δρόμο του, ενώ φροντίζει ο φίλος του ο Karl να αποκτήσει δουλειά στο τσίρκο. Τότε θα γνωρίσει τον  έρωτα της ζωής του, μια πανέμορφη κοπέλα, η οποία και θα τον μαγέψει. Θα δουλέψει τότε στο τσίρκο με ανταμοιβή για την σκληρή εργασία του, την οποιαδήποτε πληροφορία για αυτή την κοπέλα από τον ιδιοκτήτη του τσίρκου, τον Amos. Θα γίνει κοινωνός του μυστικού του ιδιοκτήτη και τότε θα κερδίσει επάξια το όνομα της κοπέλας, προκειμένου να προσπαθήσει να την κερδίσει. Με θάρρος και εξυπνάδα θα την διεκδικήσει από τον αρραβωνιαστικό της, ο οποίος τυγχάνει να είναι γνωστός του από την πόλη του, καθώς κι εκείνος που ερχόταν πάντοτε δεύτερος και καταϊδρωμένος πίσω από τον ήρωα Edward.

Θα της δείξει περίτρανα την αγάπη του με τους πιο απίθανους τρόπους, αλλά τελικά θα την κερδίσει με την εντιμότητα και τον χαρακτήρα του. H Sandra και ο Edward θα παντρευτούν, όμως ο Edward θα κληθεί να συμμετάσχει στον Πόλεμο της Κορέας, επιλέγοντας τις πιο δύσκολες αποστολές για να αποδείξει την αξία του, αλλά και για να επιστρέψει νωρίτερα πίσω στην αγαπημένη του. Σε μια αποστολή θα γνωρίσει τις Σιαμαίες Αδερφές, δύο ντίβες της μουσικής σκηνής, οι οποίες συγκινημένες από την αφοσίωση προς την σύζυγο του θα τον βοηθήσουν να αποδράσει και να επιστρέψει σπίτι του. Με την επιστροφή του έρχεται και το πρώτο τους παιδί, ο Will και ο Edward ακολουθεί την καριέρα του περιπλανώμενου πλασιέ.

 
Ο ενήλικας Will αντιμετωπίζει τις απίθανες περιπέτειες του πατέρα του με κάποιο σκεπτικισμό, ακροβατώντας μεταξύ αλήθειας και παραμυθιού και ενώ περιμένει το πρώτο του παιδί, αμφισβητεί οτιδήποτε θεωρούσε δεδομένο και αληθινό από τα λεγόμενα του Edward.  Η κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου Edward θα επιδεινωθεί, επιδρώντας αρνητικά στον γιο του, ο οποίος θα θελήσει να ανακαλύψει την αληθινή εκδοχή των ιστοριών του πατέρα του.


Θα ακολουθήσει τότε τα βήματα του και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια. Θ’ ανακαλύψει ότι η πόλη στην μέση του πουθενά είναι υπαρκτή. Και το μεγάλο ψάρι που είχε εξιστορήσει ο πατέρας του αμέτρητρες φορές επίσης. Η Jenny υπάρχει και αυτή, περιμένοντας μάταια  τον Edward, ο οποίος επέστρεψε όπως υποσχέθηκe, βοηθώντας όμως την μυστική πόλη να ζήσει και να μην καταρρεύσει. Ο Will ανακαλύπτει τότε πόσο αγαπά τον πατέρα του και ακόμα περισσότερο πόσο αγαπά τις απίθανες ιστορίες του. Και ενώ ο πατέρας του βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου, μετά από ένα βαρύ εγκεφαλικό, ο Will διηγείται το τέλος του πατέρα του έτσι όπως του το είχε αποκαλύψει το μάτι της μάγισσας, έτσι όπως θα το διηγόταν κάποτε ο πατέρας του, εκείνος ο αθεράπευτος παραμυθάς που ζει και αναπνέει από τα παραμύθια του. Ο Will θα ανακαλύψει τότε ότι η δυσπιστία προς τις ιστορίες του πατέρα του ήταν τόσο σφοδρή επειδή επιθυμούσε όσο τίποτε να είναι αλήθεια το απίστευτο και το απίθανο. Φυσικά στο τέλος, ο Will θα γίνει και εκείνος σαν τον πατέρα του, ένας παραμυθάς που προσπαθήσει να εξηγήσει την πραγματικότητα με λίγες νότες μαγείας.


Πρόκειται για μια μοναδική ταινία φαντασίας από τον δεξιοτέχνη του είδους Tim Burton, όπου παρουσιάζονται ιδέες και αξίες που μόνο στα παραμύθια συναντώνται. Ο ρεαλισμός και η μαγεία εναλλάσσονται ισόποσα σε μια ιστορία που είναι ο θρίαμβος του φανταστικού και φυσικά ο θρίαμβος των παραμυθάδων αυτού του κόσμου, επειδή κάθε ιστορία για να είναι αληθινή πρέπει πρώτα να γίνει πιστευτή!


 
Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Fish

https://reelclub.wordpress.com/2012/05/20/real-fantasy-fantasy-and-reality-in-burtons-big-fish/

 

H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.