Thundercats -ένα σύντομο χρονικό της αγαπημένης τηλεοπτικής animated σειράς

MV5BMjJhNjMzNzYtMzIwYy00OGQ5LWE0NWMtNWJkNWE3NmMwNDJkL2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNDUxNjc5NjY@._V1_.jpg

Οι Απαρχές

Η πρώτη σπίθα για τη γέννηση των Thundercats πυροδοτήθηκε στον νου του εφευρέτη (πρώτη φορητή συσκευή αναπαραγωγής κασετών για εφήβους), βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγγραφέα TobinTedWolf, το 1981. Αφότου η κόρη του τον βοήθησε να αναπτύξει τους χαρακτήρες των αιλουροειδών ανθρωπόμορφων πρωταγωνιστών, η εταιρεία Rankin-Bass Animated Entertainment (που χάρισε στον κόσμο την αγαπημένη stop-motion ταινία Rudolph the Red-Nosed Reindeer) ανέλαβε την παραγωγή της. Το πρώτο πιλοτικό επεισόδιο της σειράς έκανε πρεμιέρα στους τηλεοπτικούς δέκτες της Αμερικής τον Ιανουάριο του 1985, λαμβάνοντας θετικές κριτικές και σχετικά υψηλή τηλεθέαση.

Η αυθεντική τηλεοπτική σειρά

Σύντομα, τα στούντιο παρήγγειλαν έναν ολόκληρο κύκλο της σειράς, η οποία κι έκανε πρεμιέρα το ερχόμενο φθινόπωρο με ένα δίωρο επεισόδιο το οποίο περιλάμβανε τα πρώτα δύο, στην ουσία, επεισόδια της σειράς. Συνδυάζοντας στοιχεία του φανταστικού κι επιστημονική φαντασία, πολεμικές τέχνες, διαστημόπλοια, μαγεία κι επιστήμη, η σειρά χαρακτηρίστηκε σύντομα μια κλασική προσθήκη στο αιώνιο μοτίβο της μάχης του καλού με το κακό. Κάπως έτσι ο κόσμος γνώρισε τον Lion-O, χωρίς να γνωρίζει σαφώς πως σε πρώιμα σενάρια της σειράς είχε διαφορετικό όνομα: ονομαζόταν Lion-L, πράγμα που άλλαξε για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την αμερικάνικη κυκλοφορία της, η σειρά μεταγλωττίστηκε στα γαλλικά, στα ισπανικά, στα γερμανικά και στα πορτογαλικά και μια σειρά παιχνιδιών βασισμένη σε αυτή τέθηκε σε κυκλοφορία γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Παράλληλα, η «μητρική» εταιρεία παραγωγής Telepictures, οργάνωσε ένα περιπλανώμενο show με πρωταγωνιστή τον Lion-O και άλλους χαρακτήρες της θυγατρικής της εταιρείας Rankin/Bass, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρη την Αμερική. Παιχνίδια που, για προωθητικούς λόγους, ενσωματώθηκαν στη σειρά, πωλούνται ακόμη και σήμερα σε συλλέκτες σε αστρονομικές τιμές, συχνά αγγίζοντας τα 25.000 δολάρια.

MV5BNWJmZmJkOWEtOGNjYS00YzZhLWI2MGMtODNmYjJlNTgxNDg5L2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMjM4Mzg1OTk@._V1_.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε μια πρωτοπορία για τα δεδομένα της βιομηχανίας, η προώθηση της σειράς είχε στόχο περισσότερο τους γονείς των εν δυνάμει ανήλικων τηλεθεατών κι όχι τόσο τους ίδιους. Ένα απ’ τα προωθητικά slogan της σειράς ήταν το εξής: «Οι Thundercats έχουν όλη τη δράση και την περιπέτεια που λατρεύουν τα παιδιά σας, αλλά συνάμα και κάτι ακόμη… Μαθήματα για το σεβασμό, τη φιλία, την αλήθεια, την ειλικρίνεια και τη δικαιοσύνη».

Μια άλλη διαφήμιση αναγνώριζε ότι οι γονείς καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά μα «ορισμένες φορές χρειάζονται βοήθεια». Μάλιστα, για να τηρήσουν την υπόσχεσή τους αυτή στους γονείς, οι παραγωγοί της σειράς προσέλαβαν έναν ψυχολόγο, ο οποίος εξέταζε κάθε επεισόδιο της σειράς και (τουλάχιστον για τα πρώτα 65 επεισόδια της) συνέτασσε σύντομες αναφορές για τους ιθύνοντες του καναλιού προβολής της σειράς.

Αυτό, φυσικά, ήταν μόνο η αρχή του, επιθετικού θα λέγαμε, μάρκετινγκ της σειράς. Η παραγωγή της σειράς, συνέθεσε φύλλα εργασιών, τα οποία προωθήθηκαν στα σχολεία της Αμερικής, ζητώντας στους καθηγητές να αναθέσουν στους μαθητές τους να δουν τη σειρά και να συζητήσουν την επόμενη ημέρα στην τάξη τα ηθικά ζητήματα που έθετε το επεισόδιο. Όλα τα παραπάνω φαίνεται να δούλεψαν, κερδίζοντας όχι μόνο τους νεαρούς τηλεθεατές αλλά και τους γονείς τους: επτά κορίτσια που γεννήθηκαν το 1985, την πρώτη χρονιά προβολής της σειράς, ονομάστηκαν απ’ τους γονείς τους Cheetara, προς χάριν της ηρωίδας της σειράς, με ακόμα περισσότερα τέτοια περιστατικά να λαμβάνουν χώρα μέσα στη δεκαετία.

MV5BZTQyMWQ0NTktN2Y1Mi00OTIzLTkzNmEtZjYwMWEzZDQ0NmRlXkEyXkFqcGdeQXVyNDUxNjc5NjY@._V1_ (1).jpg

Η πρώτη σεζόν της σειράς αποτελείται από 65 επεισόδια, τα οποία ακολουθήθηκαν απ’ την τηλεοπτική ταινία ThunderCats – Ho!, που προσέφερε την εισαγωγή για τη δεύτερη σεζόν της σειράς και σε μεταγενέστερες προβολές της χωρίστηκε σε πέντε ξέχωρα επεισόδια. Η δεύτερη σεζόν της σειράς, η οποία αποτελείται από 60 επεισόδια, χωρίστηκε και προβλήθηκε ως τρεις ξεχωριστές σεζόν από το 1987 έως το 1988. Κάθε τμήμα της, ξεκινάει με πέντε επεισόδια με άρρηκτη συνέχεια μεταξύ τους, συνεχίζοντας την παράδοση του ThunderCats - Ho! και εισάγοντας το κοινό στις θεματικές της σεζόν, προβαλλόμενα ωστόσο ως ξεχωριστά επεισόδια, σε διαφορετική ημερομηνία. Ακόμη και σήμερα, πολλές συλλογές και διαδικτυακοί οδηγοί, αριθμούν τα επεισόδια της σειράς ως μέρη δύο σεζόν και όχι τεσσάρων. Μεταγενέστερες προβολές της σειράς έχουν επιχειρήσει να διορθώσουν λάθη στην αυθεντική της προβολή, οπότε και δεν είχε τηρηθεί η πραγματική σειρά των επεισοδίων στην προβολή αλλά και την κυκλοφορία τους σε VHS.

Το 1997, όταν το Αμερικανικό Κανάλι Cartoon Network εισήγαγε στο πρόγραμμα του το παιδικό μπλοκ ονόματι Toonami, οι αυθεντικοί Thundercats έλαβαν ακόμα μια ευκαιρία στην προβολή, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Τα DVD της σειράς, άρχισαν να κυκλοφορούν στην Ευρώπη μόλις το 2004, φέροντας ορισμένες διαφορές από τις αντίστοιχες κυκλοφορίες στην Αμερική.

Star1cover.jpg

Η σειρά κόμικς από τη Marvel

Κατόπιν της μεγάλης επιτυχίας της σειράς, η Marvel Comics κυκλοφόρησε μέσω της θυγατρικής της Star Comics μια σειρά κόμικς βασισμένη στη σειρά, η οποία εκδόθηκε σε διάρκεια τριών ετών κι απαριθμώντας 24 τεύχη. Με τη σειρά αλλά και τα κόμικς των Thundercats να γνωρίζουν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στην Αγγλία, η Marvel UK επέκτεινε την αυθεντική κυκλοφορία του κόμικς (η οποία στην Αγγλία ήταν εβδομαδιαία κι όχι μηνιαία όπως στην Αμερική), αγγίζοντας τα 129 τεύχη, συμπεριλαμβανομένων έξι ετήσιων τευχών. Παρά την επιτυχία αυτή στην Αγγλία, η οποία οδήγησε και στην κυκλοφορία επιπρόσθετων παιχνιδιών κι εμπορευμάτων με το λογότυπο των Thundercats, η αυθεντική σειρά δεν ολοκλήρωσε ποτέ την προβολή της στη χώρα, λόγω αυστηρής λογοκρισίας.

To 2012, μια διαφορετική θυγατρική της Marvel UK, η Panini Comics, έθεσε σε κυκλοφορία μια νέα σειρά κόμικς βασισμένη στους Thundercats, το ThunderCats Magazine, για να συμπέσει με την κυκλοφορία της νέας τηλεοπτικής σειράς.

Οι επετειακές μίνι-σειρές κόμικς από την DC Comics

Έχοντας λάβει, ως θυγατρική της Warner Bros, τα πνευματικά δικαιώματα της ιδέας και των χαρακτήρων της σειράς, η DC Comics εξέδωσε το 2002 και το 2003 μέσω του Wildstorm λογότυπού της, πέντε επετειακές μίνι-σειρές κόμικς καθώς και έξι αυτοτελή τεύχη. Παρόλα αυτά, ο στόχος της DC να δημιουργήσει αρκετό ενδιαφέρον ώστε να παράγει μια ολοκληρωμένη εβδομαδιαία σειρά κόμικς με πρωταγωνιστές τους Thundercats, δεν επετεύχθη.

Το 2004, η DC εξέδωσε μια special διασταύρωση ανάμεσα στους Thundercats και τον Superman. Ο Lion-O, αφού «εξασκεί» τη δύναμη του σπαθιού του ενάντια στον απόγονο του Krypton, συμμαχεί μαζί του ενάντια στον Mumm-Ra.

Το 2016, η DC εξέδωσε μια ακόμα διασταύρωση, αυτήν τη φορά ανάμεσα στους Thundercats και τον He-Man, περιγράφοντάς τη ως τη διασταύρωση που το κοινό περίμενε τριάντα ολόκληρα χρόνια: Ο Mumm-Ra, θρυλικός κακός του σύμπαντος των Thundercats, αναζητά ένα σπαθί ικανό να καταπολεμήσει το Sword of Omens κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ το Sword of Power του He-Man.

Μέχρι σήμερα, κανένα από τα κόμικς της DC με πρωταγωνιστές τους Thundercats, δεν θεωρείται πως εντάσσεται στον κανόνα του σύμπαντος των Thundercats.

Αποτυχημένες (;) απόπειρες ανάνηψης

Το 2008, διέρρευσαν φήμες πώς η Warner Bros βρισκόταν στα στάδια προ-παραγωγής μιας ταινίας CGΙ βασισμένης στους Thundercats. Αν και ένα δίλεπτο απόσπασμα της ταινίας κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το 2011, η Warner Bros. Animation κυκλοφόρησε μια νέα σειρά βασισμένη στο ίδιο σύμπαν, ονόματι ThunderCats. Παρά την ενδελεχή προώθηση της σειράς, και πιθανότατα λόγω της μεγάλης απόκλισής της από τη μυθολογία που είχε καθιερώσει η αυθεντική, αλλά και της στόχευσής της σε ένα μικρό ηλικιακά κοινό, η σειρά δεν σημείωσε την αναμενόμενη τηλεθέαση και ακυρώθηκε έχοντας προβάλλει μονάχα 26 από τα 52 επεισόδια που είχαν αρχικά παραγγελθεί.

Φέτος, ανακοινώθηκε πως μια δεύτερη απόπειρα ανάνηψης της αυθεντικής σειράς βρισκόταν στα σκαριά, με τίτλο ThunderCats Roar. Αν και η πρεμιέρα της είναι προγραμματισμένη για το 2019, ήδη από την αποκάλυψη των νέων γραφικών της σειράς αλλά και του κωμικού τόνου που επρόκειτο να ακολουθήσει, οι παραγωγοί έχουν εισπράξει εξοργισμένες κριτικές απ’ τους φανατικούς θαυμαστές της αυθεντικής σειράς.

Ταυτόχρονα, κυκλοφορούν φήμες πως βρίσκεται στα σκαριά μια live-action ταινία, βασισμένη στο σύμπαν των Thundercats, ενώ κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια διάφορα ονόματα γνωστών ηθοποιών που φαίνονται να έχουν υπογράψει τη συμμετοχή τους στο project.

Μονάχα ο χρόνος θα δείξει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Lion-O και την παρέα του. Αν, δηλαδή, η μαγεία της αυθεντικής σειράς μπορεί να ζήσει και πάλι ή αν τα στούντιο θα αρκεστούν στην ανάνηψη ενός πλέον άψυχου κορμιού, για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους.

 
 

 

 

Διαδικτυακές Πηγές

mentalfloss.com/article/63448/15-amazing-facts-about-thunderthunderthundercats

screenrant.com/he-man-thundercats-comic-fight-dc/

thundercats.wikia.com/wiki/ThunderCats_(2011_TV_series)

thundercats.wikia.com/wiki/ThunderCats_(original_series)

thundercatsinfo.blogspot.com/p/t-h-e-h-i-s-t-o-r-y-o-f.html

www.cbr.com/thundercats-come-to-comics-in-august/

www.slashfilm.com/footage-abandoned-cgi-thundercats-movie/

www.thundercats.org/comics/features/interview_tim.html