Oι ευφάνταστες δημιουργίες της Μένης Χατζηπαναγιώτου

Ονομάζομαι Μένη Χατζηπαναγιώτου και έχω γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη, αλλά ο τόπος καταγωγής μου, όπου και κατοικώ είναι το Κιλκίς. Σπούδασα Γραφιστική στο AAS College στη Θεσσαλονίκη. Έχω το δικό μου Studio ‘’Menis Art’’ και δουλεύω σαν ανεξάρτητη Γραφίστρια και Εικονογράφος με εταιρείες και ιδιώτες, κατά κύριο λόγο του εξωτερικού.

Το 2016 έκδοσα ένα βιβλίο ζωγραφικής/χρωματισμού με τον Γαλλικό εκδοτικό οίκο Rustica Editions (Fleures).

 

Βιβλίο ζωγραφικής: https://www.amazon.fr/mandalas-dHildegarde-à-colorier/dp/2815309203

 

Συνέντευξη

• Aπό πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για το σχέδιο;

Τα πρώτα μου βήματα στο σχέδιο τα ξεκίνησα όταν ήμουν 14 χρονών. Θυμάμαι να σχεδιάζω πάνω σε τετράδια και βιβλία. Επειδή πάντα είχα μια αγάπη και κλίση ως προς το σχέδιο και την εικονογράφηση, σπούδασα Γραφιστική. Οι σπουδές μου στη Γραφιστική με βοήθησαν να αποκτήσω μια διαφορετική προσέγγιση και αντίληψη για την εικονογράφηση.

 

 Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου;

Η φύση θα έλεγα ότι είναι η κυρίαρχη πηγή έμπνευσής μου. Και είναι αυτή η οποία πάντα κυριαρχεί στην δουλειά μου. Η αγνότητα της φύσης, θεωρώ ότι κρατάει βαθιές ρίζες και γνώσεις που δεν πρέπει να ξεχαστούν από την τάση της τεχνολογίας. Για εκείνους που θέλουν να ακούσουν, πιστεύω ότι η φύση έχει πολλά να μας διδάξει.

 

• Ποιοι καλλιτέχνες σε έχουν επηρεάσει και ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου;

face.jpg

Θεωρώ ότι ο κάθε καλλιτέχνης σου δίνει διαφορετικά ερεθίσματα. Μερικοί καλλιτέχνες οι οποίοι με αγγίζουν ιδιαίτερα είναι: Gian Lorenzo Bernini, Salvador Dali και Laurie Lipton. Η Laurie Lipton θεωρώ ότι ίσως είναι αυτή που με έχει επηρεάσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο βαθμό ως προς την λεπτομέρεια της δουλειάς και του ασπρόμαυρου στοιχείου το οποίο κυριαρχεί στην δουλειά της.

 

• Tι θέματα σου αρέσει να σχεδιάζεις;

Παίρνω έμπνευση από διάφορα στοιχεία της φύσης και της ζωής, αλλά τις περισσότερες φόρες είναι μια μίξη από πράγματα που έχω δει, ακούσει ή έχω φανταστεί.

 

• Βρίσκω ιδιαίτερα εντυπωσιακές τις δημιουργίες σου πάνω στις ξύλινες επιφάνειες, περιέγραψε μας λίγο την τεχνική και με ποια αφορμή ξεκίνησες να σχεδιάζεις πάνω στο ξύλο;

Ξεκίνησε ως ένα πείραμα και μια διερεύνηση πάνω σε μια διαφορετική επιφάνεια, μια διέξοδο από την καθημερινή χρήση του χαρτιού. Υπάρχει κάτι μαγικό και γραφικό όταν εργάζεσαι πάνω στο ξύλο, μπορεί να μας μεταφέρει μακριά και δίνει επιπλέον νόημα και σκοπό στην δουλειά.

Η διαδικασία που ακολουθώ είναι:

Αρχίζω κάνοντας πρόχειρα σχέδια στο χαρτί, οριστικοποιώντας την ιδέα όσο το δυνατόν περισσότερο και στη συνέχεια αρχίζω να εργάζομαι με το πενάκι ή τα χρώματα πάνω στο ξύλο.

 

• Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου σχέδιο και γιατί;

Θα έλεγα ότι είναι αρκετά δύσκολο να επιλέξω ένα. Παρόλαυτα, θεωρώ ότι οι πιο αγαπημένες μου δουλειές είναι τα ανθρώπινα πορτραίτα. Μου αρέσει η διπλή ανθρώπινη όψη. Το τι κρύβουμε σαν άνθρωποι μέσα μας. Θεωρώ ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική. Σαν άνθρωποι έχουμε περισσότερα πράγματα να δείξουμε. Οι σκέψεις μας, οι πράξεις μας είναι ο καθρέφτης του πραγματικού εγώ μας. Γι' αυτό και ίσως να είναι ένας λόγος που δεν εικονογραφώ ρεαλιστικά πορτραίτα.

 

 Μοιράσου μαζί μας ένα όνειρο σου ή  μια μεγάλη σου επιθυμία για το μέλλον.

Θεωρώ ότι όλοι έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον. Επιθυμία μου είναι να μεταφέρω την αγάπη μου για την τέχνη στους ανθρώπους γύρω μου.

Website: http://menisart.com