Πετώντας πάνω από παγωμένους κόσμους, στα φτερά δράκων των πάγων

Winter Castle by Silentfield

Winter Castle by Silentfield

Το χείλος του κόσμου εκτείνεται μπροστά μας· Η παγωμένη απεραντοσύνη της γης διαφεντεύει το βλέμμα μας και τη σκέψη μας. Βρισκόμαστε στην Ανταρκτική, σε μια από τις σημαντικότερες ηπείρους του κόσμου. Θεωρείται αφιλόξενη και εχθρική, με δρυμείς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Απόκοσμη και τρομακτική, άγνωστη και απομονωμένη, έχει εμπνεύσει τους μακρινούς παγωμένους κόσμους φανταστικών και τρομακτικών ιστοριών που εξακολουθούν να μας σαγηνεύουν, αιχμαλωτίζοντάς μας στη δίνη του χειμώνα.

Εκεί, στην άκρη του κόσμου, αναπνέουμε με δυσκολία. Ασθμαίνουμε σε κάθε μας βήμα, γιατί στον κόσμο του χειμώνα, η ζωή μας κρέμεται από μια λεπτεπίλεπτη κλωστή που μπορεί να κοπεί από στιγμή σε στιγμή. Οι κόσμοι των πάγων είναι επικίνδυνοι και γοητευτικοί συνάμα. Λάμπουν σαν διαμάντια στον ήλιο, παρασύροντάς σε στην ολισθηρή άβυσσο ή παγώνοντάς σε μέχρι θανάτου· Τα παγωμένα βασίλεια είναι απόρθητα στους κοινούς θνητούς και μόνο οι πραγματικά γενναίοι μπορούν να τα αντικρίσουν. Μυθικά πλάσματα, δράκοι και μάγισσες κατοικούν στα παγωμένα τους κάστρα και διαφυλάττουν τα μυστικά τους γιατί οι άνθρωποι, αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή αλαζονείας και πλεονεξίας θα θελήσουν να τα  κατακτήσουν και έπειτα να τα βλάψουν.

NARNIA: The Lion, the Witch and the Wardrobe, C. S. Lewis

Είχατε σκεφτεί ποτέ την ντουλάπα των παππούδων σας, με τα μάτια της φαντασίας σας, σαν μια πύλη για έναν εξώτερο κόσμο; Ή διαβάζοντας τον πρώτο τόμο των Χρονικών της Νάρνια, οραματιστήκατε τον μαγικό παγωμένο κόσμο να ξεπροβάλλει ανάμεσα στα παλτά και τα ρούχα σας;

Το 1950 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η ιστορία του C. S. Lewis με τον πρωτότυπο τίτλο, The Chronicles of Narnia (Τα Χρονικά της Νάρνια). Κεντρικοί χαρακτήρες παρουσιάζονται τα τέσσερα αδέρφια Pevensie, τα οποία και θα εισχωρήσουν άθελά τους στη μυθική χώρα της Νάρνια δια μέσου της παλιάς ντουλάπας. Θα ανακαλύψουν τότε ότι η χώρα της Νάρνια βρίσκεται υπό την παγωμένη κυριαρχία της Λευκής Μάγισσας, η οποία και έχει καταραστεί την άλλοτε εύφορη γη της Νάρνια σε έναν ανυποχώρητο χειμώνα. Οι καταπιεσμένοι κάτοικοι της Νάρνια θα δουν τότε στο πρόσωπο των τεσσάρων νεοφερμένων παιδιών τους εκλεκτούς τους βασιλείς, οι οποίοι και θα τερματίσουν τον αέναο χειμώνα και την τυραννία της Λευκής Μάγισσας. Σύντομα, τα χιόνια υποχωρούν με την ήττα της μάγισσας και οι παγωμένοι άνθρωποι λιώνουν και αναπνέουν ξανά και η άνοιξη επανέρχεται στη χώρα της Νάρνια.

The White Witch by John Howe

The White Witch by John Howe

Ο μαγεμένος χειμώνας υπήρξε ένα  ιδιαίτερα αγαπητό μοτίβο για τους συγγραφείς του φανταστικού ανά τον κόσμο, όπως και είχε αναδείξει ο αγαπημένος Hans Christian Andersen με το έργο του The Snow Queen. Και ποια άλλη εποχή δεν έχει συνδεθεί περισσότερο με τα παραμύθια και τις ιστορίες από τον χειμώνα; Πόσες μαγικές ιστορίες έχουμε ακούσει δίπλα στο τζάκι τις χιονισμένες ημέρες;
Χωρίς να χάσουμε καιρό, επιβιβαζόμαστε σε ένα τεράστιο αερόπλοιο και κατευθυνόμαστε βόρεια, προς τον άγνωστο Αρκτικό Κύκλο με κατευθύνση το Αστέρι του Βορρά.

His Dark Materials - Northern Lights, Phillip Pullman

Πρόκειται για τον πρώτο τόμο της διάσημης σειράς του Βρετανού συγγραφέα Phillip Pullman «Η Τριλογία του Κόσμου». Τοποθετημένη σε μια παρόμοια γη ενός παράλληλου σύμπαντος, η οποία και διέπεται από τις ίδιες φυσικές και ανθρώπινες αρχές, με την αλήθεια όμως του κόσμου, την περίφημη «Σκόνη» να βρίσκεται στο Βόρειο Σέλας. Στον Βορρά βέβαια, και πιο συγκεκριμένα, στον Αρκτικό, θα εκτυλιχθεί και η δράση της ιστορίας. Μάγισσες και γιγάντιες πολικές αρκούδες πλαισιώνουν το παγωμένο σκηνικό του Αρκτικού κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Τριλογία του Κόσμου» γνώρισε πρωτόγνωρη επιτυχία, με τα βιβλία της σειράς να έχουν βραβευτεί παγκοσμίως και να έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες.

Επιστρέφουμε στον δικό μας κόσμο και κατευθυνόμαστε στο νοτιότερο τμήμα της γης, στην ανεξερεύνητη Ανταρκτική. Μακρινή και απομονωμένη, η γη της Ανταρκτικής πλαισιώνεται από παγόβουνα και ψηλά ηφαιστειογενή βουνά που ανά τους γεωλογικούς αιώνες της γης φύονταν από τροπικά δάση.

At the Mountains of Madness, H.P. Lovecraft

Το «τροπικό παρελθόν» και το «παγωμένο παρόν» της Ανταρκτικής αποτέλεσαν τις κυριότερες εμπνεύσεις του Αμερικανού συγγραφέα H.P Lovecraft για τη μυθολογία Κθούλου (Cthulhu Mythos), η οποία και αναγνωρίζεται ως μια τις κυριότερες αυθεντίες σε θέματα επιστημονικής φαντασίας και κοσμικού τρόμου. Ακολουθούμε την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Miskatonic, και πιο συγκεκριμένα, τον καθηγητή William Dyer στην άγνωστη ήπειρο της Ανταρκτικής. Σύντομα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Miskatonic θα ανακαλύψουν την οροσειρά των «Βουνών της Τρέλας» τα οποία και φιλοξενούν είδη ζωής τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά (αλλού) στη γη, καθώς και ίχνη των ξεχασμένων πόλεων των Μεγάλων Παλαιών. Θα βρεθούν τότε αντιμέτωποι με την παράνοια και τον κοσμικό τρόμο που ελλοχεύει πάνω από τα χιονισμένα ερείπια, αμφισβητούμενοι την ίδια τους τη λογική και νοημοσύνη.

“It is absolutely necessary, for the peace and safety of mankind, that some of earth's dark, dead corners and unplumbed depths be left alone; lest sleeping abnormalities wake to resurgent life, and blasphemously surviving nightmares squirm and splash out of their black lairs to newer and wider conquests.”

― H.P. Lovecraft, At the Mountains of Madness and Other Tales of Terror

Art by Nick Deligaris

Art by Nick Deligaris


Winter is coming”- Ο Χειμώνας Έρχεται...

A Song of Ice and Fire, George R.R Martin

Στους ξεχασμένους αρχαίους χρόνους και έπειτα από μια κοσμική καταστροφή, η γη των Westeros βιώνει είτε ακραίους χειμώνες είτε μακρά καλοκαίρια. Αποτελείται από ένα μωσαϊκό τόπων, άνυδρες ερήμους στον Νότο, πυκνά δάση στην Ανατολή και εύφορες πεδιάδες στη Δύση. Ανηφορίζοντας, όμως, κατευθυνόμαστε προς στο «Τείχος» και τον ζοφερό Βορρά.

Το «Τείχος» αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο των 7 βασιλείων, το τελευταίο κομμάτι ενός κόσμου που δεν διαφέρει και πολύ από τον δικό μας. Αφήνοντας πίσω μας το «Μαύρο Κάστρο», το οχυρό της Νυχτερινής Φρουράς που προστατεύει τιμητικά τον κόσμο του Westeros, αφήνουμε πίσω τη λογική και τον σύγχρονο κόσμο. Εισερχόμαστε τότε στα θεμέλια του παλαιού κόσμου, ενός κόσμου που ζει και αναπνέει ακόμη μέσα στον πάγο.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρες σελίδες για το «Τείχος» και την παγωμένη μαγεία του, ή μάλλον καλύτερα, για την ιστορία του. Εμείς όμως δεν θα σταθούμε εκεί, στη ρίζα των μυστηριωδών Weirwoods με τα σκαλιστά πρόσωπα των Παλαιών Θεών να μας κοιτάζουν με οίκτο. Θα προχωρήσουμε στα βάθη του παγωμένου κόσμου πέρα από το «Τείχος».

Στις παρυφές των δασών και στις παγωμένες στέπες θα συναντήσουμε τους Ελέυθερους Ανθρώπους, που δεν υποτάσσονται σε κανέναν βασιλιά του Νότου και οι οποίοι αγωνίζονται λυσσαλέα να ξεφύγουν από τον τρομακτικό Βορρά.

Η παγωμένη χώρα του Βορρά του Westeros, όσο γοητευτική και αν είναι, ζει ακόμη στους πανάρχαιους ξεχασμένους μύθους των Πρώτων Ανθρώπων, των Γιγάντων αλλά και των τρομακτικών Λευκών Οδοιπόρων (White Walkers).

Όσο βαδίζουμε στην ερημιά του Βορρά, βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στα μυστήρια αυτής της μυστηριώδους ηπείρου. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές, και αν έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε από το δριμύ ψύχος ή από τους παντοδύναμους White Walkers, κοιτάμε τον λευκό ουρανό με έκπληξη και δέος καθώς ένας τεράστιος δράκος του πάγου διασχίζει τον ορίζοντα. Είναι σμιλεμένος από τον ίδιο τον χειμώνα και τα γαλανά, κρυστάλλινα μάτια του καθρεφτίζουν τον μυστικό Βορρά, όπως είχε αναφέρει κάποτε και η γριά-παραμάνα στις ιστορίες της για τη μικρή Αντάρα και τον μυθικό Δράκο του Πάγου.

Ο «Δράκος του Πάγου» αποτελεί ένα από τα συμπληρωματικά έργα του George R.R Martin και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο έργο από τον Luis Royo και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και στα ελληνικά. Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε και τη θαυμάσια κριτική του Ανδρέα Μιχαηλίδη για τον «Δράκο του Πάγου» https://www.willowisps.gr/main/-george-rr-martin/28/6/2017

Δράκοι των πάγων

Πλάσματα μιας ιδιαίτερης μαγείας, αρχέγονα και παντοδύναμα· οι δράκοι έχουν συνυφαστεί με την πρωτόγνωρη μαγεία του κόσμου. Οι Δράκοι των Πάγων, όμως, αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία για τους συγγραφείς των έργων φαντασίας, οι οποίοι, έχοντας στο φαντασιακό τους «οπλοστάσιο» τους μύθους και τους θρύλους της απέραντης, παγωμένης γης της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, δημιούργησαν τους μοναδικούς δράκους των Πάγων.

The Ice Dragon, Oliver Postgate, Peter Firmin

Art by babaganoosh99.deviantart.com

Art by babaganoosh99.deviantart.com

To 1959, οι επιτυχημένοι τηλεοπτικοί παραγωγοί, εικονογράφοι και συγγραφείς Oliver Postgate και Peter Firmin κυκλοφόρησαν την εικονογραφημένη παιδική σειρά βιβλίων «Noggin the Nog». Σύντομα τα βιβλία μεταφέρθηκαν και στους τηλεοπτικούς δέκτες, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία στη Βρετανική τηλεόραση.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Noggin, ένας καλόκαρδος πρίγκιπας, ο οποίος μετά τον θανάτο του πατέρα του καλείται να κυβερνήσει τη Χώρα των Βορείων (Northmen) έναντι του άσπλαχνου θείου του. Σε μια από τις περιπέτειες του θα συναντήσει και τον Δράκο του Πάγου (Noggin the Nog and the Ice Dragon), έναν θανάσιμο εχθρό, ο οποίος όμως θα αποδειχθεί πολύτιμος φίλος του βασιλιά Noggin, που θα τον εξευμενίσει βοηθώντας τον.

Realm of the Elderlings, Robin Hobb aka Margaret Astrid Lindholm

Το Realm of the Elderlings αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα φαντασίας των τελευταίων ετών. Η συγγραφέας του, Margaret Astrid Lindholm, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο “Robin Hobb”, εξέδωσε το 1995 το πρώτο βιβλίο της μακρόπνοης σειράς «Realm of the Elderlings» με τίτλο Assassin's Apprentice. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ακολούθησαν οι τριλογίες που συνέθεσαν το μυθικό σύμπαν της Hobb. Οι ιστορίες της ξεδιπλώνονται στα βασίλεια των Elderlings και επεκτείνονται σε χώρες γεμάτες μαγικά και απόκοσμα πλάσματα. Στο παγωμένο, απομονωμένο νησί του Aslevjal, ο τρομερός δράκος Icefyre βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στους αιώνιους παγετώνες. Πρόκειται για ένα αρχαίο πλάσμα, το οποίο και επιβίωσε μέσα στον πάγο από τον κοσμικό κατακλυσμό που αφάνισε τους υπόλοιπους δράκους. Η ύπαρξή του αποτελεί έναν μύθο για τους ήρωες του βιβλίου, οι οποίοι και τον αναζητούν μέσα στον αιώνιο πάγο.

The Icewind Dale Trilogy, R.A. Salvatore

Το 1988 κυκλοφόρησε και το πρώτο βιβλίο της σειράς «The Icewind Dale». Πρόκειται για την Τριλογία του Αμερικανού συγγραφέα Robert Anthony Salvatore. Φυσικά και το μοτίβο του παγωμένου δράκου δεν θα μπορούσε να λείπει και από την ιστορία. Ονομάζεται Ιngeloakastimizilian ή Icingdeath και είναι ο λευκός δράκος του παγετώνα του Evermett. Όπως και οι περισσότεροι δράκοι του πάγου, ο Ingeloakastimizilian βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη μέσα στο παγωμένο του άντρο και αποτελεί ένα ξεχωριστό τρόπαιο για τον εκάστοτε βασιλιά ή πολέμαρχο.

Rise of the King
Πέρα από την Ατελείωτη Παγωμένη Θάλασσα (Endless Ice Sea), παραμονεύει ο τρομερός Arauthator. Θεωρείται ως ένας από τους πιο αιμοδιψείς δράκους σε αντίθεση με τους υπόλοιπους παγωμένους δράκους, οι οποίοι και βρίσκονται σε μια αιώνια χειμερινή νάρκη. Εκείνος διψά για εκδίκηση και πάντοτε συνομωτεί εις βάρος άλλων δράκων, αλλά και ανθρώπων. Έχοντας ως καταφύγιο ένα παγόβουνο  στη μέση του ωκεανού, εκείνος και ο γιος του Aurbangras, καραδοκούν και ονειρεύονται την εξουσία και την κυριαρχία. Ως χαρακτήρες εμφανίζονται στο Rise of the King του Salvatore, το οποίο και κυκλοφόρησε το 2014 ως συνέχεια του Companions Codex.

Dragonology: The Complete Book of Dragons, Dugald Steer

Πρόκειται για την πληρέστερη εγκυκλοπαίδεια των δράκων, με κύριο χαρακτήρα τον δρακολόγο Dr. Ernest Drake, ο οποίος μέσω των επιστημονικών του διηγήσεων και αναλύσεων μας ταξιδεύει στα μυστικά κρυσφήγετα των δράκων. O Draco occidentalis maritimus, όπως και είναι η «επιστημονική» ονομασία του Δράκου του Πάγου, θεωρείται περισσότερο ένα σπάνιο και δυσεύρετο πλάσμα. Βρίσκεται είτε στον Βόρειο είτε στον Νότιο Πόλο αντίστοιχα και κρύβεται μέσα στους αχανείς παγετώνες. Όπως σημειώνει και ο Dr Ernest Drake, το δέρμα του χαρακτηρίζεται από το λευκό ή και το μπλε χρώμα. Διακρίνεται για τον περίεργο βρηχυθμό του, αλλά και για την αψεγάδιαστη όραση του. Αντί για τη γνωστή καυτερή ανάσα των δράκων, ο δράκος του πάγου εκτοξεύει την τοξική, ψυχρή του άνασα, η οποία παγώνει και μέχρι θανάτου το θύμα του. Όντας πλάσμα του χειμώνα αμιγώς, ο Frost Dragon προτιμά να μεταναστεύει σε πιο παγωμένα εδάφη με την έλευση του καλοκαιριού.

Legends of the Dragonrealm, Vol. I (Legends of the Dragonrealm #1), Richard A. Knaak

Το 1989 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημα του Richard A. Knaak με τίτλο The DragonRealm- The Ice Dragon. Πρόκειται για την ιστορία του Παγωμένου Δράκου, ενός τρομερού εχθρού που απειλεί να βυθίσει τον κόσμο του DragonRealm στο καθεστώς του Αιώνιου Χειμώνα (Final Winter). Από όλους τους βασιλιάδες-δράκοντες, ο Δράκος του Πάγου είναι ο πιο άκαμπτος και ο πιο μοναχικός, αποτραβηγμένος στο μοναχικό του παγωμένο βασίλειο, ονειρεύεται την εξουσία και έναν ατελείωτο χειμώνα.

Art by ferschart.blogspot.com

Art by ferschart.blogspot.com

The Dragonbone Chair, Tad Williams

Το The Dragonbone Chair κυκλοφόρησε το  1988 και αποτέλεσε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας επικής φαντασίας «Memory, Sorrow, and Thorn». Αφηγείται τις επικές περιπέτειες του νεαρού Simon στο φανταστικό σύμπαν του Osten Ard. Σε μια από τις αναζητήσεις του θα συναντήσει και τον θρυλικό δράκο του πάγου, Igjarjuk, ο οποίος και προστατεύει τα παγωμένα βουνά και την παντοδύναμη λεπίδα που αναζητά ο ήρωας και η συντροφιά του.

The Summer Dragon First Book of the Evertide, Todd Lockwood

Ο διακεκριμένος εικονογράφος των ιστοριών του θρυλικού πλέον R.A Salvatore εξέδωσε μόλις το 2016 το πρώτο του έργο επικής φαντασίας με τίτλο The Summer Dragon. Στο βιβλίο εξιστορείται η ιστορία της Maia και της οικογένειάς της, οι οποίοι και εκτρέφουν τους δράκους ως τα απόλυτα όπλα του πολιτικού καθεστώτος. Ο Δράκος του Καλοκαιριού θα εισβάλει τότε στη γη τους, απειλώντας να καταστρέψει ό,τι εκείνοι έχουν δημιουργήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας  Todd Lockwood είναι ιδιαίτερα γνωστός για το εικονογραφικό του έργο, καθώς έχει απεικονίσει τα τρομερά πλάσματα με ιδιαίτερη ζωντάνια και σαφήνεια.

A Natural History of Dragons (The Memoirs of Lady Trent #1), Marie Brennan

Μαζί με το έργο του Dugard Steer, το έργο της Marie Brennan αποτελεί τον πληρέστερο οδηγό αναζήτησης δράκων και υπόλοιπων μαγικών πλασμάτων. Αφορά τα απομνημονεύματα της Isabella ή αλλιώς της Lady Trent, η οποία και καλείται να συλλέξει στο έργο της και στη συλλογή των διηγήσεων της τους μύθους και θρύλους των δράκων. Ζώντας στη Βικτωριανή εποχή, η νεαρή Isabella καλείται να μελετήσει και να ανακαλύψει ως νέα επιστήμονας με ειδίκευση στη δρακολογία, τα μυστικά των παντοδύναμων πλασμάτων που συνταράσσουν τον κόσμο κάτω από τα θεόρατα πόδια τους. Μέσα από τα ταξίδια της θα συναντήσει αξιοπερίεργα είδη δράκων, συμπεριλαμβανόμενου και του δράκου των πάγων, τα οποία και θα θελήσει να μελετήσει και να τα συμπεριλάβει στην επιστημονική αναφορά της. Την εικονογράφηση του εξαιρετικού αυτού έργου πάνω στην ανατομία των δράκων, ανέλαβε ο Todd Lockwood.

Στα Games

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι αμέτρητα βιντεοπαιχνίδια και παιχνίδια ρόλων έχουν συμπεριλάβει τους παγωμένους ορίζοντες των μυθικών κόσμων του χειμώνα καθώς και τους τρομερούς δράκους των πάγων στις ιστορίες τους. Οι τίτλοι τους είναι αμέτρητοι παρόλαυτα εμείς θα παραθέσουμε κάποια από τα πιο γνωστά. Ο λόγος φυσικά για τους παγωμένους δράκοντες του Skyrim και του Warhammer. Το Skyrim αποτελεί την επιτομή των παιχνιδιών φαντασίας για τους μυθικούς δράκους και δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί. Μεταξύ άλλων ο δράκος του πάγου εμφανίζεται στο The Elder Scrolls V: Skyrim, κατέχοντας τις ίδιες ιδιότητες με τους δράκοντες του πάγου των διάσημων βιβλίων φαντασίας. Στον κόσμο του Warhammer ο δράκος του Πάγου παρουσιάζεται ως πιο ήπιος στις αντιδράσεις του με την παγωμένη του ανάσα όμως να αποτελεί το απόλυτο του όπλο. Φυσικά και ο κόσμος του Warcraft δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο λόγος έρχεται στη φοβερή Sindragosa. Πρόκειται για ένα παντοδύναμο πλάσμα και έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις περισσότερες εκδόσεις του κόσμου του Warcraft. Είναι η Βασίλισσα του Πάγου (Frost Queen) και η φοβερή της δύναμη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία. Οι περισσότεροι παίκτες του Warcraft, αγαπούν να την μισούν αλλά παρόλαυτα αποτελεί μια πρόκληση όποτε εκείνη εμφανίζεται είτε στο In Wrath of the Lich King είτε στο In World of Warcraft: Legion In Heroes of the Storm, με την παρουσία της να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό gamer.

 

***

Αφήνοντας πίσω μας την παγωμένη ακτογραμμή του Βόρειου Αρκτικού, κοιτάμε την παγωμένη αχλή του κόσμου. Μέσα στη παγωνιά όλα φαίνονται καθαρότερα. Τα χρώματα του Βόρειου Σέλαος αιχμαλωτίζουν το βλέμμα μας. Τα αστέρια, λαμπερά, αστράφτουν σαν κρύσταλλα πάνω από το κέφαλι μας και αναλογιζόμαστε ότι αν υπάρχει μαγεία σε αυτόν τον κόσμο, σίγουρα θα βρίσκεται κάπου εκεί κρυμμένη στους αιώνιους πάγους, ζωντανή αλλά αδρανής μέσα στο καταφύγιο της, σαν ένας άλλος παντοδύναμος δράκος του πάγου.

 

Πηγές:

http://narnia.wikia.com/wiki/The_Lion,_the_Witch_and_the_Wardrobe_(book)

https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Lights_(novel)

http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Beyond_the_Wall

http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Ice_dragons

https://www.goodreads.com/work/quotes/33559-at-the-mountains-of-madness

http://lovecraft.wikia.com/wiki/At_the_Mountains_of_Madness

http://www.gameofthrones-grfans.com/2015/06/gotgrfans-review.html

http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Ingeloakastimizilian

http://robinhobbelderlings.wikia.com/wiki/Icefyre

http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Arauthator

http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Aurbangras

http://dragons.wikia.com/wiki/Frost_Dragon

http://dragonrealm.wikia.com/wiki/The_Ice_Dragon

http://dragonrealm.wikia.com/wiki/Ice_Dragon_(novel)

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dragonbone_Chair

https://www.toddlockwood.com/dragons

https://www.goodreads.com/book/show/26068046-the-summer-dragon

https://www.goodreads.com/book/show/12974372-a-natural-history-of-dragons

H Μαίρη Βούλγαρη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην επαρχία έως και τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στις μεταπτυχιακές της σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή  οδήγησαν στην ενεργό συμμετοχή για ένα χρόνο περίπου στην συγγραφή άρθρων στο διάσημο Blog “The Daily Owl” καθώς και στη συγγραφή μικρών διηγημάτων και ιστοριών που ανέκαθεν βρίσκονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων. Η συγγραφή ιστοριών ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες της ασχολίες καθώς καταπιάστηκε  από πολύ μικρή με εκείνες περισσότερο βέβαια για προσωπική ευχαρίστηση . Το 2016  πήρε μέρος στον διαγωνισμό του I write –Ζόμπι στην Ελλάδα όπου και διακρίθηκε με το διήγημα το «Μαύρο Αίμα». 

Αγαπημένα είδη λογοτεχνίας: Φαντασία, Τρόμος, Αστυνομική Λογοτεχνία

Αγαπημένοι  συγγραφείς  και εμπνευστές μεταξύ άλλων : H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, J. K. Rowling, J.R.R Tolkien, Gillian Flynn, Marisha PessΙ, Isabel Allende, George R. R. Martin.