Lewis Carroll: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Official Movie Concept art by Imaginism Studios and Kei Acedera

Official Movie Concept art by Imaginism Studios and Kei Acedera

«Είναι όλοι τρελοί εδώ!» αναφωνεί ο τρελός καπελάς και μας δίνει ένα φλιτζάνι τσάι κλείνοντάς μας το μάτι, γνέφοντας παράλληλα και προς ένα τεράστιο κέικ σοκολάτας.

Μια χελώνα μας προσφέρει ένα κομμάτι το οποίο δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα, έπειτα από το κοπιαστικό μας ταξίδι μέσα στη Χώρα των θαυμάτων.

Η Αλίκη κάθεται νωχελικά σε μια πολυθρόνα και χαμογελάει ευχαριστημένη στην ιδέα του πόσο εύκολα μας παρέσυρε στις περιπέτειες της -όπως άλλωστε έχει παρασύρει αμέτρητους αναγνώστες των μαγικών της ιστοριών.

Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» αποτελεί ένα από τα διασημότερα παραμύθια της παγκόσμιας λογοτεχνίας και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από μικρούς και μεγάλους.
Δημιουργός και εμπνευστής των απίθανων ιστοριών της νεαρής Αλίκης ήταν ο Βρετανός μαθηματικός Charles Lutwidge Dodgson, ο οποίος έγινε και ευρέως γνωστός με το ψευδώνυμο Lewis Carroll.

Tο βιβλίο είδε το πρώτο εκδοτικό φως τo 1865 κατακτώντας αμέτρητους αναγνώστες και καθιστώντας το έτσι ως ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα παιδικά βιβλία παγκοσμίως.

Οι μαγικές ιστορίες της Αλίκης μέσα στη Χώρα των Θαυμάτων, αλλά και Μέσα από τον Καθρέφτη -τη συνέχεια της Χώρας των Θαυμάτων- συνάρπασαν κάθε παιδί με τη σαφήνεια τους, τη φαντασία τους, αλλά και τους κρυμμένους συμβολισμούς τους.

Λέγεται ότι η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων έχει μια αλληγορική χροιά, καθώς ο Lewis Caroll θέλησε να κρίνει την αυστηρή βικτωριανή ζωή με το να δημιουργήσει αυτό το ριζοσπαστικό παραμύθι που βρίθει φιλελεύθερων και νεωτερικών συμβολισμών.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι η Αλίκη, μια παιδούλα, η οποία ανακαλύπτει τον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα έναν μαγικό κόσμο. Πρόκειται για μια κοινή θνητή, που καμία σχέση δεν έχει με τις αθώες, λεπτεπίλεπτες πριγκίπισσες των υπόλοιπων παραμυθιών.

Η Αλίκη διεκδικεί τη θέση της στον κόσμο των θαυμάτων, με το να εξερευνά και να ανακαλύπτει το παραμύθι. Μάλιστα, καταφέρνει να δημιουργήσει η ίδια το παραμύθι της, ενάντια στον αποστειρωμένο, ασφυκτικό κόσμο της αγγλικής αστικής τάξης, επιλέγοντας να παρασυρθεί από το φανταστικό και το καινούριο μέσα στη λαγότρυπα που οδηγεί σε έναν νέο κόσμο γεμάτο νέες, ριζοσπαστικές ιδέες

Official movie concept art by Michael Kutsche

Official movie concept art by Michael Kutsche

Το παραμύθι ξεκινά με την Αλίκη να ακολουθεί τον βιαστικό λαγό μέσα στο λαγούμι του και έκτοτε εισέρχεται στον μαγικό κόσμο της χώρας των θαυμάτων. Γοητεύεται από τον πανέμορφο κήπο πίσω από τις κλειδωμένες πόρτες και προσπαθεί να εισέλθει. Για κακή της τύχη, αλλά και καλή, ανακαλύπτει ένα μαγικό φίλτρο «ΠΙΕΣ ΜΕ», το οποίο τη συρρικνώνει τόσο ώστε να χωρέσει από την κλειδαρότρυπα, ενώ τα δάκρυά της έχουν μετατραπεί σε μια ορμητική λίμνη που παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους. Τότε βρίσκει το αντίδοτο του φίλτρου «ΦΑΕ ΜΕ», με αποτέλεσμα να μεγαλώσει υπερφυσικά. Η Αλίκη ξεσπά σε κλάματα για μια ακόμα φορά και κολυμπάει μέσα στην ορμητική λίμνη των δακρύων της. Τότε συναντά για δεύτερη φορά τον λαγό, ο οποίος της ζητά τα γάντια του, καθώς θα αργήσει στο τσάι με τη Δούκισσα. Τότε, η Αλίκη γίνεται πελώρια μέσα στο σπίτι του λαγού, γκρεμίζοντας το και τρομάζοντας τον, που τρέχει έντρομος για μια ακόμα φορά. Δεν αργεί φυσικά να βρει το αντίδοτο του φίλτρου και επανέρχεται έτσι σε ένα πιο φυσικό μέγεθος. Ξεκινά πάλι την περιπλάνησή της στο μαγικό δάσος, όπου συναντιέται με τη σαρανταποδαρούσα, η οποία καπνίζει πάνω σε ένα γιγάντιο μανιτάρι. Η Αλίκη τότε αρχίζει να αμφισβητεί ακόμα και την ίδια της την ύπαρξη. Τότε η σαρανταποδαρούσα της δίνει λίγο από το μανιτάρι, υποσχόμενη ότι θα γίνει όπως ήταν πριν. Η Αλίκη τότε γίνεται κανονική και συνεχίζει την περιπλάνηση της στο δάσος.

Συναντά τον Τρελό Καπελά και την τρελοπαρέα του και γίνεται προσκεκλημένη στο τσάι τους, όπου και απογοητεύεται από τους αδιέξοδους γρίφους των υπόλοιπων, μονολογώντας μετά στον εαυτό της ότι ήταν το πιο ηλίθιο πάρτι για τσάι που είχε προσκληθεί ποτέ. Δεν αργεί να  φύγει απογοητευμένη, αναζητώντας νέες περιπέτειες στην καρδιά της Χώρας των Θαυμάτων.
Τότε εισέρχεται μέσα στο παλάτι της Βασίλισσας της Ντάμας Κούπας, όπου και συναντά για μια ακόμα φορά τον λευκό λαγό, αλλά και τον ίδιο τον Βασιλιά και την αχώνευτη Βασίλισσα.
Προσκαλείται να παίξει κρίκετ με το βασιλικό ζεύγος και συναντά ξανά τη γάτα που εξαφανίζεται, η οποία και ανήκει στη φυλακισμένη δούκισσα. Στο παλάτι, η Αλίκη θα κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση κλοπής των γλυκών της βασίλισσας, όπου και θα βρεθεί και η ίδια μπλεγμένη, και αντιμέτωπη με την ποινή του αποκεφαλισμού, επειδή έδειξε το θάρρος της γνώμης της. Οι διώκτες της την κυνηγούν, και η Αλίκη σώζεται την τελευταία στιγμή, ξυπνώντας ξανά στην πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαγικές ιστορίες της Αλίκης συνεχίζονται στη λιγότερο διαδεδομένη εκδοχή του «Μέσα από τον Καθρέφτη» καθώς και του «Nursery Alice», που απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας, ολοκληρώνοντας έτσι την τριλογία των ιστοριών της μικρής Αλίκης.

Η περιπλάνησή μας στη Χώρα των Θαυμάτων έφθασε στο τέλος της. Και μην ξεχνάτε! Εάν  κάποια νωχελική ημέρα, συναντήσετε κάποιον βιαστικό λαγό ακολουθείστε τον, ίσως να κατευθύνεται προς τον θαυμαστό κόσμο της Αλίκης, ο οποίος σας περιμένει να τον ανακαλύψετε ιδίοις όμμασι.

Official movie concept art by Michael Kutsche

Official movie concept art by Michael Kutsche


Κινηματογραφικές μεταφορές της Αλίκης:

 

(1903) Alice in Wonderland - Ταινία της Cecil M. Hepworth, μέρη της οποίας δεν διασώζονται σήμερα.

(1933) Alice in Wonderland - Κινηματογραφική ταινία, της εταιρείας παραγωγής Paramount Pictures.

(1951) Alice in Wonderland - Παραγωγή κινουμένων σχεδίων της Walt Disney.

(1966) Alice in Wonderland - Τηλεοπτική μεταφορά του έργου σε σκηνοθεσία του Alex Lovy.

(1966) Alice of Wonderland in Paris - Ταινία κινουμένων σχεδίων.

(1972) Alice's Adventures in Wonderland - Κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία του William Sterling.

(1983) Fushigi no Kuni no Arisu - Anime ιαπωνική τηλεοπτική σειρά.

(1985) Alice in Wonderland - Τηλεοπτική μεταφορά σε σκηνοθεσία του Harry Harris.

(1988) Alice - Ελεύθερη διασκευή του έργου για τον κινηματογράφο από τον Jan Švankmajer.

(1999) Alice in Wonderland - Τηλεοπτική ταινία σε σκηνοθεσία του Nick Willing

(2010) Alice in Wonderland - Σε σκηνοθεσία του Tim Burton και με την υποστήριξη τεχνολογίας 3D.

 

Πηγές:

Πηγή 1

http://www.sparknotes.com/lit/alice/themes.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Alice%27s_Adventures_in_Wonderland

Cover art- Official movie concept art by Michael Kutsche

H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.