She-Ra, το animation των 80’s που έδωσε μια νέα οπτική στις πριγκίπισσες - πρότυπα

CbxU2uyWAAEOb7i.jpg

Μαχητική και δίκαιη, αλλά και γενναιόδωρη και ευγενική, η She-Ra ή πριγκίπισσα Adora όπως ονομαζόταν στην αρχή, κατέχει μια εξέχουσα θέση στα κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του 1980.

Η πρώτη μας γνωριμία με τη δυναμική και καλόκαρδη ηρωίδα έγινε το 1985 με την προβολή του She-Ra: Princess of Power.

                                                                              
Η ιστορία τοποθετείται στον πλανήτη Eternia, με τη βασίλισσα Marlena και τον βασιλιά Randor να αποκτούν δίδυμα, την πριγκίπισσα Adora και τον πρίγκιπα Adam ή όπως είναι διάσημος στον κόσμο των comics, τον τρομερό πολεμιστή He-Man.
Η χαρά της γέννησής της δεν διαρκεί πολύ, καθώς η νεογέννητη πριγκίπισσα θα απαχθεί από τον Hordak, τον αρχηγό της Evil Horde και θα μεταφερθεί στον πλανήτη Etheria.
Η Adora θα μεγαλώσει στα χέρια των εχθρών και θα εκπαιδευτεί σκληρά ως She-Ra, αγνοώντας όμως την πραγματική της ταυτότητα. Σύντομα, η νεαρή πολεμίστρια θα συναντηθεί με τον δίδυμο αδερφό της ο οποίος θα ταξιδέψει μέχρι τη μακρινή Eternia, για να αναζητήσει το μυθικό σπαθί. Όταν συναντηθούν τα δύο αδέρφια, θα ανακαλυφθεί και το μυστικό της απαγωγής της πριγκίπισσας. Η πριγκίπισσα τότε θα χρησιμοποιήσει τη μορφή της She-Ra και τη δύναμή της, προκειμένου να απελευθερώσει τον αιχμάλωτο αδερφό της αλλά και να απελευθερώσει τον πλανήτη Etheria από την τυραννία του Hordak.

Η πριγκίπισσα Adora, τάσσεται τότε αρχηγός της επανάστασης εναντίον του Hordak, και συγκεντρώνει στρατό για την επικείμενη μάχη. Χρησιμοποιεί την εκπαίδευση των Hordes εναντίον τους, ενώ οι υπερφυσικές και τηλεπαθητικές της δυνάμεις αλλά και το φημισμένο σπαθί της προστασίας, χρησιμοποιούνται μόνο για αγαθούς σκοπούς.
Ως προσωπικότητα η She-Ra διακρίνεται για την αγαθή και καλόβολη φύση της, αποτελεί όμως μια πανίσχυρη ηρωίδα, η οποία τιμωρεί τους εχθρούς της. Αναλογικά, ο χαρακτήρας της She-Ra αποτελεί έναν από του πιο αγαπητούς γυναικείους χαρακτήρες, και θεωρήθηκε ως ηρωίδα-πρότυπο για χιλιάδες κορίτσια.

Η She-Ra εμφανίζεται σε αρκετά επεισόδια του He-Man, ενώ η σειρά που προβλήθηκε το 1985 αποτελείτο από τρεις κύκλους που διήρκησαν έως και το 1987.
Επίσης, το 1985 κυκλοφόρησε και ένα χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα για τη She-Ra και τον He-Man με τίτλο He-Man and She-Ra: A Christmas Special, με την ιστορία να εκτυλίσσεται στην Eternia και τους μυθικούς ήρωες να προσπαθούν να αποτρέψουν τους Hordes, οι οποίοι απειλούν να καταστρέψουν τα Χριστούγεννα των παιδιών της Eternia.

BestSheRa_DVD_SS1_l.jpg

Σημειωτέον, ο χαρακτήρας της She-Ra ακυρώθηκε από την ταινία του 1987 Masters of the Universe, αποσύροντας έτσι την εμφάνιση της ηρωίδας σε κανονική ταινία με ηθοποιούς.
Επιπλέον, ανάμεσα στο 2008-2015 η Matell κυκλοφόρησε τη σειρά comics «Masters of the Universe-Classics», στο οποίο και αποτελούσε βασική χαρακτήρας, στη συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνονταν και μινιατούρες των πρωταγωνιστών της ιστορίας.
Στη συλλογή των comic DC που ξεκίνησε την κυκλοφορία της το 2012 και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, η ηρωίδα αποκτά μια διαφορετική και πιο άκαμπτη προσωπικότητα, όπου και παρουσιάζεται πιο ρεαλιστική μέσα από την πολυετή αιχμαλωσία της από τους Hordes, αλλά και τη σκληρή ανατροφή της ως She-Ra.
Μάλιστα, στις 16 Νοεμβρίου του 2018 αναμένουμε την επανέκδοση της θρυλικής She-Ra, την οποία έχει αναλάβει η DreamWorks και το Netflix. Η σειρά θα είναι σε animation και φέρει το τίτλο She-Ra and the Princesses of Power. Εκ πρώτης, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη διασκευή διαφέρει σημαντικά στη σχεδίαση των χαρακτήρων, οι οποίοι και φαίνονται πιο καρτουνίστικοι απ’ ότι οι προηγούμενες εκδόσεις.

Τέλος, η She-Ra εμφανίζεται και στο videogame του 2012 He-Man: The Most Powerful Game in the Universe.

Ο χαρακτήρας της She-Ra κατάφερε να αιχμαλωτίσει το κοριτσίστικο κοινό, εκτοξεύοντας κυριολεκτικά τις πωλήσεις της κούκλας She-Ra αλλά και της Barbie, που φυσιογνωμικά διαθέτει κοινά χαρακτηριστηκά. Μάλιστα, η δυναμική φύση της She-Ra αποτέλεσε πρότυπο για τα κορίτσια της γενιάς του 1980, ενώ ήταν διάσημη και ως η Xena: The Warrior Princess των 80s.

Η She-Ra, αλλά και ο δίδυμος αδερφός της He-Man, φέρουν τις βασικές εμπνεύσεις τους από το πολυγραφότατο Star Wars, ενώ οι χαρακτήρες τους προσομοιάζουν αρκετές ομοιότητες με τους Luke και Leia.

Τέλος, οι δημιουργοί της σειράς She-Ra αλλά και He-Man θέλησαν να δώσουν μια διαχρονική ονομασία στους ήρωες τους, μάλιστα αντί της κατάληξης “Ro” που ήταν στο αρχικό σενάριο της σειράς, χρησιμοποίησαν την κατάληξη Ra, η οποία εκφέρεται από την αιγυπτιακή μυθολογία και αφιερώνεται στον θεό Ήλιο.

 
 

 


Διαδικτυακές πηγές

https://www.imdb.com/title/tt0126171/

https://en.wikipedia.org/wiki/She-Ra

https://www.imdb.com/title/tt7745956/?ref_=tt_rec_tt

https://web.archive.org/web/20090817052637/http://www.hulu.com/she-ra-princess-of-power

http://the-princess.wikia.com/wiki/She-ra

http://he-man.wikia.com/wiki/She-Ra

https://www.therichest.com/expensive-lifestyle/entertainment/10-things-you-didnt-know-about-she-ra/

 

H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.