J.K. Rowling, η πολυαγαπημένη συγγραφέας της σύγχρονης φανταστικής λογοτεχνίας

Art by Roberto Parada

Art by Roberto Parada

Μια αδύνατη γυναικεία μορφή ατενίζει τον κατάμεστο σιδηρoδρομικό σταθμό, καθισμένη σ’ ένα παγκάκι. Άνθρωποι διασχίζουν γρήγορα τις αποβάθρες, πασχίζοντας να προλάβουν τα τρένα που αναχωρούν από στιγμή σε στιγμή, όμως το δικό της δεν έχει φτάσει ακόμη. Η ξανθιά γυναίκα, κρατά στα χέρια της ένα σημειωματάριο, το οποίο και είναι γεμάτο με άτακτες σημειώσεις. Ορισμένες λέξεις ξεχωρίζουν μέσα από τις σημειωμένες γραμμές. Hogwarts, Harry Potter, Lord Voldemort, Wizarding School.


Η Joanne Kathleen Rowling έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό The Book Magazine ως η μεγαλύτερη εν ζωή Βρετανίδα συγγραφέας. Κατέχει σημαντικούς τίτλους και διακρίσεις για το πολυετές έργο της και έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’, για την προσφορά της στη λογοτεχνία και τη φιλανθρωπία (Companion of Honour, CH). Η Joanne Rowling κατάφερε το ακατόρθωτο· έπλασε ένα μοναδικό φανταστικό σύμπαν που μπορεί να αντιπαραβληθεί μαζί με τα κολοσσιαία έργα των J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, George R.R. Martin. Ένα μαγικό σύμπαν το οποίο έμελλε να σημαδέψει τις καρδιές αμέτρητων παιδιών και νέων ανθρώπων, το σύμπαν του μεγαλύτερου μάγου όλων των εποχών, του Harry Potter.


Η Joanne Rowling γεννιέται στις 31 Ιουλίου του 1965 στην κωμόπολη Yate  της επαρχίας του Bristol. Είναι η δεύτερη κόρη της οικογένειας του μηχανικού Peter Rowling και της Anne Rowling. Μετά τη γέννηση της Joanne, η οικογένεια μετακομίζει αρχικά στο χωριό Winterbourne ενώ στη συνέχεια στο Chepstow της Ουαλίας, όπου και η μητέρα της διαγιγνώσκεται με πολλαπλή σκλήρυνση, γεγονός που χειροτερεύει τη ζωή της οικογένειας.

Η Joanne είναι ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί που λατρεύει το διάβασμα και τη συγγραφή. Μάλιστα, γράφει σύντομες ιστορίες και τις διαβάζει στην αδερφή της, ενώ τα αγαπημένα της έργα είναι η Emma της θρύλου της αγγλικής λογοτεχνίας Jane Austen, το The Chronicles of Narnia του C.S. Lewis, τα έργα του J.R.R. Tolkien και του Charles Dickens ενώ ο χαρακτήρας και τα ιδεώδη της λαξεύονται από την αυτογραφία της Jessica Mitford, διάσημης δημοσιογράφου και ακτιβίστριας η οποία και αποτελεί πρότυπο για την Joanne. Η νεαρή Joanne αποτυγχάνει να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αν’ αυτού γράφεται στο πανεπιστήμιο Exeter όπου και σπουδάζει Αγγλική και Γαλλική φιλολογία καθώς και Κλασικές Σπουδές.


Εργάζεται στη Διεθνή Αμνηστία ως μεταφράστρια και γραμματέας, ενώ καθημερινά πραγματοποιεί το δρομολόγιο Manchester-London με το τρένο της γραμμής. Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, η πρωταρχική ιδέα του πολυθρύλητου Harry Potter γεννιέται στον νου της στον σιδηροδρομικό σταθμό μετά από μια πολύωρη καθυστέρηση. Η Joanne ξεκινά τότε να συγγράφει δειλά το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του ανήλικου μάγου. Η απώλεια της μητέρας της τον ίδιο χρόνο (1990), την επηρεάζει βαθύτατα, ενώ προσδίδει στον νεαρό ήρωα της τα ίδια συναισθήματα απώλειας και θλίψης. Μετά από λίγο διάστημα μετακομίζει στο Porto της Πορτογαλίας, προκειμένου να διδάξει Αγγλικά. Εκεί γνωρίζει τον δημοσιογράφο Jorge Arantes, με τον οποίο και παντρεύονται λίγους μήνες αργότερα. Μετά από μια αποβολή, η Joanne γεννά την κόρη της Jessica, ενώ ο γάμος της βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, επιδρώντας ακόμα περισσότερο στην ήδη καταπονημένη ψυχική της κατάσταση, με την χαριστική βολή να της δίνεται με το διαζύγιό της. Άνεργη και με ένα μωρό στην αγκαλιά, η Joanne μετακομίζει στο Εδιμβούργο, όπου και διαγιγνώσκεται με κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις, ενώ θα βασίζεται ολοκληρωτικά στην κοινωνική πρόνοια προκειμένου να επιβιώσει εκείνη και η κόρη της.

Αρχίζει να διδάσκει αγγλικά στο πανεπιστήμιο, συνεχίζοντα τη συγγραφή της ιστορίας της στα ήσυχα café του Εδιμβούργου, καθώς το διαμέρισμά της στερείται θέρμανσης.

Harry_Potter_and_the_Philosopher's_Stone.jpg


Το πρώτο μυθιστόρημα της ολοκληρώνεται το 1995, οπότε και θα απορρίπτεται πολλάκις από τους εκδοτικούς οίκους, ώσπου ο μικρός λονδρέζικος οίκος Bloomsbury αναλαμβάνει την πρόκληση και εκδίδει το έργο της Joanne. Σαφώς, το όνομα της Joanne, Joanne Kathleen Rowling, περικόπτεται στο γνωστό σε όλους μας J.K. Rowling, αφού οι ιθύνοντες του εκδοτικού πίστευαν ότι η γνώση πως η συγγραφέας του βιβλίου ήταν γυναίκα, θα αποθάρρυνε νεαρά αγόρια να το αγοράσουν. Το 1998 κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο του μαγικού σύμπαντος με τίτλο Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, ο τίτλος του παραλλάσσεται σε Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, πάλι για εμπορικούς λόγους, γεγονός που η Joanne έχει έκτοτε μετανιώσει. Το σημαντικό, βέβαια, είναι πως το έτος εκείνο εισέρχεται στις ζωές μας ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες της σύγχρονης λογοτεχνίας, ο μάγος Harry Potter και οι μοναδικές του περιπέτειες.

Ο Harry Potter κατάφερε να εξελιχθεί σε εκδοτικό φαινόμενο και κέρδισε επάξια τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η Joanne κατάφερε να δημιουργήσει έναν κόσμο που έμελλε να συγκινήσει κάθε παιδί παγκοσμίως, ένα δίκαιο κόσμο, γεμάτο μαγεία, όπου το καλό ανταμείβεται και το κακό πολεμείται, όπου υπερισχύει η καλοσύνη και η αγάπη, νικώντας τους μεγαλύτερους κινδύνους και εχθρούς. Ποιος δεν θα ήθελε να διαθέτει το θάρρος του Harry Potter; Την εξυπνάδα της Hermione Granger και το αστείρευτο χιούμορ του Ron Weasley; Ποιο παιδί δεν θα ήθελε να φοιτά στο μαγικό Hogwarts και να διδάσκεται τα μοναδικά μαθήματα από τους υπέροχους, σοφούς καθηγητές της Σχολής για Μαγείες και Ξόρκια; Ποιος δεν θά ήθελε να αποκτήσει άξιους φίλους όπως ο Hagrid ή ο Neville Longbottom ή παραξηγημένους εχθρούς όπως ο Draco Malfoy ή ο Severus Snape -τους οποίους αγαπούσαμε να μισούμε;

Μέσα από τις περιπέτειες του ίδιου του Harry γίναμε μάρτυρες της τραγικής ιστορίας του, νιώσαμε τον πόνο του ορφανού αγοριού με το σημάδι του Κεραυνού στο μέτωπο· πόνος ο οποίος, σε μια βαθύτερη ανάγνωση, είναι ο πόνος της ίδια της συγγραφέως για τον χαμό της μητέρας της. Ακόμα, νιώσαμε την οργή του αλλά και τη χαρά του, μια χαρά η οποία ήταν πιο δυνατή από τον οποιοδήποτε Παράφρονα, εκείνο το τρομακτικό πλάσμα θλίψης, που ενσάρκωσε την κατάθλιψη που η ίδια η Joanne είχε βιώσει. Μεγαλώσαμε μαζί με τον Harry, τον Ron και την Hermione και αντιμετωπίσαμε μαζί τους τούς θανάσιμους κινδύνους, τον φρικτό Lord Voldemort και τον στρατό του. Κι όταν γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο κλάψαμε για το τέλος με χαρά και λύπη για την υπέροχη ιστορία που μας κρατούσε σε αγωνία απ’ το πρώτο μέχρι και το έβδομο βιβλίο.


Τα βιβλία του Harry Potter κέρδισαν αμέτρητα βραβεία, μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 73 γλώσσες και η σειρά θεωρείται ως η πιο πολυδιαβασμένη σειρά βιβλίων όλων των εποχών. Τα βιβλία του Harry Potter δέχθηκαν διθυραμβρικές κριτικές στο σύνολό τους, ενώ αρκετοί πολέμιοι βρέθηκαν να τα κατακρίνουν για το αντιχριστιανικό τους περιεχόμενο, το οποίο και διαψεύστηκε αργότερα από την Καθολική Εκκλησία. Τα βιβλία της Rowling κατάφεραν να επιτύχουν πολλά περισσότερα από κριτικές και διχογνωμίες· σε έναν αιώνα όπου τα μικρά παιδιά χάνονται πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών, οι ιστορίες του Harry κατάφεραν να τα παροτρύνουν να αγαπήσουν τα βιβλία και να χαθούν πίσω από τις χάρτινες σελίδες τους.


Από το 2001 η J.K. Rowling, όπως και είναι παγκοσμίως γνωστή, παραχώρησε τα δικαιώματα της σειράς για να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Ρητή επιθυμία της συγγραφέως ήταν όλο το καστ των ταινιών να είναι Άγγλοι ηθοποιοί. Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 2001 με τον Daniel Radcliffe στον ρόλο του Harry Potter, τη Maggie Smith ως Minerva McGonagall, τον αείμνηστο Alan Rickman ως Severus Snape και φυσικά, τον Richard Harris ως τον μοναδικό Albus Dumbledore.

Αμέτρητοι διάσημοι ηθοποιοί εντάχθηκαν στις οκτώ ταινίες που κυκλοφόρησαν, ερμηνεύοντας τους ήρωες του μαγικού έπους της Rowling.

Art by Christine Kornacki

Art by Christine Kornacki

Το 2001, μάλιστα, κυκλοφόρησαν παράλληλα με την ταινία και τα συνοδευτικά εγχειρίδια Fantastic Beasts and Where to find them, έργο το οποίο υπάρχει σαν ενδεικτική βιβλιογραφία σε ένα από τα μαθήματα του Hogwarts, όπως και το Quidditch Through the Ages.

Μετά το πέρας της συγγραφής του Harry Potter, η Joanne κυκλοφόρησε το βιβλίο The Tales of Beedle the Bard (2008), το οποίο αποτελούσε μια συλλογή των παραμυθιών των μάγων, περιλαμβάνοντας και το γνωστό σε όλους μας “Tale of the Three Brothers”, το οποίο και εξαρχής μας σύστησε στη μυθολογία των Κλήρων του Θανάτου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατέθηκαν στον φιλανθρωπικό οργανισμό της ίδιας, Lumos, για τα αδύναμα παιδιά. Η Joanne Rowling διακρίθηκε για το άξιο φιλανθρωπικό της έργο για την προστασία των παιδιών αλλά και των ατόμων που έχουν διαγνωστεί από πολλαπλή σκλήρυνση.


Το 2012 η Joanne Rowling διάλεξε να ασχοληθεί με ένα πιο ενήλικο θέμα, εκδίδοντας το The Casual Vacancy, ένα πολιτικοκοινωνικό θρίλερ το οποίο και δραματοποιήθηκε από το BBC το 2015. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Robert Galbraith, η Joanne συνέγραψε τα αστυνομικά μυθιστορήματα με βασικό πρωταγωνιστή τον ντεντέκτιβ Cormoran Strike. Οι περιπέτειες του ντεντέκτιβ συνάρπασαν το αναγνωστικό κοινό, το οποίο αγνοούσε μέχρι και λίγους μήνες μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου της σειράς το όνομα του πραγματικού του συγγραφέα. Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς με τίτλους The Cuckoo’s Calling, The Silkworm, Career of Evil και Lethal White. Tο 2017 ξεκίνησε να προβάλλεται από το HBO η ομώνυμη σειρά με πρωταγωνιστή τον Cormoran Strike.


Δύο χρόνια πριν, το 2016, ο πολυαγαπημένος Harry Potter επέστρεψε ενήλικας πια, στο θεατρικό έργο Harry Potter and The Cursed Child, σε σενάριο του Jack Thorne, βασισμένο σε μια ιστορία του ίδιου, της Rowling και του John Tiffany. Η παράσταση απέσπασε διθυράμβους στα ανεβάσματά της σε Αγγλία και Αμερική, ενώ το σενάριο της κυκλοφόρησε παγκοσμίως και ως βιβλίο.

Το 2016, κυκλοφόρησε και η ταινία Fantastic Beasts and Where to Find Them, σημειώνοντας την επιστροφή στο Μαγικό Σύμπαν του Harry Potter, αν και τοποθετημένη αρκετές δεκαετίες πριν τα γεγονότα των περιπετειών του νεαρού μάγου. Η ταινία ακολούθησε τις περιπέτειες του μαγο-ζωολόγου Newt Scamander, εμπνευσμένη απ’ το ομότιτλο βιβλίο και φέροντας τη σεναριακή υπογραφή της ίδιας της Rowling. Έχει ανακοινωθεί πως η νέα αυτή σειρά θα αποτελείται από πέντε συνολικά ταινίες.

Την Πέμπτη 15/11 αναμένουμε την επιστροφή του Newt Scamander, του μάγου-ζωολόγου και μαθητή του Albus Dumbledore. Η νέα αυτή ταινία διατηρεί τον γενικό τίτλο Fantastic Beasts, φέροντας τον υπότιτλο The Crimes of Gridelwald. Με πρωταγωνιστές τους Eddie Redmayne, Jude Law, Johnny Depp, η δεύτερη ταινία της σειράς διαδραματίζεται το 1945 με κύριους χαρακτήρες τους πρότερους φίλους και νυν αιώνιους εχθρούς, Albus Dumbledore,  Gellert Grindelwald. Οι πρώτες κριτικές απ’ τους λίγους τυχερούς που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ήδη την ταινία στις αποκλειστικές προβολές που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, μιλούν για μια τεράστια ανατροπή στην πορεία της σειράς.

Εμείς αναμένουμε εναγωνίως την επιστροφή μας στον κόσμο των μάγων, αλλά και των μαγικών σχολών, ανυπομονώντας να γνωρίσουμε και άλλες πτυχές της μαγείας που η απίστευτη J.K. Rowling κρατά ακόμη κρυφές στη σκέψη και τη φαντασία της.

Πηγές

https://www.jkrowling.com/about/

https://www.imdb.com/title/tt4123430/trivia?ref_=tt_trv_trv

https://www.biography.com/people/jk-rowling-40998
https://openlibrary.org/authors/OL23919A

http://www.digitaljournal.com/entertainment/entertainment/j-k-rowling-made-companion-of-honour-by-queen-elizabeth-ii/article/496276