"The Child Thief" του BROM

"The Child Thief" book by  Gerald Brom  

"The Child Thief" book by Gerald Brom 

Μια τολμηρή εναλλακτική εκδοχή του κλασικού ήρωα Peter Pan, δοσμένη μέσα από ένα μοντέρνο, γκρίζο, βίαιο και συνάμα ξωτικό πρίσμα.

Ο δεκατετράχρονος Nick θα κείτονταν νεκρός σε κάποιο πάρκο του Brooklyn -δολοφονημένος από εμπόρους ναρκωτικών- αν δεν είχε εμφανιστεί ο Peter να τον σώσει. Τώρα, το ακαταμάχητα χαρισματικό άγριο αγόρι ζητά από τον Nick να τον ακολουθήσει μέσα στην παράξενη και κατά-τα-φαινόμενα επικίνδυνη ομίχλη που στροβυλίζεται γύρω από τον κόλπο. Παρόλο που ο Nick είναι σκεπτικός όσον αφορά τις ασυναρτησίες του Peter για ξωτικά και τέρατα, συμφωνεί να πάει μαζί του. Άλλωστε, κανένα σημείο στη Νέα Υόρκη δεν είναι πλέον ασφαλές για αυτόν. Και τι άλλο έχει να χάσει πια;

Πάντα υπάρχει κάτι άλλο για να χάσει κανείς.

Συνοδεύοντας τον Peter σε ένα γκρίζο και ρημασμένο νησί, το οποίο κάποτε ήταν ένας πράσινος, μαγικός παράδεισος, ο Nick βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος παρά την θέλησή του σε έναν πόλεμο που μαίνεται εδώ και αιώνες. Πρέπει να μάθει να πολεμά για την επιβίωση, καθώς πασχίζει να γίνει δεκτός από τους “Devils” την θηριώδη συμμορία χαμένων και κλεμένων παιδιών του Peter.

Εδώ, αποκαλύπτεται το σκοτεινό παρελθόν του Peter: Αφημένος να τον φάνε οι λύκοι όταν ήταν βρέφος, αποδιωγμένος, μισητός, βασανισμένος και κυνηγημένος, ο Peter ταξιδεύει συνεχώς ανάμεσα στον κόσμο των Ανθρώπων και στον κόσμο των Ξωτικών, αγωνίζοντας να καταλάβει τι είδους πλάσμα είναι και που ανήκει πραγματικά. Πρόκειται για τον ηγέτη ενός τσούρμου αιμοδιψών παιδιών, έναν γενναίο φίλο και ένα πλάσμα που δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να σκοτώσει τον φοβερό και τρομερό Captain, και να σταματήσει το φονικό του πλήρωμα, τους “Flesh-eaters”, πριν μολύνουν και το τελευταίο ίχνος της εναπομείνουσας μαγείας αυτής της γης που αργοπεθαίνει.

 

 

Peter - "The Child Thief" art by  Gerald Brom  

Peter - "The Child Thief" art by Gerald Brom 

Πολλοί θα γνωρίζετε τον BROM για το απαράμιλλο ταλέντο του ως εικονογράφο του φανταστικού -και όχι μόνο-, αλλά σε αυτό το βιβλίο μας παρουσιάζει μια άλλη πτυχή του εαυτού του, αυτήν του λογοτέχνη. Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού ήρωα Peter Pan, που έχει εμπνεύσει και γαλουχήσει γενεές επί γενεών. Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη εκδοχή είναι χαλαρά βασισμένη στον πρωτότυπο -μη πολιτικά ορθό- μύθο που έγραψε ο James Barrie, στην προσπάθεια του BROM εν μέρει να “αποδιώξει” την εικόνα που έχει αποδωθεί στον ήρωα μέσα από άπειρες ταινίες Disney και γλυκανάλατα διαφημιστικά σποτ, ενός χαριτωμένου σκανταλιάρη που σκαρφίζεται άκακες φάρσες, αλλά και στο να ξεδιπλώσει κάποιες από τις πιο σκοτεινές πτυχές του χαρακτήρα και του μύθου που τον περιβάλλει, γράφοντας μέσα από ένα μοντέρνο, σκοτεινό, βίαιο και συνάμα ξωτικό πρίσμα.

Το έναυσμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του δημιουργού, ήταν ο φαινομενικά αφελής εγωκεντρισμός που τριγυρίζει τον ίδιο τον Peter και η  υποβόσκουσα -αν και λυρικά δοσμένη- βία που χρωματίζει τα “Χαμένα Παιδιά” του πρωτοτύπου:

Τα αγόρια στο νησί πικοίλουν, φυσικά, σε αριθμό, ανάλογα  με το πόσα σκοτώνονται κ.τ.λ.; και όταν φαίνεται πως κάποια από αυτά αρχίζουν να μεγαλώνουν, που είναι ενάντια στους κανόνες, ο Peter τα ξεσκαρτάρει; αλλά στην παρούσα φάση, υπήρχαν έξι από αυτά, μετρώντας τους διδύμους για δύο.

Lady of the Lake - "The Child Thief" art by  Gerald Brom  

Lady of the Lake - "The Child Thief" art by Gerald Brom 

Οσον αφορά τα Παιδιά, ο Peter Pan έχει μετατρέψει το αιματοκύλισμα σε σπορ, τους έχει διδάξει όχι μόνο πως να σκοτώνουν χωρίς συνείδηση κ τύψεις, αλλά και πως να διασκεδάζουν κάνοντάς το.

Τι θα γινόταν λοιπόν, αν κάποιος ξεδίπλωνε τον μύθο αυτό αφαιρώντας τον λυρισμό του James Barrie, κι εφιστώντας την προσοχή του αναγνώστη στην ωμή πραγματικότητα του να σε απαγάγει κάποιος και να σε σείρει σε ένα εξωτικό, αλλά βίαιο μέρος, όπου καλείσαι να ακολουθείς τις διαταγές ενός υπέρ του δέοντος χαρισματικού σοσιοπαθή, αποβάλλοντας σιγά σιγά το οποιοδήποτε ήθος διαθέτεις και μετατρέποντας τον εαυτό σου σε ένα αδίστακτο δολοφόνο; Κρίνοντας από το τι συμβαίνει σήμερα στις κουλτούρες των συμμοριών και λαμβάνοντας υπόψη τον ψυχισμό του σημερινού εφήβου και το πόσο εύπλαστο και ρευστό μπορεί να είναι το ήθος του, δεν είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς το παραπάνω σενάριο.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ξερή αναδημιουργία του πρωτότυπου μύθου, ούτε για μια μελέτη ακραίων συμπεριφορών. Ο BROM θέλησε εν τέλει να φτιάξει τον δικό του Peter Pan, στην δικιά του εκδοχή του κόσμου, έχοντας ως εναρκτήριο λάκτισμα τα παραπάνω αποφθεύγματα ως προβληματισμούς, και μελετώντας στη συνέχεια τις ξωτικο-ιστορίες της Σκωτσέζικης, Ουαλικής και Ιρλανδικής παράδοσης που ενέπνευσαν κ τον ίδιο τον Barrie. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο αμάλγαμα που παντρεύει στοιχεία, χωρίς να δεσμεύεται από αυτά, και που καταλήγει να σε βάζει όλο και πιο βαθιά σε “γνώριμα” μυθοπλαστικά λιμέρια μεν, νέα μονοπάτια δε, που εξιτάρουν την φαντασία με τις πλούσιες εικόνες και τους σφαιρικά γραμμένους χαρακτήρες, αλλά και που επιβάλλουν τον ηθικό προβληματισμό ως κατακλείδα.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Gerald Brom γεννήθηκε στο Albany της Georgia, USA στις 9 Μαρτίου 1965. Όντας γόνος στρατιωτικού, περασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας ταξιδεύοντας σε μέρη όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Αλαμπάμα κ η Χαβάη.

Αυτοδίδακτος ως καλλιτέχνης, πρωτοέγινε γνωστός ως ο εικονογράφος που έδωσε σάρκα και οστά στον role-playing κόσμο του Dark Sun της TSR. Από τότε έχει συμβάλλει με το απαράμιλλο καλλιτεχνικό του όραμα και ταλέντο σε κάθε λογής στάδιο της βιομηχανίας της εικόνας, έχοντας δουλέψει σε διακεκριμένα projects, όπως το World of Warcraft, Magic the Gathering, Diablo, Doom, Batman comics,  Galaxy Quest και στο Sleepy Hollow του Tim Burton, καθώς και για εταιρίες όπως η Coca-Cola, IBM, CNN, Columbia Pictures. Εχει επίσης φιλοτεχνήσει εξώφυλλα για τίτλους γνωστών συγγραφέων του φανταστικού, όπως ο Michael Moorcock, η Anne McCaffrey και ο Terry Brooks.  Μεταξύ άλλων, είναι ο συγγραφέας δύο βραβευμένων εικονογραφημένων νουβελών τρόμου, το The Plucker και το The Devil's Rose, καθώς και των μυθιστορημάτων Lost Gods και KRAMPUS the Yule Lord.

http://www.bromart.com

 

 

 

 

 

Το βιβλίο μέχρι στιγμής δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά. Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ:

http://www.barnesandnoble.com/w/child-thief-brom/1103371112

https://www.amazon.com/Child-Thief-Novel-Brom/dp/0061671347

 

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3, Πηγή 4, Πηγή 5, Πηγή 6

 

Η Γιώτα Τσιμπαλίδη σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών και Κόμιξ στη σχολή Ορνεράκη. Ασχολείται με την γραφιστική και το design, την εικονογράφηση, τα κόμικς, τη φωτογραφία, τα παιχνίδια ρόλων και την οπτική τέχνη γενικά όπου τη βρίσκει εύκαιρη. 'Εχει συνεργαστεί με διάφορους εκδοτικούς οίκους όσον αφορά την εικονογράφηση και σχεδιασμό βιβλίων και μικρά κομιξάκια της θα βρείτε στα fanzines “Zine of Synergy 1-3”, και στην συλλογή “Εν Αιθρία,” 2016.

Τελευταία, το έχει ρίξει στην μελέτη και πρακτική εφαρμογή της φιλοσοφίας του ευ ζην, στις εναλλακτικές θεραπείες κ στην διεύρυνση του νου και κυρίως της καρδιάς. Αρέσκεται στο να διαβάζει πολύ, να χαϊδεύει (και να σχεδιάζει) γατιά, να geek-ιάζει με Netflix και RPGs και να σκέφτεται συχνά-πυκνά ότι «και πολύ το άργησαν το VR, ρε παιδιά”.

Ευελπιστεί να αλλάξει τον κόσμο με την δύναμη της αγάπης, του κάλλους και της επικοινωνίας σε ό,τι επίπεδο αυτό είναι εφικτό.

Δουλειά της θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Website: animafelis.deviantart.com

Website: www.facebook.com/ANIMAfelis