Pokémon: Ένα σύντομο αφιέρωμα στο αγαπημένο franchise

201d0dffb0bcc847d31def8cde64c704.jpg

Τις περισσότερες φορές μου αρέσει να σας καλώ στους προλόγους μου να κάνουμε μια αναδρομή στα παιδικά μας χρόνια, τότε που απάρτιζαν την καθημερινότητά μας ένα σωρό στοιχεία της φαντασίας, πλάθοντάς μας στους ενήλικες που είμαστε τώρα. Έτσι και σήμερα, λοιπόν, θα σας ζητήσω να πάμε πίσω στα χρόνια της αθωότητας και πιο συγκεκριμένα τα πρωινά των Σαββατοκύριακων. Παρά το γεγονός ότι ήταν μέρες ελευθερίας, καθώς δεν είχαμε σχολείο, μου άρεσε να ξυπνάω νωρίς και να βλέπω μέχρι το μεσημέρι τα παιδικά που έπαιζε η τηλεόραση. Το αγαπημένο μου, θυμάμαι, πως προβαλλόταν γύρω στις οκτώ το πρωί και καθόμουν με ευλάβεια μπροστά από την τηλεόραση να παρακολουθώ της περιπέτειες του Ash Ketchum και του πιστού του φίλου, Pikachu. Οι γονείς μου παρατήρησαν αμέσως αυτή μου την αδυναμία και το σπίτι γέμισε με βιντεοκασέτες και merch του συγκεκριμένου franchise, με αποτέλεσμα να ποθώ διακαώς να γίνω εκπαιδεύτρια Pokémon. Έρχομαι λοιπόν σήμερα, ενήλικη πια, αλλά εξακολουθώντας να τα αγαπώ, να σας παρουσιάσω τη δημιουργία αυτού που σημάδεψε την παιδική μας ηλικία και συνεχίζει να αναθρέφει τις νέες γενιές.

Η ιδέα των Pokémon (συντομογραφία του Pocket Monsters) ανήκει στον Ιάπωνα Satoshi Tajiri, ο οποίος γεννήθηκε το 1965. Μία από τις αγαπημένες του ασχολίες κατά την παιδική του ηλικία ήταν η περισυλλογή εντόμων, μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική της πατρίδας του. Με τον καιρό όμως, στους χώρους όπου σύχναζε οικοδομήθηκαν σύγχρονα κτίρια, οπότε του ήταν αδύνατο να μαζέψει έντομα. Τότε, το δημιουργικό μυαλό του εφηύρε τα Pokémon, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1982 στο περιοδικό Game Freak. Το περιοδικό είχε δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Tajiri και τον Ken Sugimori, ο οποίος το εικονογραφούσε. Για ένα διάστημα έγραφαν για βιντεοπαιχνίδια, μέχρι που το 1989 δημιούργησαν την ομώνυμη εταιρία για την ανάπτυξη και κυκλοφορία τους. Συνεργάστηκαν με πολύ γνωστές εταιρίες, όπως τη Nintendo, στην οποία το 1995 παρουσίασαν τα Pokémon. Στην αρχή υπήρξαν ορισμένες επιφυλάξεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν αμέσως και το 1996 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το Pocket Monsters: Red and Green, το πρώτο παιχνίδι στο σύμπαν των Pokémon.

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι αυτή που γνωρίζουμε όλοι. Ο παίκτης ή η παίκτρια καλείται να πιάσει όλα τα διαθέσιμα Pokémon στην εκάστοτε έκδοση. Στην αρχή, μπορεί να πάει στο εργαστήρι της πόλης του –όπως συνέβη και με το φίλο μας Ash– και να πάρει ένα Pokémon ώστε να ξεκινήσει την περιπέτειά του. Από εκεί κι έπειτα πρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες στα γυμναστήρια της κάθε περιοχής και να συλλέξει εμβλήματα. Με αυτά τα εμβλήματα μπορεί να ανέρχεται στις τάξεις των εκπαιδευτών Pokémon. Για να πιάσει τον επιθυμητό αριθμό Pokémon πρέπει να παλέψει το δικό του Pokémon με αυτό που θέλει, με σκοπό να το αποδυναμώσει και να το βάλει στην Poké Ball. Από τη στιγμή που γίνει αυτό, το Pokémon είναι δικό του και μάχεται για εκείνον. Πολύ σπάνια προσφέρεται και η επιλογή της ανταλλαγής αυτών. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του σύμπαντος είναι το γεγονός ότι τα Pokémon μπορούν να εξελιχθούν, δηλαδή να γίνουν πιο δυνατά και να αλλάξουν μορφή. Συνήθως υπάρχουν τρία επίπεδα εξέλιξης, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσουν και τα τρία.

e57298cff84c62477c41e7e8fcf194ee.jpg

Μετά την Ιαπωνία, οι δημιουργοί κυκλοφόρησαν το παιχνίδι και στην Αμερική. Επειδή την ίδια περίοδο, όμως, υπήρχε αμερικανικό παιχνίδι με τίτλο Pocket Monsters, άλλαξαν την ονομασία σε Pokémon. Επιπλέον, μετέφρασαν το Green σε Blue, αφού βέβαια είχε ήδη κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία μια βερσιόν του Blue. Λίγο αργότερα, το 1998, κυκλοφόρησε το Pokémon Yellow. Ένα χρόνο πριν, το 1997, είχε αρχίσει να προβάλλεται στην Ιαπωνική τηλεόραση η γνωστή σειρά που μας σύστησε τον Ash και τον Pikachu, μαζί με άλλους χαρακτήρες φυσικά, όπως τη Misty και τον Brock. Το Pokémon Yellow εμπνεύστηκε από αυτή τη σειρά, καθώς ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ο Pikachu, εξού και το χρώμα Yellow. Ο παίκτης ή η παίκτρια δεν επέλεγε με ποιο Pokémon θα ξεκινούσε, αλλά του ή της δινόταν κατευθείαν ο Pikachu, ο οποίος, όπως και στη σειρά, αρνούταν να μπει σε Poké Ball.

Αυτή ήταν η πρώτη γενιά Pokémon. Νέες γενιές προέκυπταν με την κυκλοφορία νέων παιχνιδιών και με διάρκεια κατά μέσο όρο τα τρία παιχνίδια. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει οκτώ γενιές και εμείς διανύουμε την όγδοη. Στα τέλη αυτής της χρονιάς αναμένεται να βγουν τα Pokémon Brilliant Diamond και Pokémon Shining Pearl, ενώ το 2022 θα κυκλοφορήσει το Pokémon Legends: Arceus. Συνήθως, με την παρουσίαση νέας γενιάς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται και οι υπόλοιπες παραγωγές, όπως ταινίες, σειρές και manga, καθώς και άλλα spin-off παιχνίδια. Ακριβώς εκεί έγκειται και η επιτυχία του franchise, καθώς ενέπνευσε και εμπνέει κάθε είδους εταιρία διασκέδασης.

Ένας άλλος τρόπος να παίξουν οι φαν και να πιάσουν Pokémon είναι μέσω των καρτών ανταλλαγής (Pokémon Trading Card Game). Όλοι θυμόμαστε στα διαλείμματα από τα μαθήματα τις συλλεκτικές κάρτες που απλώνονταν στο προαύλιο, πλάι στις τάπες με τα ίδια πλάσματα. Οι συγκεκριμένες κάρτες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1999 από την εταιρία Wizards of the Coast. Το 2002, όταν κυκλοφόρησε η τρίτη γενιά, η βασική εταιρία των Pokémon ανέλαβε να διανέμει η ίδια τις κάρτες. Στο μεταξύ, το 2000 η Nintendo κυκλοφόρησε το Pokémon Trading Card Game σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους παίκτες να χρησιμοποιούν τις κάρτες σε ηλεκτρονική μορφή.

Όσον αφορά τις παραγωγές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ήδη αναφέρθηκε η γνωστή anime σειρά που μας κρατούσε συντροφιά όταν ήμασταν παιδιά και συνεχίζει μέχρι σήμερα, έχοντας φτάσει στην εικοστή Τρίτη της σεζόν. Το 2020 έκανε πρεμιέρα στο YouTube η σειρά μικρού μήκους Pokémon: Twilight wings, εμπνευσμένη από την όγδοη γενιά.

pokemon-pikachu-neon-i71936.jpg

Ως προς τις ταινίες, οι πιο γνωστές περιστρέφονται γύρω από το σύμπαν που μας σύστησε η σειρά. Πιστεύω πως οι περιπέτειες του Ask Ketchum έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του franchise, καθώς μέχρι σήμερα όταν ακούμε Pokémon σίγουρα σκεφτόμαστε πρόσωπα και καταστάσεις από αυτή τη σειρά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ομάδα Πύραυλο (Jessie, James και Meowth), τη συγκινητική αποχώρηση του Butterfree, την απογοήτευση του Ash όταν μάθαινε ότι ο ανταγωνιστής του, ο Gary, ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά ή τις νοσοκόμες και αστυνομικίνες που είχαν ένα σωρό ξαδέρφες και ήταν σαν δυο σταγόνες νερό μεταξύ τους; Το σύμπαν δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτή τη σειρά όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι οι Kunihiko Yuyama και Tetsuo Yajima δημιούργησαν δεκαεννέα ταινίες ακολουθώντας το μονοπάτι της τηλεοπτικής παραγωγής. Στις επόμενες τέσσερις προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτή τη νόρμα. Ενδεικτικά να αναφέρω τους τίτλους των πρώτων ταινιών: Pokémon: The first movie – Mewtwo strikes back, Pokémon: The movie 2000 – The power of one, Pokémon 3: The Movie – Spell of the Unown, Pokémon 4Ever – Celebi voice of the forest, Pokémon Heroes: Latios and Latias. Μία επίσης γνωστή ταινία αμερικανικής παραγωγής και σε σκηνοθεσία του Rob Letterman είναι το Pokémon Detective Pikachu που κυκλοφόρησε το 2019 και είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο παιχνίδι της Nintendo. Να σημειωθεί πως το παιχνίδι είναι μέρος των spin offs και όχι αυτών των γενιών.

Στο χώρο των manga τα Pokémon δεν κατέχουν λιγότερο σημαντική θέση. Υπάρχουν τέσσερις σειρές που κυκλοφόρησαν από τη Viz Media, επτά από τον εκδοτικό οίκο Chuang Yi, με έδρα τη Σιγκαπούρη, περίπου επτά σειρές που δεν μεταφράστηκαν στα αγγλικά και ένα σωρό άλλες που εμπνεύστηκαν κυρίως από το anime και τις ταινίες.

Φυσικά, μια τόσο μεγάλη παραγωγή χρειάζεται και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Το πρώτο άλμπουμ για τα αγαπημένα μας πλάσματα κυκλοφόρησε το 1999, με τίτλο Pokémon 2.B.A. Master. Ανάμεσα στα τραγούδια βρίσκεται και το πιο γνωστό όλων, Gotta catch ‘em all, που ερμήνευσε ο Jason Paige. Εκ τότε έχουν κυκλοφορήσει περίπου είκοσι άλμπουμ.

Για το τέλος άφησα την επεξήγηση του είδους των Pokémon, για όσους μέχρι πρότινος δεν είχαν καταλάβει τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά. Υπάρχουν ιπτάμενα Pokémon που θυμίζουν πουλιά και έντομα, Pokémon του νερού που ταυτίζονται με τη θαλάσσια πανίδα, Pokémon της γης που μοιάζουν με αντίστοιχα όντα… Η δύναμή τους είναι ανάλογη. Δεν θα λέγαμε ότι είναι ακριβώς μαγικά –όχι τουλάχιστον τα περισσότερα. Κάποια έχουν δυνάμεις που ταυτίζονται με τα στοιχεία της φύσης: τον ηλεκτρισμό, τον αέρα, τη φύση (γρασίδι, έδαφος, πέτρα), το νερό. Υπάρχουν και κάποια με μεγαλύτερες δυνάμεις, όπως τα τηλεπαθητικά Pokémon σαν τον Abra. Έχουμε και τα φαντάσματα, όπως τον Gastly. Καθετί που μας απαρτίζει, είτε απτό, είτε άυλο, ταυτίζεται με τις δυνάμεις τους. Υπάρχουν βέβαια και τα πιο σπάνια Pokémon που διαθέτουν αρκετή ενέργεια και που είναι φυσικά αδύνατο να πιαστούν και να υπακούσουν σε έναν αφέντη. Ως προς την εμφάνιση ποικίλουν. Σίγουρα αυτή παραπέμπει στη δύναμη που έχουν και στο στοιχείο τους, αλλά δεν θυμίζουν πάντα γνωστά μας ζώα ή φυτά.

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί κανείς να παρουσιάσει ένα θέμα τόσο  εκτενές σε λίγες γραμμές, καθώς τα Pokémon δεν σημάδεψαν μόνο τη βιομηχανία θεάματος, αλλά και γενιές ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο που γέμισε όνειρα τα παιδιά, τα οποία μόλις έγιναν ενήλικες λάτρεψαν το γνωστό παιχνίδι PokémonGo, διότι τους έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο που είχαν όταν ήταν πέντε χρονών: Να γίνουν εκπαιδευτές Pokémon.

 

 

Βιβλιογραφία και Διαδικτυακές Πηγές:

 

"Pokémon | Franchise". Fandom Wiki, https://pokemon.fandom.com/wiki/Pok%C3%A9mon_(franchise), Accessed 15/3/2021

"A brief history of Pokémon". Live Mint,https://www.livemint.com/Sundayapp/Z7zHxltyWtFNzcoXPZAbjI/A-brief-history-of-Pokmon.html, Accessed 15/3/2021

"Pokémon". Britannica, https://www.britannica.com/topic/Pokemon-electronic-game Accessed 15/3/2021

"Pokémon". Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Pok%C3%A9mon, Accessed 15/3/2021