The Lord of the rings: The rings of power - Η μεγαλειώδης επάνοδος της Μέσης Γης

Three Rings for the Elven-kings under the sky,

Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,

Nine for Mortal Men doomed to die,

One for the Dark Lord on his dark throne

In the Land of Mordor where the Shadows lie.

One Ring to rule them all, One Ring to find them,

One Ring to bring them all and in the darkness bind them

In the Land of Mordor where the Shadows lie."

Όταν μου ανατέθηκε να γράψω ένα άρθρο αναφορικά με την επερχόμενη πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης σειράς, The lord of the rings: The rings of power, κάθισα αρκετή ώρα μπροστά στο pc μου, διερωτώμενος πώς να ξεκινήσω το άρθρο και ποια θα ήταν η ακριβής του θεματολογία. Όλοι οι λάτρεις του φανταστικού έχουμε σε κάποιο βαθμό γοητευθεί από το μεγαλειώδη και πληρέστατο κόσμο που έπλασε ο J.R.R. Tolkien, αυτός ο βιρτουόζος της φαντασίας, ο αφέντης της κοσμοπλασίας. Τα βιβλία του αποτελούν βάση και πηγή έμπνευσης για κάθε μετέπειτα έργο επικής φαντασίας, οι γνώσεις του πάνω στις αγγλοσαξονικές γλώσσες, οι δικές του φανταστικές γλώσσες που έπλασε επιδέξια, οι ηρωικές όψεις που χάρισε σε ανθρώπους, νάνους, μάγους, ορκ και ξωτικά, αποτελούν θεμέλιο λίθο και σημείο αναφοράς –και πολλές φορές σημείο τριβής– για κάθε συζήτηση σχετικά με τη φανταστική μυθοπλασία.

Παρότι υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αρέσκονται στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, ή που δεν προτιμούν να παρακολουθούν προγράμματα fantasy, κάτι που είναι σεβαστό και θεμιτό, θα πρέπει να ψάξετε πολύ για να εντοπίσετε παραδείγματα ανθρώπων, θεατών και αναγνωστών που δεν έχουν ακούσει ποτέ για την ιστορία του Φρόντο και του δαχτυλιδιού, για τον πάνσοφο Γκάνταλφ ή τον Σκοτεινό Άρχοντα και τα καταστροφικά του σχέδια για την παγκόσμια κυριαρχία. Τα πρόσωπα των ηρώων, οι ιστορίες των πρωταγωνιστών και τα χαρακτηριστικά της Μέσης Γης γεννήθηκαν στο μυαλό του μεγάλου αυτού παραμυθά, εκδόθηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες και κατόπιν της μεταφοράς τους στη μεγάλη οθόνη, εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, γιγαντώνοντας την προϋπάρχουσα απήχηση. Τα βλέπουμε έκτοτε τυπωμένα σε χαρτί και ύφασμα, σταμπαρισμένα σε κύπελλα μπύρας και καφέ, χαραγμένα σε μπρελόκ κλειδιών και τυπωμένα ξανά και ξανά στα εκατομμύρια αντίτυπα των λογοτεχνικών έργων.

Αναρωτιόμουν, λοιπόν, ποιος ήταν ο βέλτιστος τρόπος να γράψω για ένα θέμα, όταν τόσοι και τόσοι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει με τις εικόνες πάνοπλων πολεμιστών, αιθέριων ξωτικοαρχόντων και μοχθηρών πλασμάτων που σπέρνουν θάνατο. Έψαχνα το βέλτιστο τρόπο να καταφέρω μέσα σε μερικές αράδες να συμπεριλάβω το μεγαλείο που ακολουθεί και μόνο την αναφορά της απαράμιλλης δουλειάς του «Καθηγητή». Γνωρίζω πως ένας αρθρογράφος, έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο μόνο όπως εγώ, οφείλει να αποδώσει τα γεγονότα δίχως να εμπλέξει απαραίτητα τον εαυτό του μέσα σε όλα αυτά. Όμως θα ζητήσω την άδειά σας να αρχίσω κάπως διαφορετικά αυτή τη φορά. Κι αυτό γιατί, ως άλλος ένας λάτρης και πιστός ακόλουθος της φαντασίας, η περίπτωση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, η αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο, με άγγιξε κάποτε κι εμένα, ως παιδί.

Ήταν το καλοκαίρι του 2002, κάπου στην επαρχία, σ’ ένα θερινό σινεμά όταν ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το μαγευτικό κόσμο του Tolkien. Θυμάμαι ότι βρέθηκα στον κινηματογράφο μαζί με την αδερφή μου και την παρέα της, λυκειόπαιδα τότε, η οποία παρακολούθησε την προβολή του πρώτου μέρους της ταινίας, Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Δεν ήμουν καλά καλά ούτε οχτώ χρονών τότε, και παρότι δεν κατάλαβα το μεγαλύτερο μέρος της υπόθεσης, γιατί συνέβαινε το καθετί, γιατί πολεμούσε λυσσαλέα το Καλό με το Κακό, αντιλήφθηκα ολοκάθαρα ένα ζήτημα: ότι έκτοτε, θα ήμουν φίλος της φαντασίας, του λεγόμενου fantasy, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θυμάμαι την πρώτη αίσθηση που άφησαν στο παιδικό μυαλό μου οι επικές μάχες με τα Ορκ, ο θάνατος του Μπόρομιρ μετά τα αλλεπάλληλα τραύματα από βέλη, οι σκηνές μέσα στα ορυχεία της Μόρια και το βαθύ τους σκοτάδι, οι επικοί διάλογοι, η μαγευτική μουσική που έντυνε την ταινία... Δε χρειάστηκα πολύ καιρό και 3-4 χρόνια αργότερα, είχα ήδη αρχίσει το δικό μου ταξίδι στον κόσμο της Μέσης Γης, ήμουν ισόβια δεμένος με τον κόσμο του Tolkien, όπως περίπου ήταν ισόβια δεμένη η ύπαρξη του Gollum με το δαχτυλίδι.

Και είναι αυτό ακριβώς το ταξίδι, αυτή ακριβώς η εμπειρία που καλούμαστε να κάνουμε και να ζήσουμε ξανά όλοι σε μερικές ημέρες, με την πρεμιέρα των Δαχτυλιδιών της Δύναμης.

Ένας προϋπολογισμός που κόβει την ανάσα

Αφήνοντας στην άκρη -όσο είναι δυνατόν- τους συναισθηματισμούς που προκαλεί η νέα κυκλοφορία, ας δούμε μερικά στυγνά δεδομένα. Με προϋπολογισμό που φαίνεται να αγγίζει τα 465 εκ. δολάρια, σε συμπαραγωγή των: Amazon Studios, HarperCollins, New Line Cinema, Middle-earth Enterprises, Tolkien Estate και με γυρίσματα που έλαβαν χώρα στη συνήθη ύποπτη της Μέσης Γης, Νέα Ζηλανδία, και τα πανέμορφα φυσικά της τοπία που κόβουν την ανάσα, η σειρά σκαρφαλώνει επιδέξια στην κορυφή της λίστας, ως η ακριβότερη παραγωγή όλων των εποχών στη μικρή οθόνη. Συγκριτικά, οι 3 αρχικές ταινίες του Peter Jackson, κόστισαν συνολικά 281 εκ. $. Σύμφωνα με τους δημιουργούς και τα trailer που είδαν το φως της δημοσιότητας, η σειρά θα διαδραματίζεται στη Δεύτερη Εποχή, δηλαδή μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα που αγαπήσαμε στις αρχικές ταινίες. Η Δεύτερη Εποχή διήρκησε 3.441 χρόνια, σε αντίθεση με την Πρώτη Εποχή που κράτησε 590 χρόνια και ήταν η εποχή που δημιουργήθηκε η Μέση Γη και ο Σκοτεινός Άρχοντας Μόργκοθ (Dark Lord Morgoth), ή διαφορετικά, ο αφέντης του Σάουρον, ανήλθε στην εξουσία, ενώ η Τρίτη Εποχή, η εποχή δηλαδή όπου γνωρίσαμε μέσα από τον Γκάνταλφ, τον Φρόντο και τον Άραγκορν, διήρκησε 3.201 χρόνια.

Η Δεύτερη Εποχή αρχίζει με τη νίκη των Valar, Ανθρώπων και Ξωτικών, ενάντια στον Μόργκοθ. Ο Σάουρον καταφέρνει με κάποιο τρόπο, παρά την ήττα του αφέντη του, να ανέλθει εκ νέου στην εξουσία και η εποχή φτάνει στο φαντασμαγορικό της τέλος, με τη δική του ήττα από τη συμμαχία ανθρώπων-ξωτικών, μόνο που ο Ισίλντουρ, κρατάει το Ένα Δαχτυλίδι αντί να το καταστρέψει όταν του δόθηκε η ευκαιρία και η ολοκληρωτική ήττα του Σάουρον θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμα, όπως και αίμα, για να έρθει. Τα γεγονότα της Δεύτερης Εποχής καλούμαστε να παρακολουθήσουμε στη νέα σειρά, η οποία θα φέρει στο φως σκηνές που οι φαν του Tolkien δεν έχουν παρακολουθήσει άλλοτε στην οθόνη: έναν νεότερο Έλροντ την περίοδο που θεμελιώνεται το Rivendell, μια νεότερη Γκαλάντριελ, κατά την περίοδο που τα μαγικά δαχτυλίδια σφυρηλατούνται.

Τα δαχτυλίδια της δύναμης

Τα μαγικά δαχτυλίδια που σφυρηλατήθηκαν κατά τη Δεύτερη Εποχή από τον Σάουρον που μετέφερε τις γνώσεις του στους σιδεράδες-ξωτικά της Ερέγκιον (Eregion), ήταν συνολικά είκοσι. Δέκα εννιά φτιάχτηκαν από τα ξωτικά του Celembrimbor: τρία για τα Ξωτικά (Narya – Ring of Fire, Nenya – Ring of Water, Vilya – Ring of Air), Εφτά για τους Νάνους και εννιά για τους ανθρώπους. Δαχτυλίδια που δόθηκαν στους σημαντικότερους ηγέτες των λαών της Μέσης Γης, για να κυλήσουν στο απύθμενο σκοτάδι του Σκοτεινού άρχοντα και να υποκύψουν στην ολοκληρωτική του εξουσία. Ένα επιπλέον δαχτυλίδι, το Ένα Δαχτυλίδι (the One Ring), σφυρηλατήθηκε στις φωτιές του Βουνού του Χαμού από τον ίδιο τον Σάουρον, το ισχυρότερο απ’ όλα, με την ικανότητα να ελέγχει όλα τα υπόλοιπα όπως και τους ίδιους τους κατόχους τους, κρατώντας τους αλυσοδεμένους στη θέλησή του.

Ο Σκοτεινός Άρχοντας διεξήγε ανοιχτό πόλεμο και κατάφερε να συγκεντρώσει τα περισσότερα δαχτυλίδια. Τα Ξωτικά έκρυψαν τρία από αυτά, οι Νάνοι τα κράτησαν όλα, μόνο που βυθίστηκαν σε απληστία για πλούτο και εν καιρώ οι οίκοι τους κατέρρευσαν, ενώ οι εννέα βασιλιάδες των Ανθρώπων υπέκυψαν πλήρως στις δυνάμεις του Σάουρον και του δαχτυλιδιού του και μετατράπηκαν σε δαχτυλιδοφαντάσματα, Nazgul. Αν τέλος πιστέψουμε τον Γκάνταλφ τον Γκρίζο, τα δαχτυλίδια θεωρείται πως έχουν μια κρυφή δύναμη μέσα τους, να προστατεύουν τον εαυτό τους, βρίσκοντας το δρόμο τους από τον έναν κάτοχο στον επόμενο, στοιχειώνοντάς τον, σε μια αλυσίδα τυχαίων γεγονότων, πυκνώνοντας τις γραμμές του εχθρού, προσφέροντάς στους κατόχους τους πρωτόγνωρη μακροζωία, και κάνοντάς τους αόρατους όταν τα φορούν.

Και μιας και γίνεται εδώ αναφορά στα μαγικά δαχτυλίδια, ολοζώντανος παραμένει ο αστικός μύθος για τη χρονολογία θανάτου του Tolkien (1973) και τη σαφή σχέση της με τους αριθμούς των δαχτυλιδιών που δόθηκαν σε κάθε λαό της Μέσης Γης, πλέον του Ενός δαχτυλιδιού, που ανήκει στον ίδιο τον Σάουρον.

Τι πιθανολογείται πως θα παρακολουθήσουμε στη σειρά

Πέρα από την κατασκευή των ίδιων των δαχτυλιδιών από τα Ξωτικά, την Γκαλάντριελ, τον Έλροντ και τον Ισίλντουρ, θα γίνουμε μάρτυρες της παρουσίας των Harfoots, ένα από τα τρία γένη Χόμπιτ, το πιο μικρόσωμο, που έφτασε πρώτο στη γη του Σάιρ, πλάσματα που ζουν νομαδικά και συγγενεύουν περισσότερα με τα γένη των Νάνων, παρά με τα άλλα Χόμπιτ∙ θα ταξιδέψουμε στο πλούσιο και περήφανο Khazad-dûm και τους Νάνους του οι οποίοι φαίνεται, με βάση τα διάφορα trailer που δόθηκαν στη δημοσιότητα, να βρίσκονται λίγο πριν την καθοριστική ανακάλυψη ενός νέου άγνωστου υλικού, του Mithril, υπό την ηγεσία του ισχυρού και κραταιού βασιλιά τους, του Ντούριν. Τέλος, θα παρακολουθήσουμε τους Ανθρώπους του Númenor.

Παράλληλα με τις «καλές» δυνάμεις, οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν τις δυνάμεις του Κακού καθώς ισχυροποιούνται και επηρεάζουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό της ισορροπία δυνάμεων. Στη Δεύτερη Εποχή, λοιπόν, οι βασιλιάδες των Ανθρώπων που φέρουν τα εννιά μαγικά δαχτυλίδια, βρίσκονται ήδη στο δρόμο για να μετατραπούν σε Nazgul, σκλαβωμένα κι άχρονα πλάσματα που γυρεύουν μόνο την ευχαρίστηση να εξυπηρετήσουν τον αιώνιο αφέντη τους, ενώ στη σειρά αναμένεται να εμφανιστούν τα… «αγαπημένα» Ορκ, μόνο που θα βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, με πιο ξωτικίσια μορφή, λιγότερο εξοπλισμένα για πόλεμο σε σχέση με τους πανίσχυρους Ούρουκ-Χάι της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού και των Δύο Πύργων. Ο Sauron πιθανόν να κάνει κι αυτός την εμφάνισή του αυτή την περίοδο, μιας και επανεξοπλίζεται. Είναι η περίοδος που χτίζει το οχυρό του, τον Πύργο του Barad-dúr και αναχωρεί για να βρει υποστηρικτές.

Την περίοδο αυτή, επίσης, κάνουν στη Μέση Γη την εμφάνισή τους οι Maiar, οι μάγοι, στις τάξεις των οποίων ανήκουν ο Γκάνταλφ, ο Σάρουμαν και ο Ράνταγκαστ που μάθαμε από το Χόμπιτ, μόνο που την εποχή αυτή, οι τρεις τους βρίσκονται ακόμα στο Valinor, επομένως στη σειρά αν δούμε κάποιους Maiar, αυτοί θα είναι οι λεγόμενοι Blue Wizards που δεν τους έχουμε συναντήσει έως τώρα.

Με τρόπο αντίστοιχο, σκηνοθετικά, του Game of Thrones, η πλοκή θα εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών λαών, πλασμάτων και τοποθεσιών με σημεία κλειδιά όπου οι παράλληλες ιστορίες θα πλέκονται σαν νήματα μεταξύ τους, υφαίνοντας ένα επικό υφαντό, ύμνο στην κοσμοπλασία της Μέσης Γης.

Καθώς, λοιπόν, η επίσημη ημερομηνία της πρεμιέρας πλησιάζει γοργά, οι λάτρεις του Tolkien, οι πιστοί ακόλουθοι της Μέσης Γης, των μύθων της, των γλωσσών της και των λαών που κατοικούν σ’ αυτή, ετοιμάζονται για ένα μοναδικό ταξίδι που υπόσχεται να τους μεταφέρει όλους νοερά στον αγαπημένο τους φανταστικό κόσμο. Τα trailer που κυκλοφόρησαν πρόσφεραν μια πρώτη γεύση όλων όσων θα δούμε στις 2 του Σεπτέμβρη. Οι προσδοκίες μεγάλες, οι επιφυλάξεις το ίδιο, μιας και κανείς δε θα μπορεί να κρατηθεί μακριά από τον κίνδυνο της σύγκρισης με τις αρχικές ταινίες, τις επόμενες της τριλογίας του Χόμπιτ που ακολούθησαν και γενικότερα, αντίστοιχων παραγωγών, όπως το Game of Thrones. Κάθε σύγκριση είναι θεμιτή.

Προσωπικά, θα οπλιστώ με υπομονή. Άλλωστε, κι ο ίδιος ο Γκάνταλφ μας είπε ότι σημασία έχει τι θα κάνεις με το χρόνο που σου έχει δοθεί. Οπότε θα συγκρατήσω την ανυπομονησία που φέρω από τις πρώτες μέρες που έμαθα για το project της Amazon και θα αφεθώ στη μαγεία των CGI γραφικών και τον παραμυθικό και ονειρεμένο κόσμο της Μέσης Γης. Αυτό το υψηλό και ιδεατό κατασκεύασμα του χώρου της φαντασίας, λίκνο και θεμέλιο λίθο της φανταστικής λογοτεχνίας και ολόλαμπρο φάρο για όσους βαδίζουμε στα σκοτεινά και πολλές φορές χαώδη μονοπάτια της συγγραφής.


Πηγές

“Rings of power”, Fandom, https://lotr.fandom.com/wiki/Rings_of_Power, Access 10/8/2022.

“The Lord of the Rings: The Rings of Power”, Fandom, https://lotr.fandom.com/wiki/The_Lord_of_the_Rings:_The_Rings_of_Power, Access 10/8/2022.

“Rings of power”, Tolkien Gateway, https://tolkiengateway.net/wiki/Rings_of_Power, Access 10/8/2022.

“The Lord of the Rings: The Rings of Power”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lord_of_the_Rings:_The_Rings_of_Power, Access 10/8/2022.

Shaw Angel, “The Rings of Power: 10 Things to know about the Second Age before watching”, Screen Rant, https://screenrant.com/rings-of-power-important-facts-about-the-second-age/, Access 10/8/2022.

Aravind Ajay, “Lord of the Rings: 10 facts about The rings of Power only book fans know”, Screen Rant, https://screenrant.com/lotr-rings-of-power-facts/, Access 10/8/2022.

Amaya Erik, “Everything we know about Amazon’s The Lord of the Rings: The Rings of Power”, Rotten Tomatoes, https://editorial.rottentomatoes.com/article/everything-we-know-about-the-lord-of-the-rings-amazon-series/, Access 10/8/2022.

“Everything we know about LotR: The Rings of Power”, Nerdist, https://nerdist.com/article/lord-of-the-rings-tv-series-rings-of-power-everything-we-know/, Access 10/8/2022.

“Hobbit”, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Hobbit, Access 10/8/