Βιβλιο-πρόταση: «Βρόχος» συλλογή ιστοριών τρόμου από τις Εκδόσεις Λυκόφως

53429759_2102688969808300_3497781040414457856_n.jpg

Ψάχνοντας και διαβάζοντας διηγήματα -κυρίως Ελλήνων συγγραφέων τους τελευταίους μήνες- βρέθηκα με αυτό το βιβλίο στα χέρια. Μια συλλογή διηγημάτων με την ονομασία «Βρόχος» από  τις Εκδόσεις Λυκόφως. Κεντρικοί συμμετέχοντες ο Graham Masterton και η Dawn Gorham Harris με ένα τους κοινό διήγημα και στη συνέχεια, οι Έλληνες συγγραφείς Γιώργος Δάμτσιος, Γεωργία Καλαμαρά, Μάριος Δημητριάδης, Κατερίνα Θεοδώρου, Αγνή Σιούλα, Δημήτρης Δελαρούδης, Francine Queen, Γιώργος Γιαλούρης, Mellissa Harlloween, Γιώργος Γιώτσας, Μαρία Α. Γεωργοπούλου και Βασίλης Κρουστάλης. Επτά γυναίκες και επτά άντρες που συνέγραψαν επτά διηγήματα σε ζευγάρια, προσφέροντάς μας στο σύνολο επτά διηγήματα τρόμου και φαντασίας.

Όπως και στα λαϊκά παραμύθια, το σκοτάδι, η βία, ο τρόμος, είτε προέρχονταν από φαινομενικά πραγματικές καταστάσεις είτε από εξολοκλήρου φανταστικές, πάντα προκαλούσαν στους ανθρώπους μια έλξη. Τους παρείχαν την έξαψη του κινδύνου, αλλά σε μια ασφαλή συνθήκη, αφού το παραμύθι δεν είναι αλήθεια. Και όμως, από τότε τα σκοτεινά παραμύθια κρύβανε περισσότερες αλήθειες από όσες μπορούμε να αντιληφθούμε συνειδητά. Πάνω σε αυτή τη βάση, αυτή η συλλογή διηγημάτων μας παρουσιάζει επτά σκοτεινές ιστορίες, επτά σύγχρονα σκοτεινά «παραμύθια» που μας κάνουν να ξανανιώσουμε κρυφούς και ίσως αρχέγονους φόβους. Φόβους βγαλμένους από εφιάλτες και από εποχές που τα αντικείμενα, όπως π.χ. μια απλή ζώνη, μπορούσαν να έχουν βούληση και να σκοτώνουν, όπου χθόνια πλάσματα κυκλοφορούν με τη μορφή ανθρώπων ή στοιχειώνουν νησιά ολόκληρα, όπου οι αδικαίωτοι νεκροί επιστρέφουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου, οι ιστορίες θα μας απαντήσουν σε ερωτήματα όπως... Τι συμβαίνει όταν ζωντανεύει η ζώνη ενός νεκρού; Ποιος μιλάει σε τηλεφωνική συσκευή εκτός σύνδεσης; Και τι συμβαίνει στα τέλη του Νοέμβρη; Τι κρύβεται στις υπόγειες στοές της Φλάνδρας; Και πόσα απόκοσμα μυστικά κρύβουν τα Κύθηρα; Πού οδηγούν έναν συγγραφέα οι διαστροφές του; Τι συμβαίνει όταν ευθυγραμμίζονται οι τρεις δορυφόροι του Αρκάν;

Το ευχάριστο ξάφνιασμα, πέρα από τις τόσο διαφορετικές αλλά αρμονικά συνδεδεμένες ιστορίες αυτής της συλλογής, ήταν για μένα πως τα περισσότερα διηγήματα ξεπέρασαν κατά πολύ αυτό του  Masterton και της Harris και αυτό φυσικά όχι μειώνοντας το διήγημα των δύο, αλλά δείχνοντας πως οι πένες των Ελλήνων συγγραφέων, αν τους δοθεί η ευκαιρία, μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα. Ανάμεσα στα διηγήματα, αυτά που ξεχώρισα ήταν το «Tenebrae» των Κατερίνα Θεοδώρου και Μάριου Δημητριάδη, καθώς επίσης και «Το αχλάδι της οδύνης» των Mellissa Harloween (Μαρία Ροδοπούλου) και Γιώργου Γιώτσα.

Ένα βιβλίο, λοιπόν, με ιστορίες - μπουκιές τρόμου και φαντασίας, που διαβάζεται σε ένα απόγευμα και σίγουρα κάποιες από αυτές οι μπουκιές θα έχουν τη γεύση εκείνη που θα σας ταράξει, και πιθανώς θα κυνηγήσει για λίγο τις σκέψεις σας.

Καλές αναγνώσεις!

Bρείτε το βιβλίο εδώ