Leshy, το πνεύμα - προστάτης των δασών

Art by https://canitiem.deviantart.com/

Art by https://canitiem.deviantart.com/

Περπατούμε ανέμελοι στο σκοτεινό δάσος με τα φυλλώματα των δέντρων να ξεπροβάλλουν σαν ένας γιγάντιος λαβύρινθος, ο οποίος μας προσκαλεί στην άβυσσο.  Παρασυρμένοι από την ομορφιά και τη μαγεία του δάσους, χάνουμε το μονοπάτι μας και οδηγούμαστε σε ένα ξύλινο αδιέξοδο, με τους κορμούς των δέντρων να μας αιχμαλωτίζουν. Μέσα σε μια στιγμή, οι κορμοί εξαφανίζονται από τα μάτια μας και στη θέση τους εμφανίζονται πυκνά φύλλα, τα οποία απλώνονται ολοένα τριγύρω μας. Mε τρόμο και έκπληξη, βρίσκουμε κλαδιά να τυλίγουν τα μέλη μας, αιχμαλωτίζοντάς μας στα δένδρινα χέρια του πνεύματος του δάσους, του Leshy.

Ο Leshy (Ле́ший) ή Lesovik ή Lešak ή, όπως λέγεται και αλλιώς, Boruta ή Borewit, είναι το πνεύμα των δασών και παρουσιάζεται στους μύθους και θρύλους της Ανατολικής Ευρώπης ως προστάτης των δέντρων αλλά και των ζώων. Στην αρχική τους μορφή εμφανίζονται ως άνθρωποι, έχουν, όμως, παράλληλα τη δυνατότητα να μεταμορφώνονται σε όποιο φυτό ή ζώο επιθυμούν. Τα μακριά μαλλιά και τα γένια τους αποτελούνται από χορτάρια και ρίζες. Φαντάζουν θεόρατοι, με τα σώματά τους καλυμμένα από κλαδιά, ρίζες δέντρων και φυλλώματα. Το πιο χαρακτηριστικό τους, όμως, γνώρισμα είναι τα λαμπερά, πράσινα μάτια και το γαλάζιο αίμα τους. Έχοντας την ικανότητα να μεταμορφώνονται όταν ταξιδεύουν στις παρυφές των δασών που προστατεύουν, μικραίνουν σε μέγεθος και αφού φθάσουν τις διαστάσεις ενός φύλλου, κρύβονται κάτω από τα φυλλώματα. Μάλιστα ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Leshy είναι η εξανθρωπισμένη μορφή του σλάβικου θεού της φύσης και της άγριας ζωής, Bog Veles, ενώ οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι είναι οι βασικότεροί του ακόλουθοι.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Leshy είναι ένα κακόβουλο πνεύμα, καθώς αρέσκεται στο να ενοχλεί και να παρασύρει τους περιπατητές των δασών. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για ένα πλάσμα που αντιμετωπίζει τους θνητούς περιηγητές σαν τα υποψήφια θύματα των αστείων και των πειραγμάτων του. Πολλές φορές, παρασύρει σε λάθος μονοπάτια τους διαβάτες είτε μιμείται φωνές των οικείων τους, προκειμένου να τους παγιδεύσει σε αδιέξοδα, τα οποία πολλές φορές τούς οδηγούν στον θάνατο. Επίσης, αρκετές φορές ο Leshy επεμβαίνει στις πινακίδες του δάσους και αφαιρεί τα κεφάλια από τα τσεκούρια των ξυλοκόπων.

Συχνά, ο Leshy συνοδεύεται από λύκους και αρκούδες, ενώ σε ένα δάσος μπορεί να υπάρχουν πολλοί Leshy, οι οποίοι και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε θέματα κυριότητας. Επίσης, εκτός από το αρσενικό Leshy, υπάρχει και το θηλυκό που ονομάζεται Leshachikha, και τα παιδιά τους τα Leshonky. Αυτή η οικογένεια από προστάτες του δάσους αποτρέπει την ανθρώπινη, καταστροφική δραστηριότητα.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ένας Leshy αποπειραθεί να μας παρασύρει σε μια από τις παγίδες του; Πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε και να τον αντιμετωπίσουμε ή ακόμα καλύτερα να τον εξευμενίσουμε;

Art by Stephanie Law

Art by Stephanie Law

Αρχικά, για να αποκτήσουμε την εύνοια ενός Leshy αλλά και να επωφεληθούμε από τα δώρα μαγείας που εκείνος επιφυλάσσει στους ευνοούμενούς του, μπορούμε να σταθούμε κάτω από ένα δέντρο και να φορέσουμε ανάποδα τα ρούχα μας και τα παπούτσια μας. Έτσι, τότε, θα διασκεδάσουμε τον Leshy, ο οποίος και θα μας απελευθερώσει από τα τεχνάσματά του.

Άλλος ένας τρόπος για να σωθείς από έναν Leshy είναι να πυρπολήσεις το δάσος σε κάποιο σημείο, τότε ο Leshy θα προσπαθήσει να σώσει το δάσος, ξεχνώντας τις αναποδιές που σου επιφυλάσσει.

Πολλές φορές, ο Leshy προστατεύει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, αλλά προσφέρει και μαγικά δώρα σε ανθρώπους. Για να κερδίσει κάποιος τη συμπάθεια ενός Leshy, μπορεί να του δωρίσει τον σταυρό που φοράει στο λαιμό του είτε να μοιραστεί μαζί του τη Θεία Κοινωνία. Άλλος τρόπος να εξασφαλιστεί η φιλία ενός Leshy ή τουλάχιστον η συμπάθειά του, ώστε να μην σε πειράξει, είναι τα γλυκά, όπως επίσης το ψωμί και το αλάτι (συνήθης φόρμουλα φιλοξενίας).

Η μορφή του Leshy έχει αποτυπωθεί πολλαπλά σε διάφορα έργα φαντασίας-βιβλία, ταινίες αλλά και βιντεοπαιχνίδια.

Ο Leshy καθεαυτός έχει εμφανιστεί στις ακόλουθες εκδοχές:

Στα comics Hellboy: Darkness Calls των Mike Mignola και Duncan Fegredo, ως ο Leshii που βοηθάει τον Hellboy ενάντια στη Baba Yaga..

Επίσης, μια ιδιότυπη οικογένεια Leshy εμφανίζεται και στο έργο The Shining Falcon (1989) της Josepha Sherman.

Στην τηλεόραση, ο Leshy έχει εμφανιστεί ως Leshi στην αμερικανική σειρά φαντασίας και τρόμου Supernatural στον 5ο κύκλο επεισοδίων.

 Επιπλέον, σε βιντεοπαιχνίδια, το πνεύμα του δάσους έχει εμφανιστεί σε αρκετά RPG, όπως το Quest for Glory IV του  1993, το Final Fantasy XI, καθώς και στο City of Villains.

Τέλος, η μορφή ενός Leshy δεν θα μπορούσε να λείψει από τη σειρά παιχνιδιών The Witcher, όπου και εμφανίζεται στα περισσότερα παιχνίδια της επικής σειράς.

Μέσα στο ημίφως του δάσους, κοιτάζουμε τα δέντρα που μας περικυκλώνουν και αναρωτιόμαστε, είναι αληθινά δέντρα ή είναι τα πνεύματα των Leshy, τα οποία ονειρεύονται σατανικά και παιχνιδιάρικα το επόμενό τους διασκεδαστικό τερτίπι στην καρδιά του δάσους.

 

Πηγές:

http://mythandlore.blogspot.gr/2012/04/leshy.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Leshy 

https://tfwalsh.wordpress.com/2012/03/26/leshy-tricksters/

http://witcher.wikia.com/wiki/Leshy

H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.