The Chronicles of Narnia: αφιέρωμα στη σειρά του BBC

chronicles of Narnia lion whitch wordrobe BBC.jpg

Οι φανταστικοί κόσμοι μπορούν να γεννηθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε· τις περισσότερες φορές ξεπηδούν μέσα από τις δυσκολίες προκειμένου να δώσουν ελπίδα για έναν νέο κόσμο. Άλλες πάλι φορές μπορούν να ξεπροβάλουν στα πιο απίθανα μέρη είτε πίσω από μαγικούς πίνακες είτε πίσω από μαγεμένες ντουλάπες, οι οποίες αποτελούν πύλες για θαυμαστούς, ονειρικούς κόσμους...

Τους μεγαλύτερους, θα σας ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και τους μικρότερους θα σας προτρέψουμε να ανακαλύψετε μια ξεχασμένη πλέον μεταφορά ενός από τους διασημότερους φανταστικούς κόσμους όλων των εποχών. Φυσικά, όλοι γνωρίζουν τη σειρά βιβλίων του C.S Lewis «The Chronicles of Narnia», πόσο μάλλον τις  πρόσφατες ταινίες που βασίστηκαν στο έργο του Lewis. Ελάχιστοι, όμως, θα θυμόσαστε τη σειρά του BBC που προβαλόταν τα καλοκαιρινά μας απογεύματα από την κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για τη σειρά The Chronicles of Narnia που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του πασίγνωστου Βρετανού συγγραφέα και κυκλοφόρησε από το BBC τη διετία από το 1988 έως και το 1990. Σημειωτέον, από τα επτά βιβλία της σειράς δραματοποιήθηκαν τα τέσσερα πρώτα με τους γνωστούς τίτλους «The Lion, the Witch and the Wardrobe», «The Prince Caspian, The Voyage of the Dawn Treader» και «The Silver Chair».


The Lion, the Witch and the Wardrobe - Season 1

Το 1988 προβλήθηκε το διασημότερο μέρος της σειράς, το The Lion, the Witch and the Wardrobe και αποτελείτο από έξι συνεχόμενα επεισόδια σε σκηνοθεσία Marilyn Fox και με τους Richard Dempsey, Sophie Cook, Jonathan R. Scott, Sophie Wilcox, Barbara Kellerman, Kerry Shale στους βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Μεταφερόμαστε λοιπόν στο 1940, με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει ξεσπάσει και τα τέσσερα αδέρφια Pevensie να μετακομίζουν στο σπίτι του καθηγητή Kirke στην αγγλική εξοχή, ώσπου η ζωή τους αλλάζει, με την ανακάλυψη μιας μαγικής ντουλάπας εντός του σπιτιού του καθηγητή. Η μαγική ντουλάπα, στα μάτια των παιδιών και πιο συγκεκριμένα της μικρής Lucy, η οποία και εισήλθε πρώτη στον κόσμο πίσω της, αποτελεί την πύλη για το μαγικό βασίλειο της Narnia. Σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα αδέρφια της οικογένειας Pevensie θα παρασυρθούν μέσα στην παράξενη χώρα, η οποία όμως και διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο, εκείνον της σατανικής Λευκής Μάγισσας, που έχει βυθίσει τη χώρα σε έναν αέναο χειμώνα και έχει αυτοανακηρυχθεί βασίλισσα της Narnia.

Σύμφωνα, όμως, με μια παλιά προφητεία, τα παιδιά του Αδάμ και της Εύας θα είναι και αυτά που θα δώσουν ένα τέλος στη τυραννία της μάγισσας. Επομένως, τα νεοφερμένα παιδιά αποτελούν και τους επικρατέστερους υποψηφίους της προφητείας. Τα πλάσματα της Narnia, τα οποία δεν έχουν ασπαστεί τη σφετερίστρια βασίλισσα, αγκαλιάζουν τα αδέρφια Pevensie ως τους εκλεκτούς σωτήρες της Narnia, και τα παρουσιάζουν στον Aslan, τον βασιλιά-λιοντάρι της Narnia.

Η Λευκή Μάγισσα, όμως, με τη βοήθεια του αφελούς Edmund Pevensie, θα καταστρώσει το σχέδιο της και θα αποπειραθεί να δολοφονήσει τα παιδιά, συμπεριλαμβανόμενου και του Edmund. Σύντομα, η τύχη της Narnia θα κριθεί και θα ξεσπάσει η μάχη ανάμεσα στη Λευκή Μάγισσα και του Aslan και των εκλεκτών παιδιών. Τότε η μάγισσα θα σκοτώσει τον Aslan, ο οποίος θα θυσιαστεί για να σώσει τον Edmund και συνεπώς τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία συγκεντρώνουν δυνάμεις για την επικείμενη μάχη. Ο Aslan, ως θεϊκής καταγωγής πλάσμα, θα αναστηθεί και θα λύσει τα μάγια από τα θύματα της μάγισσας. Η μάχη εκτυλίσσεται τότε και οι δυνάμεις του καλού συγκρούονται με εκείνες του κακού, η μάγισσα ηττείται και η χώρα της Narnia απελευθερώνεται από τα μάγια. Οι Pevensie ανακηρύσσονται βασιλείς και βασίλισσες της Narnia και βασιλεύουν ειρηνικά και για πολλά χρόνια ως ενήλικες, ώσπου μέσα από το μονοπάτι στο δάσος θα επιστρέψουν στη μαγική ντουλάπα και στον πραγματικό κόσμο και πάλι ως παιδιά.

428087_287476747978987_1658092950_n.jpg

The Prince Caspian, The Voyage of the Dawn Treader - Season  2

Το 1989 κυκλοφόρησε η δεύτερη σεζον της σειράς έχοντας ως κύρια πλοκή την σύμπτηξη των ιστοριών του Prince Caspian καθώς και το The Voyage of the Dawn Treader. Πρόκειται για έξι επεισόδια (δύο αναφέρονται στον Prince Caspian, ενώ τα άλλα τέσσερα στο The Dawn Treader).

Το πρώτο επεισόδιο αρχίζει με τα παιδιά-ήρωες Pevensie να βρίσκονται στον σιδηροδρομικό σταθμό, εμφανώς μεγαλωμένα, ώσπου ξαφνικά μια ανεξήγητη δύναμη τους μεταφέρει στον γνώριμο, πλέον, τόπο της Narnia. Εκεί θα συναντήσουν τον νάνο Trumpkin, ο οποίος αναγνωρίζει αμέσως τους παλαιούς βασιλιάδες και τις βασίλισσες των θρύλων. Θα τους πληροφορήσει για την ύπαρξη του πρίγκιπα Caspian, του ανηψιού του τωρινού βασιλιά, ο οποίος ενώ τον μεγάλωσε σαν μελλοντικό του διάδοχο με την ύπαρξη του εξ αίματος αληθινού διαδόχου, τάσσεται εναντίον του και αποπειράται να τον δολοφονήσει. Τότε, ο νεαρός Caspian θα εξοριστεί στο δάσος μαζί με τους οπαδούς του, οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο τωρινό βασίλειο. Τα τέσσερα παιδιά Pevensie αντιλαμβάνονται τότε ότι επέστρεψαν για ακόμα μια φορά στον μαγικό κόσμο της Narnia δια χειρός του Aslan προκειμένου να σώσουν τη Narnia από τον τυραννικό βασιλιά της, αλλά και να αποκαταστήσουν τον πρίγκιπα Caspian στον θρόνο. Η μάχη ανάμεσα στους υποστηρικτές του βασιλιά και του Caspian δεν αργεί να ξεσπάσει, με τα τέσσερα παιδιά να ηγούνται του στρατού. Ο τυραννικός βασιλιάς Miraz τότε ηττείται και ο πρίγκιπας Caspian ανακηρύσσεται από τον Aslan ως νόμιμος βασιλιάς της Narnia. Στο τέλος, τα τέσσερα παιδιά Pevensie θα επιστρέψουν στην πραγματικότητα με τον Aslan να υπόσχεται στα μικρότερα αδέρφια Edmund και Lucy την επιστροφή τους στον κόσμο της Narnia.

Στα επόμενα επεισόδια που αφιερώνονται στο The Voyage of the Dawn Treader, η ιστορία επικεντρώνεται πλέον στον Edmund και την Lucy Pevensie, τα οποία και φιλοξενούνται στο σπίτι του ξαδέρφου τους Eustace Scrubb. Οι σχέσεις ανάμεσα στα ξαδέρφια είναι τεταμένες και ενώ βρίσκονται σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού προκειμένου να απαλλαχθούν από τον εκνευριστικό ξάδερφό τους, η προσοχή τους επικεντρώνεται σε έναν πίνακα. Το καράβι που εικονίζεται στον πίνακα τους θυμίζει έντονα εκείνο της Narnia. Κάποια στιγμή, ο ενοχλητικός ξάδερφος καβγαδίζει έντονα μαζί τους και προς έκπληξη όλων, ο πίνακας ζωντανεύει και καταπίνει τα τρία παιδιά που καβγαδίζουν. Σώζονται από τα αφρισμένα κύματα από τους ναύτες του καραβιού, το οποίο, προς μεγάλη τους έκπληξη, ανήκει στον βασιλιά Caspian που τους καλοδέχεται στο πλοίο και τους εξηγεί τον λόγο του ταξιδιού του.  Σκοπός του είναι η αναζήτηση των επτά χαμένων αρχόντων που είχαν δηλώσει την πίστη τους στο πατέρα του Caspian, πριν δολοφονηθεί από τον τύραννο Miraz. Απώτερος, όμως, προορισμός είναι τα πέρατα του κόσμου και η αναζήτηση της χώρας του Aslan.
Το ταξίδι ξεκινά και συναντούν πέντε μοναχικά νησιά, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνται αχαρτογράφητα. Θα αντιμετωπίσουν περιπέτειες και δυσκολίες στην άκρη του κόσμου. Θα συναντήσουν ορισμένους από τους επτά άρχοντες ζωντανούς και άλλους νεκρούς. Μάλιστα, στο τελευταίο νησί, το οποίο παρουσιάζεται ως το νησί του Aslan, ο νεαρός βασιλιάς θα συναντήσει τη μέλλουσα γυναίκα του, αλλά και τους υπόλοιπους άρχοντες που βρίσκονται σε βαθύ μαγεμένο ύπνο. Ο Aslan τότε υπόσχεται να ξυπνήσουν, αρκεί κάποιος από την αποστολή να παραμείνει στο νησί, ο βασιλίας δέχεται να είναι εκείνος ενώ ο πιστός του υπηρέτης, ο ποντικός Reepicheep προτίθεται να παραμείνει αυτός. Ο ποντικός αφήνεται πίσω στη χώρα του Aslan, ενώ ο βασιλιάς Caspian, η γυναίκα του και το υπόλοιπο πλήρωμα πλέουν στον δρόμο του γυρισμού. Ο Aslan τότε ανακοινώνει στη Lucy και των Edmund ότι έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να επιστρέψουν κάποτε στη Narnia, ενώ δεν διευκρινίζεται το ίδιο για τον Eustace, ο οποίος σε ολόκληρο το ταξίδι ο χαρακτήρας του εξελίχθηκε προς το καλύτερο.

233822.jpg

The Silver Chair - Season 3

Το 1990 κυκλοφόρησε το τελευταίο μέρος της σειράς με τον τίτλο The Silver Chair το οποίο και εκτυλίσσεται για ακόμα μια φορά στη Narnia. Η ιστορία αρχίζει με τον Eustace να βρίσκεται εσώκλειστος σε ένα σχολείο. Εκείνος όμως και η συμμαθήτρια του η Jill εκφοβίζονται από τους υπόλοιπους μαθητές, οι οποίοι τους κυνηγούν στην αυλή του σχολείου. Η Jill και ο Eustace τότε θα τρέξουν να ξεφύγουν και ακολουθώντας το μονοπάτι θα βρεθούν στη Narnia, η οποία ζητά για μια ακόμα φορά τη βοήθεια των ανθρώπων. Σκοπός τους είναι η αναζήτηση του πρίγκιπα Rilian, γιου του βασιλιά Caspian, ο οποίος και έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Ορισμένοι, βέβαια, υποστηρίζουν ότι ο πρίγκιπας απήχθη από μια πανέμορφη μάγισσα με κόκκινα μαλλιά, που με τη μορφή ενός δηλητηριώδες φιδιού είχε σκοτώσει τη μητέρα του λίγα χρόνια νωρίτερα. Σύντομα, ερμηνεύοντας τα σημάδια καλούνται να ταξιδέψουν βόρεια έτσι ώστε να βρουν τον χαμένο πρίγκιπα, ο οποίος είναι φυλακισμένος από τη βασίλισσα του κάτω κόσμου. Θα οδηγηθούν αιχμάλωτοι στο παλάτι της βασίλισσας και θα συναντήσουν τον χαμένο πρίγκιπα, όπου και θα κληθούν να σώσουν τον ίδιο και το μέλλον της Narnia.

Η σειρά The Chronicles of Narnia ακολουθεί αρκετά πιστά τα βιβλία -περισσότερο σαφώς από τις μετέπειτα ταινίες, οι οποίες υπερτερούσαν σε οπτικά εφέ, αλλά υστερούσαν σε σαφήνεια. Ως σειρά καταφέρνει να συναρπάσει, έστω και με την απλή δραματοποίηση του παραμυθιού, ενώ δεν στηρίζεται στα τεχνικά μέσα, τα οποία άρχισαν να εξελίσσονται περισσότερο με την έλευση του 2000. Εκείνο, όμως, που μπορούμε να ξεχωρίσουμε είναι η ικανότητα της σειράς να δημιουργεί παιδικές αναμνήσεις, οι οποίες κρατούν για μια ζωή από τα επεισόδια της σειράς έως ακόμα και στο άκουσμα του κεντρικού μουσικού θέματός της, που εξακολουθεί να αποπνέει τη γλυκιά νοσταλγία και την αθωότητα μιας άλλης εποχής, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Πηγές

http://www.tv.com/shows/the-chronicles-of-narnia-uk/

https://www.imdb.com/title/tt0098912/

http://www.classickidstv.co.uk/wiki/The_Chronicles_of_Narnia
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Chronicles_of_Narnia_(TV_serial)

 

H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.