Susan Dennard, η υφάντρα του φανταστικού

y648.jpg

Η Susan Dennard (ή, όπως την αποκαλούν οι φανς της, Sooz) μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη της Georgia, γεμάτη από κουνούπια, υγρασία και την απεγνωσμένη της λαχτάρα να ζήσει σε ένα κάστρο. Περνούσε τον χρόνο της διαβάζοντας και φτιάχνοντας ιστορίες για να διασκεδάσει την αδερφή της. Κατέληξε να σπουδάζει Υδροβιολογία και Στατιστική και να παίρνει το μάστερ της, έτοιμη να εξαλείψει τον κόσμο από την υπεραλίευση. Ταξίδεψε τον κόσμο –έξι από τις επτά ηπείρους, αλλά δεν θα ηρεμήσει μέχρι να καταφέρει να επισκεφτεί την Ασία– ώσπου βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλλημα. Να κυνηγήσει το επάγγελμα που σπούδασε στον βαθμό του Διδακτορικού ή να μετακομίσει στην Ευρώπη με τον Γάλλο μελλοντικό της σύζυγο, όπου θα μπορέσει να δοκιμάσει τον εαυτό της στη συγγραφή βιβλίων, που ήταν πάντοτε το όνειρό της;

Με τους ωκεανούς πια μακριά της, έστρεψε όλη της την προσοχή στη συγγραφή με σκοπό την έκδοση. Τρία χρόνια μετά, το πρώτο της βιβλίο Something Strange and Deadly εκδόθηκε από τη Harper Collins και κέρδισε αμέσως θετικές κριτικές. Η Harper Collins έδωσε λογοτεχνική στέγη και στα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας που ολοκληρώθηκε το 2014, μαζί με μία νουβέλα.

Κατά τη συγγραφή της πρώτης τριλογίας, η Susan εμπλουτίζει το site της με πληροφορίες, οδηγούς και συμβουλές περί συγγραφής. Οι κατηγορίες και τα άρθρα πια έχουν φτάσει σε μεγάλο αριθμό και ο κάθε φιλόδοξος συγγραφέας μπορεί να βρει ένα σωρό λύσεις και απαντήσεις πάνω σε ερωτήματα περί έκδοσης (για παράδειγμα «Πώς να γράψεις περίληψη της μίας σελίδας») και περί συγγραφής (όπως «Πώς να δημιουργήσεις την πλοκή και τους χαρακτήρες σου). Συνεχίζει, φυσικά, μιλώντας για τα στάδια της διόρθωσης και της επιμέλειας και καταπιάνεται αρκετά με το θέμα της παραγωγικότητας.

Πιάνοντας ξανά τη ζωή της δύο χρόνια έπειτα από την ολοκλήρωση της τριλογίας «Something Strange and Deadly», η Susan βρίσκει νέα εκδοτική στέγη στην Tor, όπου κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της σειράς «The Witchlands», με τίτλο Truthwitch. Η σειρά είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί σε πέντε βιβλία και έως τώρα έχει κυκλοφορήσει και το δεύτερο, με τίτλο Windwitch, και μια νουβέλα, με τίτλο Sightwitch, όπου βλέπουμε τον κόσμο των Witchlands να επεκτείνεται καθώς γνωρίζουμε καλύτερα μερικούς χαρακτήρες. Η επιμέλεια του τρίτου βιβλίου της σειράς, με τίτλο Bloodwitch, ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες και αναμένουμε την κυκλοφορία του τον Φεβρουάριο του 2019.

1200x630bb_2__1.jpg

Η Susan έχει καταπιαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με το NaNoWrimo (National Novel Writing Month) και έχει “κερδίσει” σχεδόν όλες τις φορές, καταφέρνοντας να υλοποιήσει τον στόχο των 50,000 λέξεων μέσα στον μήνα του Νοέμβρη. Ακόμα και φέτος έχει πάρει μέρος, ρίχνοντας όμως τον στόχο της στις 20,000 λέξεις, καθώς έχει πια μάθει τη δημιουργική της διαδικασία και γνωρίζει τα όριά της. Παρόλο που σχεδόν καμία από τις ιστορίες που έχει γράψει ‒ξεκινώντας μαζί με άλλους αμέτρητους συγγραφείς την πρώτη του Νοέμβρη‒ δεν έχει μείνει ίδια, δεν σταματάει να χρησιμοποιεί το NaNoWriMo ως έναυσμα για να δημιουργήσει κάτι νέο ή να διορθώσει κάποιο παλαιότερο της έγγραφο.

Ας βουτήξουμε, λοιπόν, στους δύο κόσμους που έχει πλάσει η Susan Dennard, ξεκινώντας με την πρώτη της σειρά: Something Strange and Deadly.

Βρισκόμαστε στη Philadelphia της Pennsylvania του 1876, όπου γνωρίζουμε την Eleanor Fitt, η οποία έχει πολλά πράγματα που την ανησυχούν. Ο αδερφός της έχει εξαφανιστεί, η οικογένειά της περνάει δύσκολες εποχές, και η μητέρα της είναι αποφασισμένη να την παντρέψει με τον πρώτο πλούσιο άνδρα που θα βρεθεί μπροστά τους. Αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τίτλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί: Οι Νεκροί σηκώνονται/ξυπνούν στη Φιλαδέλφεια.

Έπειτα, σε μια τρομακτική επίθεση, ένα ζόμπι παραδίδει ένα γράμμα στην Eleanor, σταλμένο από τον αδερφό της.

Όποιος ελέγχει τον στρατό των Νεκρών έχει απαγάγει και τον αδερφό της. Η Eleanor τολμάει να πλησιάσει τους περιβόητους Spirit-Hunters που προστατεύουν την πόλη από υπερφυσικές δυνάμεις και να ζητήσει βοήθεια. Όσο ο καιρός περνάει, η κατάσταση χειροτερεύει και μαζί με αυτό η υπόληψη της Eleanor κινδυνεύει. Αλλά εκείνη δεν μπορεί πια να κάνει πίσω, καθώς η ζωή της κρέμεται από ένα πολύ λεπτό σκοινί.

Η σειρά υπόκειται σε πολλές κατηγορίες, όπως της νεανικής λογοτεχνίας (έχει νεαρούς σε ηλικία χαρακτήρες και απευθύνεται σε νεανικό κοινό), της φαντασίας (έχει μαγεία και ζόμπι), του ιστορικού μυθιστορήματος (διαδραματίζεται στη Βικτωριανή εποχή) αλλά και της επιστημονικής φαντασίας γιατί… έχει μηχανικές κατασκευές! Η Susan Dennard έχει καταφέρει να παντρέψει με τρομερή επιτυχία όλα αυτά τα είδη και υποείδη της λογοτεχνίας του φανταστικού με έναν τρόπο που δείχνει πως από τα πρώτα της κιόλας βήματα αποφάσισε να δώσει όλο της τον εαυτό και να δημιουργήσει κάτι που η ίδια αγαπούσε, ελπίζοντας να προκαλέσει τα ίδια συναισθήματα και στους αναγνώστες της. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το κατάφερε και με το παραπάνω. Ποιος δεν θα ήθελε να διαβάσει ένα βιβλίο όπου η φράση που ανταλλάσουν συχνά οι χαρακτήρες είναι: “Aim for the knees”;

Σας αφήνω ένα από τα αγαπημένα μου quotes:

“How could I dream when I knew I could act instead? And with all the strange and deadly things in the world, what was there even worth dreaming about?”

Συνεχίζουμε με τη νέα της σειρά, The Witchlands, και το πρώτο βιβλίο, Truthwitch.

Δύο νεαρές μάγισσες, η Safiya και η Iseult έχουν τη συνήθεια να μπλέκουν σε μπελάδες. Έπειτα από μια αναμέτρηση με έναν δυνατό Guildmaster και τον αδίστακτο Bloodwitch φύλακά του, οι δύο φίλες αναγκάζονται να το σκάσουν από το σπίτι τους.

Truthwitch.jpg

Η Safi δεν πρέπει με τίποτα να συλληφθεί γιατί είναι μια σπάνια Truthwitch, με τη δύναμη να μπορεί να διακρίνει την αλήθεια από τα ψέματα. Πολλοί θα σκότωναν για τη μαγεία της, οπότε η Safi την κρατάει μυστική ώστε να μη χρησιμοποιηθεί στην πάλη ανάμεσα στις αυτοκρατορίες. Οι δυνάμεις της Iseult είναι κρυμμένες ακόμα και από τον ίδιο της τον εαυτό.

Σε μια τυχαία συνάντηση στην Αυλή, η Safi γνωρίζει τον Πρίγκιπα Merik και κερδίζει έναν απρόθυμο σύμμαχο. Ωστόσο, η βοήθειά του δεν πρόκειται να καθυστερήσει τον Bloodwitch που κυνηγάει τις δύο φίλες. Η Safi και η Iseult αποζητούν την ελευθερία τους αλλά μόνο κίνδυνος απλώνεται μπροστά τους. Με τον επικείμενο πόλεμο να πλησιάζει, τις συνθήκες να σπάνε και μια μαγική μόλυνση να απλώνεται στη γη, οι δυο τους θα πρέπει να παλέψουν με αυτοκράτορες, πρίγκιπες και μισθοφόρους συνάμα, μιας και κάποιοι δεν θα σταματήσουν πουθενά μέχρι να αποκτήσουν μια Truthwitch.

Το συγκεκριμένο βιβλίο –και έπειτα όλη η σειρά ως τώρα– αγαπήθηκε περισσότερο από τους αναγνώστες, ίσως γιατί μοιάζει πιο βατό και γνωστό οπότε δεν μας “τρομάζει” να το επιλέξουμε. Η Susan έχει δουλέψει πολύ πάνω στο worldbuilding, βασίζοντας τον κόσμο της κυρίως στην Ευρώπη των Βενετών, των Οθωμανών και των Αψβούργων και βλέπουμε ξεκάθαρες επιρροές και ομοιότητες, οι οποίες προσδίδουν θετικά στις περιγραφές της. Η μαγεία που χρησιμοποιεί είναι elemental (με στοιχεία) αλλά δεν μένει μόνο στα βασικά τέσσερα (φωτιά, αέρας, γη, νερό) παρά τα εξελίσσει με τον δικό της φανταστικό τρόπο. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες μπορούμε να νιώσουμε τη δυνατή φιλία της Safi και της Iseult και να πάρουμε μια γεύση από την κοσμολογία της Susan, πώς καταφέρνει να μπλέξει ξανά στοιχεία που μοιάζουν δύσκολα στο δέσιμο, δίνοντάς μας μια περιπέτεια γεμάτη μαγεία, φιλία, μάχες και συμφέροντα, όλα γραμμένα με μια πένα που σε τραβάει μέσα στον κόσμο των Witchlands.

“It wasn’t freedom she wanted. It was belief in something—a prize big enough to run for and to fight for and to keep on reaching toward no matter what.”

Φτάνοντας πια στο τέλος της γνωριμίας μας με τη Susan Dennard, θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθεί η αγάπη της για τα βιντεοπαιχνίδια και τις πολεμικές τέχνες. Αντλεί στοιχεία και γνώσεις από τις δύο αυτές ασχολίες και τις εντάσσει με καταπληκτικό τρόπο στις ιστορίες της. Έτσι, έχοντας εκείνη κατακτήσει καλά τους μηχανισμούς ενός συστήματος μπορεί να διαλέξει οτιδήποτε είναι χρήσιμο και να προσθέσει μια ακόμα απόχρωση στις περιγραφές και τις δράσεις των χαρακτήρων της. Δεν αντιγράφει, παρά μας δίνει εκείνο το όμορφο συναίσθημα της νοσταλγίας που δεν μπορούμε να θυμηθούμε από πού προέρχεται αλλά μας κάνει να χαμογελάμε ζεστά.

Θέλετε μια περιπέτεια ιστορικής μυθοπλασίας που εμπεριέχει στοιχεία τρόμου, μυστηρίου, δράσης και ρομαντισμού μαζί με μαγεία, μηχανικές κατασκευές και ζόμπι; Ή μια περιπέτεια φαντασίας χτισμένη πάνω στη μάχη των Ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών για κυριαρχία, η οποία ανταριάζει τη ζωή δύο γυναικών που αποζητούν την ελευθερία τους, αλλά είναι πολύ σημαντικές για να την αποκτήσουν εύκολα; Η Susan Dennard δεν θα σας απογοητεύσει.


Πηγές

https://susandennard.com/about-me/

https://susandennard.com/writing-resources/

https://susandennard.com/books-series/something-strange-series/something-strange-and-deadly/

https://susandennard.com/books-series/witchlands/truthwitch/

Η Χρύσα Αναστασίου γεννήθηκε τον Μάρτη του 1992 στην πόλη των Ιωαννίνων. Σήμερα κατοικεί στην Ηγουμενίτσα, όπου και εργάζεται. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πήρε το πτυχίο της με ειδικότητα σεναρίου. Αγαπάει τη συγγραφή και την ανάγνωση ιστοριών και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Περνά τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο της παρακολουθώντας κινηματογραφικές ταινίες και παίζοντας video games.