"The Wonderful Wizard" of Oz και "Emerald City", του L. Frank Baum

Στο μελαγχολικό τοπίο του Κάνσας, η Ντόροθι, ένα ορφανό κορίτσι, ζει στη φάρμα των θείων της. Η ζωή της κυλάει τόσο μονότονα, που αισθάνεται πλήξη και ονειρεύεται να ζήσει φανταστικές περιπέτειες. Η ευχή της δεν αργεί να πραγματοποιηθεί, αφού ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος παρασύρει το σπίτι της σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό, στη μαγική χώρα του Οζ. Εκεί θα συναντήσει το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Ξυλοκόπο και το Φοβητσιάρικο Λιοντάρι, κι όλοι μαζί θα ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι για να βρουν τον περίφημο Μάγο, που μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις επιθυμίες τους.

(Από το οπισθόφυλλο του ομώνυμου βιβλίου στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

 

Παραδόσεις και θρύλοι, μύθοι και παραμύθια, ακολούθησαν την παιδική ηλικία σ' όλες τις εποχές. Κάθε παιδί σωστό έχει από ένστικτο αγάπη καθαρή για ιστορίες φανταστικές, γεμάτες θαύματα, όσο γίνεται πιο εξωπραγματικές. Οι φτερωτές νεράιδες των Grimm και του Andersen έχουν προσφέρει στις τρυφερές καρδιές περισσότερη χαρά από κάθε άλλο ανθρώπινο δημιούργημα. Παρ' όλα αυτά, το παλιό παραμύθι που ανάθρεψε τόσες γενιές, άρχισε τώρα ν' αραχνιάζει την παιδική βιβλιοθήκη. Είναι καιρός πια για καινούριες, μοντέρνες θαυμαστές ιστορίες, χωρίς τα κλασικά τζίνια των λυχναριών, τους κλασικούς νάνους, τις κλασικές νεράιδες· χωρίς καμιά φοβερή ή τρομαχτική κατάσταση, σαν εκείνες που επινοούσαν οι συγγραφείς για να δώσουν μεγαλόστομα ηθικά διδάγματα στις ιστορίες τους. Η σύγχρονη εκπαίδευση περιέχει από μόνη της την ηθική. Γι' αυτό, το σύγχρονο παιδί αναζητάει στα παραμύθια μοναχά τη διασκέδαση, και μ' ευχαρίστηση αποδιώχνει κάθε δυσάρεστη πλοκή. Με τούτες τις σκέψεις στο νου, σας λέω πως "Ο Θαυμάσιος Μάγος του Οζ" γράφτηκε αποκλειστικά και μόνο για να διασκεδάσει τα σημερινά παιδιά. Θέλω να διαβαστεί σαν ένα μοντέρνο παραμύθι, παραμύθι που κρατάει τα θαύματα και τη χαρά, κι αφήνει έξω τη στεναχώρια και τους εφιάλτες. 

(Από τον πρόλογο της έκδοσης, εκδόσεις Ύψιλον)

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο L. Frank Baum και κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1900. Το βιβλίο έχει επανεκδοθεί άπειρες φορές και διασκευαστεί το ίδιο. Έχει μεταφερθεί στο Θέατρο και στο κινηματογράφο. Ο Μάγος του Οζ (The Wizard of Oz) είναι ταινία μιούζικαλ φαντασίας παραγωγής 1939 σε σκηνοθεσία του Victor Fleming και αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του μυθιστορήματος. Μια επίσης πρόσφατη μεταφορά είναι η ταινία Oz the Great and Powerful (2013) καθώς και η νέα σειρά Emerlad City οπού μας 'δίνει' μια σύγχρονη μεταφορά της ιστορίας.

 

Εmerald City ( Σμαραγδένια Πόλη)

Πλοκή

Παρασυρμένη από έναν τυφώνα, η 20χρονη Ντόροθι Γκέιλ, μεταφέρεται σε έναν άλλο κόσμο – μια μυστικιστική γη σε μεγάλο κίνδυνο, εκεί που ένας παντοδύναμος μάγος έχει απαγορεύσει τη μαγεία και τους κανόνες κατά τη διάρκεια πολλών βασιλείων. Είναι η θρυλική Χώρα του Οζ, με έναν τρόπο που ποτέ δεν έχετε ξαναδεί. Εκεί που περιπλανώνται θανατηφόροι πολεμιστές, κακές μάγισσες κρύβονται στις σκιές και μια νεαρή κοπέλα από το Κάνσας γίνεται μια πεισματάρα ηρωίδα που κρατά την τύχη του κόσμου τους, στα χέρια της.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο L. Frank Baum γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1856 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Προτού ασχοληθεί με το γράψιμο, είχε ασχοληθεί με πολλά -δημοσιογράφος σε εφημερίδα, διευθυντής σκηνής, ηθοποιός και πλανόδιος πωλητής. Το 1899 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο "Father Goose: His Book", που έγινε μπεστ σέλερ, και το 1900 το "Ο θαυμαστός κόσμος του Οζ" (The Wonderful Wizard of Oz), που είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία. Ανέβηκε στο θέατρο το 1902 και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της Ντόροθι. Η ταινία θεωρείται μια από τις δέκα δημοφιλέστερες στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Σε άλλη κινηματογραφική έκδοση του 1925 το ρόλο του τενεκεδένιου ξυλοκόπου έπαιζε ο Όλιβερ Χάρντι, ο διάσημος Χοντρός. Ο L. Frank Baum εγκαταστάθηκε στην Πασαvτίνα της Καλιφόρνια και αφοσιώθηκε στις φαvταστικές ιστορίες για παιδιά. Έγραψε επίσης πολλές συνέχειες του "Μάγου του Οζ", αλλά καµιά δεν είχε την επιτυχία του πρώτου βιβλίου. Πέθανε στο Xόλιγoυvτ στις 6 Μαΐου του 1919.

Πηγές: Wikipedia, Imdb, Ιanos, Εκδόσεις Ύψιλον, Μεταίχμιο

Cover photo source