Jim Henson: Ο μαριονετίστας που έκανε το κουκλοθέατρο χολιγουντιανό θέαμα

9f7d7e00d43f2f42_org.jpg

Το 1955 ο James Maury Henson, ένας πρωτοετής φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Maryland ανέλαβε να δημιουργήσει ένα πεντάλεπτο παιδικό πρόγραμμα με μαριονέτες για λογαριασμό ενός περιφερειακού τηλεοπτικού δικτύου. Το “Sam and Friends” ξεκίνησε να προβάλλεται την άνοιξη της χρονιάς εκείνης και συνεχίστηκε ως το 1961, με βασικό πρωταγωνιστή έναν από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες της αμερικανικής -ίσως ακόμa και της παγκόσμιας- τηλεοπτικής ιστορίας. Το όνομά του ήταν Kermit the Frog και επρόκειτο για το πρώτο από τα Muppets, όπως είναι γνωστό το ευρύ καστ χαρακτήρων/μαριονετών που επινόησε ο Henson στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του.

Τη δεκαετία του ‘60, μετά τη λήξη της σειράς, τα Muppets εμφανίστηκαν σε εκατοντάδες διαφημίσεις, ώσπου το 1969 βρήκαν το νέο τους σπίτι στο “Sesame Street”. Για τα επόμενα είκοσι χρόνια ο Henson παρέμεινε στη δημιουργική ομάδα του προγράμματος, το οποίο φέτος γιόρτασε τα πεντηκοστά του γενέθλια και παράλληλα τα 4.500 επεισόδια. Ταυτόχρονα, ο Henson απασχολήθηκε και με άλλα projects, με γνωστότερο όλων το The Muppet Show (1976-81), που το 1979 μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, ανοίγοντάς του τον δρόμο για το Χόλυγουντ.

Όπως είναι λογικό, με την πάροδο του χρόνου, ένας καλλιτέχνης ωριμάζει και σαν άτομο αλλά και δημιουργικά. Και είναι ίσως επίσης λογικό, ότι ένας άνθρωπος που για σειρά ετών είχε ταυτιστεί με την παιδική τηλεοπτική διασκέδαση, ένιωσε την επιθυμία να στραφεί προς κάτι πιο σκοτεινό, πιο “ενήλικο”. Αποτελέσματα αυτής της τάσης υπήρξαν κατά τη δεκαετία του ‘80 οι ταινίες “The Dark Crystal” (1982) και “Labyrinth” (1986). Και μπορεί το δεύτερο να ήταν μια εισπρακτική απογοήτευση, το πρώτο όμως κατάφερε να τα πάει ικανοποιητικά, αποκτώντας μάλιστα ένα πιστό κοινό.

4kR8rUvjkq7ee7Y5KpvSXdpCYl3.jpg

Το The Dark Crystal εκτυλίσσεται στον πλανήτη Thra, όπου χίλια χρόνια πριν από την αρχή της ιστορίας μας ένας πανίσχυρος κρύσταλλος ραγίζει, με συνέπεια την εμφάνιση δυο νέων φυλών, των πονηρών Skeksis και των φιλήσυχων urRu ή Mystics. Ένας εκ των τελευταίων υιοθετεί έναν μικρό Gelfling που έχει μείνει ορφανός, και λίγο πριν πεθάνει εμπιστεύεται στον νεαρό την αποστολή να βρει το χαμένο θραύσμα και να γιατρέψει τον κρύσταλλο. Ο άθλος αυτός πρέπει να ολοκληρωθεί προτού οι τρεις ήλιοι του πλανήτη ευθυγραμμιστούν, διαφορετικά οι Skeksis θα γίνουν κύριοι του πλανήτη για πάντα. Πρόκειται για μια αρχετυπική ιστορία που, παρά την προβλέψιμη εξέλιξή της, καταφέρνει να τραβήξει τον ενδιαφέρον του θεατή με την πρωτότυπη και γεμάτη μυστήριο κοσμοπλασία της. Πράγματι, παρακολουθώντας την αρχή των τίτλων τέλους της ταινίας, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη στιγμή όπου ο Jen, ο νεαρός Gelfling, ξεκινά το ταξίδι του για να γιατρέψει τον κρύσταλλο.

Τριάντα επτά χρόνια  μετά την προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους, η The Jim Henson Company σε συνεργασία με το Netflix έρχονται να φωτίσουν καλύτερα το παρελθόν του πλανήτη Thra με την prequel σειρά The Dark Crystal: Age of Resistance. Η πρεμιέρα της νέας σειράς του Netflix έχει προγραμματιστεί για τις 30/8/19 και η πρώτη σεζόν αποτελείται από δέκα επεισόδια. Η υπόθεση επικεντρώνεται γύρω από μια εξέγερση των Gelflings εναντίον των Skeksis, που ξεσπά εξαιτίας της αποκάλυψης ενός μυστικού που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Thra. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service, Rocketman), Anya Taylor-Joy (The Witch, Glass) και Nathalie Emmanuel (Hollyoaks, Game of Thrones). Το καστ συμπληρώνεται από πολλά γνωστά ονόματα, ανάμεσα τους εκείνα των Helena Bonham Carter, Caitriona Balfe, Mark Strong, Lena Headey, Natalie Dormer, Theo James, Andy Samberg, Sigourney Weaver και Mark Hamill.

 

Μπορείτε να δείτε το trailer της σειράς εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=a3_owZfYVR8